Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Ενημέρωση κτηνοτρόφων Φωκίδας για την κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων έτους 2018











Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση κτηνοτρόφων Π.Ε. Φωκίδας για την ισχύουσα κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων έτους 2018»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Π.Ε. Φωκίδας ενημερώνει τους Κτηνοτρόφους ότι σύμφωνα με τη διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, (ΦΕΚ Β΄ 1812/21-5-2018) έγινε εκτύπωση των καταστάσεων με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν.

Καλούνται οι κτηνοτρόφοι που έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους στην Π.Ε. Φωκίδας να προσέλθουν εντός 30 ημερών στα γραφεία της Δ.Α.Ο.Κ. στην Άμφισσα Γιδογιάννου 31, (Διοικητήριο,α’ όροφος) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε να ενημερωθούν ενυπόγραφα σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης στις κατανομές βοσκοτόπων που σχετίζονται με τις ετήσιες επιδοτήσεις του έτους 2018.

Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν θα ανταποκριθούν στην παρούσα ειδοποίηση για υπογραφή των καταστάσεων εντός τριάντα (30) ημερών, θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για ένσταση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.




Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κότσια χοιρινά μαριναρισμένα με μέλι και μπύρα – Αυθεντική συνταγή των Βαρδουσίων

Το Διχώρι έχει την δική του γαστρονομική ιστορία… και εμείς σας παρουσιάζουμε μια νόστιμη και πανεύκολη συνταγή. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – 
Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού 

Το Διχώρι είναι από τα πιο όμορφα χωριά των Βαρδουσίων.Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Διχώρι, της ορεινής Φωκίδας θα σας συναρπάσει. Παλιά λεγόταν Κωστάριτσα. Βασικά είναι δύο χωριά σε ένα, το «Πάνω» και το «Κάτω» χωριό με το Ρέμα του Τσόνη τα χωρίζει στη μέση. Το Διχώρι είναι γνωστό σαν χωριό της Κρουστάλλω, που και στην δική της ποδιά σφάζονταν παλληκάρια… μεταξύ αυτών και ο Αθανάσιος Διάκος, που πολύ την αγάπησε. Το μέρος φαίνεται βγάζει όμορφες γυναίκες όπως η Μαρία η Πενταγιώτισσα που κατάγεται από τους Πενταγιούς, ένα χωριό κοντά στο Διχώρι…

Φύση ονειρική που η κάθε εποχή χαρίζει το δικό της χρώμα. Η λίμνη του Μόρνου υπέροχη, κοπάδια από αγελαδίτσες θα συναντήσετε πολλά στο δρόμο σας αφού απολαμβάνουν την βόλτα τους σε διάφορα σημεία. Τα Βαρδούσια αγέρωχα, πανέμορφα τα δάση από έλατα, δρυς και πανύψηλα μαυρόπευκα. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο τα χρώματα υπέροχα. Η περιοχή φημίζεται για τα βοτάνια της για αυτό τα μονοπάτια ονοματίζονται μονοπάτια των βοτανιών. Ήχοι της φύσης υπέροχοι, ρυάκια, καταρράκτες και ένα χωριουδάκι κουκλίστικο.

Τα χιονισμένα Βαρδούσια

Η πλατεία του χωριού πολύ όμορφη σκεπασμένη με πλατάνια,  είναι στρωμένη με χλόη και οριοθετείται από την εκκλησία, το φιλόξενο «Μαγαζί του χωριού» και από τον πετρόκτιστο ξενώνα. Η θέα ολόγυρα συναρπαστική στις βουνοκορφές που τώρα είναι σκεπασμένες με χιόνι. Η ανατολή στο Μόρνο μοναδική  ειδικά όταν είναι σκεπασμένη με ομίχλη…

Τα σπίτια του χωριού πανέμορφα πετρόκτιστα με μικρές αυλές κηπάκια και σκεπές από κεραμίδια. Η μεγάλη εκκλησία της πλατείας είναι πετρόκτιστη αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του Γιάννη Κιντώνη, με εικόνες του 19ου αιώνα και ο άμβωνας περίτεχνος. Η παράδοση θέλει να λειτουργεί σαν μονή στην Τουρκοκρατία.

Πετρόκτιστη είναι και η ανακαινισμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε το 1728 όπως γράφει ο σταυρός στην εντοιχισμένη πλάκα.

Στην κάτω βρύση με την παλιά γούρνα, δίπλα στο προσκυνητάρι είχα την τύχη να συναντήσω, αγριογουρουνάκια με τη μαμά τους…

Για βόλτες ενδείκνυται το μονοπάτι Πλατύδρομος που καταλήγει στο Ορόσημο.

Στο Διχώρι θα περάσετε όμορφα και θα απολαύσετε τις απίθανες γεύσεις της Μαρίνας Κουτσοπούλου, στο Μαγαζί του Χωριού.

Η Μαρίνα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά και επέστρεψε στο χωριό των παππούδων της και κατόρθωσε να το αναγεννήσει…

Το κοντοσούβλι, το κοκκορέτσι, οι πίτες είναι του ονείρου και το γαλακτομπούρεκο που της έμαθε ο παππούς της Θεϊκό αφού εκείνος είναι ο μύστης του γαλακτομπούρεκου στην Αθήνα και όχι μόνον.  Αν είστε τυχεροί και έχει περάσει κάποιος κυνηγός θα φάτε αγριογούρουνο ή ζαρκάδι μοναδικά….


Κότσια χοιρινά μαριναρισμένα με μέλι και μπύρα

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Το μαγαζί του χωριού, Διχώρι Δωρίδας


Υλικά

2 κότσια χοιρινά ή από αρνί ή κατσίκι

1 μπουκάλι μπύρα

Χυμό από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 πορτοκάλι

1 ξύλο κανέλας

2 μπαχάρια

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. πιπέρι

1 κ.σ. κάρυ

1 κ.σ. πάπρικα

2 κ.σ. μέλι ελάτης

Μισή κούπα αλάτι θαλασσινό

Μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική


Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σ’ ένα μπολ τα κότσια και τα καλύπτουμε με μισή κούπα αλάτι και μισή κούπα ζάχαρη.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα κότσια.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και τα αφήνουμε για 8 ώρες εκεί.

Αμέσως μετά ξεπλένουμε τα κότσια και τα βάζουμε σε μια γάστρα.  Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, κάρυ, πάπρικα, μπαχάρι και προσθέτουμε ένα ξύλο κανέλας,  το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, τη μπύρα και το μέλι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 2 ½ – 3 ώρες στους 200ΟC.

Τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και είναι μούρλια.

 Πηγή: https://emvolos.gr

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Η ιστορία τριών ξωκλησιών που "πνίγηκαν" στη λίμνη Μόρνου

Τρία ξωκλήσια και η ιστορία τους που σκεπάστηκαν από τα νερά της λίμνης, μια ξεχασμένη θυσία του τόπου μας, στο μεγάλο έργο υποδομής του Μόρνου που έλυσε το πρόβλημα της υδροδότησης της πρωτεύουσας.
Το  πανέμορφο ταπεινό πέτρινο εκκλησάκι  της  Μεταμορφωσης του Σωτήρος το  1975, λίγο πριν  η  περιοχή σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης του Μόρνου.

