Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Για 3η συνεχή χρονιά η πεζοπορία Κροκύλειο - Περιβόλι


Νωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά, η πεζοπορική διαδρομή Κροκύλειο - Περιβόλι με την συνεργασία των Συλλόγων Κροκυλιωτών "ο Μακρυγιάννης" και Περιβολιωτών Δωρίδος. Αφετηρία ήταν και τα δύο χωριά από τα οποία ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί, δύο μεγάλες προκειμένου να διανύσουν την διαδρομή του δασικού δρόμου, μήκους 10 χλμ. που ενώνει τα δύο χωριά. Τα δύο γκρουπ συναντήθηκαν στο μέσο περίπου της διαδρομής, όπου ενώθηκαν σε μία ομάδα και κατευθύνθηκαν προς το Περιβόλι.

Μετά το πέρας της διαδρομής στο Περιβόλι, οι συμμετέχοντες απολαύσαν
τον ίσκιο των μουριών και τα κεράσματα του Τοπικού Συλλόγου

Στον τερματισμό ο Σύλλογος Περιβολιωτών προσέφερε για άλλη μία φορά πλούσια από μεζέδες και αναψυκτικά μέχρι χειροποίητα γλυκίσματα. Οι συμμετέχοντες ήταν διαφόρων ηλικιών και είχαν μία ωραία ευκαιρία μέσα από την πεζοπορία να απολαύσουν την ωραία φύση να γνωριστούν καλύτερα με τους γείτονες πατριώτες και να διασκεδάσουν.

Η εκδήλωση που εφέτος ήταν ενταγμένη στα Μακρυγιάννεια 2017, επαναλαμβάνεται για 3η συνεχή χρονιά ενώ ο τερματισμός εναλλάσσεται μεταξύ Κροκυλείου και Αγλαβίστας, με τον οικοδεσπότη Σύλλογο να αναλαμβάνει το κέρασμα των συμμετεχόντων.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρόσκληση Συλλόγου Κριατσιωτών σε Γενική Συνέλευση

 
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριατσιωτών, καλεί τα μέλη της στην τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 03.12.2017 και ώρα 11:00 στην αίθουσα Δωρικής Αδελφότητας στη οδό Ιέρωνος 6.
 
Με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ.
2. Οικονομικός απολογισμός, ανάγνωση έκθεσης την εξελεγκτικής επιτροπής.
3. Εγκρίσεις διαδοχικά, του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού.
4. Αρχαιρεσίες του Συλλόγου για την εκλογή του νέου Δοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 
Παρακαλούμε οι Υποψηφιότητες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. (Διοικητικό Συμβούλιο) και της νέας Ε.Ε.(Εξελεγκτικής επιτροπής), να δηλώθουν είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά (email) μέχρι τις 30.11.2017 .
 
Τηλέφωνα: Ζωή Φλώρου ( 6944 555 481 )
Email: kriatsi@outlook.com
 
Η ψηφοφορία θα αρχίσει μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 14:00 της ίδιας ημέρας.
 
Για το Δ.Σ. η Γραμματέας
Ελένη Σαράμπαλου

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το χωριό της Φωκίδας που… χάθηκε κάτω από το νερό!


Όταν η στάθμη της λίμνης του Μόρνου κατεβαίνει πολύ, λόγω ξηρασίας, μέσα από τα νερά αναδύεται, σαν φάντασμα του παρελθόντος, ένα χωριό. Οι πέτρινοι τοίχοι των σπιτιών είναι καλυμμένοι με πλάσματα του νερού που βρίσκονται ξαφνικά έξω από αυτό. Με την άνοδο της στάθμης το χωριό χάνεται και πάλι στην υδάτινη κρυψώνα του.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

4 παραδοσιακές συνταγές για πίτες και κρέας

Κοντοσούβλι

Υλικά
2 κιλά τρυφερό χοιρινό από τη νεφραμιά
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λίγο λάδι
λίγο χυμό λεμονιού
2-3 πιπεριές πράσινες κομμένες  στα τέσσερα
2-3 ντομάτες σκληρές κομμένες στα τέσσερα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα
1 κοντή σούβλα

