της Αφροδίτης Παπαθανάση
Χάθηκε μια δεκαετία για να φτάσουμε στο σημείο «ένα». Να συζητούμε για το έργο που απεντάχθηκε το 2014.
Καθολική οφείλει να είναι η θέση Κομμάτων και Αυτοδιοίκησης ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης διαχείρισης του νερού.
Το νερό και τα υδατικά αποθέματα πρέπει να έχουν σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης, η κοστολόγηση της τιμής διάθεσης για ύδρευση και άρδευση να υπακούει σε διάφανους κανόνες και οι προβλέψεις για την κλιματική κρίση να ληφθούν εγκαίρως και σοβαρά υπόψη.
Καθολική οφείλει να είναι η θέση Κομμάτων και Αυτοδιοίκησης ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης διαχείρισης του νερού.
Το νερό και τα υδατικά αποθέματα πρέπει να έχουν σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης, η κοστολόγηση της τιμής διάθεσης για ύδρευση και άρδευση να υπακούει σε διάφανους κανόνες και οι προβλέψεις για την κλιματική κρίση να ληφθούν εγκαίρως και σοβαρά υπόψη.
Σήμερα αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα κάθε δημόσιας συζήτησης, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, που αφορά την διαχείριση των υδατικών πόρων.
Το 2010 με την καθοδήγηση της ειδικής γραμματείας υδατικών πόρων, για την περιοχή της Φωκίδας και για τον Κορινθιακό, συζητήθηκε και σχεδιάσθηκε ένα πρόγραμμα που αφορούσε «κλειστά υδατικά συστήματα» και διαχείριση αυτών. Προστασία χρειάζονται όλοι οι Ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, προστασία χρειάζονται τα υπόγεια ύδατα, τα ποτάμια, η Θάλασσα, ο Κορινθιακός.
Ο Ειδικός Γραμματέας, κ. Ανδρεαδάκης, με πολύ προσπάθεια, μας βοήθησε να καταλάβουμε, ότι υπάρχει σειρά και κανόνες στην αντιμετώπιση των θεμάτων και μοναδικές ενέργειες «πυροτεχνήματα» πολλές φορές δεν βοηθούν το κοινωνικό σύνολο όπως θα έπρεπε.
Εκπονήθηκε σχεδιασμός που ήθελε, περιβαλλοντική προστασία στον Ταμιευτήρα Μόρνου, ως «κλειστό σύστημα», σχεδιασμός που ήθελε την προστασία του Κορινθιακού με εκσυγχρονισμό ή κατασκευή δικτύων και βιολογικών γύρω από τον Κορινθιακό, ως «κλειστό σύστημα» και αν δεν είχαμε αλλαγή κυβέρνησης ο σχεδιασμός θα έφερνε προτάσεις έργων για τον Βοιωτικό Κηφισό.
Αυτά εγκαταλείφθησαν όταν άρχισε ο παραγοντισμός έργων στο ΕΣΠΑ – πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ που κάλυπτε αυτήν την λογική. Έτσι και η Φωκίδα και η περιοχή γύρω από τον Κορινθιακό έχασε έργα και δυστυχώς ακόμη αναζητούμε λύσεις συνεργασίας μέσω τεχνολογιών, δράσεις εκσυγχρονισμού και νέα έργα.
Χάθηκε μια δεκαετία για να φτάσουμε στο σημείο μηδέν.
Το σημείο μηδέν και η χαμένη δεκαετία συνεπάγονται κόστος για την ανάπτυξη και την τοπική κοινωνία, το εισόδημα των κτηνοτρόφων – επιχειρηματιών στην περιοχή γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου, την αδυναμία να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Παράλληλα και η Φωκίδα και ίσως και άλλοι νομοί και περιοχές, συνεχίζουν να έχουν εκκρεμότητες «ανταποδοτικών» με την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Πρώτος κανόνας όμως, όπως γράψαμε και στην αρχή, είναι η ΕΥΔΑΠ να μείνει με πλειοψηφία μετοχικού κεφαλαίο το Δημόσιο και να μην χάσει υπηρεσίες και αρμοδιότητες από θολές επιλογές.
Η Φωκίδα έχει ζητήματα με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ σε ότι αφορά μέτρα «ανταποδοτικών» που διεκδικεί ο Δήμος Δωρίδας, ζητήματα ανάδειξης του Καλίου, το ζήτημα της χρηματοδότησης μέρους του κόστους λειτουργίας του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων – αν επιλεγεί αυτή η λύση ως τελική.
