Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Κάλυψη αναγκών Ιερού Ναού Αγίων Ταξιαρχών Πενταγιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλείται το ευσεβές εκκλησίασμα να συνεισφέρει όποιο χρηματικό ποσό επιθυμεί, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών (έξοδα θέρμανσης κ.λ.π.) του Ιερού Ναού Αγίων Ταξιαρχών στο χωριό.

Η κατάθεση να γίνει στον παρακάτω λογαριασμό της τραπέζης Eurobank, αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τη λέξη Εκκλησία.

Τα ονόματα όλων όσων ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα του χωριού, ''ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ''.

Ευχαριστούμε θερμά, εκ των προτέρων, όλους σας.

Αρ. Λογαριασμού:
0454-0100260185 (Δ. Καραστάθης, Στ. Τσιώρης)
IBAN: GR2002604540000610100260185.

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου 

Φωτό George Kornezos

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το ολόχρυσο δαχτυλίδι του Μιχαήλ Ζωριάνου


Ο Ζοριάνος, επίσης Ζωριάννος, ήταν «στρατιωτόπι» και γαιοκτησία του Μιχαήλ Ζωριάνου διανοούμενου του 13ου-14ου αιώνα, ποιητή, κωδικογράφου, μικρογράφου, συγγραφέα και στρατηγού του Δεσποτάτου της Ηπείρου ή Ελλάδος ή Ρωμανίας, επί Δεσπότου Θωμά Α' (1296-1318). 
Το χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα του Μιχαήλ Ζωριανού, βυζαντινού στρατηγού, Διοικητή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και ιδρυτή του Ζωριάνο.

Τα επώνυμα των εγκατοίκων του έχουν - τα περισσότερα - βυζαντινής εποχής απαρχές (Βασιλίτσης = Βασιλάκης, Κομνινός = Κομνάς, Άγγελος = Αγγελόπουλος, Ζωριανός = Ζωριάνος κ.λπ.). Είναι γενέθλια γη του Κώστα Δημητρίου Καραβίδα (1890-1973) (λογοτέχνη και δοκιμιογράφου). Ο Σύλλογος Ζωριανιτών ο «Άγιος Νικόλαος» έχει εκδώσει το βιβλίο του κ. Α. Καρκαβίτσα με τον τίτλο: (Ζωριάνος Δωρίδος) - Αθήνα 2004. με πολλές πληροφορίες για το χωριό και τους ανθρώπους του. Το τοπωνύμιο (Ζοριάνος) πρέπει να γράφεται ορθογραφημένα με ω,από το όνομα τοι <Οικιστή> του χωριού Μιχαήλ Ζωριάνου, όπως παραδίδεται από τις μελέτες των ισατορικών-ερευνητών του Δεσποτάτουτης Ηπείρου, που επί Δεσπότου Θωμά του Ά ο Μιχαήλ Ζωριανός ήταν Πρωτοστράτορας, Διανοούμενος και Ιδρυτής εκκλησιών (Άγιος Δημήτριος - Θεσπρωτίας, Αγία Σοφία και Άγιος Νικόλαος Θέρμου, Ταξιάρχες Ζωριάνου κ.ά). Ο Ζωριάνος ή ή η Ζωριάνου (Χώρα, γεωκτησία) ανήκει σήμερα διοικητικά στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Δωρίδος και περιβάλλεται με απέραντο δάσος Δρυών, όλων των ειδών.Μέγιστη πολιτιστική ανάπτυξη σημείωσε στα τέλη του 19ου και το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα (Εκκλησία Αη-Γιάννη με πλουσιότατες και σπάνιες αγιογραφίες, Παραδοσιακό Κωδωνοστάσιο Αγίου Νικολάου, Κτίρια Δημοτικού Σχολείου, Τράπεζας, Ξενώνα) Την ίδια περίοδο παρουσίασε και πολλούς Πνευματικούς ανθρώπους, μεταξύ δε των πρώτων ο Κώστας Δημητρίου Καραβίδας (Ο Επικληθείς ΠΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ) του οποίου το τεράστιο Πνευματικό, έργο φυλάσσεται στη Γενάδιο Βιβλιοθήκη. Οι Ζωριανίτες σε μεγάλο ποσοστό έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και την Αθήνα, όπου διατηρούν τον Πολιτιστικό τους Σύλλογο (Ο Άγιος Νικόλαος) Ο σύλλογος Ζωριανιτών Αθήνας, πραγματοποιεί εκδρομές στους χώρους, όπου διασώζονται ενθυμήματα του "Πρώτου Κυβερνήτη" του Δεσποτάτου της Ηπειρου, κατά την περίοδο του 1300 περίπου, του οικιστή του χωριού τους ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΡΙΑΝΟΥ. 


Τα ενθυμήματα αυτά αποτελούν τα διασωζόμενα και σήμερα θρησκευτικά του Ιδρύματα, όπως είναι οι Εκκλησίες Αγίου Νικολάου, Αγίας Σοφίας, Παμεγίστων Ταξιαρχών στο χωριό της "Αγίας Σοφίας" Θέρμου Αιτωλίας, αλλά και η μέγιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, Κυψέλης Θεσπρωτίας. Πολιτιστικά ενθυμήματα του ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΡΙΑΝΟΥ, όπου και αναγράφεται το όνομά του, αποτελούν ακόμα τρία Χειρόγραφα κι έξη αφιερωτικά Επιγράμματα, τα τρία από τα οποία είναι ωραία έργα Μικροτεχνίας. 

 
Το "Προσωπικό δαχτυλίδι" - Σφραγίδα του Πρωτοστράτορα ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΡΙΑΝΟΎ, ολόχρυσο,με το όνομά του, εκτίθεται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. 

Στις δύο τελευταίες γραμμές στο δαχτυλίδι, διακρίνεται το όνομά του. Το δαχτυλίδι αυτό το χρησιμοποιούσε ο Μιχαήλ Ζωριανός και ως σφραγίδα, προκειμένου να σφραγίσει επίσημα κείμενα.
Σήμερα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
 
Το σπουδαιότερο χειρόγραφο ενθύμημα του Μιχαήλ Ζωριανού, είναι το "Τετραβάγγελό" του, που φυλάσσεται στη μεγάλη, κεντρική βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, στην Αγγλία. 
 
Η ίδρυση συνεπώς του χωριού χρονολογείται στους Βυζαντινούς χρόνους που η ευρύτερη εδαφική περιοχή υπήρξε κτήμα και «στρατιωτόπιο» του στρατηγού Μιχαήλ Ζωριάνου, γόνου πολύκλαδης βυζαντινής οικογένειας των δυνατών Ζωριάνων, στους οποίους ο Αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος ο Γ (717 – 741μ.Χ.) είχε αναθέσει τη στρατηγική υποστήριξη της νεοσύστατης Επισκοπής Λιδωρικίου, κατά το σύστημα της «Επίσκεψης».

Η σύμπτυξη των διαφόρων μικρο- οικισμών του Μ. Ζωριάνου (Ιτιά, Κελί, Γούρνες, Λαμπέϊκα, κλπ.) στη σημερινή θέση του χωριού τοποθετείται γύρω στο 1580 μ.Χ. Από το 1836 ανήκε στο Δήμο Κροκυλείου ως Ζουργιάνι και αργότερα Ζοριάνον. Αναγνωρίστηκε το 1912 ως ανεξάρτητη Κοινότητα Ζοριάνου. Αργότερα εμφανίζεται ως Ζωριάννου και το 1953 επανέρχεται η ονομασία Ζοριάνος. Το 2002 η ορθογραφία της ονομασίας καθορίστηκε στο ορθόν ως Ζωριάνο


Σχετική ανάρτηση:

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Εκδήλωση της Αρτοτίνας για τον Αθανάσιο Διάκο με αφορμή την έκδοση βιβλίου

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι της Αρτοτίνας, 

έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε 
στην εκδήλωση “ΑΡΤΟΤΙΝΑ-ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ” 
που πραγματοποιείται με αφορμή τ
ην έκδοση του βιβλίου του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γ. ΒΗΛΟΥ
με τίτλο: Αθανάσιος Διάκος Αρτοτίνα 1781 – Λειβαδιά – Αλαμάνα 1821.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 
τη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10:45 π.μ
στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), 
πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 3
Η παρουσία όλων μας είναι σημαντική. 
Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται η πρόσκληση της εκδήλωσης.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρτοτινών "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ"


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

15 θέσεις εργασίας στην εφορεία αρχαιοτήτων Φωκίδος

Ανακοίνωση για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα πέντε (15) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, που εδρεύει στους Δελφούς του Νομού Φωκίδος, και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, τόπο απασχόλησης, ειδικότητα, και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα

15 ΔΕ ΦΥΛΑΞΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β), των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα
απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου ΙΙ του ανωτέρω Παραρτήματος.

