Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η πραγματική ιστορία της Μαρίας της Πενταγιώτισσας

 Η πραγματική ιστορία της Μαρίας της Πενταγιώτισσας- κατά κόσμο Μαρίας Αθανασοπούλου- με την πάροδο του χρόνου έγινε θρύλος. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος γι’ αυτό και στο δημοτικό τραγούδι αναφέρεται ως Μαρία δασκαλοπούλα. Αυτή η πολύ όμορφη, ψιλή, λυγερόκορμη, ζωηρή, ανυπότακτη και πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή της κοπέλα, σε ηλικία 18 χρονών συγκλόνισε το πανελλήνιο.


Σε καιρούς που τα ήθη ήταν πολύ αυστηρά, αυτή είχε το θάρρος να τα παραβλέψει, μη διστάζοντας να ομολογήσει πως αγαπάει το Δημήτρη Παπαγεωργίου, γνωστό με το παρατσούκλι Τουρκάκης. Ο έρωτας των δύο νέων έγινε η αφορμή να εξαγριωθεί ο αδερφός της Μαρίας, Θανάσης (ο δασκαλοθανάσης), που δεν ήθελε αυτή την ένωση, επειδή ο Τουρκάκης δεν άνηκε στο δικό τους κοινωνικό επίπεδο. Την περιόρισε λοιπόν και την κακομεταχειριζόταν. Ο Τουρκάκης αποφάσισε να εκδικηθεί, γι’ αυτό την ημέρα της Αναλήψεως του 1842 παράσυρε το Θανάση (με συνεργό την αγαπημένη του Μαρία) ψηλά στο Ξηροβούνι, τον σκότωσε έπειτα από λογομαχία και πέταξε το πτώμα του σε παρακείμενο βάραθρο με τ’ όνομα Κάρκαρος. Η απουσία του αδερφού της Μαρίας έγινε αισθητή και έπειτα από έρευνες το πτώματα του βρέθηκε με τη βοήθεια συγχωριανών εθελοντών, που κατόρθωσαν να κατέβουν στον γκρεμό.
Από τα πρακτικά της δίκης προκύπτει ότι η ομολογία της επέδειξε μεταμέλεια. Ένα χρόνο μετά το έγκλημα, το 1843, η όμορη αυτή κοπέλα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 χρόνων από το Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου ως ηθικός αυτουργός στο φόνο, ο δε Τουρκάκης σε 4,5 χρόνια φυλάκισης ως φυσικός αυτουργός με ελαφρυντικά. Μετά την έκτιση των ποινών, ο μεν Τουρκάκης επανήλθε στο χωριό, η δε Μαρία παντρεύτηκε στο διπλανό χωρίο Κροκύλειο. Εκεί εγκαταστάθηκε και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα της. Πέθανε το 1896 και ο τάφος της σώζεται ως και σήμερα στο νεκροταφείο Κροκυλείου.
Η ιστορία της μπορεί στις μέρες μας ναι μην έχει ιδιαίτερη σημασία,  όμως για την εποχή της η ιστορία της αποτυπώθηκε σε στίχους δημοτικών τραγουδιών:

«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρι
Και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλικάρια!
Μαρία Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα…»

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ

 Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ και οι Εκδόσεις POLARIS
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίλτου Λιδωρίκη

Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ

την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στις 8.30 μμ.,
στο Cafe του Κήπου του ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ,
Πανεπιστημίου 12, Αθήνα, τηλ. 2103610067

την εκδήλωση υποστηρίζουν:
Ο Σύλλογος Κροκυλιωτών "Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ"
και ο Σύνδεσμος Λιδωρικιωτών Δωρίδας "Η ΓΚΙΩΝΑ"





Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οδοιπορικό στη Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στα ορεινά της Δωρίδας, μεταφερόμαστε στη δημοτική ενότητα Βαρδουσίων η οποία συνορεύει με την Ορεινή Ναυπακτία. Περιλαμβάνει 13 χωριά με συνολικό πληθυσμό 1.391 κατοίκους και πρωτεύουσα το Κροκύλειο που είναι η γενέτειρα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.


Το Κροκύλειο, πατρίδα του Μακρυγιάννη, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων σε επικλινές έδαφος του Ξεροβουνίου. Το 426 π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης, ξεκινώντας από το Λοκρικό Οινεώνα κοντά στο Ευπάλιο, κατέλαβε τις Αιτωλικές πόλεις Κροκύλειο, Ποτιδάνεια και Τείχιο, αλλά ηττήθηκε στο Αιγίτιο. Κατά νεότερη εκδοχή, το αρχαίο Κροκύλειο βρισκόταν χαμηλότερα, κοντά στο χωριό Κάμπος Ευπαλίου. Το Κροκύλειο ήταν, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, μετά την Αρτοτίνα, τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και μετά την απελευθέρωση. Ένα από τα τέσσερα σχολαρχεία της επαρχίας Δωρίδας λειτουργούσε στο Κροκύλειο, όπου και φιλοξενούσε 150 παιδιά από 15 χωριά της ορεινής Δωρίδας.
Εκτός από την πλούσια φυσική ομορφιά, τα δάση του, τα καρποφόρα δέντρα, τις δροσερές ρεματιές του κατάφυτες από ιτιές, καρυδιές και πλατάνια, διαθέτει γραφικά ξωκλήσια, παλιά αρχοντικά, μουσείο Λαϊκής Tέχνης, Βρύση – Μνημείο στο στόμιο της οποίας σκάλισαν προτομές δημοτικών αρχόντων, το κτίριο (δημοτικό σχολείο) που χτίστηκε το 1904 δαπάνη ΑΝΔΡΕΑ ΣΥΓΓΡΟΥ.


Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ημέρες πρεμιέρας για το Φεστιβαλ Δελφών 2018

Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες και λόγος ελληνικός.

Ημέρες Πρεμιέρας




Το πρώτο Φεστιβάλ Δελφών είναι πλέον γεγονός! “Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες και λόγος ελληνικός” άνοιξε τις πόρτες του και το πρώτο τετραήμερο εκδηλώσεων στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η έναρξη έγινε την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουνίου στο αίθριο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Οι βραβευμένοι σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος και Θοδωρής Τζοβανάκης πλημμύρισαν τον χώρο με τις εξαιρετικές εκτελέσεις στα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι ενώ μαζί τους ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης ερμήνευσε τον καπετάν Μιχάλη προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Στέφανος Θωμόπουλος- Διονύσης Σούρμπης- Θοδωρής Τζοβανάκης
Θωμόπουλος-Σούρμπης-Τζοβανάκης

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Γιατί δεν πρέπει να φύγει από τον Νομό η Αναπτυξιακή Φωκίδας

Επιστολή του Προέδρου Πενταγιωτών κ. Στέλιου Τσιώρη στην Ώρα της Φωκίδας

∆ιάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας, στο φύλλο 2953 του περασμένου Σαββατοκύριακου, άρθρο σχετικό με την Αναπτυξιακή Φωκίδας. Κατάλαβα, ότι επιθυμία πολλών είναι η διάλυση των αναπτυξιακών όλων των νομών της Περιφέρειας Στερεάς και η δημιουργία μιάς μόνο Αναπτυξιακής στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λαμία. Λύση βολική για να αντιμετωπισθούν προβλήματα άσχετα με τον ρόλο μιάς αναπτυξιακής (π.χ. ύψος αποδοχών του προσωπικού της), λύση βολική για να επιδειχτεί κινητικότητα ,επίτευξη οικονομίας δαπανών, αλλά και λύση αντιαναπτυξιακή για το νομό μας, τη Φωκίδα.

Σε μια οικονομική συγκυρία δυσβάσταχτη, όπου όλοι αποζητούν απεγνωσμένα ΑΝΑΠΤΥΞΗ, συζητάμε να διώξουμε την Αναπτυξιακή του Νομού στη Λαμία, αντί να λέμε, πόσο τυχεροί είμαστε που την έχουμε δίπλα μας, στην άμεση βοήθειά μας. Ειναι τόσο αναγκαία η βοήθεια και ιδιωτών, αλλά και των ΟΤΑ, από εξειδικευμένους συμβούλους, για την πραγματοποίηση έργων με πόρους από τα ΕΣΠΑ και LEADER, ώστε πρέπει να βοηθηθούν οι Αναπτυξιακές των Νομών και όχι να πολεμούνται δημόσια! Και άλλωστε, τι ποσοστό ομοιότητας στα μοντέλα ανάπτυξης έχουν τόσο διαφορετικοί νομοί, όπως η Ευρυτανία, η Βοιωτία και η Εύβοια!

Ασφαλώς και είναι άλλο θέμα η απόδοση μιάς Αναπτυξιακής. Το θέμα αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά όχι με κατηγορίες αβάσιμες. Μπορεί όντως κάποιες Αναπτυξιακές άλλων Νομών να υπερέχουν ως προς την αποδοτικότητα τους (επίτευξη μεγαλύτερων στόχων απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ), όμως ακόμη και τότε η λύση δεν είναι να διαλύεις την Αναπτυξιακή, αλλά να αναλύεις τις αιτίες που μένει πίσω σε απορροφήσεις και να την βελτιώνεις. Ποιός φταίει π.χ. όταν ένας ολόκληρος νομός, η Φωκίδα, κυρίως ορεινός, χάνει την ορεινότητά του από λανθασμένη λήψη στοιχείων και θεωρείται πεδινός; Όλη η χώρα, ορεινή 60-65% μέχρι το 2000, με το σχέδιο Καλλικράτης θεωρείται πλέον
ορεινη 9%!! Και χάνει όλες τις Ευρωπαικές επιδοτήσεις για ορεινά μέρη και ορεινούς οικισμούς!

