Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Νέα ημερομηνία για την Γενική Συνέλευση των Ζωριανιτών

 Σύλλογος Ζωριανιτών "Ο Άγιος Νικόλαος"

Λόγω των προβλέψεων για έκτακτες καιρικές συνθήκες στην Αττική το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να μεταφέρει τη Γενική Συνέλευση και την Κοπή της Πίτας (ανακοινώθηκε αρχικά εδώ) για την επόμενη Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 11.00 στο ξενοδοχείο"Ηνίοχος", Βερανζέρου 26, Ομόνοια.


ΝΈΑ ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Συλλόγου 
κατά την οποία θα διεξαχθούν οι Αρχαιρεσιες 
για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. 
Σας περιμένουμε όλους και όλες 
στο ξενοδοχείο Ηνίοχος, Βερανζερου 26 Αθήνα, 1ος οροφος
την Κυριακή 3/3 στις 11.00. 




Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

3 μικρά video για το Διχώρι

Τα τρία παρακάτω μικρά video που γυρίστηκαν στο Διχώρι, τα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Τσιούμας



 Μονοπάτι προς Πλατύδρομο




Το Σπίτι μου 




Στον Άγιο Μηνά





Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υψηλοχωριτών


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣυλλόγουΥψηλοχωριτών Δωρίδας
σας προσκαλεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 11 π.μ. – 1 μ.μ. 
στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

Τα θέματα της συνέλευσης είναι: 
Οικονομικός και διοικητικός απολογισμός παρελθόντος έτους 
και προγραμματισμός του νέου έτους. 

Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει ενημέρωση 
από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κύριο Γιώργο Βρέττα 
για τα θέματα που απασχολούν το Ψηλό Χωριό 
και θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση.

Πολιτιστικό Κέντρο "ΡΥΘΜΟΣ"
(Γ.Παπανδρέου κ΄ Μεγ.Αλεξάνδρου Ζωγράφου - Γουδή έναντι θεάτρου Badminton )

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

28 Φεβρουαρίου ξεκινάει το κτηματολόγιο στη Φωκίδα

Για την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ορίστηκε η έναρξη συλλογής των δηλώσεων του κτηματολογίου που αφορούν την Φωκίδα και φυσικά την περιοχή της Ορεινής Δωρίδας, όπως είχαμε ανακοινώσει και σε πρόσφατη  ανάρτησή μας.

Απ' ότι αναφέρει η ενημερωτική αφίσα του Ελληνικού Κτηματολογίου, η υποβολή θα γίνεται στο γραφείο κτηματογράφησης στην οδό Ν. Κορδώνη 22 στην Άμφισσα, αλλά δηλώσεις θα παραλαμβάνονται και στην Αθήνα, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, Λεωφ. Βεΐκου 137 στο Γαλάτσι (πληρ. 210-0101010). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι χώροι παραλαβής δηλώσεων, οι οποίοι θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Οι ΟΤΑ για τους οποίους θα υποβληθούν δηλώσεις
 Η προθεσμία για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας θα είναι τρεις μήνες για κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων και την επεξεργασία τους, θα διενεργηθεί προανάρτηση και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί διόρθωση τυχόν λαθών. Η τελική ανάρτηση θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχει το δικαίωμα υποβολή αιτήσεων διόρθωσης λαθών ή ενστάσεων. 

Όποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη» και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» στην παρούσα διαδικασία θα γίνει μετά την παρέλευση 7 ετών.

Η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας γίνεται, είτε πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, είτε ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου.


Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς μαζί με την Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Φωκίδας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 σχετική ημερίδα, με θέμα: «Ενημέρωση για την κτηματογράφηση στην ΠΕ Φωκίδας  με τη συμμετοχή της αναδόχου κοινοπραξίας»
 

Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) Κροκυλείου

 
Εκτός από Δημοτικό Σχολείο, το Κροκύλειο διέθετε και Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο). Το Σχολαρχείο είναι ένας παλιότερος τύπος σχολείου που κάλυπτε τις δύο τελευταίες τάξεις του σημερινού δημοτικού και την πρώτη τάξη του σημερινού γυμνασίου.
Το κτίριο που βρισκόταν στην πλατεία του χωριού, στη θέση του σημερινού δημοτικού ξενώνα, κτίστηκε το 1915 με χρήματα που πρόσφεραν οι Κροκυλιώτες που δούλευαν στα μεταλλεία του  Λαυρίου [ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΙΟ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ Γ. ΥΦΑΝΤΗΣ (1988)]. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, έως το 1920 περίπου, φαίνεται να στεγάζει στο ισόγειο και τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου [Εν Κροκυλείω Δωρίδος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ (2008)]. Τα αρχεία του Γενικού Έλεγχου του Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου) στο Κροκύλειο, καλύπτουν την περίοδο 1903 μέχρι το 1929 [ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (2003) σελ. 28] που έγινε η μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο κτίριο συνέχισε να λειτουργεί το νεοϊδρυθέν ημιγυμνάσιο μέχρι το 1933. Στη συνέχεια το οικοδόμημα φαίνεται να χρησιμοποιείται για άλλους κοινωνικούς σκοπούς.
Στο σχολείο αυτό, γράφει ο Δ.Κ. Υφαντής (εφημ. Το ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ, Ιαν.-Φεβ.1984), φοιτούσαν "...κάπου 150 μαθητές απ' όλη την ορεινή Δωρίδα κι από κάμποσα χωριά της Ποτιδάνειας και της Ναυπακτίας που, μαζί με κείνα που πήγαιναν στο Δημοτικό, ξεπέρναγαν τα 200, (έδιναν) στο Κροκύλειο μεγάλη κίνηση και ζωντάνια ... Θυμάμαι καθηγητές στο Ελληνικό Σχολείο, τον Γιώργο Παπαχαραλάμπους, τον Παπασωτηρίου, τον Σταθάκο, τον Ταμπάκη, τον Καλλίεργο, κι άλλους κατοπινούς, τον Αραβοσιτά, τον Λουκόπουλο, τον Γραββάνη, τον Ξανάλατο".
Το κτίριο κατεδαφίστηκε περί το 1980  για να χτιστεί το κοινοτικό ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Παρασκευά Μπακαρέζου www.krokilion.gr/