Επισημαίνουμε: ότι εκτός των δικαιολογητικών που αναφέρονται στο παραπάνω παράρτημα (ΣΟΧ), οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν μία επιπλέον υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία να δηλώσουν ότι: δεν έχουν απασχοληθεί σε Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (πρώην Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή πρώην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ ή Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ή Υπουργείο Πολιτισμού) και το Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. από 19-07-2004 (έναρξη ισχύος του Π.Δ. 164/2004) και εφεξής με οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας ή σε εκτέλεση προσωρινής δικαστικής απόφασης η οποία εκδόθηκε κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση εάν έχουν απασχοληθεί να αναφέρουν αναλυτικά τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (πρώην Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή πρώην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ ή Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ή Υπουργείο Πολιτισμού) και το Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε που εργάσθηκαν, τη χρονική διάρκεια και την ειδικότητα.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι, απόφοιτοι του ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, να αναφέρουν τα χρονικά διαστήματα απασχόλησης σε Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (πρώην Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή πρώην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ ή Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ή Υπουργείο Πολιτισμού) και το Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. από 23-02-2012 (έναρξη ισχύος του Ν. 4049/2012).

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό εντυπο ασεπ ΣΟΧ.6 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της Υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Τ.Κ. 330 54 Δελφοί, υπόψη υπεύθυνου παραλαβής αιτήσεων κου Αλτιπαρμάκη Γεώργιου (τηλ. επικοινωνίας: 22650 -82313, 22650 82346).
Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της Υπηρεσίας μας, στα Παραρτήματα αυτής (Αρχαιολογικός χώρος - Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών), στο κατάστημα της Αρχαιολογικής Συλλογής Γαλαξιδίου καθώς και στο χώρο των ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του Δήμων Δελφών, οπού εδρεύει η υπηρεσία, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη, τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Προσοχή: Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι ενιαία για όλες τις κατά τόπους Υπηρεσίες του φορέα και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης ή ανάρτησης της παρούσας στον τύπο ή στα οικεία καταστήματα που αυτή θα δημοσιευθεί ή αναρτηθεί τελευταία, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στην υπηρεσία μας στην ανωτέρω διεύθυνση· β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Πολίτες Έντυπα - Διαδικασίες Διαγωνισμών Φορέων Ορ. Χρόνου ΣΟΧ· γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ' όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι Ανεξάρτητες και άλλες αρχές ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα μέσω της διαδρομής: Πολίτες Έντυπα - Διαδικασίες Διαγωνισμών Φορέων Ορ. Χρόνου ΣΟΧ·.

Η προκηρυξη εδω

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός

Tην υποψηφιότητά του ανακοίνωσε την Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία, ο 34 χρονος Φάνης Σπανός ανακοινώνοντας το όνομα του Συνδυασμού «Επιμένουμε Στην Καρδιά της Ελλάδας», που αποτελεί συνέχεια του συνδυασμού «Αλλάζουμε στην Καρδιά της Ελλάδας» που ίδρυσε ο Κώστας Μπακογιάννης πριν από 5 χρόνια.

Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός
Ο Φάνης Σπανός τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη Στερεά Ελλάδα είναι “να μην χαθεί ούτε μια ώρα δουλειάς και να συνεχίσει η Περιφέρεια την επιτυχημένη πορεία, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια”. Κάλεσε δε τους πολίτες να στηρίξουν και να γίνουν οι ίδιοι μέρος της νέα προσπάθειας που ξεκινά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κομματική και ιδεολογική τους ταυτότητα. 

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύσσωμη η Περιφερειακή Αρχή, καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.




Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Στήριξη των νέων γεννήσεων στα χωριά των Βαρδουσίων από την εταιρία ΓΙΩΤΗΣ

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis "υιοθετεί" 86 απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας και υποστηρίζει τις γυναίκες κατοίκων των χωριών αυτών που επιθυμούν να γίνουν μητέρες.  Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ αναλαμβάνει να καλύπτει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους.
Επιπλέον, η εταιρία θα καλύψει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα 86 χωριά που έχει «υιοθετήσει», για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τα χωριά που περιλαμβάνονται στο Νομό Φωκίδας είναι αυτά της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων και συγκεκριμένα:


Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ έχει ως εξής:
 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ημερίδα για την ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ



Ταχ.Δ/νση : ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Ταχ. Κωδ. : 35002
Τηλ /Fax .: 22340 23529
Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου:
Τσαπρούνης Νικόλαος
Πληροφορίες: Κούκου Ελένη    
                                            
                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αμφίκλεια,  12/11/2018
Αριθμ. πρωτ.: 661







Θέμα: Ημερίδα ΦΔΕΔΠ με θέμα: «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου. Η ασθένεια που
            απειλεί τα πλατανοδάση μας»
     Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου. Η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας», την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας. Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η Διεύθυνση Δασών Ν. Φθιώτιδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το Δασαρχείο Λαμίας, το Δασονομείο Αμφίκλειας και ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Δ/νση Δασών Ν. Φθιώτιδας, από τα Δασονομεία Γραβιάς και Αμφίκλειας, από το Δασαρχείο Λιβαδειάς και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Αμφίκλειας.
    Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του ΦΔΕΔΠ κ. Θέκλα Τσιτσώνη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετά από μία σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις του Φορέα προσκάλεσε στο βήμα τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα, Δρ. Δασολόγο-Φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για να αναπτύξει το θέμα του.


     Ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Τσόπελα, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισβολή του παθογόνου μύκητα Ceratocystis platani στην Ευρώπη, την εύρεσή του στην Ελλάδα το 2003 και την εξάπλωσή του με την πάροδο των χρόνων. Τελειώνοντας επεσήμανε τα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας, εφόσον ο κυριότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου μύκητα είναι ο άνθρωπος, με τη χρήση μηχανημάτων εκσκαφής και εργαλείων κοπής ή κλάδευσης δέντρων.
   Η παρουσίαση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων και κυρίως των μαθητών που παρευρίσκονταν από το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμφίκλειας, οι οποίοι ΄΄βομβάρδισαν΄΄ με ερωτήσεις τον ομιλητή.
   Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας,αυτή  μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

                                                                       Για το Δ.Σ. ΦΔΕΔ Παρνασσού
                                                                      Η Πρόεδρος
                                                                  
                                                                     Θέκλα Κ. Τσιτσώνη
                                                                      Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας
                                                                     & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ
 

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Αρχαιρεσίες για τον Σύλλογο Κερασιωτών

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και από την ώρα 10.00π.μ μέχρι 14.30μμ 
θα γίνει ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου 
στον χώρο της Δωρικής Αδελφότητας στο Παγκράτι.
 

Η συμμετοχή όλων των συγχωριανών είναι απαραίτητη 
για να παραμείνει ενεργός ο Σύλλογος του χωριού μας.


Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Σε παιδική παράσταση στο Παλανητάριο ο Σύλλογος Κροκυλιωτών

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΟΚΥΛΙΩΤΩΝ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Πάμε Πλανητάριο με τα παιδιά


Αγαπητοί μικροί φίλοι και γονείς,

Έχοντας σαν στόχο να βρίσκονται συχνότερα τα παιδιά μας, σκεφτήκαμε, είναι να οργανώσουμε συναντήσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με σκοπό το παιχνίδι, και την ψυχαγωγία.

Την αρχή είπαμε να την κάνουμε Κυριακή 11 Νοεμβρίου το πρωί, με μια επίσκεψη στο πλανητάριο που βρίσκεται στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Λεωφ. Συγγρού 387) προκειμένου να δούμε την παιδική παράσταση «Lucia. Το μυστικό των πεφταστεριών». Η παράσταση ξεκινάει στις 11:30, οπότε καλό είναι να βρεθούμε εκεί 10-15 λεπτά νωρίτερα.