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια μεγέθους 6-7 εκατοστών.
Κατόπιν ανακατεύουμε τα κομμάτια σε μπολ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και το λάδι.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για αρκετές ώρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια τα περνάμε στη σούβλα με τα κομμάτια από της πιπεριάς, τα κομμάτια της ντομάτας και τα φύλλα κρεμμυδιού ενδιάμεσα τους.
Ψήνουμε το κοντοσούβλι στα κάρβουνα για 1-2 ώρες αλείφοντας το ανά διαστήματα με λάδι και χυμό λεμονιού.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια για τον Αθανάσιο Διάκο


Το πρόβλημα του τόπου της καταγωγής και του τόπου της γέννησης του Αθανασίου Διάκου δεν πρόκειται εύκολα να λυθεί, και μέχρι τότε, αν ποτέ λυθεί..., θα ερίζουν η Αρτοτίνα και η Μουσουνίτσα, όπως τα παλιά τα χρόνια, οι επτά πόλεις της Ιωνίας,  φιλονικούσαν για την καταγωγή του Ομήρου. Ίσως ο Θρύλος της Ρούμελης σκόπιμα μας αποκρύπτει το σημαντικό(;), και για τα δυο χωριά που τον διεκδικούν, γεγονός. Αυτός ανήκει στην Ελλάδα, γι αυτήν πολέμησε και γι 'αυτήν θυσιάστηκε. Δε θεωρούμε λοιπόν ότι είναι σκόπιμο να μπει και η σελίδα μας σ’ αυτή τη διαμάχη, όμως δε θεωρούμε καθόλου τιμητικό για τον Ήρωα, να γίνεται ανίερη εκμετάλλευση του ονόματός του για λόγους ...τουριστικούς!

Aυτό δυστυχώς συμβαίνει με την Άνω Μουσουνίτσα. Ξαφνικά το μικρό αυτό χωριό της ανατολικής πλευράς των Βαρδουσίων, απέβαλλε το ιστορικό του όνομα της Άνω Μουσουνίτσας και σε μια νύχτα, για λόγους καθαρά τουριστικούς μετονομάστηκε σε Αθανάσιος Διάκος. Παραθέτουμε ακριβές αντίγραφο της απαντητικής επιστολής της Ακαδημίας Αθηνών προς την Δωρική Αδελφότητα της 14ης Μαρτίου 1975, κι όποιος δε σκέφτεται κουτοπόνηρα όπως οι συμπαθείς κατά τα άλλα Μουσουνισιώτες, θα καταλάβει ... 
 

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΑΘΑΝ. ΔΙΑΚΟΥ
(από τις επίσημες πηγές)

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Κωνσταντίνος Μάρκος, ο δάσκαλος και ερευνητής της παράδοσης από τον Κονιάκο

 Ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος εγεννήθη τό 1938 στό χωρίο Κονιάκος Δωρίδος. Από τήν παιδική του ηλικία είναι κάτοικος Αιγάλεω, από τό μεικτό οκτατάξιο Γυμνάσιο τού οποίου, τήν περιβόητη «παράγκα», απεφοίτησε. Πτυχιούχος τής Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών καί καθηγητής τής Βυζαντινής Μουσικής υπηρέτησε επί δεκαπενταετία ώς δάσκαλος καί καθηγητής σέ ιδιωτικά σχολεία τού Δήμου μας καί ακολούθως στή Δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τής συνταξιοδοτήσεώς του. Παραλλήλως ασχολήθηκε επισταμένως μέ την εθνική μουσική (Βυζαντινή καί Δημοτική). Εκτός τών ωδειακών του σπουδών είχε διδασκάλους εγκρίτους μουσικούς όπως οι: Νικόλαος Βλαχόπουλος, Στυλιανός Μπονάνος, Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου, Ιωάννης Θεοδωρίδης και Νικόλαος Κακουλίδης. Κυρίως όμως εμαθήτευσε πλησίον τού διαπρεπούς εθνομουσικολόγου Σίμωνος Καρά, όπου εδιδάχθη καί τήν παλαιογραφία τής Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Στήν σχολή τού "Συλλόγου πρός Διάδοσιν τής Εθνικής Μουσικής" τού Σίμωνος Καρά διετέλεσε επί 17 έτη μουσικοδιδάσκαλος καί συνεργάτης.
    Υπηρέτησε ώς πρωτοψάλτης διαφόρων ναών καί σήμερα είναι πρωτοψάλτης τού Ιερού Ναού τών Αγίων Κωνσταντίνου καί Ελένης στό Αιγάλεω. 

