Σελίδες

Γνωρίστε τα χωριά/μέλη της Ομοσπονδίας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Επειός, ο γιος του Πανοπέα από τη Φωκίδα

Ποιος έφτιαξε τον Δούρειο Ίππο; Ο άγνωστος πυγμάχος και αρχιτέκτονας που ξεγέλασε τους Τρώες (βίντεο με αναπαράσταση)...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/epios-o-agnostos-pigmachos-ke-architektonas-pou-dimiourgise-ton-dourio-ippo/

Ποιος έφτιαξε τον Δούρειο Ίππο; Ο άγνωστος πυγμάχος και αρχιτέκτονας που ξεγέλασε τους Τρώες (βίντεο με αναπαράσταση)...


Όπως πηγαίνουμε από Θήβα προς Δελφούς συναντάμε τη γενέτειρα του Πλουτάρχου τη Χαιρώνεια. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο Άγιος Βλάσιος Λειβαδιάς. Η αρχαία μυκηναϊκή πόλη «Πανοπεύς», με τα κυκλώπεια τείχη, μια από τις σημαντικότερες πόλεις του «Κοινού των Φωκέων». Λέγεται πως η πόλη πήρε το όνομά της απ τον πατέρα του Επειού, τον Πανοπέα. Οι κάτοικοι του Πανοπέα σύμφωνα με τον Παυσανία δεν ήταν Φωκείς, αλλά Φλεγύες, που διέφυγαν στην Φωκίδα, από τον Ορχομενό....

Ο Επειός ήταν γιος του Πανοπέα, από την πόλη Πανοπεύς που βρίσκεται στη σημερινή διαδρομή από Θήβα προς Δελφούς. Ο Επειός είχε μια πανέμορφη αδελφή την Αίγλη που σύμφωνα με τον Ησίοδο την ερωτεύτηκε ένα όμορφο βασιλόπουλο ο Αιγίμιος, αλλά την παντρεύτηκε τελικά ο Θησέας που για χάρη της εγκατέλειψε την Αριάδνη στη Νάξο. Ο Επειός πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο μαζί με τους συντρόφους του, τον Σχεδίο και τον Επίστροφο προσφέροντας στην εκστρατεία τριάντα φωκικά πλοία. Στους νεκρικούς αγώνες προς τιμήν του Πατρόκλου, από τον Αχιλλέα, κέρδισε πολλές διακρίσεις ως σπουδαίος πυγμάχος. Η παράδοση λέει πως η καταγραφή αυτών των αγώνων αποτελεί και την πρώτη αθλητική περιγραφή αγώνων σε γραπτή μορφή. Συντάκτης φυσικά ήταν ο Όμηρος. 

Ο Επειός εκτός από σπουδαίος πυγμάχος είχε εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις. Γι αυτό και στην ιστορία δεν έμεινε ως αθλητής, αλλά ως αρχιτέκτονας που κατασκεύασε μια από τις πιο σπάνιες προκλήσεις της ιστορίας. Τον Δούρειο Ίππο. 




Ο κατασκευαστής του Δούρειου Ίππου 

 Η Αθηνά συμβούλευσε τον Οδυσσέα, να κατασκευάσει ο Επειός ένα μεγάλο ξύλινο άλογο. Πράγματι ο Επειός ανταποκρίθηκε. Δημιούργησε ένα ξύλινο άλογο με κρυφά ανοίγματα στις δυο πλευρές, το οποίο μπορούσε να χωρέσει πάνω από 2000 Αχαιούς. Η θεά τους είχε καθοδηγήσει να χαράξουν τη φράση: «Έλληνες Αθηνά χαριστήριον». Στα «σπλάχνα» του αλογου μπήκαν οι πιο γενναίοι, ανάμεσά τους ο Οδυσσέας, ο Διομήδης, ο Μενέλαος, ο Αίας, ο Νεοπτόλεμος και κατασκευαστής Επειός, που ήξερε να ανοίγει τις κρύπτες. Μπορεί το σχέδιο να ήταν καλά οργανωμένο ωστόσο σε περίπτωση που οι Τρώες τους ανακάλυπταν θα είχαν στα χέρια τους τα καλύτερα παλικάρια των Αχαιών. Οι υπόλοιποι Αχαιοί αποχώρησαν. Οι Τρώες ενώ προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την ξαφνική φυγή των Αχαιών είδαν το Δούρειο Ίππο. Αν και υπήρχαν ενστάσεις και δισταγμοί αποφασίζουν να μεταφέρουν το ξύλινο δώρο της θεάς μέσα στην πόλη. Οι Αχαιοί άφησαν επίτηδες πίσω το Σίνωνα ώστε να πιαστεί αιχμάλωτος και να πει στους Τρώες αυτά που έπρεπε να ακούσουν. Έτσι τους είπε μια ψεύτικη ιστορία για το άλογο: Η βοήθεια της Αθηνάς στους Αχαιούς έπαψε υποτίθεται να υπάρχει όταν ο Οδυσσέας και ο Διομήδης άγγιξαν το Παλλάδιο με χέρια που είχαν διαπράξει φόνους. Το Παλλάδιο ήταν το μικρό ιερό, ξύλινο ειδώλιο της Αθηνάς, που προστάτευε την πόλη από τις πολιορκίες. Το είχε όμως κλέψει ο πανούργος Οδυσσέας. Ο Κάλχας, ο μάντης του στρατοπέδου των Αχαιών τους είπε πως η πράξη αυτή εξόργισε την Αθηνά η οποία δεν ήταν πια με το μέρος τους. Έπρεπε λοιπόν να φύγουν όσο γρηγορότερα γινόταν και να σταματήσουν άμεσα την πολιορκία. Γι αυτό έφτιαξαν το τεράστιο ξύλινο άλογο για να την εξευμενίσουν. 

«Η άλωση της Τροίας» Θεόφιλος Χατζημιχαήλ

Η Τροία πέφτει Οι Τρώες χάρηκαν με τη φυγή των Αχαιών και πίστεψαν τα λόγια του Σίνωνα τον οποίο και άφησαν ελεύθερο. Έτσι έβαλαν στην πόλη το ξύλινο άλογο της θεάς γκρεμίζοντας και ένα τμήμα από τις Σκαιές Πύλες για να χωρέσει. Η Κασσάνδρα τους προειδοποίησε αλλά μάταια. Η Τροία μέτραγε λίγες ώρες ζωής και η τραγωδία ερχόταν. Ο Επειός ήταν ο αφανής ήρωας και η ιστορία του είναι γνωστη στους περισσότερους. Όταν πήρε το δρόμο της επιστροφής μαζί με τους συντρόφους του έφτασε στην Κάτω Ιταλία και όπως συνηθιζόταν τότε ίδρυσε το Μεταπόντιο και ανήγειρε ναό προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στον οποίο αφιέρωσε τα εργαλεία με τα οποία έφτιαξε το Δούρειο Ίππο...