Με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής Φωκίδας, μπορεί να χαραχθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή μας. Η Περιφέρεια Στερεάς μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα! Η Φωκίδα, από τους πιο φτωχούς Νομούς της χώρας, πρέπει να ανέβει επίπεδο και να διεκδικήσει δυναμικά ένα ανεβασμένο αναπτυξιακά επίπεδο, στηριγμένο στους δικούς της πλουτοπαραγωγικούς πόρους.Ενα παράδειγμα: η ορεινή ∆ωρίδα, διαθέτει πανέμορφα βουνά. Πότε επιτέλους θα φτιαχτούν τα περίφημα μονοπάτια της μελέτης Καλογήρου;
Πόσους ξένους επισκέπτες το χρόνο χάνουμε από την έλλειψή τους!!

Μα πιο πολύ, μπορεί να βοηθήσει η υδροκέφαλη Αθήνα ! Ας στρέψει επιτέλους το βλέμμα της στην Επαρχία. Ολοι όταν είναι στην Αντιπολίτευση μιλούν για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, κι όταν κυβερνούν μας ξεχνάνε.Κατανομή των ΕΣΠΑ και LEADER ανάλογα με τους πληθυσμούς των νομών, γιατί; ετσι φέραμε το μισό πληθυσμό της χώρας στην Αθήνα! Αυτό θέλαμε; Ποιος θα τολμήσει, αυτό που πολλές φορές ειπώθηκε, μα ξεχάστηκε. Κανένα ΕΣΠΑ και LEADER στην Αθήνα για 5 χρόνια!!
Ας αφήσουμε λοιπόν τα σχέδια για μια Αναπτυξιακή σε 5 Νομούς! Σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε.
Με κάθε τιμή για την εφημερίδα σας,

Στέλιος Τσιώρης 
Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ 1970), 1972 -1980 διευθυντής παραγωγής Χαλυβουργικής, 1982-1993 Γ.∆ και μέλος ∆.Σ της ΕΛΣΙ ΑΕ και μέλος ∆Σ του ΕΒΕΤΑΜ στο Βόλο, 1995-2000 ΟΠΕ (Ινστιτούτο Συσκευασίας)και μελέτες του αναπτυξιακού νόμου. Από το 2010 Πρόεδρος του συλλόγου Πενταγιωτών

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Το στήσιμο ενός αργαλειού στο Λιωρίκι

 Οι φωτογραφίες από το στήσιμο της όλης διαδικασίας για την ετοιμασία του αργαλειού, σε κάποια γειτονιά του Λιδωρικίου το 2016 και τα κειμενα από την wikipedia.




Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις!

Ένα χωριό που δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις και ένας υπέροχος ξενώνας που δίνει το 100% της φιλοξενίας.

 

 

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Συνάντηση Κωστοπαναγιώτου με τον Υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Φωκίδα

 Ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, συναντήθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018 με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας Ιωάννης Αλωνάρης καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Δημητρίου. Παρών στην συνάντηση ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του Δήμου Δωρίδας, Γιώργος Αρτινόπουλος καθώς και η συντονίστρια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας Βαγγελιώ Μπεμπή. Από την πλευρά της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου συμμετείχε ο Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σπ. Κωνσταντάτος.


 Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σε πολύ καλό και δημιουργικό κλίμα, συζητήθηκαν σειρά εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν το Νομό Φωκίδας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην έλλειψη υποδομών σε εξοπλισμό στα σχολεία, καθώς και θέματα που αφορούν την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, αλλά και την αναμοριοδότηση σχολείων.

Από τον Ηλ. Κωστοπαναγιώτου τονίσθηκε επιτακτικά η ανάγκη της ομαλής λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού των Λυκείων του Νομού για τα παιδιά, τις οικογένειες και τη γενικότερη τοπική κοινωνία καθώς και των συνθηκών άνισης αντιμετώπισης των σχολείων λόγω της νέας πρότασης αναμοριοδότησης.

Επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα Λύκεια είναι περιφερειακά (δηλ. πολλοί μαθητές προσέρχονται από πιο απομακρυσμένα χωριά) και λειτουργούν συνολικά με ολιγάριθμους μαθητές, οι δε περιοχές της Φωκίδας, που βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχολεία, είναι ορεινές και ημιορεινές και με κακό οδικό δίκτυο που επιβαρύνεται και με χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ανέφερε ότι (αν και σε μνημονιακές συνθήκες) στα πλαίσια της προωθούμενης από την κυβέρνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης τα σχολεία της Φωκίδας θα πρέπει να στηριχθούν.

Τέλος εκφράσθηκε και η ανησυχία που υπάρχει στο Νομό Φωκίδας σχετικά με το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα.