Στο  πανέμορφο ταπεινό πέτρινο εκκλησάκι  της  Μεταμορφωσης του Σωτήρος κάτω στο ποτάμι στο Λουτσοβιώτικο, όπως  λέγαμε,  γινόταν ένα ονειρεμένο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, αυθεντικό  παραδοσιακό και ανθρώπινο. 
Στο εκκλησάκι  της  Αγιά  Σωτήρας όπως το  λέγαμε,  μαζεύονταν  εκείνη τη μέρα πάρα  πολλοί  προσκυνητές και  πανηγυριώτες , από  όλα  τα  γύρω  χωριά ,  στην  αντίπερα δε  όχθη ήταν  και  το  χάνι  του μπάρμπα  Μήτσου του ΄Καραπιστόλκη , του  Ντακουίνου, όπως  τον  παραγκώμιαζαν . Στο  χάνι  αυτό  αποδίδεται  και  η  ονομασία "του  Σκορδά  το  χάνι" κατά  την  Τουρκοκρατία και  έγιναν  σ’ αυτό  σημαντικές  μάχες.

Το γραφικότατο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία  το 1975, λίγο πριν κι αυτό θυσιασθεί στα νερά της λίμνης
Το  γραφικό εκκλησάκι του  Προφήτη  Ηλία , λίγο  πριν  τα  Χάνια  του  Στενού, απέναντι  απ’ το  Κάλλιο ( Βελούχι). Η φωτογραφία  είναι  και αυτή του  1975.

Το πανέμορφο εκκλησάκι του Κόκκινου (Λούτσοβου), της λεγόμενης και Αγίας Μονή
Ένα  ακόμα  παλιό  εκκλησάκι  της  περιοχής  του  Κόκκινου (Λούτσοβου) η  Αγία  Μονή, που θυσιάστηκε  κι’αυτή για  χάρη  της  λίμνης. Το  εκκλησάκι  αυτό  είναι το  παλιότερο  απ’ όλα ,και είχε  μάλιστα  και  αρχαιολογικά  ευρήματα  σημαντικά. 

Η  φωτογραφία όπως και οι υπόλοιπες είναι είναι  του  Γ. Ριόλα  τραβηγμένες το 1975 και βρίσκονται στην "Τράπεζα  Λιδορικιώτικης Φωτογραφίας" μαζί  με  χιλιάδες υπέροχες  που είχε συγκεντρώσει ο Κώστας Καψάλης.


Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ταξίδι στην άκρη του ουράνιου τόξου!

Οδοιπορικό στους Ταμιευτήρες νερού της ΕΥΔΑΠ


Στην άκρη του ουράνιου τόξου βρίσκεται ένας θησαυρός, υποστηρίζουν αρκετοί μύθοι και παραδόσεις.



Στο τρυφερό παραμύθι, βάσει του οποίου γυρίστηκε και το θρυλικό μιούζικαλ, «Ο μάγος του Οζ», η μικρή Ντόροθι, που ζει σε ένα φτωχικό αγρόκτημα στο Κάνσας, ονειρεύεται έναν πολύχρωμο τόπο χαράς και ευτυχίας πέρα από το ουράνιο τόξο. Πού βρίσκεται, όμως, η άκρη του ουράνιου τόξου στην Ελλάδα; Μα, φυσικά, στην Κεντρική και στη Δυτικά Στερεά, όπου κυλούν δύο υπέροχα ποτάμια, ο Μόρνος και ο Εύηνος. Εκεί είναι όχι κρυμμένος, αλλά φανερός, ένας θησαυρός: Οι Ταμιευτήρες νερού της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι υδροδοτούν την Αττική και χαρίζουν ζωή και ποιότητα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων!

Μη φανταστείτε, ωστόσο, πως ένα ταξίδι στα Φράγματα και στα τεχνητά έργα του Μόρνου και του Ευήνου ενδιαφέρει μόνο τους μηχανικούς και άλλους επιστήμονες - κάθε άλλο! Το φυσικό κάλλος του τοπίου, η γραφικότητα των ορεινών και των παραθαλάσσιων χωριών και των πόλεων, το εξαιρετικό φαγητό, οι αθλητικές δραστηριότητες και πολλά ακόμη συνθέτουν έναν πίνακα απαράμιλλης ομορφιάς, που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη…

Μόρνος: Στη… μικρή Ελβετία της Φωκίδας!


Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, μόλις επτά χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Λιδορικίου, στον Νομό Φωκίδος, δημιουργήθηκε -με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος- ο Ταμιευτήρας του Μόρνου. Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981.


 Το φράγμα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και η κατασκευή του αποτελεί ένα θαύμα της Εφαρμοσμένης Μηχανικής. Αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα, μεταβατικές ζώνες φίλτρων εκατέρωθεν του πυρήνα, σώματα στήριξης του πυρήνα ανάντη - κατάντη από αμμοχάλικο και προστατευτική λιθορριπή στην ανάντη πλευρά. Ο ανάντη πόδας του Φράγματος είναι διαμορφωμένος σε πρόφραγμα με στεγανό αργιλικό πυρήνα.

Θεωρείται γενικά στεγανό, πλην της κλιτύος του όρους Πύρνος, λόγω των διαπερατών καρστικών ασβεστολιθικών πετρωμάτων αυτού, όπου και κατασκευάσθηκε έργο στεγανοποίησης της επιφάνειας, συνολικού μήκους 2,5 χλμ. και μέσου πλάτους 100 μέτρων. Με μέγιστο ύψος τα 139 μ. και μέγιστο πλάτος στη βάση τα 595 μ., χωράει περίπου 17 εκατομμύρια κ.μ. νερού.

Η Φωκίδα


Ο Ταμιευτήρας του Μόρνου βρίσκεται στη Φωκίδα, έναν από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας μας, με εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο, στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνει τέσσερα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, την Γκιώνα, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια και την Οίτη. Παρ’ όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα εύφορος, με τον Ελαιώνα της Άμφισσας -τη μεγαλύτερη έκταση με ελιές που υπάρχει σήμερα- να κυριαρχεί. Στα νότια του νομού, που βρέχονται από τη θάλασσα, θα συναντήσει κανείς μερικές πολύ όμορφες παραλίες, οι οποίες το καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών.

Η λίμνη


Ο Μόρνος είναι ποταμός της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δαφνούς ή Ύλαιθος. Πηγάζει από τις νότιες πλαγιές της Οίτης και καταλήγει στη λεκάνη που βρίσκεται μεταξύ Βαρδουσίων, Οίτης, Γκιώνας και Λιδορικίου. Καθορίζει τα όρια των επαρχιών Δωρίδας και Ναυπακτίας και χύνεται στα όρια Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ανατολικά της Ναυπάκτου. Στο μέρος όπου εκβάλλει σχηματίζει μικρή πεδινή περιοχή με τις συνεχείς προσχώσεις του. Έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα περίπου και η λεκάνη απορροής του έχει επιφάνεια 1180 τετρ. χιλιόμετρα.