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Έκθεση του Κοκκινιώτη ζωγράφου Χαράλαμπου Στέφου "Κατοχή - Πείνα"

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: Εγκαίνια 30 Αυγούστου 2019, 19:30

ΑΜΦΙΣΣΑ, Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης – Οικία Πανουργιά

Ένα παλιό γνώριμο έργο, σε έναν νέο ελπιδοφόρο χώρο 




Η πρώτη περιοδική έκθεση στο καινούριο δημοτικό μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης ̶ Οικία Πανουργιά στην πρωτεύουσα του Δήμου, είναι γεγονός. Ένας φόρος τιμής στον καλλιτέχνη Χαράλαμπο Στέφο (1932-2009), που έζησε και δημιούργησε στη Φωκίδα, με το σημαντικό πολυετές του έργου να ξαναζωντανεύει σημεία των καιρών στον ισόγειο χώρο του ιστορικού μουσείου, αφιερωμένο στους εθνικούς αγώνες για Ελευθερία.

Η βιωμένη από τον ίδιον τον καλλιτέχνη εποχή της γερμανικής κατοχής, ιδωμένη με τα μάτια της νιότης του αποτυπώθηκε αργότερα, από το 1961 ως το 1965, με μία μεγάλη αποκαλυπτική σειρά έργων υπό τον τίτλο «Κατοχή ̶ Πείνα» να δηλώνει απερίφραστα τη ζωντανή μνήμη και την απορία για τον Άνθρωπο. 

Τα «προλεγόμενα» της περιοδικής αυτής έκθεσης παρουσιάστηκαν την ημέρα των εγκαινίων του μουσείου, δίνοντας το στίγμα του χώρου. Το σύνολο της εκθεσιακής παρέμβασης στο ιστορικό κτήριο αποκαλύπτεται την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στις 19:30. Η εικαστική παρέμβαση-έκθεση, σε σκηνογραφική επιμέλεια της αρχιτέκτονα-μουσειολόγου Τάνιας Παπαρίδη και σε γενικό συντονισμό της Μαρία-Νίκης Κουτσούκου, θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή ως Κυριακή 10.00-14.00 / Περιοδική έκθεση: Είσοδος Ελεύθερη.



Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου Δελφών


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμαρχος Δελφών



Στον Χαράλαμπο Στέφο έχουμε αναφερθεί και σε αρκετές παλαιότερες αναρτήσεις 

 



Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Σαν σήμερα το‘44

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου το 1944, οι Γερμανοί με την συμβολή "Ελλήνων", έκαψαν το Λιδωρίκι ολοσχερώς! Πράξη εκδίκησης για την ήττα και τους νεκρούς που είχαν στην μάχη των Καρουτών με Αντάρτες του ΕΛΑΣ. Το χωριό έγινε στάχτη και μόνο ελάχιστα σπίτια διασώθηκαν από το μένος των Γερμανών. Περίπου δέκα, στον αριθμό.
 
Ένα από αυτά ήταν και του παππού μου, Δημήτρη Δρόσου η αλλιώς Πολυμενάκου. Παρατσούκλι που το πήρε, από τον αντιστράτηγο Πολυμενάκο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπου συμμετείχε. Στρατιώτης βρέθηκε στις συμπληγάδες των βαλκανικών πολέμων με κατάληξη την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής! Από πόλεμο σε πόλεμο, κοντά στα δέκα χρόνια έλειψε από το σπίτι.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ανασεμό δεν είχαν οι εκπλήξεις του αιώνα του! Η Γερμανική κατοχή, ο Εμφύλιος ακόμα στα σπάργανα και έπειτα το κάψιμο του χωριού του. Πριν το Λιδωρίκι τυλιχτεί στις φλόγες και μετατραπεί σε ξέψυχο κουφάρι, οι κάτοικοι γνωρίζανε πολύ καλά τι επρόκειτο να τους συμβεί. Το πότε ακριβώς, το μάθανε από τους Άντάρτες που παρακολουθούσανε τις κινήσεις των Γερμανών.Ανάστατοι και μουδιασμένοι προσπαθούν να μαζέψουν τα πιο πολύτιμα από τα υπάρχοντα τους, τροφές, ρουχισμό, ζωντανά. Πολλά τα χώνουν μέσα σε λάκκους που σκάβουν, άλλα τα φορτώνουν σε μουλάρια και άλλα στην πλάτη. Ένα πλήθος απελπισμένων ανθρώπων που τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί και όσο μακρύτερα γίνεται για να σωθεί!
Την ίδια ώρα ο παππούς μονολογώντας έλεγε: «το δικό μου το σπίτι, δεν θα καεί! Την ψυχή μου δεν την έχασα, εκεί που πήγα (εννοούσε την Μικρασιατική Εκστρατεία). Δεν πείραξα κανέναν και κανενός το σπίτι δεν έκαψα».
Το σπίτι του τελικά δεν κάηκε. Οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο αχούρι, εκεί που φυλάσσονταν τα ζωντανά στο κάτω μέρος του σπιτιού, δίπλα στο κατώι. Η φωτιά έσβησε γρήγορα. Και μόνο ο μαυρισμένος τοίχος όπως και το ταβάνι, μαρτυρούσαν το πέρασμα των Γερμανών.
Ελάχιστα είναι τα παραμύθια που άκουσα από το στόμα της γιαγιάς. Προτιμούσε να εξιστορεί τα ανεπούλωτα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, που κουβάλαγε μέσα της. Σαν να 'θελε να τα ξορκίσει ή ίσως να τα χωνέψει. Ήταν στιγμές που έμοιαζε να μην τα πιστεύει και η ίδια, κι ας τα έζησε όλα στο πετσί της! Όσο για την ιστορία του παππού, την άκουσα αρκετές φορές και κάθε φορά ένοιωθα την ίδια συγκίνηση για την θέρμη της πίστης του, όσο αφέλεια κι αν είχε.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Λίγα λόγια & σταράτα ...

