Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ένας άγνωστος γείτονάς μας, 7 μόλις χλμ από το Κριάτσι

Η Καλλονή ορεινής Ναυπακτίας



του Ευθύμιου Γ. Σιδέρη
 
Η Ορεινή Ναυπακτία του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι μία από τις πιο ορεινές περιοχές της χώρας μας. O επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φυσικό κάλλος αλλά και να επιδοθεί σε δραστηριότητες, όπως σπορ στη φύση (ορεινή πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία κ.ά.). Τα μεγάλα επιβλητικά βουνά της περιοχής, τα εντυπωσιακά φαράγγια, τα γάργαρα νερά, τα ποτάμια, οι τεχνητές λίμνες, σε συνδυασμό με το βαθύ πράσινο των ελάτων, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα μικρό μαγικό «ελβετικό» τοπίο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα πολύ όμορφο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι η Καλλονή.

Η Καλλονή, που απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, βρίσκεται στις ΝΔ υπώρειες του βουνού Πύργος (1.254 μ.) και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσιών. Είναι από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται κοντά σε άλλα χωριά. Ανήκει ως Τοπική Κοινότητα στη Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας του Δήμου Ναυπακτίας. Το χωριό βρισκόταν χαμηλότερα στις μεσαίες κλιτύες του βουνού σε έδαφος κατωφερές στη θέση Παλιοχώρι. Λόγω μεγάλης καθίζησης οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και μετοίκησαν υψηλότερα στο οροπέδιο περί το 1893. Το χωριό ανάγεται στη βυζαντινή εποχή, αφού το συναντάμε στα οθωμανικά κατάστιχα. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Στρωμίνιανη. Το 1927 μετονομάσθηκε σε Καλλονή. Το όνομα έχει σχέση με το κάλλος και αποδίδει τις φυσικές ομορφιές του χωριού. Η Καλλονή είναι βυθισμένη στα έλατα, αλλά εκτός από έλατα υπάρχουν και πλατάνια, πουρνάρια, βελανιδιές, καστανιές, κερασιές, καρυδιές, δέντρα και διάφορα φυτά. Το νερό της Καλλονής έχει κριθεί κατάλληλο για εμφιάλωση. Ένας τόπος σπάνιος για το κάλλος του και άξιος για επίσκεψη.

Πολλοί καταγόμενοι από την Καλλονή έχουν εγκατασταθεί στη Ναύπακτο, στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο, στο Καινούργιο Αγρινίου, στην Πάτρα και στην Αθήνα. Μάλιστα στο Μεσολόγγι έχουν ιδρύσει συνοικία με το όνομα Καλλονή.

Πλακόστρωτη και μεγάλη είναι η πλατεία της Καλλονής με το αιωνόβιο δέντρο και την εντυπωσιακή θέα. Δίπλα της βρίσκεται ο όμορφος ενοριακός ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής.

Η πολιούχος Αγία Παρασκευή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου με θεία λειτουργία και πανηγύρι. Λένε ότι εδώ ήταν Μοναστήρι. Το 1913 ο ναός ήταν ερειπωμένος και ενοριακός ήταν της Κοίμησης της Θεοτόκου (της Παναγίας), που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων με ωραία επίσης θέα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με θεία λειτουργία. Μάλιστα ο ναός αυτός υπήρχε και το 1829, που έγινε εκλογική συνέλευση. Στη συνέχεια όμως η Αγία Παρασκευή επανακτίσθηκε. Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων σε πολύ όμορφη τοποθεσία υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου γίνεται θεία λειτουργία. Και στις τρεις αυτές γιορτές συμμετέχει πολύς κόσμος.

Το ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον της Καλλονής γοητεύει, γαληνεύει, ξεκουράζει και δυναμώνει τους πάντες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.