Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου "Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Δωρίδας και οι Εκδόσεις ΠΛΗΘΩΡΑ 
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου  
"Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα" του Φώτη Αλ. Κατσούδα 
που θα γίνει στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 ισόγειο, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 στις 18:30.
Πρόκειται για μια συλλογή λέξεων της λαϊκής μας γλώσσας που ζωντανεύουν την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό της Δωρίδας και αποτελούν "γέφυρα" κατανόησης της ιστορικής μας πορείας.

Η συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού στηρίχτηκε στις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων, κυρίως των παππούδων και των γιαγιάδων. Μέσα από τις αφηγήσεις αυτές μου γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθώ και με την ντοπιολαλιά, το γλωσσικό ιδίωμα, την τοπική διάλεκτο του χωριού μου και της ευρύτερης πολιτισμικά περιοχής της Δωρίδας.
Από μικρό παιδί θυμάμαι να στριμώχνομαι ανάμεσα στα πόδια των μεγαλυτέρων γύρω από τα παραγώνια τις χειμωνιάτικες νύχτες και να ακούω ιστορίες, παραμύθια, στρατιωτικές αναμνήσεις από τους πολέμους του 1912-1913, την εκστρατεία στη Μικρά Ασία το 1919-1922, τον πόλεμο του 1940, αλλά και τις έγνοιες της καθημερινότητας για τα πράματα, τα χωράφια, τα σπορικά, τα ποτίσματα, τα μαζέματα, τα πανηγύρια, τις γιορτές, τις χαρές και τις πίκρες της ζωής.
Με το στόμα ανοιχτό ρούφαγα τις ιστορίες, τις αφηγήσεις, τις έδενα με τα πρόσωπα και κατάγραφα στη μνήμη μου τις λέξεις όπως τις άκουγα με την προφορά τους από τους μεγαλυτέρους. Και οι λέξεις είναι φωτογραφίες της μνήμης. [...]
Η καταγραφή των λέξεων της ντοπιολαλιάς ξεκίνησε το 1971-1972 παράλληλα με τη συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού. Μέσα από τις κουβέντες των μεγαλυτέρων, συχνά, γίνονταν αναφορές και για τα τοπία του χωριού μας που ήταν οι περιουσίες τους, τα χωράφια τους που μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Άρχισα να καταγράφω και τα τοπωνύμια. Έτσι ενσωμάτωσα μέσα στη ντοπιολαλιά και ονομασίες τοποθεσιών που είναι σημεία αναφοράς με μεγάλη σημασία. Έτσι λόγου χάρη το τοπωνύμιο `Ταμπούρια` που βρίσκεται νότια του χωριού μας στην οροσειρά Τρίκορφο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 από την Ποτιδάνεια, Πάνω Παλαιοξάρι, Τριαντάφυλλος Αποκορίτης, είχε εκεί το στρατόπεδό του, τοποθεσία οχυρωμένη. Το τοπωνύμιο `Σκαλτσά τα Δέντρα`, που βρίσκεται δυτικά του Παλαιοξαρίου στα Μντούνια, ήταν ο χώρος όπου ο Σκαλτσοδήμος, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 από την Αρτοτίνα είχε το στρατόπεδό του και υπερασπίζονταν από τη θέση αυτή το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας από τούρκικες επιθέσεις. [...] 

[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.