Μία ανάρτηση με σκέψεις, κρίσεις & προβληματισμούς για το Ψηλό Χωριό σχετικά με την συμμετοχή αλλά και την ευθύνη που φέρουμε όλοι μας για τα κοινά, διαβάσαμε πρόσφατα στην ομάδα ΨΗΛΟ ΧΩΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ του facebook. Η ανάρτηση του Νίκου Αλατά θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερη εύστοχη και τη δημοσιεύουμε γιατί οι σκέψεις και οι προβληματισμοί  αφορούν μάλλον πολλά χωριά και Συλλόγους της περιοχής μας.



***ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ & ΣΤΑΡΑΤΑ (NO FILTER)***

 
Αυτό το post περιέχει σκέψεις, κρίσεις & προβληματισμούς που μοιράζονται από κοινoύ οι Nikos Alatas, Mantha Partida & κάποια από τα "εκλεκτά" μέλη της επικής παρέας που κάθε καλοκαίρι έκανε το Ψηλό Χωριό να μοιάζει με ένα μεγάλο ΠΑΡΤΥ.
  • Που, όντας όλοι γεννημένοι στις δεκαετίες του '70 & του '80 (οι σημερινοί...Σαραντοπενηντάρηδες δηλαδή), περάσαμε αξέχαστες διακοπές σε παρέες που αριθμούσαν 80+ άτομα!
  • Που κάθε Παρασκευόβραδο του Αυγούστου περίμενε με αγωνία στην Αγία Μαρίνα. Για να διακρίνει μέσα στο σκοτάδι το φως από το πούλμαν του Παλασκόνη (Θεός!) και να καλοσωρίσει τα νέα μέλη της Dream High Village Team που έφταναν μετά απο ένα πολύωρο ταξίδι, έχοντας ξεκινήσει μεσημέρι από το Καλλιμάρμαρο!
  • Που, για όσους ήμασταν μέσα στο πούλμαν, έχοντας ταξιδέψει για 10 ώρες, η κούραση έδινε τη θέση της στην απόλυτη ευτυχία (για να μην το πούμε αλλιώς!) με το που έστριβε το πούλμαν στο χωματόδρομο της ένωσης.
  • Που μετράγαμε τα δευτερόλεπτα ένα προς ένα όταν το πούλμαν - λεωφορείο (ή κάτι τέτοιο) έφτανε στην Αγία Παρασκευή! Και η διαδρομή μέχρι την Αγια Μαρίνα (που περίμενε η παρέα) μας έμοιαζε ΑΙΩΝΑΣ!
Και μέχρι το 15Αύγουστο η σύνθεση του team είχε πλέον ολοκληρωθεί, ήταν ΟΛΟΙ εκεί και ήταν ΟΛΟΙ μια οικογένεια!
  • Που δεν μας ένοιαζε τίποτε άλλο από το να είμαστε στο λατρεμένο μας High Village. Getting HIGH on REAL LIFE!
Αυτό το χωριό ΘΕΛΟΥΜΕ. Και ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ, και μάλιστα ΣΥΝΤΟΜΑ. Στο πλευρό του Συλλόγου και οποιουδήποτε άλλου, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από χρώματα & πολιτικές πεποιθήσεις.
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ένα χωριουδάκι μια σταλιά, με...16 ψηφοφόρους & 2 μόνιμους κατοίκους που αθροιστικά ξεπερνούν τα 150 χρόνια (καλά να είναι οι άνθρωποι & να φτάσουν 200+) ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ανάμεσα σε μπλε, κόκκινους, πράσινους κοκ


Νιώθουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ γιατί έχουμε αδρανοποιηθεί σε βαθμό υπερθετικό εδώ & χρόνια, γιατί έχουμε ίσως βολευτεί με την ιδέα πως "έλα μωρε, νταξει, άσε το Χρηστάρα το Μητρόπουλο & τον Άγγελο και τους άλλους να τρέχουν και ΟΛΑ ΚΑΛΑ..
Νιώθουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ γιατί το χωριο είμαστε ΕΜΕΙΣ, γιατί εαν εμείς είμαστε ΑΟΡΑΤΟΙ το μαγαζί της πλατείας, που κάποτε είχε 80 άτομα στις 3 τα ξημερώματα να παίζουν μπουγέλο & να χορεύουν, τώρα θα είναι ΚΛΕΙΣΤΟ.
Νιώθουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ γιατί ενώ κάποτε είχαμε ΓΗΠΕΔΑΡΑ & ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ τώρα πάμε ...στην Πενταγιού για μπάλα και στο...Ζωριάνο για μπάσκετ.
Νιώθουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ γιατί ενώ κάποτε πηγαίναμε στην Αρτοτίνα για μπάλα, με "λαό" 100+ άτομα (εύκολα) και μάλιστα εκτός έδρας (!), με την ασπροπράσινη ποδοσφαιρική εμφάνιση (με σήμα το έλατο!), τώρα δεν μας φωνάζουν ΚΑΝ στα τουρνουα που κάνουν τα άλλα χωριά..
Ας προσέχαμε.
Πάθαμε. Κάναμε αυτοκριτική. Μάθαμε.
Και τώρα;
Well, guess what:
WE ARE BACK. YES WE CAN. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
Το γκρουπ αυτό, εδώ και λίγες ημέρες, ΑΛΛΑΞΕ ριζικά τη φιλοσοφία του & εαν στηριχτεί & διαχειριστεί σωστά & μεθοδικά μπορεί να μετατραπεί σε ένα ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ με ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΩΦΕΛΗ.
To ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κέρδος θα είναι ένα: η "επιστροφή στις επάλξεις" δρατήριων & δημιουργικών ανθρώπων που, για διάφορους λόγους, απείχαν μέχρι σήμερα από τα κοινά.
Δεν θα κάνουμε τη "χάρη" σε κανέναν (ούτε καν στους εαυτούς μας πρωτίστως) να χαϊδέψουμε αυτιά, να κάνουμε τα "στραβά μάτια" κοκ διότι ΑΓΑΠΑΜΕ όσους προσφέρουν και ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ όσους ξέρουν ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ χωρίς να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.
ΑΓΑΠΑΜΕ το ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ & ΟΣΟΥΣ προασπίζουν τα συμφέροντα του τόπου.
ΔΕΝ αντιπροσωπεύουμε σε αυτό το γκρουπ ΚΑΝΕΝΑ συλλογικό όργανο, ΚΑΝΕΝΑ δημοτικό / κοινοτικό / τοπικό φορέα.
Ο Σύλλογος μας έχει το ΔΙΚΟ του δικτυακό τόπο, ο Δήμος το ίδιο, ομοίως η Περιφερεια κοκ.
ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ;
Το γκρουπ αυτό είναι ΕΣΥ, ΕΓΩ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, είτε ανήκουν σε κάποιο όργανο είτε οχι.
Το γκρουπ αυτό είναι της Δανάης & της Μανθας. Της Βίκης & της Σωτηρίας. Του Άγγελου και του Χρήστου και του Κώστα και ΟΛΩΝ των παιδιών του ΧΩΡΙΟΥ.
Και όποιος θέλει να είναι μέλος είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Από τον Μητρόπουλο και τον Αλατά, μέχρι το Βρέττα και τον Αραβοσιτά.
Όποιος δεν θέλει, αποχωρεί οικιοθελώς.