Η λίμνη του Μόρνου, αν και τεχνητή, συνιστά ένα ιδιαίτερο θέαμα για τον επισκέπτη, ενώ όποιος κάνει τον γύρο της θα θαυμάσει το μοναδικό φυσικό τοπίο και τα διάσπαρτα χωριουδάκια. Η λίμνη συγκεντρώνει νερό όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του, που εκβάλλουν πλέον κατευθείαν σε αυτήν. Είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Natura 2000», ενώ για τη δημιουργία της χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Κάλλιο, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, πάνω από τις όχθες της. Όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, αποκαλύπτονται τα σπίτια του παλιού οικισμού, κάτι το οποίο εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τους ντόπιους αλλά και τους περαστικούς.


Στα βουνά και στα λαγκάδια!


Η ορεινή Φωκίδα απέχει μόνο λίγες ώρες από την Αθήνα. Παρότι είναι ένας τόπος με άγρια ομορφιά, θα νιώσετε τη θέρμη και τη φιλοξενία των κατοίκων, που, σε συνδυασμό με την παρθένα φύση, θα σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές και αναμνήσεις που θα σας συνοδεύουν το υπόλοιπο της ζωής σας.
Η ορεινή Φωκίδα έχει χαρακτηριστεί «Ελβετία της Ελλάδας», λόγω των ψηλών βουνών της, της λίμνης του Μόρνου, των τρεχούμενων γάργαρων νερών, των καταρρακτών και, κυρίως, του ατελείωτου πράσινου. Η περιοχή έχει πολλά γεφύρια, αρχαιότητες, γραφικά χωριουδάκια και ελατοδάση.

Τα πρώτα σημεία τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Κάτω και η Άνω Μουσουνίτσα ή «Αθανάσιος Διάκος». Τα γραφικά ορεινά χωριά των Βαρδουσίων είναι «πνιγμένα» από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές, ενώ μια παραδοσιακή πλακόστρωτη πλατεία δεσπόζει στο μέσον. Η Μουσουνίτσα είναι η γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, εξ ου και ο ανδριάντας του ήρωα που έχει τοποθετηθεί εκεί. Στο μικρό γεφυράκι, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, υπάρχουν υπεραιωνόβιοι πλάτανοι, από τους οποίους πηγάζει τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό. Επισκεφτείτε, επίσης, την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και κάποιο από τα 11 ξωκλήσια της περιοχής και θαυμάστε τα πετρόκτιστα σπίτια. Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι το σημείο αυτό της Φωκίδας παρουσιάζει έντονο ορειβατικό ενδιαφέρον, με αρκετή δυσκολία.


 Στον Προφήτη Ηλία βρίσκεται και η κεντρική πηγή του Μόρνου που καταλήγει στη λίμνη. Η βόλτα στο ποτάμι, μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο με τρεχούμενα νερά, θα σας αναζωογονήσει, όπως και μια επίσκεψη στο Γεφύρι Νταούτι και στο χωριό Πυρά, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής άναψε μεγάλη φωτιά για να γλιτώσει από τον δηλητηριασμένο χιτώνα του Νέσσου. Από κει, θα καταλήξετε στο Λιδορίκι και στο Φράγμα του Μόρνου.






Το Λιδορίκι είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι του Nομού Φωκίδας και πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας και διαθέτει πολλά αξιοθέατα, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τη Ζωοδόχο Πηγή, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, το φρούριο και τα υπολείμματα της Αρχαίας Καλλίπολης που καταστράφηκε το 279 π.Χ. από τους Γαλάτες, την τεράστια πηγή (βελούχι) του Καλλίου, τη Μονή και το Σπήλαιο της Αρσαλής.


Τα χωριά γύρω από το Λιδορίκι είναι πράγματι μαγευτικά. Τα πιο γνωστά είναι οι Καρούτες, το Κροκύλειο (ιδιαίτερη πατρίδα του Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη), οι Πενταγιοί (η πατρίδα της Μαρίας της Πενταγιώτισσας) κ.ά. Τα χωριά αυτά, εκτός από ιστορικά, είναι και χάρμα οφθαλμών, αφού περιτριγυρίζονται από πυκνά δάση και ποταμάκια.

Την καλύτερη, όμως, και πιο πανοραμική θέα προς τη λίμνη του Μόρνου έχει προνόμιο ένα χωριό-σταλίτσα, ο Άβορος. Βρίσκεται στην πλαγιά της Αετοράχης, σε υψόμετρο 750 μ., και περιβάλλεται από δάσος με δρυς και καστανιές, έχοντας στα πόδια του συστάδες από πουρνομαζιές, ρείκια, κουμαριές, αριές, μέλεγες, ακακίες καθώς και υπεραιωνόβια ψηλά πλατάνια. Από κει θα αγναντέψετε τις βουνοκορφές της Γκιώνας, της Οίτης, των Βαρδουσίων, ενώ το μπλε της λίμνης του Μόρνου δημιουργεί μια υπέροχη αντίθεση με το λευκό των χιονισμένων βουνοκορφών.

Για την επιστροφή σας, μπορείτε να ακολουθήσετε την αντίστροφη πορεία ή, εναλλακτικά, να κατευθυνθείτε μέσω Λιδορικίου, Άμφισσας, Δελφών και Αράχοβας, για να δείτε τον φημισμένο ελαιώνα της Άμφισσας και, φυσικά, το ιερό σημείο των Δελφών και την πανέμορφη Αράχοβα.

Βόλτα στα παραθαλάσσια μέρη


Τα βουνά της Φωκίδας κερδίζουν τις εντυπώσεις τη χειμερινή περίοδο, αλλά το καλοκαίρι -και όχι μόνο- τα παραλιακά της μέρη είναι εξίσου εντυπωσιακά. Αξίζει να τα επισκεφτείτε όχι μόνο για να κάνετε μπάνιο και να ευχαριστηθείτε το υπέροχο περιβάλλον, αλλά και για να μάθετε πολλά για την Ιστορία του τόπου.

Η Χιλιαδού αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Φωκίδας, με ψιλή χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά. Πλέον έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό, με τουριστικές υποδομές, για όσους θέλουν να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.


Εξίσου δημοφιλές είναι και το Ευπάλιο, με τα πανύψηλα πλατάνια, τις πηγές και τα υπόγεια νερά, που εκτείνεται από τον ποταμό Μόρνο έως τον Κορινθιακό Κόλπο, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα.
Ο Μαραθιάς αποτελεί επίσης δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Πρόκειται για έναν οικισμό χτισμένο ανάμεσα σε δύο ρέματα. Εκτός από την παραλία του, αξίζει να δείτε τους «μετέωρους βράχους», ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που θα σας εντυπωσιάσει.