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Με παρέμβαση Κωστοπαναγιώτου «άγονο Α’» το Νοσοκομείο Άμφισσας



Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκίνησε ήδη η συζήτηση στις επιτροπές, περιλαμβάνεται άρθρο που χαρακτηρίζει την Άμφισσα άγονη και προβληματική περιοχή α’ ζώνης. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούνται στο Νοσοκομείο Άμφισσας οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών.

Η θετική αυτή εξέλιξη για το νοσοκομείο Άμφισσας είναι αποτέλεσμα της στοχευμένης παρέμβασης του βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου στους υπουργούς Ανδ. Ξανθό και Παύλο Πολάκη

Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας με σκοπό να διευρύνει τα κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές στις οποίες από δω και πέρα εντάσσεται και το Νοσοκομείο Άμφισσας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας τη δυσκολία πλήρους κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στις δημόσιες δομές των άγονων περιοχών, σκοπεύει να δώσει επιπλέον κίνητρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη δοθεί, για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας αυτών των περιοχών. Σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί ένα πλέγμα επιπλέον οικονομικών-επιστημονικών- βαθμολογικών κινήτρων προσέλκυσης γιατρών ώστε να θωρακιστεί η δημόσια υγεία στην πατρίδα μας.

Τέλος γνωρίζουμε πολύ καλά σαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο γιατρός Ηλ. Κωστοπαναγιώτου ότι όποιος θριαμβολογεί ή καταστροφολογεί (με τον τρόπο ορισμένων στην περιοχή μας) για την υγεία είναι ηθικά και κοινωνικά ανάλγητος.

Όσα και να κάνει κανείς για την υγεία ποτέ δεν είναι αρκετά!

20/2/2019
Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ο πρώτος αγώνας Stage Race στο Τείχιο Δώριδος, το τριήμερο 10-12/05/2019


Για 6η συνεχόμενη χρονιά η ομάδα του Tihio Race έρχεται να ταράξει τα νερά στα ορεινά δρώμενα. Δύο νέες διοργανώσεις έρχονται να προστεθούν στο καλεντάρι του Τείχιου στις 10 έως 12 Μαΐου 2019 (100 χιλιόμετρα stage race, 13 χιλ ΑΜΕΑ) και να στηρίξουν τα όνειρά μας για ανάπτυξη της περιοχής και των περιχώρων.

Ο πρώτος ορεινός αγώνας ultra στην Ελλάδα σε 3 stage είναι πλέον πραγματικότητα.


Ο αγώνας απευθύνεται σε αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους σε αγώνα ultra και δεν το τόλμησαν ποτέ, σε αθλητές που τρέχουν υπεραποστάσεις δαμάζοντας την κόπωση με την διαφορετική διαχείριση ενός αγώνα που φαντάζει εύκολος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, σε αθλητές γρήγορους, αθλητές αργούς, αθλητές που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν τα όρια τους σε κάτι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Η εκκίνηση της 1ης μέρας, στις 10/5/2019, θα δοθεί στο παραθαλάσσιο χωριό Σεργούλα Δωρίδος και η διαδρομή θα κινηθεί σε όμορφο μονοπάτι με θέα την θάλασσα σχεδόν σε όλη του την διάρκεια. Μετά από 17 χιλιόμετρα, 1000μ. θετική υψομετρική διαφορά και χρονικό όριο αποκλεισμού 4 ωρών ο τερματισμός θα είναι στο παραθαλάσσιο χωριό Μαραθιάς. Με το τέλος της ημέρας όλοι οι αθλητές θα μεταφερθούν στο χωριό Τείχιο, όπου θα εγκατασταθούν στο ειδικά διαμορφωμένο camp. Εκεί θα μπορούν να απολαύσουν τις παροχές που χρειάζεται ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων για να συνεχίσει την επόμενη μέρα του αγώνα, ξεκούραστος.