ΤΟ "ΣΥΜΠΑΝ" ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΝΟΜΩΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.
Όταν εμείς αντί για ΕΡΓΑ μένουμε στα λόγια.
Οταν εμείς θέλουμε, ζητάμε, κριτικάρουμε, "θάβουμε" ΧΩΡΙΣ όμως να κουνάμε το δαχτυλάκι μας.
Ε, τότε σας έχουμε νέα:
Tο περίφημο "Σύμπαν" δεν μπορεί ξανά να "συνωμοτήσει" για εμάς εάν δεν κάνουμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι ΟΤΙ περνάνε από το χέρι μας.
Tο περίφημο "Σύμπαν" ΒΑΡΕΘΗΚΕ να ακούει συνέχεια την ίδια κασέτα:
"Για όλα τα στραβά φταίει ο Σύλλογος, φταίει ο Βρέττας με το Μητρόπουλο, φταίει ο Τσιτσής με τον Κωτσαρίκο και τα γελάδια της Φώτως, μπορεί να φταίει και η Μεγάλη Βρύση που μας "γλεντάει" και δε βγάζει νερό για τη γούρνα"

ΤΕΛΙΚΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ;
Οι ελληνικές παροιμίες είναι σοφές, δεν ξέρουμε ειλικρινά εαν και κατά πόσο "φταίνε" όλοι οι παραπάνω, δεν έχει νόημα να ψάχνουμε για λάθη και άστοχες ενέργειες.
Γνωρίζουμε όμως ότι την ΙΣΤΟΡΙΑ τη γράφουν όσοι "μπαίνουν στο γήπεδο και ιδρώνουν τη φανέλα".
Γνωρίζουμε ότι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το παλεύουν, όσο μπορούν, με ΟΠΟΙΑ μέσα μπορούν. Με τα λάθη και τις παραλείψεις κάποιες φορές, με τις καλές και τις κακές στιγμές τους.
Γεγονός είναι πάντως ότι η ΙΣΤΟΡΙΑ καμμία ιστορία) ΔΕ ΓΡΑΦΕΤΑΙ από την πολυθρόνα, από την ξαπλώστρα και από τον καναπέ.
Όπως λέει & η παροιμία "Της κοντής @@@@@ οι τριχες της φταίνε".
Για την ώρα.. Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.
Τίποτα δεν είναι ανέφικτο όταν οι άνθρωποι είναι ενωμένοι.
.........................................................to be continued.
 

 

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Δελτίο της Π.Ε. Φωκίδας για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων


Άμφισσα 14-8-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας ανακοινώνει ότι, μετά την εμφάνιση κρούσματος της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη Βουλγαρία, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων της περιοχής μας για τη λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος.

Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλης είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα ζωικά είδη. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα της νόσου στους χοίρους είναι υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ξαφνικός θάνατος με ελάχιστα συμπτώματα να προηγούνται, έμετος, αιμορραγία από τη μύτη ή το έντερο, διάρροια, ερυθρός ή μαύρος χρωματισμός στο δέρμα των αυτιών, του ρύγχους, της ουράς, στα άκρα, στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, οίδημα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας, αποβολές, πρόωροι τοκετοί, λιποβαρή χοιρίδια. Η θνησιμότητα αγγίζει το 100%.

O ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή των χοίρων με μολυσμένους χοίρους, αγριόχοιρους, κόπρανα μολυσμένων ζώων ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων, με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή απορριμμάτων που περιέχουν ανεπεξέργαστο μολυσμένο κρέας χοίρου ή προϊόντα χοίρειου κρέατος και με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων (μπότες), εξοπλισμού, ζωοτροφών κ.α.

Οι χοιροτρόφοι για να προστατεύσουν τα ζώα τους πρέπει να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα ανωτέρω συμπτώματα. Ειδικά οι κάτοχοι αγελαίων ή ημιεντατικώς εκτρεφόμενων χοίρων θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε περιορισμό των ζώων τους εντός περιφραγμένων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, οι κυνηγοί αγριόχοιρων καλούνται να συμβάλουν στην επιτήρηση και πρόληψη εμφάνισης του νοσήματος ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων και λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης κατά τη διαχείριση του θηράματος.

Πλέον της τήρησης αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους/υπεύθυνους εμπορικών εκμεταλλεύσεων, οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:
α. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων
β. Κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι
γ. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων
δ. Καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων
ε. Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,
στ. Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων
ζ. Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα
η. Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων
θ. Τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα
ι.  Αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο
κ. Δήλωση των χοίρων τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σήμανσή τους.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:
α. Η είσοδος ή η μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων
β. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων
γ. Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων
δ.Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις, εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Επισημαίνεται ότι η τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους οικόσιτων χοίρων είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βόσκησης, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2265 352717, 22660 22050, 26340 51260.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Παράταση μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού στο κτηματολόγιο Φωκίδας

Παρατείνεται τελικά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού στις παρακάτω περιοχές της Περιφερειακής Ενότητα Φωκίδας:

Α) ΔΩΡΙΔΟΣ
Β) Από τον Δήμο ΔΕΛΦΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
 ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣ, ΒΑΡΓΙΑΝΗΣ, ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ, ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, ΓΡΑΒΙΑΣ, ΔΕΛΦΩΝ, ΔΕΣΦΙΝΗΣ, ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΛΑΙΩΝΟΣ, ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ, ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ, ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΗΣ, ΛΙΛΑΙΑΣ, ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ, ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΟΥ, ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΗΣ (ΚΑΤΩ ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΗΣ, ΟΙΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΕΝΤΕΟΡΙΩΝ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ, ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ, ΠΥΡΑΣ, ΣΚΛΗΘΡΟΥ, ΣΤΡΟΜΗΣ, ΤΡΙΤΑΙΑΣ
Οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησίες στις ανωτέρω περιοχές, μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους έως τις 29 Οκτωβρίου 2019.