Αν και δεν είναι νησί, το Γαλαξίδι, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική του, αποπνέει την ίδια ακριβώς αίσθηση. Στο Γαλαξίδι, ωστόσο, μπορεί κανείς να περάσει καλά και τον χειμώνα, χαζεύοντας την αντίθεση των χιονισμένων βουνών με την ήρεμη θάλασσα αλλά και απολαμβάνοντας το εξαιρετικό φαγητό, τις ιδιαίτερες καφετέριες και τη βραδινή διασκέδαση. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της Αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, με θέα όλο το Γαλαξίδι.

Το Μοναστηράκι θυμίζει επίσης περισσότερο νησί και όχι Ηπειρωτική Ελλάδα, με τον γραφικό κόλπο του και την υπέροχη παραλία του. Πολύ κοντά βρίσκεται και η λεγόμενη «γαλάζια λίμνη», την οποία αξίζει να επισκεφτείτε.

Ο μικρός οικισμός Σκάλωμα διαθέτει μία από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής, όπου, εκτός από το κολύμπι και το φυσικό τοπίο, μπορείτε να απολαύσετε και το φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες. Τέλος, αξίζει να περάσετε από τη Σεργούλα, τη Γλυφάδα και το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού, τα Τριζόνια.

Στα ανατολικά άκρα του Δήμου, θα βρείτε την Τολοφώνα και την Ερατεινή. Η Ερατεινή είναι ένα από τα πιο διάσημα καλοκαιρινά θέρετρα, όπως και η Πάνορμος με την πανέμορφη παραλία, το Λαογραφικό Μουσείο και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Γαστρονομία

Αν βρεθείτε στα παραθαλάσσια μέρη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και τοπικά κρέατα και πίτες, όπως τυρόπιτα, τραχανόπιτα, κολοκυθόπιτα κ.ά. Η Φωκίδα φημίζεται για τα κάστανα, τα καρύδια, το μέλι ελάτης, την κηρήθρα με μέλι, τις κεραλοιφές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα της, τα τοπικά γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, το τσάι του βουνού, τη ρίγανη, ροφήματα, τις αλμυρές και γλυκές χειροποίητες γεύσεις της κ.λπ.



Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Πενταγιωτών


Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2019.
Ευχές για ευημερία, ευτυχία, προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη σ' όλους σας!!

Τιμή ημερολογίου: 5 ευρώ.
Για να το προμηθευτείτε επικοινωνήστε με τα μέλη του Δ.Σ






Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Ένα δώρο για τα παιδιά της Δωρίδας.

του Θάνου Ασημάκη

Σε όλες  τις κοινωνίες του κόσμου, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, η παιδεία είναι το πρωταρχικό μέλημα. Είναι γιατί τα παιδιά και οι νέοι είναι το μέλλον του κάθε τόπου και πρέπει να έχουν αρκετά εφόδια για να ανταπεξέλθουν στη ζωή τους. Στην απομακρυσμένη όμως Δωρίδα, που η αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων είναι μία άγνωστη έννοια, ακόμα και όταν αυτή αφορά στην παιδεία, δεν είναι προτεραιότητα.
Ενώ σε όλη την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί ΚΔΑΠ, τα λεγόμενα και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, η πολιτική ηγεσία της Δωρίδος θεώρησε πως δεν είναι απαραίτητα. Τι είναι τα ΚΔΑΠ; Δωρεάν απογευματινή παιδαγωγική δραστηριότητα, τόσο επάνω στα μαθήματα όσο και σε δημιουργική απασχόληση όπως ο χορός, η μουσική, η ρομποτική, η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες, οι ξένες γλώσσες, ο αθλητισμός, η υγιεινή διατροφή, το περιβάλλον και πολλά άλλα. Το κόστος για τους γονείς; Μηδέν! Το κόστος για το δήμο; Μηδέν! Μιας και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρειάζεται μόνο η οργάνωση των τμημάτων, εντός των υφιστάμενων σχολικών συγκροτημάτων.
Τα οφέλη πολλαπλά. Για τους μαθητές, που θα αποκτήσουν απογευματινές δραστηριότητες χρήσιμες για τη εξέλιξή τους τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και εργασιακά και σαν χόμπι. Για τους γονείς που με μηδενικό κόστος θα φροντίσουν τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους. Όμως υπάρχουν και πρόσθετα πλεονεκτήματα. Με τη σωστή διαχείριση των πόρων, που έρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα περισσευούμενα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των σχολικών υποδομών έτσι ώστε οι μαθητές της Δωρίδος να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους μαθητές της υπόλοιπης Ελλάδος. Επίσης, στον τομέα της απασχόλησης, μιας και για κάθε 20 μαθητές είναι απαραίτητος ένας πτυχιούχος καθηγητής, κάτι που σημαίνει ότι στο δήμο μας θα δημιουργούνταν τουλάχιστον 12 νέες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους.
Καλώ λοιπόν, τη σημερινή δημοτική αρχή, μέρες που είναι, να κάνει ένα δώρο σε όλα τα παιδιά της Δωρίδας, ξεκινώντας άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τη νέα σχολική χρονιά και στη Δωρίδα να δημιουργηθούν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, εκτός και αν όλα τα παραπάνω είναι περιττές πολυτέλειες για τη Δωρίδα.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Θάνος Ασημάκης
Ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Δωρίδος


Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Παλιά Χριστουγεννιάτικα του Κροκυλείου

του Παρασκευά Αθ. Μπακαρέζου



Ο Βάκος έπαιζε στην αυλή στο σπίτι του. Πελέκαγε ένα ξύλο να φτιάσει μια τσατάλα για λάστιχο. Η μάνα έπλενε στη σκάφη. Κάποια στιγμή σήκωσε το κεφάλι και διάταξε το Βάκο: «Πάρε τ’ μαρούδα κι να πας κατ’ στο γιούρτι και να τα’ γιομίσ’ς φιρίκια απού καταεί».Ο Βάκος παράτησε το πελέκημα, πήρε τη μαρούδα και έφυγε κατά κάτω. ΄Ηταν Οκτώβρης και η φιρικιά ήταν γεμάτη φιρίκια. Από κάτω σωρό και τα πεσμένα. Σε πέντε λεπτά η μαρούδα ήταν γεμάτη. Σε μισή ώρα τα μήλα ήταν στο σπίτι. Η μάνα είχε τελειώσει το πλύσιμο, σύμπηξε τη φωτιά και έβαλε το μικρό καζάνι στη ζεροστιά. Μέσα έριξε νερό, πίτουρα και λάχανα για να βράσουν.΄Εφτιαχνε το πλύμα για να ταΐσει το γουρούνι που σχεδόν κάθε οικογένεια στο χωριό ανάθρεφε για τα Χριστούγεννα. Όταν έγινε το κουρκούτι η μάνα έριξε μέσα και τα μισά φιρίκια. Μετά άδειασε το χυλό σ’ ένα κακάβι. Το γουρούνι στο κατώι είχε οσμιστεί φαΐ και γρύλιζε. Η μάνα άφησε το πλύμα να κρυώσει λίγο και μετά με το Βάκο ακόλουθο μπήκε στο κατώι. Εκεί σε μια γωνιά ήταν το γουρούνι με τις λάσπες του και τον κορίτο, το ξυλοσκαμμένο δοχείο φαγητού. Το γουρούνι δεν παραμέραγε, περίμενε το φαΐ και η μάνα δυσκολεύτηκε να αδειάσει το πλύμα. Το γουρούνι άρχισε να τρώει λιμασμένα κάνοντας ένα χλαπατερό ήχο. Η μάνα βρήκε ευκαιρία όπως έτρωγε το γουρούνι και άρχισε να εξηγεί στο Βάκο τα περί γουρουνιού.

