Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Βοτανικός Κήπος Δωρίδας είναι πλέον αλήθεια !!!

Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ στην Πενταγιού είναι πλέον αλήθεια !!!!! Δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου LEADER του Δήμου Δωρίδας γιά ανάπλαση του ορεινού οικισμού Πενταγιών ύψους 600.000 ευρώ.


Επιτέλους !! Επτά (7) χρόνια πέρασαν γιά να πάρει σάρκα καί οστά η πρόταση του Γιώργου Δημητρέλλου (δρ γεωπόνος-περιβαντολλόγος-Πανεπιστήμιο Πάτρας) γιά δημιουργία Αλπικού Βοτανικού Κήπου στην Πενταγιού, πρόταση που κατατέθηκε στο ιστορικό 15ο συνέδριο της Ομοσπονδίας συλλόγων Β/Δ Δωρίδας στις 3-8-2013 ! 

 

13ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας


Η πρόταση αυτή ενθουσίασε τον πρόεδρο του συλλόγου Πενταγιωτών Στέλιο Τσιώρη που με τη βοήθεια καί αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου μας Γιώργου Καπεντζώνη "έτρεξαν" επί 7 χρόνια την όλη υπόθεση. Συνάντηση τον Μάρτιο του 2014 με τον Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, γνωριμία με την μεγάλη κυρία των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων Ελένη Μαλούπα δρ γεωπόνο του ΕΛΓΟ (καί εκπρόσωπο της Ελλάδας στους Βοτανικούς κήπους του εξωτερικού), δημιουργία ιστορικών ημερίδων στο Λιδωρίκι! Η ιδέα ενθουσιάζει καί τον πρώην Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη που δίνει εντολές άμεσης προώθησης του σχεδίου!! 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πενταγιωτών Σ. Τσιώρης, με τον Υπουργό Γεωργίας Α. Τσαυτάρη και τον Δήμαρχο Δωρίδας Γ. Καπεντζώνη

Το πρόγραμμα εντάχθηκε σε σχέδιο ολικής ανάπλασης ορεινού οικισμού. Γιά την συμπλήρωση των στοιχείων του οικισμού Πενταγιών χρειάστηκαν πάνω από 500 σελίδες μελέτης που παρουσίασαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (στοιχεία λαογραφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά, στοιχεία ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών καί ΔΕΗ. χάρτες ατελείωτοι καί πάνω από 300-400 φωτο του οικισμού. Σε όλη αυτή την παρουσίαση βοήθησε τα μέγιστα ο τοπικός πρόεδρος Πενταγιών Αποστόλης Ασημάκης !! Η μελέτη όλη αυτή δωρήθηκε από τον Στέλιο Τσιώρη στον Δήμο Δωρίδας γιά την συμπλήρωση του LEADER. Στη μελέτη των αρχιτεκτονικών βοήθησαν οι αρχιτέκτονες Νίκος Αγριαντώνης καί Θάνος Κολοκυθάς επίσης αφιλοκερδώς! Αλλά καί ο Μπάμπης Ψύχας μας βοήθησε στην τελική φάση της συμπλήρωσης της πρότασης. Τεράστια ήταν καί η βοήθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, υπό την κ.Βίκυ Ζουμά!


Η καθοριστική φάση υλοποίησης του έργου ήταν η μεγάλη απόφαση του Δημάρχου να πληρώσει τον ΕΛΓΟ με το τεράστιο ποσό των 25000 ευρώ γιά την εκπόνηση της μελέτης του ΕΛΓΟ  γιά την εκτέλεση του γεωπονικού κομματιού. Με τη μελέτη αυτή, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών καθηγητών από Θεσσαλονίκη καί Πάτρα, 212 αλπικά φυτά των Βαρδουσίων θα φυτευθούν στον Κήπο εντός του οικισμού αφού πρώτα σταλούν στον ΕΛΓΟ γιά πιστοποίηση. Ας σημειωθεί εδώ ότι πλήθος οικογενειών Πενταγιωτών μίσθωσαν γιά πολλά χρόνια οικόπεδα καί αγροτεμάχια του οικισμού, στο πρόγραμμα γιά φυτεύσεις καί πειραματικές καλλιέργειες. Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες Χριστίνας Σαμπατακάκη, Χρήστου Κλώτσα, Κικής Ζηκογιάννη, Γιάννη Καρατζά (Μαρία Παπατσούρη) καί τις αδελφές Παπαγεωργίου Ξένια καί Φρόσω !! Στο δωρηθέν διόροφο παραδοσιακό σπίτι 200τ.μ. με 1000 τ.μ. κήπο (μεγάλη δωρεά από τον συγχωριανό μας Γιώργο Γρίβα) θα γίνει εκθεσιακό κέντρο αποξηραμένων ΑΦΦ, γραφείο συνεδριάσεων, χώρος μελετών καί αναλύσεων καί στον άνω όροφο δωμάτια φιλοξενίας ακαδημαικού προσωπικού.

 


Η υποβολή της πρότασης βοηθήθηκε τα μέγιστα από πολλούς: τον Γιάννη Ζηρίνη, τον Μιχάλη Δρίτσα, τον σημερινό βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη. Από την Δωρική Αδελφότητα (Γιάννης Μπαλατσούρας), από την Ανατυξιακή του Ν.Φωκίδας Χρήστος Γάτος καί Πόπη Πατρινού, (ειδικά η βοήθεια του Χρήστου Γάτου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της πρότασης). Βοήθεια μεγάλη προσέφεραν όλοι οι πρόεδροι των γειτονικών χωριών όπως ο Βαγγέλης Γραββάνης, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μαυραγάνης, η κ.Μαίρη Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Νικολόπουλος, ο Στάθης Κωνσταντινίδης. Πολλές φορές, ειδικά στις μεγάλες δυσκολίες, σκεφτόμασταν ότι το θετικό σε μιά αποτυχία θα ήταν οι οι όμορφοι αγώνες που δίναμε όλοι μαζί!

 

 Τώρα, όλοι μαζί πρέπει να στήσουμε σωστά το όλο έργο! Πως θα κτισθεί, πως θα δουλέψει, πως θα καταφέρει να περάσει την κουλτούρα των ΑΦΦ σε όλη την Κεντρική Στερεά καί να γίνει ένα καταξιωμένο Ευρωπαικού επιπέδου κέντρο έρευνας καί παραγωγής νέων τεχνολογιών πάνω στα ΑΦΦ. 


του Στέλιου Τσιώρη

Προέδρου του Συλλόγου Πενταγιωτών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.