Υπενθυμίζετε ότι για τους κατοίκους εσωτερικού του Δήμου Δωρίδας η τελευταία παράταση που έχει δοθεί και παραμένει σε ισχύ είναι η 28η Αυγούστου 2019.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: ΆΜΦΙΣΣΑ: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΚΟΡΔΩΝΗ 22 ΤΗΛ: 2265022958, 2100101010, www.ktimatologio-fokidas.gr ΩΡΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:30 ΜΕ 16:30 ΤΕΤΑΡΤΗ 8:30 ΜΕ 20:30



Σχετικές αναρτήσεις:

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Το άγνωστο μοναστήρι της Αϊ-Μονής στο Λούτσοβο

Ένα απόσπασμα από το  βιβλίο ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, που έγραψε ο επί πολλών ετών πρόεδρος της Ένωσης Κοκκινιωτών Δωρίδος και εκπρόσωπος του Κόκκινου στην ομοσπονδίας μας, Γιώργος Ανέστος, αποκαλύπτει την λειτουργία μία Μονής, κτισμένης τον 9ο -10 αιώνα μ.Χ. στα ερείπια αρχαίου ναού στο Λούτσοβο και ήταν αφιερωμένη στη Παναγία. Σύμφωνα με κάποιες βιβλιογραφικές πηγές το χωριό Κόκκινος (πρώην Λούτσοβο) φαίνεται να ιδρύθηκε λίγο νωρίτερα, τον 7ο ή 8ο μ.Χ. αιώνα.

 Η μοναδική φωτογραφία της Μονής που υπάρχει στη διάθεσή μας, είχε δημοσιευθεί από τον Κώστα Καψάλη στο άρθρο του Η ιστορία τριών ξωκλησιών που "πνίγηκαν" στη λίμνη Μόρνου.

Το πανέμορφο εκκλησάκι του Κόκκινου (Λούτσοβου), της λεγόμενης και Αγίας Μονής
φωτο: 1973, Γεώργιος Ριόλας, αντ/γος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. εκ Λιδωρίκίου,


Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Ανέστος αναφέρει για το μοναστήρι:

"Το μοναστήρι της Αϊ-Μονής του χωριού μας κτίστηκε τον 9ο-10ο αι. μ.Χ.και εόρταζε την 23η Αυγούστου, είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Στη θέση του μοναστηριού υπήρχε αρχαίος ναός της θεάς Δήμητρας ή Αρτέμιδας. Κατά τη βυζαντινή συνήθεια οι χριστιανικοί ναοί κτίζονταν στη θέση των παλαιών ναών. Τα ιερά ποτέ δεν εγκαταλείποταν. Απλώς άλλαζαν μορφή. Τα υλικά των παλαιών ναών ενσωματώνονταν στις απαιτήσεις τις νέας θρησκείας. Δυστυχώς, σήμερα, τα ερείπια του μοναστηριού είναι στα βάθη της λίμνης του Μόρνου και δεν μπορούμε να δούμε τις ενσωματωμένες πέτρες του αρχαίου ναού. Την ίδια εποχή κτίστηκαν και τα μοναστήρια της Βαρνάκοβας, Κουτσουρού, Προφήτης Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα και της Αγίας Μαρίνας κοντά στο χωριό Γρανίτσα [Διακόπι]. 
Το μοναστήρι της Αι-Μονής προστατευόταν από τους κατοίκους του χωριού μας. Αυτοί τροφοδοτούσαν το μοναστήρι και οργάνωναν την εορτή της 23ης Αυγούστου. Σε αντάλαγμα το μοναστήρι τους παραχώρησε τις δωρεές του αυτοκράτορα Εμμανουή Λομνηνού. Οι δωρεές των κτημάτων ονομάσθηκαν (Μανουηλιανά=Μανώλαινα)."

Από το βιβλίο ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
Ιστορική - Λαογραφική μελέτη του χωριού Κοκκίνου (Λουτσόβου) Δωρίδας 
του Γεωργίου Δημ. Ανέστου

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Βόρειο τόξο - κτηνοτροφία στη περιοχή γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου

της Αφροδίτης Παπαθανάση
Αύγουστος 2019

Η Φωκίδα, δηλαδή η Πολιτική Ηγεσία, η Περιφέρεια και οι Δήμοι πρέπει οριστικά να αποφασίσουν αν τους ενδιαφέρει ή όχι, αν θέλουν ή όχι, να ασχοληθούν πραγματικά με το παρόν και το μέλλον της Κτηνοτροφίας στο νομό.
Συμβατικές καταστάσεις και διαχείριση μιας δεδομένης κατάστασης, πότε ψηφοθηρικά και πότε όχι, απλά θα μας αφήσει στον ίδιο παρανομαστή. Αν αυτό είναι το ζητούμενο και ειδικά αν με αυτό βολεύονται και οι κτηνοτρόφοι, τότε δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να διαβάσει κανείς το παρακάτω κείμενο.

Αν θέλουμε να δούμε όμως ένα κοινό μέλλον διαφορετικό, καλύτερο,  τότε οι προκλήσεις είναι μπροστά μας :
-    Σε επίπεδο διοικητικό και ορθής διαχείρισης, έχουμε ανάγκη την καλύτερη δυνατή διάταξη των υπηρεσιών απέναντι στις ανάγκες του κλάδου.
-    Σε επίπεδο στρατηγικής παλιές και νέα προκλήσεις είναι εδώ. Σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων, ζητήματα με δικαιώματα , κατανομή δικαιωμάτων βοσκοτόπων, πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, ΑΛΛΑ και τα νέα θέματα, όπως τι κάνουμε με τα υδατικά αποθέματα, το περιβάλλον όπως έως τώρα το γνωρίζαμε, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
-     ΑΠΛΑ το ερώτημα, ποιους βοσκότοπους θα έχουμε, αν έχουμε – αν δεν κάνουμε τίποτε – μετά από δέκα χρόνια. Το θέμα συνολικά των προβλέψεων και των δράσεων έναντι της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, δεν το βλέπω καν στην ατζέντα της τρέχουσας συζήτησης των αιρετών.
-    Όπως δυστυχώς δεν υπάρχουν στην συζήτηση προτάσεις για σχολές γαλακτοκομίας, κτηνοτροφικές, μελισσοκομίας κλπ, σχολές που αργά αλλά σταθερά στήνονται και με πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα. 

