Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Προχωρά το πλάνο για το Βοτανικό Κήπο Δωρίδας





Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Δωρίδος και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ε.Λ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Βοτανικού Κήπου Δωρίδας», προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Λιδωρίκι.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί στην ουσία την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας Βοτανικού Κήπου στην Τοπική Κοινότητα Πενταγιών, Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων, σε συνολική έκταση 8 στρεμμάτων περίπου.
Ο χώρος θα λειτουργεί ως ένα Κέντρο Προστασίας, Διατήρησης, Έρευνας, Ανάπτυξης, Αξιοποίησης, Προβολής και Διάθεσης κυρίως Αυτοφυών Αρωματικών – Φαρμακευτικών ειδών. Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Βοτανικού Κήπου Δωρίδας θα είναι περιβαλλοντικοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί, αναπτυξιακοί, πολιτιστικοί και συνεργασίας. Για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου δημιουργίας βοτανικού κήπου είναι αναγκαία η εκπόνηση μελετών, όπως: (i) η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου, (ii) η μελέτη ειδικής σήμανσης και (iii) η μελέτη εξοπλισμού χώρων εκπαίδευση – κατάρτισης, εργαστηρίων, ερμπαρίου και δημιουργίας προθηκών μουσείου – εκθετηρίου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με απαιτήσεις σε υποδομές αειφόρου χαρακτήρα που χρήζει επιστημονικής υποστήριξης από εξειδικευμένο φορέα με εμπειρία στην μελέτη, υλοποίηση και λειτουργία Βοτανικών Κήπων. Το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με δεκαπενταετή πείρα στο συγκεκριμένο τομέα έργων, θα αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.
Στον προϋπολογισμό του έτους είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 24.800,00 € με τίτλο «Προγραμματική σύμβαση για την Δημιουργία Αλπικού Βοτανικού Κήπου στην ΤΚ Πενταγιών ΔΕ Βαρδουσίων», το οποίο πήρε το πράσινο φως για να διατεθεί για το σκοπό, ενώ παράλληλα ορίστηκε και η επιτροπή που θα παρακολουθεί το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.