Είναι συγγραφέας τών εξής βιβλίων:

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Τουρισμός ή βιομηχανία η προτεραιότητα της Φωκίδας;

η Αφροδίτη Παπαθανάση γράφει για τη Φωκίδα και την Πολιτική στο «Ζω Φωκίδα!»


«Στη δική μου λογική δεν υπάρχει μια μοναδική προτεραιότητα. Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με σταθερά, ασφαλή βήματα για κάθε τομέα και κλάδο δραστηριότητας.»

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Πρόβλημα λειψυδρίας σε ορεινά χωριά της Δωρίδας τους καλοκαιρινούς μήνες !


Ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας έχει θέσει ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης αυτό της ύδρευσης, ζητώντας επιτακτικά όπου υπάρχουν προβλήματα να επιλύονται άμεσα. Το χωριό του Κόκκινου όμως αποτελεί μία ανοιχτή πληγή για το δήμο ως προς το θέμα, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες στερεύει κυριολεκτικά, αφού οι ποσότητες που το υδροδοτούν δεν επαρκούν.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Μία έκθεση ζωγραφικής με χρώμα Κροκυλείου

Από το άνοιγμα της έκθεσης
  Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, ο καταγόμενος από το Κροκύλειο εικαστικός, Κώστας Κουνάλης εγκαινίασε την ατομική του έκθεση στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μακρυγιάννεια 2017». Ο καλλιτέχνης μετέφερε από το εργαστήριό του στα Χανιά, σχεδόν 20 πίνακες ζωγραφικής που παρουσίασε στη μεγάλη έκθεση του σχολείου. Πολλά από τα παρουσιαζόμενα έργα του, φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση.  Συγκεκριμένα, ένας πίνακας σε λάδι και μία σειρά σχεδίων (μολύβι σε χαρτί) είχαν αποκλειστικό θέμα τον Μακρυγιάννη. Ιδιαίτερη αίσθηση στους χωριανούς, προκάλεσε το έργο «Βρύσες» (λάδι 1.00x0.70m) που ήταν αναρτημένο στο κέντο της αίθουσας. Κάποια από τα έργα αντλούσαν την έμπνευσή τους από την Κρήτη, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι μοντέρνες συνθέσεις του, με έντονο αλληγορικό ή μεταφορικό νόημα και δυναμισμό.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ένα αντίο στο Κώστα Καψάλη

Με ιδιαίτερη θλίψη έμαθα μέσω διαδικτύου για τον θάνατο του Κώστα Καψάλη. Η γνωριμία μας με τον Κώστα ήταν κυρίως τηλεφωνική και δεν έτυχε δυστυχώς να μιλήσουμε από κοντά. Συνεργαστήκαμε μάλιστα μία φορά όταν η μπάντα του Λιδωρικίου επισκέφτηκε το Κροκύλειο για να παίξει στα Μακρυγιάννεια 2015, η υγεία του όμως τότε δεν του επέτρεψε να παρεβρεθεί και ο ίδιος στην εκδήλωση.
Χωρίς το lidoriki.com που λειτούργησε για 11 σχεδόν, και την Τράπεζα Λιδορικιώτικης Φωτογραφίας, η δικτυακή μας γειτονιά έγινε φτωχότερη. Θα μας λείψουν. Το Ορεινή Δωρίδα, αναδημοσίευσε και πρόβαλε πολλές φορές το εξαιρετικό λαογραφικό υλικό που φρόντιζε να ανεβάζει ο Κώστας. Διαβάσαμε στην πρώτη του ανάρτηση με τίτλο αυτογνωσία: "Οι Λιδόρικιώτες,είτε το θέλουμε είτε όχι,ανήκουμε σε τρείς κατηγορίες, στους αδιάφορους, σε αυτούς που ζουν για το Λιδορίκι και τέλος σ'αυτούς που ζουν απ'το Λιδορίκι.". Πιστεύουμε πως ο Κώστας ζούσε για το Λιδωρίκι και ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι άξιοι συνεχιστές του έργου του.
 Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Γραββάνης Βαγγέλης, 
Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών



Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου της Π.Ε. Φωκίδας για τους μελισσοκόμους


 







Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ

Άμφισσα 3-11-2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  καλεί τους μελισσοκόμους της Περιφερειακής  Ενότητας Φωκίδας να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στις δράσεις:
•    «Αντικατάσταση κυψελών» και
•    «Οικονομική στήριξη της νομαδικής  μελισσοκομίας»,

μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ο μελισσοκόμος δικαιούχος των δύο δράσεων είναι η υποβολή της δήλωσης διαχείμασης. Η δήλωση διαχείμασης γίνεται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής το αργότερο μέχρι 20 Ιανουαρίου 2018. Δεν είναι απαραίτητη η δήλωση διαχείμασης στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος έχει θεωρήσει  το  μελισσοκομικό του βιβλιάριο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2017. Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης.
Δικαιούχοι της δράσης Αντικατάσταση Κυψελών είναι όσοι:
•    Έχουν υποβάλει δήλωση κυψελών διαχείμασης έως 20/1/2018 ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2017.
•    Κατέχουν  τουλάχιστον 20 μελίσσια.
•    Έχουν θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Δικαιούχοι της δράσης ενίσχυσης της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών είναι:
Α) Οι επαγγελματίες οι οποίοι:
1.    Έχουν υποβάλει δήλωση διαχείμασης έως 20 Ιανουαρίου 2018   ή  έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου  μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2017.
2.    Διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες.
3.    Κατέχουν τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης.
4.    Έχουν  θεωρημένο σε ισχύ Μελισσοκομικό Βιβλιάριο.
5.    Έχουν ελάχιστη ακαθάριστη αξία συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 €.  Μελισσοκόμοι που υπέβαλλαν δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχτηκαν στο καθεστώς νέων αγροτών για πρώτη φορά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από το έτος υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης των 5.000 €.
Β) Οι Συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι:
Κατέχουν τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης, έχουν θεωρημένο σε ισχύ μελισσοκομικό βιβλιάριο καθώς και  βιβλιάριο ΟΓΑ σε ισχύ.
Ενημερώνονται τέλος οι μελισσοκόμοι ότι πρέπει να προμηθευτούν από το Τμήμα Κτηνιατρικής ή από το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Φωκίδας Μητρώα Φαρμακευτικής Αγωγής τα οποία και πρέπει να τηρούν στην εκμετάλλευσή τους . Η μη τήρηση του Μητρώου Φαρμακευτικής Αγωγής επισύρει κυρώσεις σύμφωνα με το Νόμο 4235/2014.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας  Γιδογιάννου 31,  Άμφισσα τηλ. 2265 350 549.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Γιορτή αγριογούρουνου στη Πενταγιού



Ο Σύλλογος των απανταχού Πενταγιωτών, σας ενημερώνει ότι οι κυνηγοί του χωριού μας, όρισαν τη γιορτή του αγριογούρουνου το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Νοεμβρίου 2017.

Η γιορτή θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στην ταβέρνα του χωριού μας "ΕΝ ΠΕΝΤΑΓΙΟΙΣ 1862".

Καλεσμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι της Πενταγιούς, οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να περάσει ένα αξέχαστο διήμερο στο χωριό μας βιώνοντας τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της Ορεινής Δωρίδας.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας για το 17ο Συνέδριο στο Κονιάκο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Β.Δ. Δωρίδας για τις εργασίες του 17ου Αναπτυξιακού - Πολιτιστικού Συνεδρίου της, που έλαβε χώρα το Σάββατο 5 Αυγούστου στον Κονιάκο. Στο Δελτίο αναφέρονται αναλυτικά οι προτάσεις των εισηγητών που συγκροτούν και τα πορίσματα του Συνεδρίου.

 

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Δραστηριοποιηθείτε γιατί… χανόμαστε !!!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής*

   
Το σαββατοκύριακο που πέρασε σε καμία περίπτωση δεν θύμισε τέλη Οκτωβρίου. Ο θεσπέσιος ήλιος που λούζει την Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της, χαρακτηρίζεται σαν ανεκτίμητης αξίας δώρο θεού.

Δοθείσης της ευκαιρίας του καλού καιρού και συνάμα αποδεχόμενος της πρόσκληση καλού μου φίλου να συμμετάσχω στην συγκομιδή κάστανου, πήραμε τα βουνά. Καταλήξαμε σε ορεινό χωριό στο νομό Φωκίδας, με τα Βαρδούσια όρη να δεσπόζουν περήφανα απέναντί μας. Μετά από μία κουραστική ημέρα μαζεύοντας κάστανα και με τα χέρια μας τρυπημένα, παρά το γεγονός ότι φορούσαμε ειδικά γάντια, καταλήξαμε το βράδυ στο καφενείο του χωριού όπως όλοι οι ντόπιοι φυσικά.

Με ανοιχτή την τηλεόραση του καφενείου στην ώρα τον ειδήσεων, δεν ήθελε και πολύ για να ξεκινήσει η κουβέντα γύρω από την πολιτική. Όπως και οι παλιοί εκλογολόγοι έλεγαν, ο παλμός του καφενείου δίνει αποτελέσματα εκλογών. Δεν θα σταθώ στο πρώτο μισό μίας συνολικά τρίωρης συζήτησης με τους κατοίκους του όμορφου ορεινού χωριού, όπου η επί της ουσίας αντιπαράθεση τους είχε κομματικές προεκτάσεις. Θα σταθώ στο δεύτερο μισό όμως, που το θέμα της συζήτησης ήταν η προσπάθεια ερμηνείας του ενεργού πολίτη.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ομιλία για τα 70 χρόνια του Συλλόγου Αρτοτινών Αθήνας

της Βούλα Κανούρη-Γκίκα
 
 Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που κάποιοι συγχωριανοί μας, ξενιτεμένοι στην Αθήνα, σκέφτηκαν να συγκροτήσουν μία ομάδα, που υπήρξε ο πυρήνας του συλλογικού οργάνου, που αργότερα ονομάστηκε «Σύλλογος Αρτοτινών Αθηνών» και του οποίου την επέτειο εβδομηντάχρονης ζωής, γιορτάζουμε σήμερα. Ήταν το 1947· μια εποχή που ο τόπος μας, η πατρίδα μας μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι έβγαινε από την οδυνηρή περιπέτεια του μεγάλου πολέμου του 1940, της ξενικής κατοχής και της χειρότερης ακόμα και πιο καταστροφικής δοκιμασίας του εμφυλίου πολέμου. Για τα ορεινά χωριά της Δωρίδας, όπως η Αρτοτίνα, η εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα της χώρας, υπήρξε τότε σχεδόν ολοκληρωτική και εν πολλοίς αναγκαστική, λόγω των γεγονότων του εμφυλίου. Με πολύ πόνο και με δάκρυα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, το «βιός» τους και την αγαπημένη Αρτοτίνα τους και είχαν βρεθεί σε ξένους τόπους, ένας από τους οποίους ήταν και η Αθήνα. Εκεί η νοσταλγία τους, για τη γενέτειρά τους, για τους συγγενείς και τους συγχωριανούς τους, τους έκαμε να αναζητήσουν, ως παρηγοριά και ελπίδα, ο ένας τον άλλον.