Θα γράψουμε σήμερα ειδικά για το θέμα της κτηνοτροφίας γύρω από την λίμνη του Μόρνου, γιατί οι κινήσεις ή όχι γύρω από την περιοχή αυτή, θα σηματοδοτήσουν αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ζητήματα των κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς στην περιοχή επιμένουν επί χρόνια τα ίδια προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της κτηνοτροφικής και μεταποιητικής παραγωγής του Νομού.

Αντί εισαγωγής :

…”Επί δεκαετίες γνωστά τα προβλήματα για  το καθεστώς γύρω από τον Ταμιευτήρα.
Προκύπτουν κύρια, από την Α5 υγειονομική διάταξη του Υπ. Υγείας - και τροποποιήσεις αυτής - και από την αδυναμία της Πολιτείας να φέρει αλλά και να κρατήσει νομοθετικές λύσεις,  για συσχέτιση τόπου και χώρου αδειοδότησης  με την δυναμικότητα των μονάδων, το ελάχιστό για της απόστασης τους από τον Ταμιευτήρα και ειδικές προδιαγραφές διαχείρισης αποβλήτων.
Η λύση που νομοθετήθηκε το 2012, όταν το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε δεκτές παρεμβάσεις και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας για τα παραπάνω, δεν είχε διάρκεια…”

Προτείνουμε :

1.    Σε σχέση με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης : να τεθεί το ζήτημα των αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών μονάδων, με νομοθετική ρύθμισης, ανάλογη αυτής του Ν. 4056/2012

Υπενθύμιση :

Με τον νόμο 4056/2012 ΦΕΚ Α-52/12.03.2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» δόθηκε η δυνατότητα, σύμφωνα και με το άρθρο 5 και τα παραρτήματα του άρθρου 20 του νόμου, για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ανάλογα με τη θέση, την ελάχιστη έκταση και τις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων από οικισμούς, όχθες φυσικών και τεχνητών λιμνών, ταμιευτήρων πόσιμου νερού και ποταμών.
Οι ρυθμίσεις και προβλέψεις του Ν. 4056/2012, σύμφωνα με το άρθρο 5 και τα παραρτήματα του άρθρου 20 , έδιναν την δυνατότητα σε κτηνοτρόφους και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο νομό Φωκίδας, γύρω από τον Ταμιευτήρα της Λίμνης Μόρνου, να μπορούν να αδειοδοτηθούν.
Αυτές οι  ρυθμίσεις και προβλέψεις σταμάτησαν να ισχύουν, με νέα νομοθετική ρύθμιση από το 2014, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, λύση, ρύθμιση νομοθετική, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ή τα συναρμόδια Υπουργεία, Υγείας (υγειονομική διάταξη Α5), Περιβάλλοντος και Υποδομών, που εποπτεύουν ζητήματα περιβάλλοντος χώρου και ποιότητας υδάτων στους Ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ. 

Σήμερα :

Και ενώ αρμοδίως αναλυθεί το πρόβλημα στην περιοχή γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου, θα πρέπει – και με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου των Κτηνοτρόφων – πρέπει να ερωτηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποιες είναι οι προθέσεις του και η στρατηγική του, σχετικά με ρυθμίσεις αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, πάντα με τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας, που θα επέτρεπαν και την δυνατότητα αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, σε αποστάσεις και κριτήρια ανάλογα  με την δυναμικότητα τους. 



2.    Ταυτόχρονα, την θέση και πρόταση για αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, σε αποστάσεις και κριτήρια ανάλογα  με την δυναμικότητα τους, μπορεί να ενισχύσει η πρόταση δημιουργίας κλειστού «θύλακα» δραστηριοτήτων – ως εξαίρεση της Α5 Υγιειονομικής Διατάταξης.   

Προτείνουμε :

ΕΙΔΙΚΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ – ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ – ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ Α5.

2.1. Μερική  προσαρμογή της Α5, στοχευόμενα, σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, με  την χωροθέτηση  τους σε  θύλακες, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτή διαδικασία αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, στις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων και μεταποίησης προϊόντων.
2.2. Στις περιοχές που θα χωροθετήσουμε ως θύλακες δραστηριοτήτων - θα πρέπει να εγκατασταθούν  κλειστά συστήματα συγκέντρωσης, επεξεργασίας  και χρήσης των επεξεργασμένων αποβλήτων, αυτά που τα προγράμματα αντιμετωπίζουν ως «κυκλική οικονομία».
2.3.  Η επένδυση αυτή, με κοινή μας πρόταση, θα μπορούσε  να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία.
2.4.  Η Πολιτική Ηγεσία, η Περιφέρεια και ο Δήμος Δωρίδας, θα ήταν ωφέλιμο να βρουν κοινό βηματισμό και να καταφέρουν να συζητήσουν επί της ουσίας με  το Υπ. Περιβάλλοντος, το Υπ. Υποδομών και το Υπ. Υγείας, την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ , και να κλείσουν σε αυστηρό ορίζοντα ολίγων μηνών, μέτρα και προϋποθέσεις για το ειδικό χωρικό. 


#Βόρειο_τόξο_Φωκίδας_Ορεινοί_Όγκοι
#Κτηνοτροφία
#Προτάσεις_γύρω_από_Ταμιευτήρα_Μόρνου_Α5
#συσχέτιση_αδειοδοτησης_με_δυναμικότητα_απόσταση_από_Ταμιευτήρα
#ειδικό_χωρικό_γύρω_από_Ταμιευτήρα






Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Doric Dune: Το sci-fi κατάλυμα στη Φωκίδα

Σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το νέο πρότζεκτ και η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Lakruz Atelier

Το κατάλυμα Doric Dune σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μέρος του τουριστικού θέρετρου Delphi Golf-Resort. Τοποθετείται στην περιοχή του Μακρανικόλα, νοτιότερο κομμάτι του νομού Φωκίδας σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την προαναφερθείσα κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα. Απώτερος σκοπός του σχεδιασμού είναι η δημιουργία κάποιων χώρων βραχυπρόθεσμης διαμονής, οι οποίοι θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, Δέσποινα Τσαλάγκα και Γιώργος Τρικούζας, του γραφείου Lakruz Atelier, απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να βιώσουν τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της Δωρίδας, καθώς και το δέος που προκαλεί το Δελφικό τοπίο σε συνάρτηση με το στοιχείο της θάλασσας. Οι χώροι θα λειτουργούν σαν μονάδες εφησυχασμού, χαλάρωσης κ διαλογισμού. Βρίσκονται σε μια τοποθεσία αρκετά απομακρυσμένη, σε απόσταση 18 χιλιόμετρα από τον κοντινότερο οικισμό.