Περιγραφή διαδρομής 1ης ημέρας


ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ – ΣΕΡΓΟΥΛΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Μια εξαιρετική ορεινή διαδρομή που όμως ξεκινά και τελειώνει σε θάλασσα. Η απόσταση είναι 17χλμ. και η συνολική θετική υψομετρική 1000μ.

Ξεκινάμε από την Παραλία Σεργούλας και τρέχουμε σε άσφαλτο δίπλα στη θάλασσα σε ένα όμορφο γραφικό ψαροχώρι. Μετά από 1χλμ. (πριν το ποτάμι) στρίβουμε αριστερά (βόρεια) σε μικρό χωματόδρομο. Δίπλα μας (δεξιά) έχουμε το Σεργουλοπόταμο και αριστερά παλιές εγκαταστάσεις με νερόμυλους, υδραγωγείο κτλ. Περνάμε κάτω από την Εθνική Οδό από γαλαρία (100μ.) και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δίπλα σε λιοχώραφα.

Μετά το 2ο χιλιόμετρο ξεκινά το μονοπάτι που είναι ανηφορικό. Η κλίση αυξάνει συνεχώς και το τερέν γίνεται βραχώδες. Στο 4ο χλμ. φτάνουμε σε υδραύλακα και τον ακολουθούμε σχεδόν σε επίπεδο μονοπάτι. Περνάμε γέφυρα και σύντομα φτάνουμε σε πλατανόδασος με παλιές εγκαταστάσεις από νερόμυλους. Ακολουθούμε για λίγο το χωματόδρομο και φτάνουμε στο χωριό Σεργούλα στο 5,2χλμ. (υψόμετρο 460μ.). Εδώ είναι και ο 1ος Σταθμός ανεφοδιασμού.

Ανηφορίζουμε σε μονοπάτι που διακόπτεται από χωματόδρομο. Η κλίση αυξάνεται πολύ. Στο 8ο χλμ. φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο 860μ. Αρχίζει από εδώ η κατηφόρα μέσα σε δάσος. Το 10ο χλμ. είναι πολύ έντονα κατηφορικό και χρειάζεται προσοχή. Τελικά στο 11ο χλμ. φτάνουμε στο χωριό Πύργος (υψόμετρο 480μ.) όπου και ο 2ος Σταθμός ανεφοδιασμού.

Το μονοπάτι που ακολουθούμε φεύγοντας από το χωριό (νότια) είναι πανέμορφο. Σπουδαία θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και ήπια κλίση που επιτρέπει τις μεγάλες ταχύτητες. Είναι χτιστό με ξερολιθιά αλλά το τελευταίο τμήμα του έχει καταστραφεί από χωματόδρομο (που φτιάχτηκε για τις ανεμογεννήτριες). Οπότε τα τελευταία 3χλμ. τρέχουμε στο χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό Μαραθιάς. Εκεί στην παραλία είναι και ο τερματισμός







Η εκκίνηση της 2ης ημέρας, στις 11/5/2019, θα δοθεί στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στις 7.30 π.μ.. Το ανάπτυγμα του αγώνα των 50 χιλιομέτρων και 2700 θετικής υψομετρικής διαφοράς, με 3 ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού, τον καθιστούν τον πιο απαιτητικό αγώνα του τριημέρου, λόγω των χιλιομέτρων και του υψόμετρου. Τα όμορφα μονοπάτια, η ποικιλία στο τερέν και η φιλοξενία των εθελοντών στους σταθμούς τροφοδοσίας τον κατατάσσει σε έναν από τους πιο όμορφους αγώνες στην χώρα μας.

  Περιγραφή διαδρομής 2ης ημέρας


Η πλήρης περιγραφή της διαδρομής της 2ης ημέρας υπάρχει στο Marathon 50km – Wolf’s Race (κλικ στο σύνδεσμο για τις πληροφορίες).

Η 3η ημέρα του αγώνα έχει ανάπτυγμα 30 χιλιόμετρα με 1650 θετική υψομετρική διαφορά και όριο αποκλεισμού τις 7 ώρες. Εκκίνηση δίνεται στην πλατεία του χωριού Βραιλα και τερματισμό στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο χωριό Τείχιο. Η τελευταία μέρα και η πιο πονηρή θα έλεγε κάποιος έμπειρος δρομέας. Σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία της εποχής και την κούραση προηγουμένων ημερών, δεν δίνεται κανένα περιθώριο λάθους σε κανέναν από τους αθλητές.