Η τιμή συμμετοχής ανά άτομο θα είναι μόνο 3€ (μισή τιμή) αλλά είναι απαραίτητο να δηλώσουμε έγκαιρα τη συμμετοχή μας, στη Γιάννα Λούη τηλ. 6985993662 ή τη Νίκη Σαΐτη τηλ. 6986799782, ώστε να αγοράσουμε τα εισητήρια ομαδικά.

Η παράσταση διαρκεί μισή ώρα και στη συνέχεια όλοι μαζί περπατώντας στο γειτονικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος όπου οι μεγάλοι θα πιούμε καφέ και τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν. Σας περιμένουμε με χαρά!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Η μοναδική στο κόσμο καμπανούλα των Βαρδουσίων

Ένα πανέμορφο μοβ αγριολούλουδο, μοναδικό σε όλον το κόσμο αλλά και την Ελλάδα, βρίσκεται καλά κρυμμένο στους ορεινούς όγκους της περιοχής μας. 
 

Πρόκειται για το είδος Campanula columnaris που προτιμά το μικροκλίμα της περιοχής μας και φυτρώνει τους ασβεστολιθικούς βράχους και τις πετρώδεις πλαγιές των Βαρδουσίων. Φυσικά η σπανιότητα του είδους, το καθιστά ευάλωτο και προστατευόμενο όπως και πολλά ακόμα αγριολούλουδα της περιοχής που πρέπει να όλοι να σεβόμαστε και κατά το δυνατόν να τα γνωρίσουμε.

Η περιγραφή του αποκλειστικού αυτού ενδημικού φυτού, δημοσιεύθηκε το 1973 από τον Γάλλο βοτανικό και φοιτοκοινωνιολόγο  Quezel ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή μας το 1963 & 1967.


Η συλλογή των φωτογραφιών της πανέμορφης αυτής καμπανούλας που συνοδεύει την ανάρτηση, είναι από το http://www.greekflora.gr.


 
 

 

Σχετικές αναρτήσεις:

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ένα Αρωματικό σεμινάριο .... Φάρμακο για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας

Ένα καταπληκτικό σεμινάριο για Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, απο Πέμπτη 1η Νεομβρίου μέχρι Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.  Το σεμινάριο το οποίο ήταν μία προσφορά του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τον Δήμο Δωρίδας δίδαξαν η Δρ γεωπόνος Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δρ Νικόλαος Κρίγκας, Δόκιμος Ερευνητής,  ΙΓΒΦΠ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,  ο Δρ γεωπόνος-βιολόγος Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δημητρέλλος, η Αρχιτέκτων τοπίου- Γεωπόνος Μαρίνα Παναγιωτίδου και ο Δρ. Ανδρέας Οικονόμου.
 
Η Δρ. Ελένη Μαλούπα


Εκτός από τα γενικές και πολύτιμες γνώσεις για τα ΑΦΦ, το σεμινάριο αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το επιχειρησιακό σχέδιο του Ορεινού Βοτανικού Κήπου Δωρίδας στην Πενταγιού που προετοιμάζει ο Δήμος Δωρίδας μετά από την πρωτοβουλία του Συλλόγου Πενταγιωτών και του δυναμικού Προέδρου τους κ. Στέλιου Τσιώρη μαζί με την θερμή  υποστήριξη του τοπικού εκπροσώπου κ. Αποστόλη Ασημάκη.  Η πρόταση του Βοτανικού Κήπου, η οποία θυμίζουμε πως ως ιδέα ξεκίνησε το 2013 από το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/δ Δωρίδας, θα κατατεθεί σύντομα στην Αναπτυξιακή Φωκική προκειμένου να διεκδικήσει την χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα Leader+.