Το γουρούνι οι χωριανοί το αγόραζαν μικρό. Δεν είχαν γουρούνες αναπαραγωγής. Συνήθως πήγαιναν παρέες-παρέες στην περιοχή της Μηλιάς Δωρίδας και αγ’οραζαν τα γουρουνάκια. Αυτό γινόταν είτε την άνοιξη για το πρώιμο χοιρινό ή το χινόπωρο (όψιμο). Τα έβαναν μέσα σε τσουβάλι, τα φόρτωναν σε μουλάρι και τα έφερναν στο χωριό. Δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για τα στριγκλίσματα που συνόδευαν τη μουλαροπομπή. Είχαν και κάποιους εμπειρικούς κανόνες που τα διάλεγαν. Ένας ήταν ότι τα πιο καλά ήταν αυτά που η νουρούλα τους γύριζε προς τα δεξιά. Το γουρούνι για να αναπτυχθεί καλά έπρεπε να έχει ένα ζεστό γεύμα την ημέρα, το πλύμα.

Έφτασε και η τελευταία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι τα περίμεναν πώς και πώς. Είχαν βαρεθεί τη νηστεία και τη θρησκευτική και την αναγκαστική και περίμεναν να φάνε κρέας. Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο πατέρας είχε κανονίσει νάρθουν τρεις χωριανοί για να σφάξουν, μαζί με τον πατέρα, το γουρούνι. Κατά τις εννιά το πρωί μαζεύτηκαν. Το πρόσταγμα το είχε ο μπάρμπα-Μήτσος. Το γουρούνι το είχαν βγάλει έξω, δεμένο από το μπροστινό πόδι. Γρύλιζε και περίμενε χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι θα γινόταν. Κάποια στιγμή το έπιασαν και οι τέσσερις. Δύο από τα μπροστινά πόδια και ο τρίτος από τα πίσω. Το γουρούνι άρχισε να στριγκλίζει. Οι τέσσερις άντρες ασυγκίνητοι το κύλησαν στο χώμα της αυλής και το αναποδογύρισαν. Το στρίγκλισμα σήκωνε το σπίτι. Ο Βάκος έτρεξε και χώθηκε στο κρεβάτι, σκεπάστηκε όλος με τις βελέτζες και έβαλε και τα χέρια του στ΄αυτιά. Κάτω στην αυλή ο μπάρμπα-Μήτσος με το μαχαίρι να κόβει το λαιμό για να βγει το αίμα. Το γουρούνι συνέχισε το γρύλισμα. Σιγά-σιγά φεύγοντας το αίμα τελείωσαν και τα στριγκλίσματα. Ο Βάκος κατάλαβε ότι όλα τελείωσαν. Βγήκε και πήγε στην αυλή. Το γουρούνι είχε πάψει να κινείται και το αίμα είχε τρέξει στο χώμα. Η μάνα είχε βάλει δίπλα ένα λιθαράκι μ’ ένα κάρβουνο και πάνω μια πρέζα λιβάνι, για το καλό. Ο συνδυασμός από τη μυρωδιά του φρέσκου αίματος και του λιβανιού έμεινε χαραγμένος δυσάρεστα στη μνήμη του Βάκου μέχρι που γέρασε.

Μετά οι τέσσερις άντρες έπιασαν το γουρούνι, που πήγαινε γύρω στις εβδομήντα οκάδες, και με μεγάλο κόπο το κρέμασαν με το κεφάλι κάτω, από την τέμπλα του μπαλκονιού. Μετά άρχισε το ετοίμασμα. Το πρώτο πράγμα ήταν να το ανοίξουν. Ο πατέρας έδωσε στη μάνα το συκώτι να το τηγανίσει. Σε κανα τέταρτο οι τέσσερις άντρες έτρωγαν το συκώτι κι έπιναν τα κρασάκια τους. Αυτή ήταν η αμοιβή για τη βοήθεια. Ο Βάκος κοίταζε αλλά δε ζήτησε μεζέ. Προσπαθούσε να χωνέψει στο μυαλό του ότι το συκώτι που έτρωγαν οι άντρες ήταν από το γουρούνι που το ήξερε και το τάιζε λίγες ώρες πριν. Τέλος οι τρεις άντρες έφυγαν και ο πατέρας με τη μάνα άρχισαν τη δουλειά. Το γουρούνι εκείνη την εποχή ήταν η μοναδική πηγή κρέατος και ζωικών τροφίμων μέχρι το Πάσχα. Αφού έβγαλαν τα εντόσθια ο πατέρας ξεχώρισε τη φούσκα και την έδωσε στο Βάκο να την φουσκώσει σα μπαλόνι. Η ουροδόχος κύστη του γουρουνιού ήταν ένα παιχνίδι για τα παιδιά τότε. Η επόμενη δουλειά ήταν να κόψουν το κεφάλι που το έβαλαν πάνω σ’ ένα σανίδι παραδίπλα. Τώρα έπρεπε να περιμένουν λίγο για να κρυώσει το γουρούνι ώστε να μπορούν να το γδάρουν. Στο μεταξύ η μάνα άρχισε να κόβει τα εντόσθια κομματάκια-κομματάκια για τις ματιές. Ο πατέρας άρχισε να γδέρνει σιγά και προσεχτικά το κουφάρι του γουρουνιού. Όταν τελείωσε άφησε το τομάρι κατά μέρος. Όταν θα λάβαινε ευκαιρία θα το κάρφωνε τεντωμένο πάνω σε δυο σανίδια, με το μέσα μέρος προς τα πάνω. Θα ‘ριχνε απάνω στάχτη και θα το άφηνε στο κατώι. Από το τομάρι οι χωριανοί έφτιαχναν τσαρούχια αφού κούρευαν πρώτα τις τρίχες του τομαριού. Τα τσαρούχια ήταν δύο ειδών: Τα απλά καθημερινά με τη φτέρνα έξω και τα πιο επίσημα τα καρφωτά που είχαν πίσω μια σούρα που έβαζε τη φτέρνα μέσα.

