Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στην Αρτοτίνα

Οι Απόκριες στην Αρτοτίνα γιορτάζονταν σύμφωνα με τα πανελλήνια έθιμα, με δύο, ίσως, ιδιετερότητες: η μία είναι ότι η ομάδα των μασκαράδων ήταν συγκροτημένη με τρόπο που να "παίζει" αναπαράσταση του γάμου. Τα κύρια μασκαρεμένα πρόσωπα ήταν ο "γαπρός", η "νύφη" και ο "παπάς". Η δεύτερη είναι ότι την Καθαρή Δευτέρα, με τις φωτιές που ανάβοντας, καιγόταν ο "κάλαβρος".

Αρτοτίνα 1950-55
 
Οι μασκαράδες ντύνονταν την Κυριακή το βράδυ και ξεκινούσαν από την πλατεία. Μπροστά πήγαιναν τα όργανα και πίσω ακολουθούσαν οι ντυμένοι μασκαράδες. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν και την υπόλοιπη παρέα. Στο έθιμο αυτό λάμβαναν μέρος μόνο οι άντρες. Μετά όλοι μαζί κατέληγαν στα καφενεία, που βρίσκονταν στην πλατεία και εκεί ξεκινιούσε το γλέντι, το οποίο κρατούσε μέχρι την επόμενη ημέρα. Την Καθαρή Δευτέρα κατέβαιναν στην πλατεία οι γυναίκες και τα παιδιά, όπου παρακολουθούσαν το γλέντι από τα σκαλοπάτια που βρίσκονταν γύρω από την πλατεία. Αυτή τη μέρα συνήθησαν οι άντρε να "καρβουνίζει" ο ένας τον άλλον στο πρόσωπο. Αυτό όμως δεν συναίβενε στις γυναίκες, διότι θεωρούνταν για τις ίδιες προσβολή της ηθικής τους.

Την Καθαρή Δευτέρα είχαν το έθιμο να ανάβουν φωτιά έξω από κάθε σπίτι και να καίνε τον κάλαβρο. Ο κάλαβρος ήταν μία σθένεια των αμπελιών. Ιδιαίτερη χαρά τη μέρα αυτή είχαν τα παιδιά, διότι παιρνούσαν πάνω από τις φωτιές και φώναζαν: 
"φύγε κάλαβρε από τα αμπέλια
κι από τα χωράφια και 
στα έκαψα τα μάτια".

Με τον τρόπο αυτό πίστευανότι η ασθένεια αυτή εξαφανιζόταν και η σοδειά τους από τα αμπέλια καθώς και από τις άλλες καλλιέργειές τους θα ήταν αποτελεσματική.

Σχετική ανάρτηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.