Περιγραφή διαδρομής 3ης ημέρας


ΒΡΑΙΛΑ – ΤΡΙΚΟΡΦΑ – ΤΕΙΧΙΟ

Από την πλατεία του χωριού Βραίλα ακολουθούμε την άσφαλτο για ένα κατηφορικό χιλιόμετρο με νότια κατεύθυνση. Στρίβουμε δεξιά (δυτικά) ανηφορίζοντας σε χωματόδρομο. Μπροστά μας δυο λόφοι (Βούνι και Αετοβούνι) «φράζουν» το δρόμο. Ανάμεσά τους το ρέμα Βαθύρεμα. Στη νότια όχθη του ρέματος ένα εντυπωσιακό μονοπάτι έχει σκαλιστεί από τα αρχαία χρόνια και δίνει διέξοδο προς την ορεινή Δωρίδα. Τρέχουμε δίπλα στο ρέμα για 2,5χλμ. Εκεί στρίβουμε βόρεια (δεξιά) και με έντονη ανηφόρα θα φτάσουμε σε χωματόδρομο μετά από ένα χιλιόμετρο. Για άλλο ένα χιλιόμετρο ακολουθούμε το χωματόδρομο και τον αφήνουμε για μονοπάτι που θα μας ανεβάσει στην ανώνυμη κορυφή 1178μ. με το ξωκλήσι της Παναγιάς και τη θέα της λίμνη του Μόρνου. Εδώ είμαστε στο 8ο χλμ.

Η κατάβαση από την κορυφή είναι όμορφο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη Ράχη Μπούχωρη πάνω από τα χωριά Μηλιά και Στύλια (σε υψόμετρο 1000μ.) Το διάσελο αυτό έχει όμορφη θέα προς όλα τα γύρο βουνά αλλά και τη θάλασσα της Ερατεινής. Από εδώ ξεκινά και η τελευταία μεγάλη ανάβαση του αγώνα. Το εκπληκτικό δρυοδάσος της περιοχής σίγουρα θα την κάνει να φανεί πιο εύκολη. Το ήπιο χωμάτινο μονοπάτι θα μας οδηγήσει σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε περνώντας από την πρώτη ανεμογεννήτρια. Αμέσως μετά ξαναπιάνουμε το μονοπάτι σε αλπικό πια τερέν. Στο 15ο χλμ. έχουμε φτάσει στη κορυφή από το όρος Τρίκορφα με υψόμετρο 1530μ. Η θέα εντυπωσιακή προς τα μεγάλα βουνά της Ρούμελης (Γκιώνα, Βαρδούσια) αλλά και προς τον Κορινθιακό κόλπο στα νότια και τα βουνά της Πελοπονήσσου (Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Παναχαικό).

Ένα υπέροχο κατηφορικό μονοπάτι μέσα στα έλατα δίνει τη δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες σε όσους έχουν δυνάμεις. Μικρή ανηφόρα οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου και συνεχίζουμε πάλι σε κατηφόρα. Φτάνουμε στην δεξαμενή (υψόμετρο 1054μ. και 19,5χλμ.)πάνω από το χωριό Ποτιδάνεια. Εκεί οι εθελοντές θα μας υποδείξουν το μονοπάτι προς Παλιοξάρι (δεν θα κατέβουμε στην Ποτιδάνεια όπως κάνουν οι αγώνες 50 & 30 χιλιομέτρων).

Ακολουθούμε δυτικά το μονοπάτι που έχει μικρές ανηφοροκατηφόρες. Κινούμαστε μέσα σε όμορφο δάσος με δρυς και πεύκα. Μετά από 4χλμ. συναντάμε κεντρικό χωματόδρομο. Έπειτα από 200μ. μας οδηγεί δεξιά σε μικρό παλιό χωματόδρομο. Μια εύκολη και γρήγορη κατηφόρα μας οδηγεί στο χωριό Παλιοξάρι στο (υψόμετρο 720μ. και 25χλμ.).

Ακολουθούμε άσφαλτο μέσα στο χωριό και μετά ένας συνδυασμός από μονοπάτια και δασικούς δρόμους μας οδηγεί στο χωριό Τείχιο (27,5χλμ. & υψόμετρο 580μ.) Λίγο μετά το χωριό ένα ακόμα όμορφο φλατ μονοπάτι θα μας οδηγήσει στον τελικό χωματόδρομο. Ανηφορικός όμως μας οδηγεί στο «Θεατράκι» που είναι και ο τερματισμός μετά από 30 όμορφα χιλιόμετρα!




Η καλή διαχείριση και των 3 ημερών, η μελέτη πάνω στα γραφήματα του αγώνα αλλά και η ξεκούραση ανάμεσα στα stage είναι σημαντικά για να τερματίσει κάποιος σε καλή κατάσταση και να ευχαριστηθεί τη απίστευτα όμορφη διαδρομή.

ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΓΩΝΑ TIHIO STAGE RACE 
All inclusive*, κόστος 150 ευρώ - Περιλαμβάνει 
Διαμονή σε μεγάλη ευρύχωρη σκηνή 4 ατόμων. 
Θα υπάρχει κρεβάτι και μαξιλάρι. 
Το μόνο που χρειάζεται ο αθλητής είναι τα προσωπικά του είδη και το sleeping bag του. 
Διατροφή (πρωινό, γεύμα μετά τον αγώνα και βραδινό)(καφέ, αναψυκτικά, νερά). 
Μετακίνηση το τριήμερο του αγώνα. 
Δώρο διοργάνωσης. 
Μετάλλιο. 

 * Οι συμμετέχοντες που μπορούν να εξυπηρετηθούν στο all inclusive πακέτο είναι έως 40 άτομα. 