 Στην πρώτη φάση έχουν σχεδιαστεί τέσσερις υπόσκαφοι χώροι (από τους προτεινόμενους 16 σε σύνολο), με κύριο προσανατολισμό τον Κορινθιακό κόλπο, τοποθετημένοι αμφιθεατρικά σε παλαιό αλώνι διαστάσεων 700 στρεμμάτων. Η διάταξη των μονάδων έγινε με γνώμονα την προστασία τους από τους τοπικούς θαλασσινούς ανέμους και φυσικά την απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται άμεσα με φωταγωγούς που επιπλέον συμβάλουν στην καλύτερη βιοκλιματική και θερμική συμπεριφορά των χώρων.
Η αρχιτεκτονική των προσόψεων εισάγει μια διαφορετική ανάγνωση  των αρχέτυπων Δωρικών μοτίβων σε συνδυασμό με επενδύσεις από  Μεσογειακό πωρόλιθο και φυσικούς πήλινους σοβάδες. Ο περιβάλλων χώρος είναι ουσιαστικά μια προέκταση της κάθε μονάδας ξεχωριστά, προτρέποντας τη συνύπαρξη των χρηστών, αλλά ταυτόχρονα προστατεύοντας την ιδιωτικότητά τους. Δύο ημι-στεγασμένες κοινόχρηστες πισίνες εξυπηρετούν στο δροσισμό και την χαλάρωση των επισκεπτών τις περιόδους που οι έντονοι τοπικοί άνεμοι δεν επιτρέπουν την άνετη παραμονή στην παραλία.


Ο εσωτερικός κύριος χώρος  της κάθε μονάδας δεν ξεπερνά τα 60 τμ και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε άτομα. Τα υλικά και η διακόσμηση αποπνέουν μια εκλεκτικιστική προσέγγιση με σαφή πάντα αναφορά σε Δωρικά μοτίβα. Ο πωρόλιθος, ο πήλινος σοβάς, η υπόλευκη τσιμεντοκονία και οι τεχνοτροπίες επικρατούν σαν υλικά και υφές, προσδίδοντας μια γήινη και φυσική ατμόσφαιρα στο χώρο.




Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

"Ένα ελεύθερο ζευγάρι" έρχεται στο Κροκύλειο

Η θεότρελη διαδραστική κωμωδία του Γιώργη Κοντοπόδη,

μετά από 5 χρόνια επιτυχίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…

για πρώτη φορά ΚΑΙ στο Κροκύλειο


ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ, 14 Αυγούστου 2019, ώρα 21:30 στο ΛΙΒΑΔΙ


Η Ιταλίδα και ο Κρητικός σύζυγος της, θα συνεχίσουν να προσφέρουν άφθονο γέλιο στους θεατές, ξετυλίγοντας την ιστορία τους.

Πολλά χρόνια γάμου, συνεχείς απιστίες του συζύγου, μια σύζυγος στα όρια της τρέλας και δύο νέοι ηθοποιοί σε… ρόλους έκπληξη συνθέτουν το πάζλ των ηρώων μας.

Καυγάδες, πάθη, μίση, έρωτες, απιστίες και εξομολογήσεις θα μοιραστούν με το κοινό

Σε μια ‘’φρεσκαρισμένη‘’ παράσταση ο Γιώργης Κοντοπόδης και η Μαρσώ Φίλη, έχοντας μόλις μετακομίσει στο καινούργιο τους "σπίτι" ανακατεύουν τις κούτες με τα πράγματα αλλά… και τους θεατές και τους καλούν να παρακολουθήσουν, να γελάσουν αλλά και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις, σε μια ξέφρενη
διαδραστική παράσταση, με την ηθελημένη συμμετοχή θεατών.


Κείμενο : Γιώργης Κοντοπόδης
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Πρωταγωνιστούν : Γιώργης Κοντοπόδης, Μαρσώ Φίλη

Διάρκεια παράστασης : 90 λεπτά (με διάλειμμα)



με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου στη Δωριδα

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Δελτίο Τύπου

« Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις του Αυγούστου φέτος στο Δήμο Δωρίδος »


    Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των Κοινοτήτων του Δήμου μας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και ξεχωριστές μουσικές συναυλίες που συνθέτουν φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Δωρίδος.

Ξεκινάει ο Β΄ κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών « Το Λάλον Ύδωρ » με πολύ σημαντικές μουσικές παρουσίες στην Ποτιδάνεια, το Λιδωρίκι και τη Γλυφάδα.

Το όμορφο αυτό ταξίδι όμως δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις σε Ερατεινή, Πάνορμο, Κροκύλειο, Τρίκορφο, Πεντάπολη, Συκιά, Πενταγιούς.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δικτύου Δελφών « Δίκτυο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό » όπου μέλη του – εκτός από το Δήμο μας – είναι ο Δήμος Δελφών και η Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, στις Κοινότητες του Δήμου μας έχουν προγραμματιστεί και φέτος από τους συλλόγους δεκάδες εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακές- λαϊκές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, Ημερίδες, Συνέδρια, τα Μακρυγιάννεια, τα Διάκεια, τις οποίες ο Δήμος μας στηρίζει με διάφορους τρόπους.

Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού λοιπόν στην όμορφη Δωρίδα μας !!!



Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Ο Β΄Κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών στη Δωρίδα


Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2019 συνεχίζει τον δεύτερο κύκλο εκδηλώσεών του στη Δωρίδα το τριήμερο από 9 έως 11 Αυγούστου, με ένα αμιγώς μουσικό πρόγραμμα, στις πόλεις: Ποτιδάνεια, Λιδωρίκι και Γλύφα. Σημαντικές μουσικές παρουσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης μουσικής έκφρασης από το μουσικό θέατρο, τη jazz, τη βαλκανική, αλλά και την ποπ σκηνή θα λάβουν χώρα σε πανέμορφους φυσικούς χώρους της κάθε πόλης ξεχωριστά.


Πρόγραμμα Β’ κύκλου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»
 «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή Παρασκευή 9 Αυγούστου  Θέατρο Ποτιδάνειας Δωρίδας, «Mode Plagal» Σάββατο 10 Αυγούστου Λιδωρίκι Δωρίδας - Πλατεία Βαθειάς, «Ίαν Στρατής» Κυριακή 11 Αυγούστου Γλύφα Δωρίδας



Ερωτόκριτος 
του Δημήτρη Μαραμή
Παρασκευή 9 Αυγούστου ,21:00
Θέατρο Ποτιδάνειας Δωρίδας

Ερμηνεύουν οι ταλαντούχοι τραγουδιστές:
Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), 
Ιωάννα Φόρτη (Παραµάνα) μαζί με τους Vamos Ensemble 
και τον συνθέτη στο πιάνο και την αφήγηση.


