Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου Δωρικής Αδελφότητας

ΔΩΡΙΚΗ  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
DORIC  SOCIETY

Έτος  Ιδρύσεως 1906

Αθήνα 27 Νοεμβρίου 2016
    
Σήμερα 27/11/2016 έλαβε χώρα Γενική Συνέλευση της Δ/Α όπως ορίζει το καταστατικό της, στα γραφεία της στο Παγκράτι . Συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ως ακολούθως:

Α)Οικονομικός Απολογισμός 2016 – Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

Β)Απολογισμός τριετίας απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου 2014-2016

Γ)Ανάδειξη Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών 11/12/2016

Δ)Έγκριση ημερομηνίας εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου την τριετία 2017-2019

Το σώμα προέβη στις ανάλογες αποφάσεις ενέκρινε απαλλαγή του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου. Στο θέμα για τις Εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων που θα ήθελαν να βάλουν υποψηφιότητα, η διαδικασία έχει ως εξής, οι υποψήφιοι υποβάλουν αίτηση εγγραφής μέλους μέχρι Τέταρτή 7/12/16 έως τις 19.00 το απόγευμα με email στον Πρόεδρο κ. Ι. Μπαλατσούρα (balatsur@outlook.com) και στον Γενικό Γραμματέα κ.Χ.Κρικελα(christoskrikelas@yahoo.com). Οι εκάστοτε υποψήφιοι μπορούν επίσης να στείλουν απλή ιδιόχειρη αίτηση που θα σταλεί συστημένη στην διεύθυνση του  Γενικού Γραμματέα Λάμπρου Κατσώνη 15 Περισσός ΤΚ14232 ή του Προέδρου  Χρ.Σμυρνης 8 ΤΚ12461 Χαϊδάρι .

Βάση του καταστατικού ο υποψήφιος δηλώνει επιθυμία για υποψηφιότητα σε μία από τις κατωτέρω θέσεις:
Α) Πρόεδρος
Β) Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
Γ) Mέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής.


Για το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας
Με Τιμή

Ο ΠρόεδροςΜπαλατσούρας Γιάννης
(Κιν. 6977309242)

Ο Γενικός Γραμματέας Α.Α.
Κρικέλας Χρήστος (Κιν.6977987479)

Την πρόσκληση για Εκλογές και Γενική Συνέλευση στη Δωρική Αδελφότητα είχαμε ανακοινώσει ανακοινώσει εδώ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η Ιστορία της Αρτοτίνας

Η θέση της Αρτοτίνας είναι αυτή που καθορίζει και υπαγορεύει την ιστορική της πορεία. Ευρισκόμενη σε εξαιρετικά προστατευμένη ορεινή τοποθεσία, δεν αποτελεί δέλεαρ για τους αλληλοδιαδεχόμενους κατακτητές του ελληνικού χώρου. Από την άλλη μεριά, η γειτνίασή της με το ορεινό πέρασμα της συντομότερης οδού επικοινωνίας της Ανατολικής με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα τη φέρνει στο προσκήνιο σε περιόδους ανακατατάξεων, στρατιωτικών μετακινήσεων, επιδρομών και εμφυλίων συγκρούσεων. Έτσι, αν και συνάγεται σχεδόν αδιάλειπτη κατοίκησή της, συγκεκριμένες γραπτές μαρτυρίες για την Αρτοτίνα και τους κατοίκους της έχουμε σποραδικές και μόνο σε εποχές συγκρούσεων.


Ιστορία – Αρχαιότητα


Κατά την αρχαιότητα, ο χώρος της σημερινής Δωρίδας ονομαζόταν Εσπερία Λοκρίς και κατοικούνταν από τους Οζόλες Λοκρούς. Τμήμα αυτών, οι Οφιονείς (ή Οφιείς), και ειδικότερα οι Βωμιείς, φαίνεται ότι είχαν αναπτύξει οικιστική δραστηριότητα στην περιοχή της Αρτοτίνας. Αρχαιολογικά ευρήματα σε αντικριστά σημεία στην περιφέρεια του χωριού, αναγόμενα από κάποιους ακόμη και στα 1250 –1300 π.Χ., συνηγορούν για την ύπαρξη συνοικισμών που, πιθανόν, να συγκροτούσαν την αρχαία πόλη Βωμέα (ή Βωμία).