Ο πατέρας άρχισε να κόβει το γουρούνι σε μεγάλα κομμάτια που τα ‘ριχνε σε μια σκαφίδα. Μετά έβαλε τα κομμάτια δίπλα πάνω σε κάτι κλάρες και πήρε τη σκαφίδα πάνω στο σπίτι και την έβαλε σε μια άκρη στην κουζίνα δίπλα απ’ το δωμάτιο με το τζάκι. Μετά πήρε τα μεγάλα κομμάτια ένα-ένα και τα μετέφερε πάνω βάζοντας τα πάλι στη σκαφίδα για να τα λιανίσει με την πρώτη ευκαιρία.

Η μάνα στο μεταξύ έφτιαχνε τη γέμιση για τις ματιές, γιόμισε τα εντόσθια και αράδιασε τις ματιές στρογγυλά-στρογγυλά μέσα στο ταψί. Ήταν έτοιμες για το φούρνο. Η άλλη δουλειά ήταν να ζυμώσει το χριστόψωμο. Είχε αναπιάσει το προζύμι και είχε έτοιμο το ζυμάρι από πριν. Έβαλε το ταψί και το πλαστήρι στο τραπέζι. Στο μεταξύ τα παιδιά κάθονταν στο τζάκι. Είχε σουρουπώσει και η μάνα άναψε τη λάμπα. Εκείνο το βράδυ είχε πολυτέλειες. Άναψε η λάμπα για να φέγγει στο τραπέζι. Το φως του λύχνου ήταν ασθενικό και η μάνα δεν έβλεπε να ζυμώσει. Ο πατέρας έφυγε για το καφενείο και η μάνα άρχισε να φτιάχνει το χριστόψωμο. Πρώτα πήρε λίγο ζυμάρι κι έφτιαξε στον πάτο του ταψιού ένα σταυρό. Ήταν ο οδηγός που θα βοηθούσε στη σωστή τοποθέτηση των κομματιών. Πρώτα έπλασε κι έβαλε στη μέση του ταψιού τη λειτουργιά. Μετά έπλασε τέσσερα λειτουργόπλα και τα έβαλε σταυροειδώς  γύρω από τη λειτουργιά με οδηγό το ζυμαρένιο σταυρό στον πάτο του ταψιού. Το κενό που έμεινε το γέμισε με στρογγυλά κομμάτια ζυμάρι, δεκαπέντε-είκοσι, και στη μέση έχωσε ένα σούμπρο από καρύδι. Μετά πήρε το βλόερο και τον πάτησε πάνω στη μεσιανή λειτουργιά για να αποτυπώσει το θρησκευτικό ανάγλυφο. Μετά με τη μικρή σφραγίδα της πίσω μεριάς του βλόερου σφράγισε τα τέσσερα λειτουργόπλα. Έβαλε το ταψί στην άκρη και το σκέπασε με μια κουβέρτα για να δουλέψει το προζύμι. Ήταν έτοιμο για φούρνισμα. Την άλλη μέρα η μάνα έκαψε το φούρνο και φούρνισε το χριστόψωμο. Την ίδια ώρα ο πατέρας άρχισε να κόβει τα κομμάτια. Τα μάζευε σ’ ένα ταψί και όταν γέμιζε τα πήγαινε κάτω στην αυλή και τα έριχνε στο μεγάλο καζάνι που το είχε πάνω σε μια ζεροστιά. Από το κρέας κράτησε τα παΐδια και ψαράκια, κρέας από τα μπούτια που το έλεγαν στρογγυλό. Μόλις τελείωσε αυτή η δουλειά ο πατέρας άναψε φωτιά κι άρχισε να βράζει το κρέας. Σιγά-σιγά το καζάνι άφρισε και γέμισε λίπος μέχρι πάνω από τη μέση. Όταν το κρέας έβρασε έβγαλε τα καλύτερα κομμάτια και τα έβαλε σε δυο λαΐνια που είχε εκεί δίπλα. Μετά έριξε από πάνω λιωμένο λίπος από το καζάνι μέχρι να σκεπάσει το κρέας. Πρώτα όμως έβγαλε τον αφρό από το λίπος. Η κορφή αυτή του λίπους ήταν ένα κι ένα για κουραμπιέδες. Όταν τελείωσε κι αυτή η δουλειά το άφησε να κρυώσει. Το σύγλινο, μέσα στα δυο λαΐνια, ήταν έτοιμο. Ο πατέρας συνέχισε το βράσιμο με ό,τι είχε απομείνει από το κρέας για να φτιάξει τσιγαρίθρες.

Η μάνα στο μεταξύ, μέχρι να φουρνιστεί το χριστόψωμο, είχε αρχίσει να ετοιμάζει το κεφάλι. Στην αρχή έβγαλε τα μούσκουλα και τα έβαλε στην άκρη. Μετά άρχισε να κόβει κομματάκια για να φτιάξει πηχτή. Σε λίγη ώρα είχε ένα σωρό από κομματάκια μέσα σε ένα κακάβι. Όταν τελείωσε ξεφούρνισε το χριστόψωμο και ματάκαψε το φούρνο για τις ματιές. Αφού τις φούρνισε έβαλε μια ζεροστιά απάνω στο πεζούλι του φούρνου και άρχισε να βράζει την πηχτή. Όποτε έβρισκε ευκαιρία έκοβε τα μούσκουλα και άλλο κρέας που είχε κρατήσει ο πατέρας σε μικρά κομμάτια πάνω σε μια σανίδα για να φτιάξει τη γέμιση για τα λουκάνικα. Στο μεταξύ ο πατέρας έβραζε τις τσιγαρίθρες. Από καιρό σε καιρό τις ανακάτευε και ξάφριζε με μια κουτάλα. Όταν έγιναν τις κατάσβησε με κόκκινο κρασί. Οι τσιγαρίθρες πήραν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα. Μετά άρχισε να τις αραδιάζει μέσα σ’ ένα ταψί. Τα τρίμματα από το κρέας με ότι λίπος περίσσευε στον πάτο του καζανιού το μάζεψε σε μια άλλη λαΐνα. Η ζούρα αυτή έδινε πεντανόστιμη γεύση στις τραχανόπιτες. Τα παιδιά έφερναν γυροβολιά στο καζάνι αλλά ο πατέρας δεν τους έδινε να δοκιμάσουν ούτε από το σύγλινο ούτε από τις τσιγαρίθρες. Έπρεπε να νηστέψουν για να μεταλάβουν.