Την παρουσία στο σεμινάριο, έδωσε το Σάββατο η Διοίκηση του Εμπορικου Επιμελητήριου Φωκίδας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Αυγερινός και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κουλός, που άκουσαν μία πρόταση για άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΟ με σκοπό την απόκτηση γενετικής πιστοποίησης σε αρωματικά φυτά της περιοχής μας που θα μπορούσε να ωφελήσει τους παραγωγούς τροφίμων του νομού μας, ανάλογη με αυτή που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Τρικάλων. Χαιρετισμό απήθυνε και ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης Γιώργος που για άλλη μία φορά εξέφρασε την πίστη του στο εγχείρημα του Βοτανικού Κήπου και θα υποστηρίξει το αίτημα της γενετικής πιστοποίησης που μπορεί να λειτουργήσει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση μαζί με την λειτουργία του Βοτανικού Κήπου.

 Παρόντες επίσης ήταν και τα γειτονικά χωριά που στηρίζουν δυναμικά την πρόταση που αναμένεται να αναπτύξει ευρύτερα την περιοχή. Έτσι παρόντες από το Κροκύλειο ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Γραββάνης με τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Μαυραγάνη, η Πρόεδρος του Τριστένου κα. Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Ζωριάνο κ. Γιώργος Νικολόπουλος και ο Εκπρόσωπος της κοινότητας Περιβολιού και ιστορικό μέλος της Ομοσπονδίας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης που συζήτησαν παράλληλα την πιθανότητα τα ΑΦΦ να αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Το σεμινάριο απέσπασε πολύ καλά σχόλια τόσο από στελέχη του Δήμου όσο και από ιδιώτες που συμφώνησαν στις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή για την ανάπτυξη των Αρωματικών - Φαρμακευτικών Φυτών.
  
Οι εργασίες του σεμιναρίου σεμινάριο έκλεισαν την Κυριακή με μια θαυμάσια βοτανική ξενάγηση που κατέληξε στις Καρούτες και στην οποία παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η γυναίκα θρύλος και το ερωτικό σκάνδαλο που αναστάτωσε ένα χωριό

Ο έρωτας που μετατράπηκε σε τραγωδία κι έγινε παραδοσιακό τραγούδι

Υπήρξε μια Ελληνίδα καλλονή, μία μοιραία γυναίκα, θρυλική για την ομορφιά της αλλά και για τα ερωτικά της σκάνδαλα που αναστάτωναν την ορεινή Φωκίδα.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα φέρεται να γεννήθηκε το 1821 στο χωριό Πενταγιοί Φωκίδας ή Πενταγιού όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Το πραγματικό της επώνυμο, Δασκαλοπούλου, τείνει σχεδόν ξεχαστεί και το όνομα Πενταγιώτισσα το πήρε από τον τόπο καταγωγής της.

Από τα νεανικά της χρόνια διασώθηκαν μόνο διάφορες παραδόσεις και θρύλοι. Ο πατέρας της λέγεται πως ήταν γραμματοδιδάσκαλος, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της σε δημοτικό τραγούδι «μωρή δασκαλοπούλα». Υπήρξε όμορφη και δυναμική γυναίκα για τα δεδομένα της εποχής της. Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων.

Ο θρύλος τη θέλει πανέξυπνη, δολοπλόκα και με πολυτάραχη ερωτική ζωή. Κατά άλλους θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια.

Θελκτική και λυγερόκορμη, η Μαρία Πενταγιώτισσα ήταν πραγματικός πειρασμός. Έβλεπε τους άντρες να σιγοψιθυρίζουν κουβέντες μυστικές μεταξύ τους, να την κοιτούν με βλέμματα που πρόδιδαν τον πόθο τους. Οι υποψήφιοι εραστές έρχονταν ακόμα και στα χέρια προκειμένου να κερδίσουν τον έρωτά της και γιατί όχι την καρδιά της.

Εξ ου και το δημοτικό άσμα της εποχής: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίτσας την ποδιά σφάζονται παληκάρια Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα 'καμες ούλα!"».

Η ερωτομανής διαγωγή της εξόργιζε την συντηρητική κοινωνία του χωριού. Οι καβγάδες και τα επεισόδια ανάμεσα στους επίδοξους μνηστήρες τάραξαν αρκετές φορές την καθημερινότητα της συντηρητικής τότε κοινωνίας.


Εκείνη όμως φαίνεται πως είχε βρει τον άνθρωπό της. Αγάπησε ένα παλικάρι από το χωριό και δεν έκρυβε τα αισθήματά της για εκείνον. Αυτό ήταν και το μεγάλο της σφάλμα.