Ο Υπουργός, δεσμεύτηκε να εξετάσει τα ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής  ενώ έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδα. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των σχολικών μονάδων και η βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, γι αυτό βούλησή της είναι η συγκρότηση των ολιγομελών τμημάτων και η επανεξέταση της αναμοριοδότησης σχολικών μονάδων κατά τη διαβούλευση που θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τις υποβληθείσες προτάσεις αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Αναφορικά με το ΤΕΙ ο Υπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόταση θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης και με την τοπική κοινωνία χωρίς αιφνιδιασμούς και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος αναφέρθηκε στα προγράμματα χρηματοδότησης που μελετάει το Υπουργείο και αφορούν την ανανέωση εξοπλισμού των σχολικών εργαστηρίων, αλλά και στη σημασία των καινοτομιών που προωθούνται για τη νέα σχολική χρονιά, όπως η έγκαιρη έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και Πληροφορικής μέσα από το σχολείο (χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς), αλλά και τα νέα προγράμματα σπουδών που αποσκοπούν στη αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Φωκίδα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) του ΠΑΑ 2014-2020 για την Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ» της ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» (ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε)   

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για την Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ» η Ομάδα Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) «Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» (ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε), καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ένταξη στο πρόγραμμα. Η περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος αποτελείται από ολόκληρη την Π.Ε. Φωκίδας (Δήμος Δελφών και Δήμος Δωρίδας)  εκτός των Δ.Ε Γραβιάς και Παρνασσού του Δήμου Δελφών.Το σύνολο του πληθυσμού που θα εξυπηρετηθεί από το πρόγραμμα καλύπτει 36.302 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και έκταση 1.871,88 km2.

Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι δικαιούχοι) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο του Μέτρου 19: «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)»και για τα ακόλουθα υπο-μέτρα και δράσεις:

ΚΩΔΙΚΟΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ-ΥΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
19.2
Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER)
19.2.4
Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές




19.2.4.1
Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού κ.λπ.) συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια
60.000,00
έως και 100%

ΟΤΑ Α ή Β βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ή και λοιποί Δημόσιοι φορείς, που έχουν την αρμοδιότητα έναρξης και υλοποίησης της σχετικής πράξης.















Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ (Εκτός των Δ.Ε Γραβιάς και Παρνασσού του Δήμου Δελφών)


19.2.4.2

Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, κλπ)

620.000,00
έως και 100%
Φορείς εντός Δημοσίου Τομέα (όπως ΟΤΑ Α ή Β Βαθμού, άλλοι τοπικοί δημόσιοι φορείς).
Φορείς εκτός Δημόσιου Τομέα (όπως σωματεία, σύλλογοι, ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων)
19.2.4.3

Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κ.λπ.)

540.000,00
19.2.4.4

Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων


30.000,00
19.2.4.5
Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικοοικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών / συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου - μύλοι, γεφύρια κ.λπ.)
90.000,00
έως και 100%

Φορείς εντός Δημοσίου Τομέα (όπως ΟΤΑ Α ή Β Βαθμού, άλλοι τοπικοί δημόσιοι φορείς).
Φορείς εκτός Δημόσιου Τομέα (όπως σωματεία, σύλλογοι, ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων
19.2.5
Παρεμβάσεις για τη βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα




19.2.5.1
Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
250.000,00
έως και 100%
Δικαιούχος είναι αποκλειστικά δημόσιος φορέας (ΟΤΑ Α ή Β βαθμού), που έχει την αρμοδιότητα έναρξης και υλοποίησης της σχετικής πράξης
Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ (Εκτός των Δ.Ε Γραβιάς και Παρνασσού του Δήμου Δελφών)
19.2.6
Ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας δασών



19.2.6.1.1
Πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. 20.000,00
έως και 100%
Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά:
1.Δημόσιες Υπηρεσίες α. Δασικές Υπηρεσίες.
β. Δήμοι κάτοχοι η διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων και οι ενώσεις τους
γ. Περιφέρειες κάτοχοι η διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων και οι ενώσεις τους
2. Ιδιώτες α. Κάτοχοι δασών και δασικών εκτάσεων, φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και οι ενώσεις τους.
Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ (Εκτός των Δ.Ε Γραβιάς και Παρνασσού του Δήμου Δελφών)

ΣΥΝΟΛΟ
1.610.000,00




 Οι οδηγοί των δράσεων, οι δικαιούχοι, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσοστά επιχορήγησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, τα υποδείγματα φακέλων υποψηφιότητας, οι προδιαγραφές των δράσεων, οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης, ενστάσεων, ένταξης, υλοποίησης, καταβολής της ενίσχυσης καθώς και οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και η διάρκεια εφαρμογής του τοπικού προγράμματος περιγράφονται στην αναλυτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και στα παραρτήματα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα αυτής.

Η διάθεση στους ενδιαφερόμενους της Αναλυτικής Πρόσκλησης και των Παραρτημάτων, γίνεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, χωρίς αμοιβή από τα γραφεία της ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» (ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε), (Γιδογιάννου 37 – Άμφισσα Τ.Κ 33100) κατά τις εργάσιμες ημέρες  και ώρες (09:00 έως 15:00) καθώς και από την ιστοσελίδα της εταιρείας www.anfok.gr.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00 για όλα τα Υπομέτρα & τις Δράσεις του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER.



Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΟΠΣΑΑ και εντύπως στην έδρα της Ο.Τ.Δ.: Γιδογιάννου 37,Άμφισσα, Τ.Κ. 33100, είτε ιδιοχείρως, είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με την ένδειξη «Για την 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης Μ.19 CLLD/LEADER Υπομέτρο 19.2 του ΠΑΑ 2014-2020 για την Π.Ε. Φωκίδας της Ο.Τ.Δ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Α.Ε-ΟΤΑ»



Ισχύουσες είναι μόνο οι προτάσεις που θα παραληφθούν από την Ο.Τ.Δ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής προτάσεων. Σε περίπτωση υποβολής με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά θα πρέπει ο φάκελος της πρότασης να περιέλθει ομοίως μέχρι την προαναφερθείσα ημέρα και ώρα με αποκλειστική ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, κάποια πρόταση υποβληθεί ή περιέλθει στο πρωτόκολλο της Ο.Τ.Δ. μετά την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής, δεν γίνεται δεκτή ως ουδέποτε υποβληθείσα και επιστρέφεται σε αυτούς που την υπέβαλαν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες και διευκρινήσεις για το περιεχόμενο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στα γραφεία της Ο.Τ.Δ. «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Α.Ε-ΟΤΑ» και στο τηλέφωνο 2265079281, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από την κ. Πηνελόπη Πατρινού και την κ. Παναγιώτα Παπουτσή, τηλέφωνο 2265079281, e-mail: anfokiki@hol.gr



Εγκρίνεται με την υπ.αριθμ.: 13/5/31-05-2018 απόφαση του Επιπέδου Λήψης Αποφάσεων (Ε.Δ.Π) CLLD/LEADER της Ομάδας Τοπικής Δράσης : «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Α.Ε-ΟΤΑ»





Ο Πρόεδρος της ΕΔΠ CLLD/LEADER



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΓΟΥΝΟΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Βοτανικός κήπος στη Δωρίδα

 της Σοφία Κοντογιάννη 24.05.2018
 

 Το όραμα των κατοίκων και των φορέων του Δήμου Δωρίδος γίνεται πράξη, αφού ο Δήμος Δωρίδος ενέκρινε τη σύμβαση μεταξύ του δήμου, του  Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ε.Λ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΩΝ», για την υλοποίηση του έργου: «Δημιουργία Βοτανικού Κήπου Δωρίδας» στην Τοπική Κοινότητα Πενταγιών, σε συνολική έκταση 8 στρεμμάτων περίπου.

Ο χώρος θα λειτουργεί ως ένα Κέντρο Προστασίας, Διατήρησης, Έρευνας, Ανάπτυξης, Αξιοποίησης, Προβολής και Διάθεσης κυρίως Αυτοφυών Αρωματικών - Φαρμακευτικών ειδών. Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Βοτανικού Κήπου Δωρίδας θα είναι περιβαλλοντικοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί, αναπτυξιακοί, πολιτιστικοί και συνεργασίας. Το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με δεκαπενταετή πείρα στο συγκεκριμένο τομέα έργων, θα αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, ως ακολούθως:

Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Ειδικότερα η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τα εξής αντικείμενα:

1. Μελέτη Περιοχής

- Αναγνώριση και Ανάλυση Περιοχής

- Εκτίμηση και Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης

- Χλωριδική μελέτη

2. Μελέτη Σχεδίασης

-Αρχιτεκτονικά σχέδια

-Κατασκευαστικά σχέδια

-Σχέδιο ηλεκτροφωτισμού

3. Τη φυτοτεχνική μελέτη, που θα περιλαμβάνει σχέδια φύτευσης και άρδευσης καθώς και συνοπτική τεχνική έκθεση για την παροχή χρήσιμων και αναγκαίων πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματική διατήρηση του συστηματικά ταξινομημένου αυτοφυούς φυτικού υλικού, αλλά και την εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών πρακτικών.

-Μελέτη ειδικής σήμανσης, όπως η δημιουργία πινακίδων πληροφόρησης με σκοπό την περιβαλλοντική ερμηνεία και τη βοτανική αναγνώριση των φυτών.

- Μελέτη εξοπλισμού χώρων εκπαίδευσης - κατάρτισης, εργαστηρίων, ερμπαρίου και δημιουργίας προθηκών μουσείου - εκθετηρίου.

- Υλοποίηση σεμιναρίου κατάρτισης υπαλλήλων του Δήμου οι οποίοι θα σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου και τη μετέπειτα λειτουργία του αλλά και μελών του Συλλόγου Πενταγιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν μέρος της υποστήριξης της δημιουργίας του Βοτανικού Κήπου.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα "Ιωάννης Μακρυγιάννης" της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, τα επίσημα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, που ανήκει στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και  η οποία ονομάστηκε "Ιωάννης Μακρυγιάννης". Ιδιαίτερη όμως περηφάνεια για όλους εμάς τους Κροκυλιώτες, μας έδωσε το γεγονός ότι στην χρηματοδότηση του έργου συνέβαλλε με μία γενναία δωρεά ύψους 1,5εκ. δολαρίων, ο κ. Ντίνος Μακρυκώστας με την σύζηγό του Μαρί και τον γιο του Γιώργο, τιμώντας έτσι το Κροκύλειο που είναι και ο τόπος καταγωγής της μητέρας του κ. Μακρυκώστα.