Κατά την κάθοδο των Δωριέων, τμήμα τους παρέμεινε στην περιοχή και απορρόφησε τους Οζόλες Λοκρούς. Συντασσόμενοι με τους Αιτωλούς, πολέμησαν εναντίον των Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αποκρούοντας στο Αιγίτιο εισβολή του Αθηναίου στρατηγού Δημοσθένη. Αργότερα, συμμαχούν αυθορμήτως με την Αιτωλική Συμπολιτεία εναντίον των Μακεδόνων. Η ύπαρξη της Γονοκλισιάς (ή Γονοκκλησιάς), μακεδονικού τάφου εκστρατείας κατά τους ειδικούς, υποδηλώνει κάποια μάχη ή άλλο σημαντικό γεγονός στην περιοχή.

Ιστορία – Μεσαίωνας

Κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο δε συναντούμε ιδιαίτερες αναφορές στην περιοχή και τους κατοίκους της. Αυτό εξηγείται τόσο από την προαναφερθείσα πλήρη ενσωμάτωση και συνακόλουθη ταύτισή τους με τους Αιτωλούς, όσο και από το δυσπρόσιτο της ορεινής αυτής περιφέρειας, που την καθιστούσε λιγότερο ελκυστική και ενδιαφέρουσα για επίδοξους κατακτητές. Συμπεραίνεται, πάντως, από γλωσσικά κατάλοιπα, το πέρασμα από τη ΒΔ Δωρίδα και η συνύπαρξη με το ντόπιο στοιχείο (με τελική αφομοίωση όσων έμειναν) βλαχικών κυρίως, και λιγότερο σλαβικών πληθυσμών.

Η Αρτοτίνα παίρνει τη σημερινή της μορφή ως οικισμός σταδιακά κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Στην περιφέρειά της, κοντά στους παλιούς κατοίκους της, συγκεντρώνονται φυγάδες από την Άρτα (αρκετά ασφαλής ετυμολόγηση της ονομασίας του χωριού καταλήγει στη σημασία «Νέα Άρτα»), νομάδες βλαχοποιμένες και φυγόδικοι του οθωμανικού κράτους. Ο ορεινός τόπος κρατά και τους Τούρκους, όπως και τους προηγούμενους κατακτητές του ελληνικού χώρου, μακριά από την Αρτοτίνα.

Ιστορία – Επανάσταση

Κατά την Επανάσταση του 1821 η Αρτοτίνα πρόσφερε στο Έθνος έμπειρους και σκληρούς πολεμιστές, αλλά και σημαντικούς και προβεβλημένους ηγέτες. Όλοι γνωρίζουμε τον Αθανάσιο Διάκο και το Σκαλτσοδήμο. Σημαντικοί, όμως, είναι και ο Καλιακούδας, o Σαφάκας, ο Ρούκης και ο Γεράντωνος. Όλοι τους, αλλά και όλοι οι απλοί αγωνιστές, γνωστοί και άγνωστοι, πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους το χωράφι της ελευθερίας. Σημαντικές μάχες δεν έγιναν κοντά στο χωριό. Οι κάτοικοι σε δύσκολες στιγμές κατέφευγαν στην αποκλείστρα στα Βαρδούσια, για να προστατευτούν από τον τουρκικό κίνδυνο.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η Κερασιά "πάει στο Hollywood"


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

"Μάνα θα πάω στο Hollywood",

το Σάββατο στις 26-11-2016 και ώρα έναρξης 18:00, στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ

τιμή εισητηρίου 12 € το άτομο.


ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΗΛ 6946452221 ΒΙΚΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ 6974886130 ΜΙΝΑ ΧΑΡΟΝΙΚΟΛΑΟΥ.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΓΚΑΙΡΩΣ!!!

  

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές και Γενική Συνέλευση στη Δωρική Αδελφότητα

Την Γενική της Συνέλευση και εκλογές ανακοίνωσε η Δωρική Αδελφότητα με  την παρακάτω πρόσκληση:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Γενική Συνέλευση Δωρικής Αδελφότητας 27ης Νοεμβρίου 2016
Εκλογές 11ης Δεκεμβρίου 2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας σας προσκαλεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11.30 π.μ. στα γραφεία μας, στην Δωρική Στέγη (Ιέρωνος 6 & Τιμοθέου, Παγκράτι) όπου σύμφωνα με το Κεφάλαιο ΣΤ' του καταστατικού μας, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του σωματείου με τα παρακάτω θέματα:

1.Οικονομικός Απολογισμός 2016
2.Απολογισμός Πεπραγμένων τριετίας 2014 - 2016
3.Ανακοίνωση Εκλογών προς ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου την τριετίας 2017 - 2019
4.Ορισμός Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογική διαδικασία 11 -12 - 2016 ημέρα Κυριακή πρωί 09:00-16:00.
5. Ανακοινώσεις Προέδρου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το Νέο ΔΣ του Συλλόγου Περιβολιωτών

Μετά από τις αρχιαιρεσίες της 13ης Νοεμβρίου στο Σύλλογο Περιβολιωτών Δωρίδος, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του νέου Διοικητικό Συμβουλίου ως εξής :

Πρόεδρος: Θάλεια Κολλίντζα
Αντιπρόεδρος: Χρύσανθος Αγγελακόπουλος
Γραμματέας: Βίκυ Καλλιαντερη
Ταμίας: Αμαλία Παναγιωτακοπούλου
Μέλη: Βάσω Μαγκλαβέρα, Θάνος Κολοκύθας, Ολυμπία Κολλίντζα


 
Ευχόμαστε στο νέο ΔΣ καλή και δημιουργική θητεία

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Cart-postals από το Διχώρι...

Κάποιες από τις υπέροχες φωτογραφίες από το φακό της Κατερίνας Μπαμπαλή και δημοσιευμένα στην σελίδα του Διχωρίου στο facebook, θα μπορούσαν να γίνουν τα cart-postals του Αυγούστου  2016 από το καταπράσινο και γραφικό αυτό χωριό...

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο παραδοσιακός γάμος

Γάμοι μιας άλλης εποχής, αποτέλεσμα συνήθως προξενιών που άφηναν καμιά φορά τον έρωτα να εκδηωθεί μέσα στον αρραβώνα. Παρουσιάζουμε μερικές φωτογραφίες, που μοιάζουν πλέον ντοκουμέντα ενός πολύ μακρινού παρελθόντος, προερχόμενες από την πλούσια σε λαογραφικό υλικό ιστοσελίδα lidoriki.com και συγκεκριμένα από την ανάρτηση με τίτλο "Λιδορικώτικος Γάμος"
Το  έθιμο  του  πλυσίματος των προικιών της νύφης (1957)

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Μνημεία των χωριών μας

του Αρχαιολόγου Σωτήριου Γ. Ραπτόπουλου
αποσπάσματα από την εργασία ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΟΚΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ (ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ) [ΑΡΤΑ 2015]

Από μία πολύ ενδιαφέρουσα εργασία στην οποία εξετάστηκαν ζητήματα της αρχαίας μνημειακής τοπογραφίας του Καλλικρατικού Δήμου Δωρίδας, διαλέξαμε αποσπάσματα και φωτογραφίες που αφορούν τα χωριά της περιοχής μας:

Αρτοτίνα 
Δύο τάφοι του μακεδονικού τύπου (τέλη 4ου αι.π.Χ..), στο σχήμα ναόσχημου θαλάμου, καθαρίστηκαν το 2005 και το 2006 στα Πέντε Όρια (Δ. Λοκρίδα) και στην Αρτοτίνα (Ν. Αιτωλία). Εκείνος των Πέντε Ορίων («Παλάτι του βασιλιά»), επιπεδοστεγής, αποδίδεται σε αρχιτέκτονα του εργαστηρίου της Α. Μακεδονίας –συνδέεται, δε, με τον σημερινό οικισμό, με μία ευδιάκριτη οδό με κτιστά αναλήμματα. Εκείνος της Αρτοτίνας («Χωνοκκλησιά»), θαλαμοσκεπής, χρονολογείται στην ίδια περίοδο. Πιθανώς σ' αυτούς ετάφησαν αξιωματικοί του Μακεδονικού στρατεύματος, της περιόδου του 3ου ή του 4ου Ιερού Πολέμου.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια του Συλλόγου Υψηλοχωριτών


Με ένα επαγγελματικών προδιαγραφών ντοκυμαντέρ που έχει τον τίτλό "ΝΟΥΤΣΟΜΒΡΟΣ - Το Ψηλό Χωριό μέσα στους αιώνες", ο Σύλλογος Υψηλοχωριτών γιορτάζει τα 70 χρόνια λειτουργίας του. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη στο Κωλονάκι), θα περιλαμβάνει επίσης ομιλίες, χορωδιακά παραδοσιακά τραγούδια και βραβεύσεις.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Αη Γιάννης της Κερασιάς, ο ήρωας Γιάννης Φαρμάκης και τα ονόματα των χωριών

Ο ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ - Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ - ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

Ιωάννης Γ. Χριστιάς
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κερασιά" (αριθ. φύλλου 113, Ιούνιος- Αύγουστος 2012)

Ο Άι Γιάννης


    Στην εφημερίδα "Κερασιά" (αριθ. φύλλου 99, Δεκέμβριος- Ιανουάριος 2008-2009), έγραφα κάποια πράγματα για την Ιστορία του χωριού μας και κατέληγα στη διένεξη που ανέκαθεν υπήρχε ανάμεσα στο Κριάτσι και το Σουρούστι, όσον αφορά τα σύνορα και τον Άι Γιάννη (βάζω πρώτα το Κριάτσι, γιατί αυτό διεκδικούσε).  Ακολουθώντας κι εγώ την πεπατημένη, υποστήριζα ότι η διένεξη αυτή ήταν μια συνηθισμένη ανάμεσα σε δυο γειτονικά χωριά και ότι την υπαδαύλιζαν για τους δικούς τους λόγους και οι κληρικοί των δύο χωριών. Οι Κριατσιώτες, έγραφα, θεωρούσαν τον εαυτό τους αδικημένο και εννοούσαν τον Άι Γιάννη "μεσιακό".