Απλό πακέτο, κόστος 100 ευρώ - Περιλαμβάνει 
Η προβλεπόμενη διατροφή του αγώνα. 
Μετακίνηση το τριήμερο του αγώνα. 
Δώρο διοργάνωσης. 
Μετάλλιο.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πάρτυ μασκέ για τον Σύλλογο Αρτοτινών

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι της Αρτοτίνας,

σας προσκαλούμε στο πάρτυ μασκέ του Συλλόγου μας. Σας περιμένουμε όλους διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε!!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρτοτινών 
"Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ"
 
 
 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Πενταγιωτών


Σε συνέχεια των εκλογών της που πραγματοποιήθηκαν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Πενταγιωτών στις 2 Φεβρουαρίου, το εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε και συγκροτήθηκε σε σώμα με τους παρακάτω ρόλους και αρμοδιότητες:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιώρης Στέλιος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γρίβας Θεόδωρος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαυρέλης Ιωάννης
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Τερλή-Σάβα Αλεξάνδρα
ΤΑΜΙΑΣ: Παπαγεωργίου Δημοσθένης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΈΦΟΡΟΣ: Μπίμπςας Χρήστος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Βασιλική Γουργιώτη, Γεωργία Τσιώρη, Πέτρος Πενταγιώτης
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: Γεωργία Τσιώρη, Βασιλική Γουργιώτη,
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: Τσώρης Γεώργιος, Τσώρης Δημήτριος, Καρτάκη Ειρήνη, Σανιδάς Αντώνιος

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Για το…2020 (;) πλέον το έργο της πεδιάδας Μόρνου

Αναβολή για μια τουλάχιστον ενάμιση ακόμα χρόνο παίρνει η εγκατάσταση εργολάβου για του έργο παρεμβάσεων και ολοκλήρωσης στην πεδιάδα Μόρνου, που χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. με πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ευπάλιο την περασμένη εβδομάδα, όπου και πραγματοποίησε απολογισμό του έργου της πενταετίας σην περιοχή στη θητεία της παρούσας περιφερειακής Αρχής.

Από το 2017 διαβεβαίωνε η Περιφέρεια ότι έχει μελέτη έτοιμη για δημοπράτηση…
Μεταξύ των έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε πρέπει κατά το μέλλον να πραγματοποιηθούν ο Κ. Μπακογιάννης και ο Β. Κατσαγούνος αναφέρθηκαν και στην Ένταξη χρηματοδότησης της οριστικής Μελέτης (στους ΚΑΠ – 50.766 ευρώ), της Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΤΟ 20% ΚΑΠ 7.000 ευρώ) και του έργου παρεμβάσεων και ολοκλήρωσης στην πεδιάδα Μόρνου. Εν τούτοις, σύμφωνα με έγγραφο στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα τεύχη δημοπράτησης του έργου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχουν επικαιροποιηθεί και το έργο είναι δυνατό να δημοπρατηθεί εφ όσον εξασφαλιστεί η πίστωση.

Εν τούτοις, παρόλο που η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα και με την αναφορά Μπακογιάννη και Κατσαγούνου στο Ευπάλιο ότι θα δημοπρατηθούν οι μελέτες για το έργο της πεδιάδας Μόρνου το καλοκαίρι, εκείνο που συνάγεται είναι ότι η Περιφέρεια Στερεάς εμφανίζεται τουλάχιστον ανακόλουθη ως προς ένα κρίσιμο ζήτημα της νοτιοδυτικής Δωρίδας, για το οποίο κι ο ίδιος ο Κ. Μπακογιάννης είχε δεσμευτεί ρητά κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρία περίπου χρόνια στην Άμφισσα χαρακτηρίζοντάς το ως κορυφαία προτεραιότητα της υπ αυτόν περιφερειακής Αρχής.

Οι εξελίξεις αυτές και η μετάθεση υλοποίησης του έργου εκ νέου στο μέλλον εντείνουν, όπως είναι φυσικό, τις ανησυχίες των κατοίκων και των παραγωγών της πεδιάδας του Μόρνου και προξενούν εύλογες ανησυχίες για την οριστική κατάληξή του.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Μήλα ψημένα με μέλι

του Κώστα Κουτσούκου
Δεν ειμαι σίγουρος για τις καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα (όπου μένω κανονικά). Εκεί που ήμουν εγώ όμως, οι συνθήκες υπήρξαν ιδανικές για ψητά μήλα.

Τα μήλα ταιριάζουν με το μέλι, τόσο στις λέξεις, όσο και στην πράξη. Το Σάββατο το απόγευμα, μετά απο ένα καλό γεύμα και κανα δυο τσιπουράκια, με το χαλάζι να αρχίζει να κοπανά ενοχλητικα τους τσίγκους, το τζακάκι αναμένο, τις φιρικιές του πατέρα μου κλαίνε τους καρπούς τους που πέφτουν πληγωμένοι στο έδαφος και 2 κιλά ελατόμελου να περιμένουν υπομονετικά στον τενεκάκο τους… όλα φώναζαν. ΨΗΣΕ ΜΗΛΑΑΑΑΑΑΑ.