Ο μυστικός έρωτας της κοπέλας και η διάδοση του δεσμού αναστάτωσε το χωριό που δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί δεσμούς και προγαμιαίες σχέσεις.

Οι πιέσεις στην οικογένεια δεν άργησαν. Ζητούσαν επίμονα από τον αδερφό της να πάρει τα μέτρα του και να βάλει τέλος σε αυτό τον «απαγορευμένο» δεσμό και στα τερτίπια της αδερφής του υπό τον φόβο μήπως και άλλα κορίτσια του χωριού και ακολουθήσουν το μεμπτό παράδειγμά της.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από τον αδελφό της να σταματήσει αυτή την σχέση και το κακό δεν άργησε να συμβεί.

Ο αδελφός της δολοφονήθηκε από τον Τουρκάκη και η ίδια θεωρήθηκε ηθική αυτουργός. Λέγεται πως ένας κάτοικος του χωριού βρήκε το άψυχο σώμα του αδερφού της.

Το ζευγάρι συνελήφθη, εκείνη θεωρήθηκε συνεργός του και δικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου. Ο Τουρκάκης καταδικάστηκε σε βαριά ποινή ενώ εκείνη λέγεται ότι τελικά έπεσε στα μαλακά αφού οι δικαστές μεροληπτώντας από την ομορφιά της την αθώωσαν.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα, μετά τον χαμό του αδελφού της και του αγαπημένου της, φέρεται να επέστρεψε στη Φωκίδα και παντρεύτηκε έναν χήρο στο διπλανό χωριό Παλαιοκάτουνο (Κροκύλειο), του ανέθρεψε και μόρφωσε τα τέσσερα παιδιά του από προηγούμενο γάμο του και πέθανε το 1885 χωρίς να αποκτήσει δικά της παιδιά.

 

Ο θρύλος της Μαρίας Πενταγιώτισσας στην τέχνη


Η ιστορία της Μαρίας της Πενταγιώτισσας έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και άρχισε έτσι να κινείται στα όρια του θρύλου. Ο Κωστής Παλαμάς στην ποιητική συλλογή «Τα Μάτια της Ψυχής μου» (1890) της αφιέρωσε πολύστιχο ποίημα όπου ύμνησε την ομορφιά της. Για τη Μαρία, έγραψαν ο Π. Νιρβάνας, ο Δ. Καμπούρογλου (κυρίως για τα τελευταία χρόνια της ζωής της) και ο Α. Καρκαβίτσας.

Εκτός από δημοτικό τραγούδι που γνώρισε δεκάδες ερμηνείες και παραλλαγές, η ζωή της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Αχιλλέας Μαδράς επισκέφθηκε τους Πενταγιούς για να συγκεντρώσει υλικό για κινηματογραφική ταινία, με θέμα τη ζωή της Μαρίας. Βρήκε όμως κλειστά στόματα. Η ταινία παρ' όλα αυτά, γυρίστηκε και προβλήθηκε το 1929. Τίτλος της, «Μαρία Πενταγιώτισσα». Στην ταινία, πρωταγωνιστούσαν: Φρίντα Πουπελίνα (με το ψευδώνυμο Νένα Μάη), Αιμίλιος Βεάκης, Αχιλλέας Μαδράς (ο… νονός του σαρδάμ για όσους δεν το γνωρίζουν) κ.ά. Η υπόθεση ξεφεύγει από την πραγματικότητα, καθώς η Μαρία εγκαταλείπει το χωριό της και ακολουθεί τον αγαπημένο της, ένα γενναίο λήσταρχο, στα βουνά.

Το 1957, προβλήθηκε η ταινία «Μαρία Πενταγιώτισσα» σε σενάριο και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν ακόμα οι Ανδρέας Μπάρκουλης, Στέφανος Στρατηγός, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος κ.ά. Η ταινία έκοψε 31.254 εισιτήρια και εκτόξευσε τη δημοτικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στα ύψη.


Υπάρχει ακόμα μία ταινία του 1967, με τίτλο «Η Κόρη της Πενταγιώτισσας» σε σενάριο Νέστορα Μάτσα και σκηνοθεσία Αντώνη Τέμπου.