Η μάνα ξεφούρνισε τις ματιές. Μόλις βγήκαν έβραζαν και από μέσα έσκαγαν φουσκάλες. Τις έβαλε στην άκρη να στεγνώσουν. Σκυλιά ή γάτες δεν είχε το σπίτι για να ανησυχούν για ατυχήματα. Ο πατέρας αναποδογύρισε το καζάνι κι έφυγε για να φροντίσει τα μαρτίνια του σπιτιού. Η μάνα άρχισε να γιομίζει τα λουκάνικα. Το βράδυ είχαν γίνει έντεκα λουκάνικα που ο πατέρας τα κρέμασε σε ένα λούρο στο ταβάνι πάνω από το τζάκι. Σιγά-σιγά σε κανά μήνα ενάμιση θα είχαν ξεραθεί και καπνιστεί από το τζάκι και θα ήταν έτοιμα. Όταν τελείωσε η μάνα πήρε τα παΐδια που είχαν κρατήσει και τα έβαλε σε λίγο αλάτι σε ένα καλάθι.Mετά τέσσερις-πέντε μέρες θα τα κρέμαγαν στο λούρο μαζί με τα λουκάνικα. Μετά από ένα μήνα θα ήταν ξεραμένα και καπνισμένα στον αέρα. Ήταν ένα κι ένα για κρεατόπιτες αλλά και με καμπρολάχανα.

Πέρασε κι αυτή η μέρα. Το βράδυ ο πατέρας πήγε πάλι στο καφενείο. Μαζεύτηκαν τέσσερις κι έστησαν την ξερή. Το καφενείο είχε λάμπα λουξ και τη νύχτα ήταν το φωτεινότερο μέρος στο χωριό. Το έπαθλο ήταν ένα λουκούμι. Εκείνο το βράδυ το κέρδισε η δυάδα του πατέρα. Ο πατέρας έφερε το μερίδιό του, μισό λουκούμι, στο σπίτι. Τα τρία παιδιά γλυκάθηκαν με το ένα τρίτο από το μισό λουκούμι το καθένα. Επιτρεπόταν να το φάνε ήταν νηστίσιμο. Το έλιωναν  μέσα στο στόμα για να κρατήσει περισσότερο η γλυκάδα.

Την άλλη μέρα ο πατέρας και η μάνα ασχολήθηκαν με το καθάρισμα και την τακτοποίηση των τετζερικών και του σπιτιού που είχε αναστατωθεί από τη ζωοθυσία. Ο βάκος είχε κανονίσει με το φίλο του τον Πάνο να φέρουν γύρα και να πουν τα κάλαντα για να κονομήσουν κανά φράγκο. Πήγαν από δω, πήγαν από κει, μάζεψαν κάπου είκοσι δραχμές που τις μοιράστηκαν. Τα παιδιά στο χωριό ήταν πολλά. Ο κόσμος δεν είχε λεφτά. Ο Πάνος σαν πιο θαρραλέος βάραγε τις πόρτες. Μετά το χτύπημα περνούσαν κάποιες στιγμές αγωνίας. Θ’ άνοιγαν την πόρτα; Ήταν κανείς μέσα; Είχαν αγωνία αν θα δέχονταν τα παιδιά. Μερικές φορές τους έλεγαν: «Μας τα ‘παν άλλοι» και η απάντηση των παιδιών: «Καλά, άντε και τ’ χρόν’». Στου μπάρμπα-Γιάννη εκτός από το φραγκάκι η νοικοκυρά τους έδωσε ένα λουκούμι κι ένα πορτοκάλι. Το λουκούμι το μοιράστηκαν τραβώντας το μέχρι που κόπηκε περίπου στη μέση και το κατάπιαν. Δεύτερο κομμάτι από λουκούμι ο Βάκος μέσα σε δυο μέρες. Να τι αξίζουν οι γιορτές σκεφτόταν. Στο Βάκο δεν άρεσαν τα πορτοκάλια κι έτσι το ‘δωσε στον Πάνο.

Την άλλη μέρα στις πέντε το πρωί όλη η οικογένεια πήγε στην εκκλησία. Τα παιδιά όλο χαρά. Όχι για το Χριστούλη που γεννιόταν αλλά γιατί τελείωνε η νηστεία.

Γυρίζοντας στο σπίτι κατά τις οκτώ το πρωί η μάνα έστρωσε τραπέζι. Το κύριο φαγητό οι ματιές. Την ίδια ώρα ο πατέρας ανακάτεψε τη φωτιά κι έβγαλε ό,τι κάρβουνα είχαν γίνει. Σε μια σούβλα πέρασε κρέας από το στρογγυλό κι άρχισε να ψένει τα σουφλιμά. Τα παιδιά δεν κάθισαν στο τραπέζι . Έκοβαν και έτρωγαν ροδέλες από τις ματιές που ήταν στο ταψί στο τραπέζι. Ο σουφλιμάς αλατισμένος, πιπερισμένος και ριγανισμένος ψηνόταν στο τζάκι και η μυρουδιά του, μετά από βδομάδες στέρησης του κρέατος, βασάνιζε τη μύτη και τις προσδοκίες των παιδιών. Όσο ρόδιζε ο πατέρας άρχισε να κόβει το απόξω από τα κομμάτια. Πέρασε έτσι, κόβοντας και τρώγοντας , κάμποση ώρα. Καταλαγιάζοντας η πείνα άρχισε τώρα η αδημονία για το άλλο ζήτημα. Πότε θα περάσει ο παπάς. Μετά τη λειτουργία στην εκκλησία ο παπάς μ’ ένα παιδάκι πέρναγε απ’ όλα τα σπίτια και «σήκωνε ύψωμα».

Κάποια στιγμή ακούστηκαν άνθρωποι ν’ ανεβαίνουν τη σκάλα. Ο πατέρας άνοιξε την πόρτα: «Καλώς ήρθες παπούλη. Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά». Ο παπάς μπήκε και τίναξε το πετραχήλι του γιατί έξω ψιλόβρεχε. Το παπαδάκι μπήκε κι αυτό κρατώντας το θυμιατό. Ο παπάς χωρίς χρονοτριβή, γιατί είχε πολλά σπίτια να γυρίσει, στάθηκε δίπλα στο τραπέζι που η μάνα το είχε καθαρίσει και είχε βάλει πάνω το χριστόψωμο. Ο παπάς έκοψε την ύψωση την πήρε με το πετραχήλι και απάγγειλε τρεις φορές: «Εις το όνομα της Αγίας Τριάδος, πάντοτε νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων αμήν». Μετά πήρε την ύψωση την έσπασε σε κομματάκια με το χέρι του και τα έδωσε στα παιδιά και στους γονείς. Καθένας έπαιρνε το κομμάτι του και φίλαγε το χέρι του παπά. Η τελετή τελείωνε με την ευχή του παπά: «Καλά Χριστούγεννα». Ο πατέρας έδινε τον όβολό του στον παπά και στο παπαδάκι. Μόλις έφυγε ο παπάς στο σπίτι έγινε ηρεμία και τα παιδιά ήταν ελεύθερα να παίξουν. Τώρα άρχιζε η αγωνία πότε θα γίνονταν τα λουκάνικα. Άμα είχε αέρηδες που γύριζαν τον καπνό στο τζάκι γίνονταν πιο γρήγορα.



Βοήθησαν με διηγήσεις:

                                                                                 Δήμητρα Γ. Μπακαρέζου

                                                                                 Γεώργιος Μ. Μπρούμας

Πηγή: krokilion.gr

Ευχές από τον Σύλλογο Τριστενιωτών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αδελφότητας Τριστενιωτών 
σας εύχεται 
Καλά Χριστούγεννα 

με Υγεία, Ευτυχία και Τύχη 
προσωπικά και οικογενειακά 
για το Νέο Έτος! 