Η μουσική του  «Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή έχει διαγράψει μία μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τη θεατρική μουσική το 2011 στο Θέατρο Ακροπόλ, το ολοκληρωμένο σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017, και φτάνοντας στην πλήρη συναυλιακή του μορφή με τους Vamos Ensemble από την Κρήτη το 2019. H πρωτοποριακή μουσική προσέγγιση του Ερωτόκριτου από τον Δημήτρη Μαραµή απέσπασε διθυραµβικές κριτικές κι ενθουσίασε το κοινό όπου κι αν το παρακολούθησε σε ολόκληρη τη χώρα, είτε στη σκηνική είτε στη συναυλιακή του εκδοχή.
Το έργο παρουσιάζεται από τους Vamos Ensemble σε μία νέα συναυλιακή ενορχήστρωση από το Θανάση Παπαθανασίου (μέλος κι ενορχηστρωτή των Vamos). Οι Vamos Ensemble είναι ένα μουσικό σύνολο με όψη και σύνθεση μικρής συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από μουσικούς οι οποίοι κατοικούν στην Κρήτη. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από πέντε χρόνια και έχουν σαν ορμητήριο το χωριό του Βάμου στα Χανιά. Ερμηνεύουν μουσικές του κόσμου, δοσμένες με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των ιδιαίτερων και σύγχρονων ενορχηστρώσεων τους, δημιουργώντας ένα μοναδικά δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.
 

  
ΤΑ ΝΕΑ 2017
"Δημιούργησε κάτι καινούριο από υλικά παλιά αλλά πολύτιμα" Δημήτρης Δουλγερίδης

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 2017
"Ο Μαραμής φτιάχνει τη δική του επικράτεια της αγάπης χρησιμοποιώντας μια οικουμενική γλώσσα που στέλνει αδιάβαστες τις μεταφράσεις." Γ. Κ. Καρατζάς 

ATHENS VOICE 2017
"...ένα από τα πιο όμορφα μουσικά έργα που έχω ακούσει ποτέ!" Λένα Ιωαννίδου

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 2017
"Ένας αριστουργηματικός Ερωτόκριτος ...πρόκειται όχι απλώς για ένα masterpiece, αλλά για ένα masterwork! " Γιώργος Χαρωνίτης 

ΕΡΤ3 2018
"...σπάσανε τα όρια του χώρου και του χρόνου."Έλσα Ποιμενίδου

Cretalive 2019      
"Και κάπου δίπλα στον Κορνάρο - επίσημοι προσκεκλημένοι – να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι ο Γκρέκο, ο Χορτάτζης, ο Καζαντζάκης, όλη η διανόηση της Κρήτης!..." Κώστας Μπογδανίδης

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 2019
 «…κυριολεκτικά μείναμε άφωνοι από τη συγκλονιστική απόδοση όλων
.
INFO
Ημερομηνία και ώρα παράστασης:
Παρασκευή 9 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 21:00,
Θέατρο Ποτιδάνειας Δωρίδας
Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος: 10 ευρώ, Μειωμένο: 5 ευρώ

Mode Plagal 
Σάββατο 10 Αυγούστου,21:00
Λιδωρίκι Δωρίδας -Πλατεία Βαθειάς

 
Οι Mode Plagal είναι ένα συγκρότημα που χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της jazz, δημιούργησε ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές κατά κύριο λόγο στην ελληνική, στην αφροαμερικάνικη παράδοση αλλά και σε βαλκανικούς και rythm'n blues ήχους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι Mode Plagal ακροβατούν με μαεστρία ανάμεσα σε όλα αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντάς τα με τον αυθορμητισμό το χιούμορ και το κέφι τους, έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα δικό τους μοναδικά αναγνωρίσιμο ήχο.

Σήμερα μετά από τρεις δεκαετίες και αμέτρητες σημαντικές συνεργασίες με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, συνεχίζουν να εξελίσσονται και να πειραματίζονται, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά ένα πρωτότυπο σενάριο μουσικής έκφρασης.

Σαξόφωνο soprano-alto, τραγούδι:Θοδωρής Ρέλλος
Ηλεκτρική κιθάρα, τραγούδι: Κλέων Αντωνίου
Μπάσο: Αντώνης Μαράτος
Ντραμς: Τάκης Κανέλλος
Πλήκτρα: Florian Micuta


INFO:
Σάββατο 10 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 21:00
Λιδωρίκι Δωρίδας (Πλατεία Βαθειάς)
Ελεύθερη είσοδος

Ίαν Στρατής
Κυριακή 11 Αυγούστου,21:00
 Γλύφα Δωρίδας



Επιλέγοντας παγκόσμιες επιτυχίες των Justin Timberlake, Bruno Mars, Michael Jackson και πολλών άλλων, αλλά και το δικό του “Amazing”, o Ίαν Στρατής μαζί με την εξαμελή μπάντα του, έχουν ετοιμάσει ένα ξεσηκωτικό και χορευτικό, καλοκαιρινό πρόγραμμα που θα ενθουσιάσει το κοινό.
Ο Ίαν Στρατής διανύει την πιο δημιουργική περίοδο της καριέρας του. Μετά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μεγάλα musical «Εβίτα», «Hair», «Grease», «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», «Cats» και τις εμφανίσεις με τη House Band στο Σταυρό του Νότου, κυκλοφόρησε την πρώτη solo δουλειά του με τίτλο “Amazing” που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Color Day Festival 2018.
Ταλαντούχος, λαμπερός, δυναμικός, γοητευτικός, ανατρεπτικός και πάντα απολαυστικός.

Μαζί του θα βρίσκονται οι μουσικοί:
Φωνητικά: Κατερίνα Σούσουλα
Φωνητικά: Ευγενία Λιάκου
Ντραμς: Ηλίας Σαμαρτζής
Μπάσο: Πέτρος Βασιλειάδης
Πλήκτρα: Γιώργος Κουρέλης
Κιθάρα: Αλέξανδρος Δεσποτίδης
INFO
Κυριακή 11 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 21:00
Γλύφα Δωρίδας (Κεντρική Πλατεία)
Ελεύθερη είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων:
TICKET SERVICES
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
- τηλεφωνικά: 2107234567
 
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
e-mail: kokolakispr@yahoo.gr