Απλά λοιπόν κι εύκολα.
1. Κοβεις τα μήλα στη μέση.
2. Σχηματίζεις ένα κενο στη μεση καθε μισού μήλου, απο όπου αφαιρείς τα κουκούτσια και λίγη απο την ψίχα τους.
3. Γεμίζεις τα κενα με μια κουταλια ελατόμελο.
4. Ριχνεις μπόλικη κανέλα στο υπόλοιπο.
5 ."Ξανασυναρμολογείς" τα μήλα με την απλή αυτή γέμιση, τυλίγοντας τα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνεις…
Απλό αλλα ευχάριστο.
Υποθέτω θα έχει χιλιαδες παραλλαγές. Προς το παρόν παντως κάνω αυτό…


6. (66…) Σημαντικό είναι να τυλίξεις καλα τα μήλα και να τα σταθεροποιήσεις γιατι εγω τα άφησα λίγο χύμα για να τα φωτογραφίσω… με αποτέλεσμα αυτη τη φορά να μην πετύχουν και τόσο… Δεν πειράζει όμως, θα ξαναβρέξει :)

Κροκύλειο Δωρίδας, ή θέα από ένα βορινό παράθυρο του σπιτιού μου. Οι λεύκες δεξιά δεν υπάρχουν πια. Το σπίτι πάνω αιστερά είναι το σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Μαρία Πενταγιώτισσα.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ο όμορφος Σεβεδίκος με θέα τη λίμνη Μόρνου


Το χωριουδάκι Δωρικό βρίσκεται σε πράσινη πλαγιά λόφου σε υψόμετρο 740 μέτρων, με θέα προς τη λίμνη του Μόρνου. Από το 1836, ανήκε στο Δήμο Αιγιτίου με το όνομα Σεβεδίκος, που είναι σλαβικής προελεύσεως. Αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη Κοινότητα το 1912 και μετονομάστηκε σε Κοινότητα Δωρικού το 1958.

Κτηνοτροφικό κυρίως χωριό, αλλά αρκετοί κάτοικοί του ασχολούνται και με τα γεωργικά. Είχαν και μερικά ποτιστικά χωράφια κοντά στο Μόρνο, που τώρα τα έχει καλύψει η λίμνη. Παλιότερα κοντά στο Δωρικό υπήρχαν και τρεις νερόμυλοι που εξυπηρετούσαν και κατοίκους γειτονικών χωριών, όμως οι δύο καλύφτηκαν από τα νερά της λίμνης και ο τρίτος έχει εγκαταλειφθεί.

φωτο: alex ben

Ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το Στενό, στον Αϊ – Βασίλη του Δωρικού, επισημάνθηκαν τα λείψανα ορθογωνίου «τεμένους». Κατά τη γνώμη των ειδικών, πρόκειται για κεντρικό ιερό, τόπο συγκεντρώσεως των Οφιονέων, Αποδοτών και Βωμιέων Αιτωλών. Σε μια πέτρα υπήρχαν χαραγμένες οι λέξεις: ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ, ΝΙΚΑΤΑΣ, ΜΟΛΥΣΧΡΙΟΣ, ενώ στο χωριό βρέθηκαν και δύο αρχαίοι τάφοι, που χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ιστορικό της Δωρίδας

της Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγου

Σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Παρνασσό, στο Νομό Φωκίδας, εκτείνονταν η αρχαία Δωρίδα που θεωρούνταν από τους Δωριείς η μητρόπολη και κοιτίδα του πολιτισμού τους. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας σταθμός στην πορεία τους από βορρά προς την Πελοπόννησο. Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκε πριν τους Δωριείς πιθανόν στους Δρύοπες. Οι Δωριείς που παρέμειναν στην περιοχή ίδρυσαν τέσσερις οικισμούς, το Κυτίνιον, το Βόιον, τον Ερινεό και την Ακύφα - Πίνδο που αποτέλεσαν την δωρική Τετράπολη.

Άποψη οχειρωματικού τείχους

Πολλές φορές τα γειτονικά έθνη, οι Φωκείς, οι Λοκροί και οι Οιταίοι προσπαθούσαν να περιορίσουν την έκταση της δωρικής Τετράπολης και να την ελέγξουν γιατί βρισκόταν σε σημαντική θέση, στην αρχή του περάσματος μεταξύ Γκιώνας και Παρνασσού που κατέληγε στην Ιτέα. Η Δωρίδα ήταν ένα από τα παλιότερα μέλη της Δελφικής Αμφικτυονίας. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη εικοσιπέντε χρόνια και πλέον πριν ξεκινήσει ο πελοποννησιακός πόλεμος οι Φωκείς εισέβαλαν στη Δωρίδα και είχαν κυριεύσει μια από τις πόλεις, γρήγορα όμως αναγκάστηκαν να την εκκενώσουν γιατί οι Λακεδαιμόνιοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν την μητρόπολή τους. Τον 3ο αι. π.Χ. εντάχθηκε η δωρική Τετράπολη στην Αιτωλική Συμμαχία.