Η ιστορία της παραμένει μέχρι σήμερα ένας θρύλος.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Μία πρώτυπη κατοικία στο Τρίστενο

Μία βραβευμένη πρώτυπη κατοικία στο Τρίστενο, έχει κλείσει πάνω από 20 χρόνια ζωής αλλά συνεχίζει να εντυπωσιάζει, με την αρχιτεκτινικής της η οποία παντρεύει το μοντέρνο με το παραδοσιακό και προσαρμόζεται καταπληκτικά με τον οικισμό του Τριστένου.

 Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

Μάντζιου Ελένη*


O σχεδιασμός και η μέθοδος κατασκευής απέδωσαν μεγάλη σημασία στις οικολογικές ανάγκες, δίχως να λησμονούν την προτεραιότητα της αισθητικής άποψης για την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου. Επιδίωξη ήταν η συνταίριαξη γνώριμων παραδοσιακών μορφών και στοιχείων μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής σύνθεσης, σε ένα πνεύμα οικολογίας, που επιδιώκει την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση τοπικών υλικών και συνεργείων, την αρμονική ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον και την ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής. Η σύνθεση (συνολικού εμβαδού 142 m²), εδράζεται στη θεμέλια τυπολογική επιλογή της τετράγωνης κάτοψης, η οποία αναπτύσσεται σ’ έναν πύργο σχεδόν κυβικής μορφής και επιστεγάζεται με πυραμίδα.

Oι μεγάλου πάχους πέτρινες τοιχοποιίες και η εσωτερική μόνωση συμβάλλουν στη θερμοκρασιακή σταθερότητα. Η αεριζόμενη στέγη και ο διαμπερής αερισμός αποτρέπουν τη δημιουργία υγρασίας και συμβάλλουν στο δροσισμό κατά τη θερινή περίοδο. Στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις από το ΚΑΠΕ το χειμώνα και την άνοιξη του 2000.

Κατά τις χειμερινές μετρήσεις, το κτίριο, αν και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστό, ανταποκρίθηκε άμεσα στην παροχή θερμότητας από το ενεργειακό τζάκι και τα δύο θερμαντικά σώματα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κοντά στα επίπεδα θερμικής άνεσης. Στην εαρινή περίοδο, αν και το βοηθητικό σύστημα θέρμανσης λειτούργησε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι θερμοκρασίες στους χώρους ήταν εντός των ορίων θερμικής άνεσης καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Tο κτίριο έλαβε το Βραβείο Α. Τρίτση στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Oικολογικής Κατοικίας το 1999, επιλέχθηκε στα 10 κτίρια στην Ελλάδα για ενεργειακές μετρήσεις στα πλαίσια του “ΚΠΣ ΜΕΤΡO 3.1.4. Ενεργειακή Απόδοση Παθητικών Συστημάτων σε Βιοκλιματικά Κτίρια”, 1999-2001 και έλαβε διάκριση στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2000, από το Ελληνικό Iνστιτούτο Aρχιτεκτονικής.


Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ε. Μάντζιου-Bενετσάνου
Στατική Μελέτη: Ν. Καρνάκης
Η/M Μελέτη: Ε. Μάντζιου-Bενετσάνου
Επίβλεψη: Ε. Μάντζιου-Bενετσάνου, Π. Bενετσάνος
Χρόνος Κατασκευής Έργου: 1993-1997



*Μάντζιου Ελένη

Η Λένα Μάντζιου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2001 της απενεμήθη ο τίτλος της διδάκτορος Ε.Μ.Π.  Είναι Επίκουρη  Καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ στον  Τομέα 1 Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.
Το θέμα της διατριβής είναι «Μουσείο Τέχνης. Προσδιορισμός των αρχιτεκτονικών μεταβλητών που επηρεάζουν την προετοιμασία του θεατή για την επικοινωνία με το έργο τέχνης».
Το 2009 επιμελήθηκε την έκδοση του τόμου «Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» για τις εκδόσεις Έργον IV.
Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο  στην Αθήνα από το 1985. Έργα της έχουν δημοσιευθεί, έχουν διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχουν παρουσιασθεί σε 35 εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά έντυπα και εφημερίδες.