Ομολογώ ότι, όταν τα έγραφα αυτά, είχα αμφιβολίες αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά. Ωριμότερες σκέψεις και αναζητήσεις με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και ανάγονται σε μεγάλο βάθος χρόνου. Εξηγούμαι. Σύμφωνα με την παράδοση, πίσω από τον Άι Γιάννη, στο Κριατσιώτικο, υπήρχε μοναστήρι της βυζαντινής εποχής. Σώζονται ακόμη και σήμερα ερείπια κτισμάτων μέσα στο δάσος. Κάποια εποχή το μοναστήρι αυτό διαλύθηκε, όπως και τόσα άλλα μικρά, αφού εξεπλήρωσαν την αποστολή τους, εκχριστιανίζοντας και εξελληνίζοντας τους Σλάβους που μετά από το 600 μ.Χ. άρχισαν να κατεβαίνουν στις ελληνικές περιοχές. Αργότερα κάποιος Σουρουστιώτης ονόματι Χάρος -ή το πιθανότερο άλλος προγενέστερος αυτού- σε ανάμνηση του μοναστηριού, που ήταν αφιερωμένο στον Άι Γιάννη, έχτισε, περισσότερο ως συνήθως από ανθρώπινη ματαιοδοξία και λιγότερο από ευλάβεια, το παρεκκλήσι του Άι Γιάννη πάνω στον αυχένα και στα υποτιθέμενα σύνορα των δύο χωριών που είχαν τώρα τα ονόματα Σουρούστι και Κριάτσι και στη θέση-πέρασμα, όπου ενδεχομένως υπήρχε εικονοστάσι του παλιού μοναστηριού. Φαίνεται ότι έτσι οι Σουρουστιώτες, παρά την αντίδραση των Κριατσιωτών, οικειοποιήθηκαν τον Άι Γιάννη, αιτία για την μετέπειτα διένεξη. Μια διένεξη για το ποιος θα έχει τα πρωτεία και για το ποιος είναι πιο σπουδαίος, για πάτρια πράγματα και για πράγματα, υποτίθεται, ιερά! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνα τα χρόνια -κι όχι μόνον τότε- οι άνθρωποι σκοτώνονταν για τα σύνορα και το δίκιο ήταν του ισχυρότερου ή εκείνου που είχε τις πλάτες των ισχυρών.
 
Φωτογραφία του Ηλία Π. Χάρη (εφημερίδα Κερασιά αφ 97)

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Στο "χάνι της Ρέρεσης"

Αυθεντικά βουνίσια χάνια

Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Αλλα μετρούν δύο, τρεις, μέχρι και έξι γενιές. Τα χάνια της Ορεινής Ναυπακτίας, σήμερα στέκια κυνηγών (και μετά οδοιπόρων), μέχρι το 1950 έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο στις μετακινήσεις της περιοχής.

Στο «Χάνι Ρέρεσης» της Κας Νίτσας, τα καζάνια μοσχομυρίζουν καθημερινά, ακόμα και τις αργίες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Αύξηση πληθυσμού 84% στα χωριά της Ομοσπονδίας, σε μία δεκαετία

Συντάξαμε και παρουσιάζουμε ένα πίνακα με τον πληθυσμό των χωριών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας από τις απογραφές που έγιναν από την Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2001 και το 2011. Πέρα από χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνει, μπορούμε να εξάγουμε και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μόνιμος πληθυσμός (που ζει όλο το χρόνο) και όχι ο πραγματικός, ο οποίος επηρεάζεται και από τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα χωριά την περίοδο της απογραφής.


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Όσο υπάρχουν ..άνθρωποι ...!!

Πάνε μερικά  χρόνια φίλοι  μου , που κάποιο  καλοκαιρινό  μεσημεράκι  εμφανίσθηκε στο χωριό μας, στη Βαθιά συγκεκριμένα, ένας ξένος, με άσπρα μακριά μαλλιά, συμπαθέστατος, με πολύ ευγενική φυσιογνωμία, Άγγλος, που ήθελε να πάει στο Κροκύλειο, και όλα αυτά τα ζητούσε στα Αγγλικά, γιατί δεν γνώρισε..γρι..Ελληνικά.
   Τον βρήκαμε λοιπόν να κουβεντιάζει με την κυρία Ινγκριντ Αρβανίτη, που είχε παλιότερα  το πρατήριο άρτου στη  Βαθιά, και στην συζήτηση μας ανέφερε την ιστορία του ξένου μας..
 

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

17 άγνωστα πράγματα για τα χωριά μας

Πόσο καλά ξέρουμε τα χωριά μας; Ιδού κάποιες πληροφορίες, που ίσως δεν γνωρίζουμε αλλά αποτελούν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τόπο και τα χωριά μας.
Γιορτή μελισσοκόμων στην Αρτοτίνα
 Γνωρίζατε ότι: