Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Παμπάλαια μονοπάτια των Βαρδουσίων και της Αρτοτίνας αναβιώνουν


Η Terra Pindus αποτελείται από μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων που έμαθαν να παρατηρoύν τα βουνά, να τα αισθάνονται και να ελπίζουν σε αυτά!

Διατηρώντας την επαγγελματική τους ενασχόληση στα ορεινά και αφοσιωμένοι στην παραμονή τους στην ύπαιθρο, εστιάζουν στην έρευνα και την ανάδειξη αναξιοποίητων στοιχείων της πολυποικιλότητας της Πίνδου και λοιπών ορεινών όγκων της χώρας, καλλιεργόντας μια κοινή επιθυμία!

Επιδίωξη τους είναι να αναλάβουνε αυτοβούλως την έρευνα και καταγραφή παμπάλαιων μονοπατιών διαβίωσης σε όλο το ανάπτυγμα της δαιδαλώδους οροσειράς της Πίνδου. Τα επιλεγμένα μονοπάτια, θα αποδώσουν τη συρραφή ιστορικών διαδρομών για τη χάραξη και κατασκευή του μεγαλύτερου ενιαίου μονοπατιού της χώρας και λοιπων διαδρομών δικτύωσης του συνολικού σχεδίου.

Ο στόχος δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικός, αλλά πηγάζει από μια βαθύτερη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της γενικότερης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, προωθώντας μια εναλλακτική βιώσιμη προοπτική στις τοπικές κοινωνίες που ερημώνουν και αφήνονται στην τύχη τους.

Το όραμα της ομάδας εκφράζεται μέσα από τη συλλογική επιθυμία για την άμεση εφαρμογή σχεδίων διατήρησης & ανάδειξης της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Πίνδου. Ο σκοπός ενισχύεται μέσα από δεκάδες δράσεις, που τεκμηριώνουν την έως τώρα προσπάθεια, αλλά και αρματώνουν τη βιωσιμότητα του για το μέλλον! 


Εντοπισμός, καταγραφή & διάνοιξη τμήματος της ημερήσιας διαδρομής: Άνω Μουσουνίτσα - Καταφύγια Βαρδουσίων - Σούφλες - Αρτοτίνα

 

Εντοπισμός, καταγραφή & διάνοιξη τμήματος της ημερήσιας διαδρομής: Άνω Μουσουνίτσα - Καταφύγια Βαρδουσίων - Σούφλες - Αρτοτίνα

Πρόσφατα ολοκλήρωσαν επιτυχώς την διάνοιξη & καταγραφή 9,2 χιλιομέτρων της διαδρομής που επιλέχθηκε για την πεζοπορική σύνδεση της Αρτοτίνας και της δυτικής πλευράς των Βαρδουσίων ως το ύψος του διάσελου ανάμεσα στις εντυπωσιακές κορυφές «Σούφλες».

Η διαδρομή βασίζεται στην παλιά μουλαρόστρατα (βασικό μονοπάτι διαβίωσης) που είχε κλείσει σχεδόν ερμητικά μέσα στο αναγεννημένο δάσος ελάτης και κέδρου και αγνοείται εδώ και 4 δεκαετίες ακόμη και από τους ντόπιους κάτοικους της Αρτοτίνας.

Η χάραξη έγινε κατόπιν εντατικής έρευνας και κινείται ακριβώς πάνω στη στράτα των ντόπιων, η οποία εντοπίσθηκε με αρκετή δυσκολία λόγω της πυκνής βλάστησης και της ανύπαρκτης διέλευσης πεζών ή ζώων τα τελευταία χρόνια από το εν λόγω παραδοσιακό μονοπάτι.

Η γραμμή κινείται με ήπιες κλήσεις χαμηλά στη δασική ζώνη (ως τα 1500μ) και με ελαφρώς πιο έντονες στα υποαλπικά πεδία που οδηγούν κάτω από τις κορυφές Σούφλες, στα δυτικά των Βαρδουσίων. Ανεκτίμητη η συνεισφορά των 2 τελευταίων κτηνοτρόφων που βόσκουν τα κοπάδια τους στην περιοχή, Γιάννη και Θανάση για την εξιχνίαση του μονοπατιού, καθώς και του φίλου Αποστόλη ημιμόνιμου κατοίκου της Αρτοτίνας για τις μετακινήσεις όλων των ημερών.

Η διαδρομή είναι μέρος του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος που δύναται να συνδέσει τα γειτονικά χτισμένα ορειβατικά Καταφύγιά των Βαρδουσίων με τις Σούφλες και την Αρτοτίνα δυτικότερα συνολικού αναπτύγματος 17,8 χλμ.

Με το πέρας της ιχνηλάτησης & καταγραφής τελευταίου τμήματος, ολοκληρώθηκε η συνολική χάραξη των 96 χιλιομέτρων της διαδρομής Δελφοί - Αρτοτίνα, που διατρέχει τους ορεινούς όγκους Παρνασσού, Γκιώνας & Βαρδουσίων. Σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί προς αξιολόγηση στην Διεύθυνση Δασών Φωκίδας, η δασοτεχνική μελέτη της διαδρομής Δελφοί - Αρτοτίνα, που αποτελεί μεγάλο τμήμα της 1ης ενότητας του Μονοπατιού της Πίνδου, Δελφοί - Καρπενήσι (αποτελείται από 14 διαδοχικούς ημερήσιους σταθμούς-χωριά).

 

 

Η συγκεκριμένη διαδρομή που διασχίζει τα Βαρδούσια παίζει καίριο ρόλο στο Μονοπάτι της Πίνδου, καθώς δύναται να συνδέσει οικισμούς, χωριά και μνημεία και να φέρει τον περιηγητή από τα Βαρδούσια στην Οξυά και ακόμη δυτικότερα στην Άμπλιανη, το Δεντρούλι και την Δομνίστα, μέσα από μονοπάτια που κινούνται σε ήπιο και μικτό ανάγλυφο (οικισμοί, δάση, κοιλάδες, οροπέδια). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ην πολυήμερη έκθεση σε ασφαλτόδρομους και εκτεθειμένες σε καιρικά φαινόμενα ράχες. Η επιλογή της νέας χάραξης σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει σταθμούς διανυκτέρευσης και φαγητό ανά 15-20 χιλιόμετρα ημερήσιας διάσχισης και κινείται μόνον μέσα από τα παλιά  μονοπάτια διαβίωσης των ντόπιων.

 





 


Η TerraPindus δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα μαζικό τουριστικό προϊόν για ορειβάτες ανά τον κόσμο. Αλλά μια εμπειρία για ταξιδιώτες που ερμηνεύουν κριτικά την πραγματικότητα, που ψάχνουν και σέβονται το διαφορετικό. 

 

Πηγή: https://www.terrapindus.gr/article.php?id=82&c=activities&l=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.