Οι πόλεις της μητρόπολης των Δωριέων ήταν τέσσερις: Κυτίνιον, Βόιον, Ερινεός, και Πίνδος. Οι δύο πρώτες, χτισμένες στην πεδιάδα, δεν είχαν ισχυρές ακροπόλεις, όπως οι δύο άλλες, ο Ερινεός και η Πίνδος (Ακύφας), που βρίσκονται σε θέσεις φυσικά οχυρές και μπορούσαν να χρησημεύσουν σαν καταφύγια σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Από τους Δωριείς αναγνωρίζονταν σαν η κοιτίδα και η μητρόπολή τους. Στο ''Συνέκδημο'' του Ιεροκλέους τον 6ο αι. (535 μ.Χ.) από την Δωρική Τετράπολη αναφέρεται μόνο το Βόιον ως Βοε και οι νέοι οικισμοί αρχίζουν να αναφέρονται με νέα σλαβικά ή φραγκικά ονόματα. Έτσι η Δωρίδα γη ονομάζεται με το σλαβικό όνομα ''Γραβιά'' που μάλιστα στα χρόνια της Φραγκοκρατίας μαζί με τις πόλεις και τα φρούρια Σιδηρόκαστρου, Ζητουνίου και Γαρδικίου χαρακτηρίζεται ως Βαρωνία Γραβίας.

Αναφορές στη Δωρίδα γίνονται από τον Ηρόδοτο (8,31.43) και τον Στράβωνα (8,4,10 και 8,6,13). Ο Παυσανίας, ο σημαντικός αυτός αρχαίος περιηγητής, που επισκέφτηκε την κεντρική Ελλάδα κατά τον 2ο αι. μ.Χ. δεν αναφέρει πλέον την περιοχή της Δωρίδας. Στη εποχή της Φραγκοκρατίας, το 1254, ο Βονιφάτιος βασιλάς της Θεσσαλονίκης, ίδρυσε την φραγκική αυθεντία της Γραβιάς.
   

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ημερίδα και αρχιαιρεσίες για την Ένωση Δωριέων Επιστημόνων

 
 ΕΝΩΣΗ ΔΩΡΙΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΕΔΕΠ)



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα 8-2-2019





Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ.) προσκαλεί 
εσάς και τα μέλη σας να παρευρεθείτε στην Ημερίδα που διοργανώνει 
στην Έδρα της Δωρικής Αδελφότητας (Ιέρωνος 6 και Τιμοθέου, Παγκράτι ) 
στις 18 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.30΄μέχρι 20.00΄ με θέματα:


«ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΔΕΠ ΚΑΙ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2019
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟ 1821
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ»

Tο  Πρόγραμμα με τους ομιλητές και τα θέματα επισυνάπτεται.
Σημείωση: Η Ημερίδα συνδυάζεται και με την Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΠ, η οποία είναι εκλογοαπολογιστική.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε  http://www.doriep.gr/index.php/epikoinonia

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γιώργος Παπαθανασίου


Emails : panagiod@otenet.gr,  gpap1944@gmail.com Fax: 2294031410, 210 3810372

Τηλέφωνα:
Παναγιωτόπουλος Δημήτριος (τηλ. 6977357473), Παπαθανασίου Γεώργιος (τηλ  6976994590)

................................................................................

ΗΜΕΡΙΔΑ


ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΔΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2019
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟ 1821
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Δευτέρα , 18 Φεβρουαρίου   2019
Έδρα Δωρικής Αδελφότητας (Ιέρωνος 6 και Τιμοθέου, Παγκράτι 

 




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

17:30΄- 18:00΄    
Προσέλευση & Εγγραφή  Συνέδρων & Προσκεκλημένων
                        
                       ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
18:00΄



18:15΄ – 19.45΄



18.15΄ - 18.35΄




18.35΄ - 18.50΄




18.50΄-  19.05΄

 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΔΕΠ , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2019 , ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

              ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ : ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Συντονιστής:   Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της ΕΔΕΠ . 

I. «Πρόταση εκπόνησης επιστημονικού έργου: Η  συμβολή των Δωριέων στην υπόθεση της επαναστάσεως του 1821»    
Ø  Ζαμπία Αγριμάκη, Ιστορικός, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας.

II. «Πρόταση–Πρότυπο ολοκληρωμένης ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα Δωρίδας»                    
Ø  Σίδερης Θεοχαρόπουλος, Γεωπόνος Ερευνητής, Διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφοϋδατίνων  Πόρων .

III.  Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ορεινής Δωρίδας              
Ø  Μιλτιάδης Κατσαρός . Επίκουρος Καθηγητής , Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου  Πολυτεχνείου Αθηνών

19.05΄- 19.15΄







19.15΄- 19.25΄



19.25΄- 19.35΄




19.35΄- 19.45΄


IV.  Το ΔΩΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΟ –«Δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) στη Δωρίδα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη»
Γιώργος Παπαθανασίου , Πρόεδρος Εταιρίας  Συμβούλων    ΠΑΜΑΚ ΑΕ, Γενικός Γραμματέας  Ε..Δ.ΕΠ.

Επιστημονικές Παρεμβάσεις

« Η αναγκαιότητα σύστασης Επιστημονικών Ομάδων στα πλαίσια της ΕΔΕΠ»
Ø  Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος, Πρόεδρος ΕΔΕΠ
 «Η συμβολή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην   ανάπτυξη της  Ελληνικής Οικονομίας»
Ø  Δημήτρης  Γεωργακόπουλος , Αρχιτέκτονας, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΟΙΝΣΕΠ «ΙΑΝΝΟΥΣ- ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟ»
«Ο ρόλος του εθελοντισμού στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής»
Ø  Μαρία Τερλιξίδου , Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Δια Βίου Μάθησης , Μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΙΑΝΝΟΥΣ- ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟ»


19:45΄- 20:00΄



Υποβολή ερωτήσεων -  Προτάσεις των παρευρισκομένων
Λήξη της Ημερίδας   -  Εγγραφή  Νέων Μελών 

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για έργα ύδρευσης του Δήμου

Εγκρίθηκαν μετά από αξιολόγηση, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Δωρίδος στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», για Υποδομές Ύδρευσης. Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης υπέγραψε την Πράξη Ένταξης για χρηματοδότηση με ποσό 3.746.870,98 ευρώ, που αφορά δύο σπουδαία έργα για το Δήμο μας.
Το πρώτο, αφορά τη βελτίωση υποδομών στα Δίκτυα Ύδρευσης. Προβλέπονται δράσεις κατασκευής νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης – ενίσχυσης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού, από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες, στις δεξαμενές υδροδότησης των οικισμών.
Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων διανομής πόσιμου νερού με αντικατάσταση παλαιών αγωγών, διασύνδεση αγωγών, ενίσχυση διατομών, δημιουργία ζωνών κλπ, με στόχο τη βελτίωση ποιότητας του παρεχόμενου νερού.
Το δεύτερο, αφορά προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού για τον έλεγχο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των διαρροών, της απολύμανσης και της ποιότητας του πόσιμου νερού στο εξωτερικό υδραγωγείο του Δήμου Δωρίδος.
Το σύστημα μεταξύ των άλλων, θα ενημερώνει αυτόματα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για:
•    Τις διαρροές και βλάβες στο δίκτυο του πόσιμου νερού, με αυτόματο εντοπισμό
•    Την ποιότητα και απολύμανση του πόσιμου νερού
•    Τις υδατικές ανάγκες ανά περιοχή, με συνεχή μέτρηση σε πραγματικό χρόνο του όγκου του νερού και μηδενισμού των υπερχειλίσεων στις δεξαμενές
•    Τη λειτουργική κατάσταση των αντλιών, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
•    Την παραβίαση των εγκαταστάσεων από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα

Με τα δύο αυτά έργα επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει ο Δήμος για:
-Εξοικονόμηση Φυσικών Πόρων
-Βελτιστοποίηση Λειτουργίας Εξοπλισμού
-Προστασία της Υγείας
-Βελτιστοποίηση Κόστους Συντήρησης
-Αποτελεσματικότερη Κάλυψη Υδρευτικών Αναγκών
-Αναβαθμισμένη Παροχή Υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία αυτή, που οφείλεται εκτός των άλλων, στη στοχοθεσία – όραμα  της Δημοτικής Αρχής, τη συστηματική επιτελική δουλειά των αρμόδιων Δημοτικών Συμβούλων και τον επαγγελματισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων.
Ευχαριστεί τέλος τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Προγράμματος «Φιλόδημος», για την συμβουλευτική τους υποστήριξη.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωση και οδηγίες για επιδείνωση καιρού από την Π.Ε. Φωκίδας

Η ΕΜΥ εξέδωσε το υπ. αριθ. 448/11-2-2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχύ από Τετάρτη 13-02-2019 έως και την Πέμπτη 14-02-2019 με κύρια χαρακτηριστικά : 

ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί  σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.
 
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας  έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και έχει ενεργοποιήσει τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες,  ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
 
Παρακαλούνται οι πολίτες των ορεινών περιοχών και ειδικότερα οι επισκέπτες, εκδρομείς, κτηνοτρόφοι, κλπ να φροντίσουν για την επάρκεια προμηθειών (καύσιμα, καύσιμης ύλης, ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό κλπ) για το προσεχές διάστημα.
 
Επίσης, οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται  ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και τις μετακινήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και  ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.
 
Οι Δήμοι της Π.Ε. Φωκίδας να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στο υπ. αριθ.  9532/24-12-2018 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα  "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό”. Επίσης, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση διακοπής μαθημάτων των σχολείων οποιαδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας να ενημερώσουν έγκαιρα το γραφείο  του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας.
 
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της  Π.Ε. Φωκίδας  θα εκδώσει τις σχετικές οδηγίες που αναφέρονται στην παρ/φο 7.22 του υπ. αριθ. 9532/24-12-2018 εγγράφου της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα  "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό".

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.astynomia.gr, καθώς και  στο τηλέφωνο 2265 350620 του Τμήματος Πολιτικής  Προστασίας.

Καλούμαι τους  πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν :

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
 -Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι, τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία
-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.
 
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
-Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.