Από το εσωτερικό της νέας πτέρυγας
Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας προγραμματίστηκαν μαζί με την καταπληκτική έκθεση "Ιωάννης Μακρυγιάννης: Ζωντανή έκφραση", που βασίστηκε στους 24 πίνακες που είχε παραγγείλει ο Μακρυγιάννης στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο και βρίσκονται στην κατοχή της Γενναδείου.  Οι πίνακες που εικονογραφούν την ελληνική επανάσταση για την Ανεξαρτησία, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του, βρισκόντουσαν στις αποθήκες της Γενναδείου και αποτέλεσαν το έναυσμα για την οικογένεια Μακρυκώστα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δωρεά και να ονομάσει τη νέα πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη, τιμώντας έτσι τον μεγάλο Στρατηγό.  


Αναμνηστικά δώρα απονέμονται στο Ντίνο (μπροστά αριστερά) και Γιώργο Μακρυκώστα (δεξιά)
Οι σκηνές ζωγραφίστηκαν πρώτα σε ξύλο και μετά αντιγράφηκαν σε χαρτί σε τέσσερις σειρές, που ο Μακρυγιάννης προσέφερε στον Όθωνα, και στους αρχηγούς των τριών μεγάλων δυνάμεων: τον τσάρο Νικόλαο Β΄, την Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας και τον Λουδοβίκο Φίλιππο της Γαλλίας. Από τις τέσσερις σειρές γνωστές σήμερα είναι μόνο δύο: της Γενναδείου (που ανήκε στον Όθωνα) και της Βασίλισσας Βικτωρίας, που βρίσκεται στον Πύργο του Windsor.
Εκτός από τους πίνακες, η έκθεση περιλάμβανε επίσης, αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, που έχουν ευγενικά δανείσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Παράλληλα παρουσιάστηκε έκδοση υψηλής αισθητικής ποιότητας και επιστημονικής αξίας, προϊόν συνεργασίας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και των εκδόσεων Καπόν, με ομώνυμο τίτλο και σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του μοναδικού εικαστικού συνόλου των πινάκων του Μακρυγιάννη, την ανάδειξη του χρονικού της αγοράς του από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη σφαιρική παρουσίαση όλου του υλικού.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινείων, παρουσιάστηκαν στο σύγχρονο αμφιθέατρο της Γενναδείου, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα απαμνημονεύματα του Μακρυγιάννη, από το Ελληνικό Θέατρο του Γιάννη Σιμωνίδη, με τον τελευταίο να μεταφέρει τον λόγο του Μακρυγιάννη με έναν αυθεντικό και ρουμελιώτικο τρόπο.

Στα εγκαίνια που συμμετείχε πλήθος κόσμου, παρώντες ήταν ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο Ηγούμενος της Μονής Πετράκη Ιάκωβος Μπιζαούρτης και ο καταγόμενος από το Κροκύλειο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Κιούσης. Παρόντες από την περιοχή μας ήταν επίσης ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Βαρδουσίων κ. Παλασκώνης Κωνσταντίνος, ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας κ. Αυγερόπουλος Κωνσταντίνος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Χαλιορής Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γραββάνης Ευάγγελος και ο Αντιπρόεδρος κ. Μαυραγάνης Δημήτριος.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τρίτη 5 Ιουνίου έως και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο:
Τρίτη: 11.00-17.00    
Τετάρτη: 11.00-17.00     
Πέμπτη: 13.00-20.00 
Παρασκευή: 11.00-17.00 
Σάββατο: 11.00-17.00

Η στολή του Γιάννη Μακρυγιάννη, μεταφέρθηκε στην έκθεση για την περίσταση των εγκαινίων

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Παρελθόν οι αμιαντοσωλήνες για το Διακόπι

ΟΙ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, από αμίαντο, της Τοπικής μας Κοινότητας.
Συγκεκριμένα, έγινε αντικατάσταση και του υπολοίπου του δικτύου ύδρευσης Γυφτόβρυση-Άγιος Κωνσταντίνος, (από παλαιά δεξαμενή προς Πριγκέϊκα), με σωλήνα ύδρευσης πολυαιθυλενίου.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, στο συνολικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού μας δεν υφίσταται πλέον αμίαντος.


Γιώργος Ξηρομάμος
17/5/2018
 
 

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ενημερωτική συνάντηση γονέων αύριο στο Λιδωρίκι

Ενημερωτική συνάντηση για γονείς θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7/6 στις 11:30 με θέμα "Η Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό", στο χώρο του Νηπιαγωγείου Λιδωρικίου
Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σε σχέση με τα ερωτήματα και τις απαιτήσεις που έρχονται αντιμέτωποι και σχετίζονται με τη μετάβαση του παιδιού στο νέο του σχολικό περιβάλλον, αλλά και σχετικά με τα όρια που μπορεί να βάλουν.
Οι γονείς κατανοώντας τις πολύ υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας που ζούμε είναι φυσικό να αναρωτιούνται για τις ικανότητες των παιδιών τους και να αγωνιούν για το ξεκίνημα τους σε ένα σχολείο που ζητάει πολλά, που μοιάζει μ’ ένα συνεχή αγώνα δρόμου.
Η ομιλία αποσκοπεί να βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς να μπορούν να βγουν από τη λογική των συγκρίσεων και του ανταγωνισμού και να εξασφαλίσουν ένα θετικό περιβάλλον για κάθε παιδί.




Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.



Με εκτίμηση,
για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Ιωάννα Καλλία
Ψυχολόγος





Διοίκηση Δομής Φωκίδας
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας
 

Εθνικής Αντιστάσεως 13,
Άμφισσα Τ.Κ. 33100
Τηλ. 22650 22924, τηλ. & Fax 22650 22600
Email: ekpsfoki@otenet.gr

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση του Δήμου για το θέμα του φράγματος Μόρνου στην Επ. Αναφορών του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου


ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ &
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
21 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες, συζήτησε την αναφορά του Δήμου Δωρίδος σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Δωρίδας, από την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος και τη δημιουργία της λίμνης του Μόρνου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης και αντιπροσωπεία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και ειδικότερα αναφέρθηκε:
• στην απομόνωση της περιοχής και το μαρασμό μεγάλων γεωγραφικών τμημάτων του Δήμου,
• στην αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των οικισμών του Δήμου και των αστικών κέντρων και συνακόλουθα στην αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών,
• στην αδυναμία γεωργικής παραγωγής και το μαρασμό της κτηνοτροφίας,
• στην ανυπαρξία οικολογικής παροχής του φράγματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής,
• στον εκμηδενισμό αξίας της γης στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές,
• στην ανυπαρξία κατασκευής έργων υποδομών,
• στην παντελή έλλειψη τουριστικής δραστηριότητας,
• στην αδυναμία ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων,
• στην υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα,
• στη διάβρωση των ακτών,
• στην έλλειψη μέτρων προστασίας του πολιτιστικού πλούτου,
• στην παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και νομοθετημάτων.

Ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής τηνενδελεχή εξέταση του θέματος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό ο Δήμος Δωρίδος να υφίσταται τις συνέπειες ενός έργου που αφορά το 60% του πληθυσμού της χώρας σε αστικές περιοχές και οι ντόπιοι πληθυσμοί να φτωχοποιούνται.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, στην τοποθέτηση της αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη παρέμβασης της Ελληνικής πολιτείας. Δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη θέση του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες της Επιτροπής Αναφορών προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα μέλη της Επιτροπής με θετικές και υποστηρικτικές προς το Δήμο παρεμβάσεις, αναγνώρισαν την
πολυπλοκότητα και το μέγεθος του προβλήματος, το δίκαιο των κατοίκων της περιοχής, την ανάγκη
παρέμβασης της Ελληνικής πολιτείας, και δεσμεύτηκαν για τις απαιτούμενες ενέργειες προς όλες τις
κατευθύνσεις, ασκώντας κάθε δυνατή επιρροή.
Αποφάσισαν να μείνει η υπόθεση ανοιχτή, να συνεχιστεί ο έλεγχος από την Επιτροπή Αναφορών, να διαβιβαστεί και σε άλλες αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και
Ασφάλειας των Τροφίμων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ζητηθεί εγγράφως η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να σταλεί προσωπική επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη βοήθεια, προσφέρθηκε από τον Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά, ο οποίος σε συνεργασία με
το Δήμο Δωρίδος, προκάλεσε και πέτυχε την κατά προτεραιότητα ένταξη του θέματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών και ως εισηγητής ανέλυσε την αναγκαιότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής.
Μεγάλη ήταν η συμπαράσταση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κ.κ Κώστα Χρυσόγονου, Νίκου Χουντή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκου Ανδρουλάκη, Κώστα Παπαδάκη και Μίλτου Κύρκου, που στο περιθώριο της συνεδρίασης προέβησαν σε δηλώσεις και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν με την άσκηση πίεσης τόσο στα κόμματατους, όσο και στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα ηΕυρωβουλευτής κα Σοφία Σακοράφα,ως μέλος της Επιτροπής παρενέβη στη συζήτηση και στήριξε τα αιτήματα του Δήμου.
Καθοριστική υπέρ των θέσεων του Δήμου ήταν και η παρέμβαση του Γερμανού Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. P. Jahr, ο οποίος επεσήμανε τις δυσμενείς επιπτώσεις και την ανάγκη εξέτασης όλων των πτυχών του ζητήματος, για την υποβοήθηση του πληθυσμού.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος, ευχαριστεί την Πρόεδρο Cecilia Wikstrοm και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών για την αποδοχή και αναγνώριση των αιτημάτων του Δήμου, καθώς και για την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη διερεύνηση του θέματος.
Επίσης, ευχαριστεί όλους όσοι με οποιαδήποτε αρμοδιότητα εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της
υπόθεσης και δηλώνει ότι θα υπάρχει ενημέρωση των φορέων και των πολιτών, για την εξέλιξη της
προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος, μέχρι την τελική δικαίωση της Δωρίδας.







Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Το θέατρο στα χωριά μας, τότε και σήμερα

Μπορεί να ίσως να ξενίζει κάποιους αλλά οι θεατρικές παραστάσεις δεν ήταν άγνωστο  θέαμα στην περιοχή της ορεινής Δωρίδας. Οι σχολικές θεατρικές παραστάσεις στις εθνικές εορτές ήταν αρκετά συνήθεις, από την δεκαετία του '30 και κράτησαν την δημοφιλία τους έως και τα μέσα της δεκαετίας του '70 (με εξαίρεση φυσικά την περίοδο του '40).


Η παραπάνω φωτογραφία είναι του περιοδικού ΦΘΙΩΤΙΔΟΦΩΚΙΣ (τεύχος Απριλίου 1973) και τραβήχτηκε στο Λιδωρίκι στις 25 Μαρτίου 1973. Απεικονίζει δε μία σκηνή από το θεατρικό έργο "ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΙΤΕΣ", συγγραφέας του οποίου ήταν ο Λιδωρικιώτης Γιώργος  Καψάλης. Τους ρόλους δε του έργου, ερμήνευσαν οι  μαθητές  του  Γυμνασίου Λιδωρικίου. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και δεν ήταν το μοναδικό που παίχτηκε.
Την ίδια περίπου εποχή, ένα άλλο έργο του Γιώργου Καψάλη, με τίτλο "Μακρυγιάννης, ο σταυραετός της Ρούμελης" ανέβηκε στο ίδιο Γυμνάσιο. Το έργο αυτό μάλιστα εκτός από Λιδωρίκι "περιόδευσε" σε Πεντάπολη και Κροκύλειο γνωρίζοντας αντίστοιχη επιτυχία.

Εκτός όμως από τις επετιακές παραστάσεις, οι σχολικοί θίασοι τύχαινε σποραδικά να παρουσιάσουν και άλλα έργα. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το κωμειδύλλιο "Γαρουφαλιά Γιωργούλα" του Λιδωρικιώτη Αλέκου Κωστάκη - Μαργέλλου ή αλλιώς "Καφτανιαλέκου", που παίχτηκε στα τέλη του '40-αρχές '50 στο Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου. Σήμερα πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως αυτή της σχολικής θεατρικής ομάδας Ευπαλίου, τέτοιες παραστάσεις σπανίζουν.

Ομοίως σπάνιες ήταν και οι ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις από τα ίδια τα μέλη των Συλλόγων πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως αυτή που φαίνετε να παίχτηκε το 1992 στην Κερασιά. Σε μία αναρτημένη φωτογραφία της Δώρα Πλάκα στην ομάδα του fb ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΕΡΑΣΙΑ ΔΩΡΙΔΑΣ διαβάζουμε:


Αύγουστος 1992: Πλατεία του χωριού Κερασιά, Φωκίδα !! Όλες οι γενιές θεατρόφιλες και συμμετοχικές !! Χαμόγελα, τσιπς ...έχει και ..ορθίους η παράσταση !! Η χαρά βρίσκεται παντού !! "Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα" Χανς Κρίστιαν ¨Αντερσεν, σκηνοθεσία και παραγωγή Φούλη Μπαρμπαγιάννη, ηθοποιοί τα Ραμμάκια, η Γωγούλα η Ράπτη, η Γιάννα Ράπτη και άλλα παιδιά !!

Τις περασμένες δεκαετίες του '80 και '90, ερασιτεχνικές παραστάσεις ανεβάζουν και άλλοι Σύλλογοι όπως του Κροκυλείου. Σήμερα φυσικά τέτοιες συλλογικές πρωτοβουλίες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, γιατί τα παιδιά που μεγαλώνουν κυρίως στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ακολουθούν ένα ήδη βαρύ πρόγραμμα με πληθώρα δραστηριοτήτων (αθλητισμό, μουσική, γλώσσες κλπ). Έτσι οι λίγες θεατρικές παραστάσεις που φτάνουν στα χωριά μας, προέρχονται από ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά σχήματα των Αθηνών και άλλων πόλεων.

Για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μακρυγιάννεια 2017, είδαμε μία όμορφη ερασιτεχνική παράσταση στην Πενταγιού, με τίτλο  "Το Σταυρούδι στη Γούβα" του Αντώνη Θαλασσινού από την θεατρική ομάδα "Δρώντες και Αντιδρώντες" με την Πενταγιώτισσα πρωταγωνήστρια Εύη Σιμοπούλου.



Εφέτος, στις 12 Αυγούστου 2018 , θα πραγματοποιηθεί από το φεστιβάλ Δελφών μία επαγγελματική θεατρική παράσταση «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’» του Γιώργου Μεσολογγίτη στο Κροκύλειο, με την υποστήριξη του Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης". Το που έργο πραγματεύεται την ζωή και το έργο του Μακρυγιάννη, που αποκαλύπτεται μέσα από το λόγο της μητέρας του, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. 

Το θέατρο αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από τους Συλλόγους μας, που εάν ψάξουν μεταξύ των μελών τους, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν ερασιτέχνες ηθοποιούς και παραστάσεις που αξίζει να προβληθούν στα χωριά μας.

Πολλές από τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από ανάρτηση που βρήκαμε το εξαίρετο μπλοκ lidoriki.com του αείμνηστου Κώστα Καψάλη.