Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Το μήνυμα της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος για την επόμενη μέρα



Νέο κοινωνικό μήνυμα της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος για τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης και την επόμενη μέρα

Η περίοδος που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του ιού COVID – 19, αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία έχει φέρει ανατροπές στην καθημερινότητά μας. Η νέα συνθήκη, ασκεί ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση στους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου και αγωνίας. Πέρα από την απειλή για τη δημόσια υγεία, η νέα αυτή πραγματικότητα μπορεί να απειλήσει και την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, δημιούργησε ένα κοινωνικό μήνυμα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική μας υγεία και στη νέα φάση στην οποία εισερχόμαστε, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Η νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την «επόμενη μέρα» και η αβεβαιότητα για την πορεία της νόσου, μπορεί να αποτελέσει μια συνθήκη, η οποία δοκιμάζει τις ψυχικές αντοχές μας. Το μήνυμα μας υπενθυμίζει ότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να μην διστάσουμε να αναζητήσουμε υποστήριξη από το περιβάλλον μας, ή βοήθεια από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, προκειμένου να διαχειριστούμε το άγχος μας.


Δείτε εδώ το βίντεο:


Το βίντεο δημιουργήθηκε με την ευγενική συμμετοχή των ηθοποιών (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Δημήτρης Αριανούτσος, Δημήτρης Μακαλιάς, Μανώλης Μαυροματάκης, Τζένη Μπότση, Αντιγόνη Ψυχράμη. Μοντάζ: Χρήστος Μαρκάκης - Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος

Τα γυρίσματα πραγματοποίησαν οι ηθοποιοί στο σπίτι τους, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, με εξ αποστάσεως οδηγίες από τον σκηνοθέτη, για να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Απόσπασμα από το βίντεο:
«Μάθαμε ότι οι αγαπημένοι μας είναι μέσα μας και ας μην είναι δίπλα μας.
Ότι μπορεί να είμαστε κοντά χωρίς να είμαστε μαζί.
Ότι δε χρειάζεται να κλειστούμε στον εαυτό μας επειδή κλειστήκαμε μέσα.
Ότι η κοινωνική απόσταση δεν είναι κοινωνική απομόνωση.
Και αν την επόμενη μέρα νιώσουμε πίεση, άγχος, φόβο, αγωνία για το μέλλον.
Υπάρχει ένας φίλος, οικογένεια, γειτονιά.
Υπάρχουν και οι ειδικοί της ψυχικής υγείας που μπορούν να μας στηρίξουν.
Και την επόμενη μέρα. Όπως και αν είναι αυτή.»



Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος ως μέλος του δικτύου των φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "ΑΡΓΩΣ", στηρίζει τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, προκειμένου να λάβουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, όταν νιώσουν την ανάγκη.



Λίγα λόγια για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981. Τα πρώτα σημαντικά βήματα που οδήγησαν στη σύστασή του έγιναν το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του που εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης άρχισε να εργάζεται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και να αναπτύσσει το μοντέλο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α.). Έκτοτε, η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της επικράτειας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, και συγκεκριμένα των νομών Αττικής, Φωκίδας και όμορων περιοχών, Φθιώτιδας, Έβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.


Αθήνα, 05.05.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.