Καλά Χριστούγεννα από την Ομοσπονδία

 Ο Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας 
εύχεται στα χωριά της Ομοσπονδίας, στα μέλη των Συλλόγων 
και στους φίλους της ΟΡΕΙΝΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Καλά Χριστούγεννα!
 
Παραμονή Χριστουγέννων 2015, η ώρα περασμένη και η  μπάντα του  Πολιτιστικου Ομίλου Λιδωρικίου κάνει ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα στη  Βαθιά, για να ξεκουραστεί λίγο από τα κάλαντα που είπε σε στις Λιδωρικιώτικες γειτονιές. φωτο: Κώστας  Κουτσούμπας



Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Οι προτάσεις που δέχθηκε η Αναπτυξιακή Φωκική για Έργα του Leader

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ  1ης  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ
(CLLD / LEADER  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΚΗΣ ΑΕ – ΑΑΕ ΟΤΑ) 
ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 17/12/2018, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Ε. – ΑΑΕ ΟΤΑ, για χρηματοδότηση παρεμβάσεων δημοσίου χαρακτήρα, για την οποία εκδηλώθηκε υψηλό ενδιαφέρον.

Κατατέθηκαν συνολικά 29 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.217.541,92€, που υπερκαλύπτει τη συνολική προκηρυχθήσα δημόσια δαπάνη (1.610.000,00) κατά 200%. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι Δήμοι της περιοχής παρέμβασης και  συλλογικοί φορείς όπως πολιτιστικοί σύλλογοι, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ενώ στην υποδράση 19.2.6.1 ενδιαφέρον εκδήλωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στην υποδράση 19.2.4.1, που αφορούσε στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (πχ. ύδρευση, αποχέτευση οδοποιία εντός οικισμού κλπ.), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια, υποβλήθηκαν 2 προτάσεις συνολικής αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 137.756,00€, έναντι της προκηρυχθήσας Δ.Δ 60.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 229,59%).

Στην υποδράση 19.2.4.2, που αφορούσε στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (πχ παιδική σταθμοί, αγροτικά ιατρεία κ.λπ.),  υποβλήθηκαν 5 προτάσεις συνολικής αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 1.049.101,08€, έναντι της προκηρυχθήσας Δ.Δ  620.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 169,21%).

Στην υποδράση 19.2.4.3, που αφορούσε στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και, υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κ.λπ) υποβλήθηκαν 5 προτάσεις συνολικής αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 899.516,00€, έναντι της προκηρυχθήσας Δ.Δ  540.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 166,58%).

Στην υποδράση 19.2.4.4. που αφορούσε στήριξη για ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων υποβλήθηκαν 6 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 101.208,98€, έναντι προκηρυχθήσας Δ.Δ 30.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 337,36%).

Στην υποδράση 19.2.4.5 που αφορούσε στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικοοικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών/ συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου-μύλοι, γεφύρια κ.λπ) υποβλήθηκαν 7 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 327.959,86€, έναντι προκηρυχθήσας Δ.Δ 90.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 364,40%).

Στην υποδράση  19.2.5.1 που αφορούσε Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υποβλήθηκαν 3 προτάσεις με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 559.000,00€, έναντι  προκηρυχθήσας Δ.Δ 250.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 223,60%).

Στην υποδράση  19.2.6.1 που αφορούσε την Πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, υποβλήθηκε 1 πρόταση με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη  107.000,00€, έναντι  προκηρυχθήσας Δ.Δ 20.000,00€ (υπερκάλυψη κατά 535,00%).

Άμφισσα 20/12/2018
Για την ΑΝΦΩ Α.Ε. – ΑΑΕ ΟΤΑ
Ο Πρόεδρος της ΑΝΦΩ Α.Ε. ΑΑΕ ΟΤΑ & ΕΔΠ CLLD LEADER
ΚΑΤΣΑΓΟΥΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

 

Ακολουθεί πίνακας υποβληθεισών προτάσεων
A/A
ΔΡΑΣΗ
ΤΙΤΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ
ΑΡΙΘ. ΟΠΣΑΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
               
1
19.2.4.1
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Κ. ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
001148144737.200,00€
2
19.2.4.1
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
0011482840
100.556,00€
3
19.2.4.2
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΛΗΣΗΣ Δ.Ε. ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011303640
369.964,48€
4
19.2.4.2
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ  & ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
0011460244
122.136,60€
5
19.2.4.2
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ Τ.Κ. ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ Τ.Κ. ΣΕΡΝΙΚΑΚΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011481645
40.000,00€
6
19.2.4.2
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ 5Χ5 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ" ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011481843
372.000,00€
7
19.2.4.2
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 ΣΤΗ ΛΑΚΚΑ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011483441
145.000,00€
8
19.2.4.3
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΒΡΥΣΗΣ ΔΕΣΗ Τ.Κ. ΚΡΙΑΤΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
0011373049
126.000,00€
9
19.2.4.3
ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
0011389446
38.316,00€
10
19.2.4.3
ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011482048
74.400,00€
11
19.2.4.3
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΛΟΦΟΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Δ.Κ. ΙΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011482246
60.800,00€
12
19.2.4.3
ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
0011484646
600.000,00€
13
19.2.4.4
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΣΦΙΝΑΣ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
0011483243
30.000,00€
14
19.2.4.4
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΡΑΤΕΙΝΙΩΤΩΝ "Η ΕΡΑΤΩ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΡΑΤΕΙΝΙΩΤΩΝ                    "Η ΕΡΑΤΩ"
0011483250
16.057,67€
15
19.2.4.4
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ
0011465249
12.730,65€
16
19.2.4.4
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ
0011484257
18.502,66€
17
19.2.4.4
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
0011483045
7.737,60€
18
19.2.4.4
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ
0011484448
16.180,40€
19
19.2.4.5
ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
0011032045
50.000,00 €
20
19.2.4.5
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ
ΥΠΟΚΡΙΤΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ
0011348443
10.187,06
21
19.2.4.5
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
0011381440
45.900,00
22
19.2.4.5
AΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΥ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΟΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
0011443049
100.332,50
23
19.2.4.5
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΡΩΜΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011482444
50.000,00
24
19.2.4.5
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
0011483649
62.167,90
25
19.2.4.5
ΕΚΔΟΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΥΛΙΩΤΩΝ 
 "Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ"
0011486046
9.372,40
26
19.2.5.1
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ Τ.Κ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
0011371243
230.000,00
27
19.2.5.1
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΌ Α) ΛΙΔΩΡΙΚΙ ΘΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΡΟ Β) ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΙΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
0011372240
160.000,00
28
19.2.5.1
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ Τ.Κ. ΠΑΝΟΡΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
0011372646
205.000,00
29
19.2.6.1
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
0011325444
107.000,00