Στο δήμο Δελφών υπάρχουν εξίσου σοβαρά ζητήματα. Το τέλος της χρόνιας εκκρεμότητας για το 2ο σημείο παροχέτευσης για το έργο του αρδευτικού έργου ελαιώνα Άμφισσας και το ζήτημα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, διάθεσης αδιύλιστου ύδατος, ποσότητες – τιμές οι εκκρεμότητες, κάτι που έχει λυθεί για Κωπαΐδα, με «πανηγυρικούς κ. Μπακογιάννη και Σπανού.
Εδώ, άλλος τόπος…
Για τα σοβαρά αυτά ζητήματα και ο Δήμος Δελφών έπρεπε να έχει κληθεί και μακάρι να κληθεί και να παραστεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή στις 17.06.2020.
Κάτι που λίγοι παρακολουθούν, ενώ θεωρώ ότι είναι απόλυτα κρίσιμο, είναι η ανακοίνωση και ενέργειες του Υπ. Υποδομών για μελέτες ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων, παράλληλα με το κανάλι του Μόρνου, από Εύηνο προς Μόρνο και την ανάθεση δημόσιας σύμβαση σχετική με την καταγραφή των υπαρχουσών και επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής γύρω από τους Ταμιευτήρες Μόρνου και Εύηνου, καθώς και στη διαχείριση της αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων των γύρω περιοχών.
Από την μελέτη θα προκύψουν μέτρα…, «για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και λειτουργίες, τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν το έργο «Υδραγωγείο Μόρνου – Υλίκης και συνοδών έργων….ΑΔΑ Β1460- Υ0Β».
Αμφιβάλλω αν για τα θέματα αυτά υπάρχει καν επίσκεψη, πόσο μάλλον επίσημη ενημέρωση και κοινός τόπος αντίληψης, από τους υπευθύνους να παρακολουθήσουν τα θέματα στην Φωκίδα και την Στερεά. Εύχομαι να κάνω λάθος.
Κομβικής σημασίας για κάθε βιώσιμη λύση γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, αποτελεί η συνεργασία με το Υπ. Υγείας.
Ποιες προδιαγραφές έργων θέτει (βιολογικός – παραλίμνιος αγωγός λυμάτων ή τι άλλο) ώστε να γίνει μερική τροποποίηση της Υγειονομικής διάταξης Α5 που επιβάλλει αποκλεισμούς σειράς δραστηριοτήτων στο 1,5 χιλιόμετρο από τον Ταμιευτήρα.
Είδαμε πριν λίγες ημέρες δράσεις της Ευρυτανίας και της Περιφέρειας για την ανάδειξη της λίμνης Κρεμαστών.
Μακάρι και εμείς γρήγορα να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Δράσεις όμως απαιτούν ανθρώπους και βιώσιμες δραστηριότητες – δραστηριότητες που λαμβάνουν κάθε περιβαλλοντική προστασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λύση αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που νομοθετήθηκε το 2012, όταν το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε δεκτές παρεμβάσεις και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας για τα παραπάνω, δεν είχε διάρκεια.
Γράφουμε χρόνια, όταν άλλοι συστηματικά σιωπούν.
Γράφουμε χρόνια για τα ζητήματα γύρω από τον Ταμιευτήρα και τα θέματα ΕΥΔΑΠ και Αρδευτικού Ελαιώνα, όταν άλλοι κάνουν ότι «δεν γνωρίζουν» και στα χρόνια που πέρασαν και στο σήμερα δεν κατέθεσαν την παραμικρή πρόταση.
Ακόμη και αν όλοι γνωρίζουμε πως απαιτούνται πάνω από 700.000 ευρώ για την ετήσια μεταφορά λυμάτων από τις Φυλακές στον Βιολογικό Γαλαξειδίου.
Ως αναγκαία επανάληψη λοιπόν:
1. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας, το Υπ. Περιβάλλοντος, το Υπ. Υποδομών, Υπ. Προστασίας του Πολίτη και το Υπ. Υγείας, την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, να συζητήσουν και να κλείσουν σε αυστηρό ορίζοντα ολίγων μηνών το έργο του Βιολογικού Λιδωρικίου – Φυλακών – παραλιμνίου αγωγού.
2. Έκτος να υπάρχει καλύτερη και φθηνότερη λύση η οποία και θα πρέπει να προκριθεί. Η οποία, δυστυχώς, όμως ποτέ δεν ήρθε να κατατεθεί δημόσια, από το 2014 και μετά, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά, οδήγησε εκτός ΕΣΠΑ το παραπάνω έργο που είχε ενταχθεί τον 12.2011 στο ΕΠΠΕΡΑΑ με 17 εκατ. Ευρώ. Και κανείς από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από το 2014-2015-2016-2017-2018-2019 δεν είπε ποτέ τίποτα.
3. Κόστος διαχείρισης του έργου, ενέργεια που θα απαιτηθεί για βιολογικό και μεταφορά λυμάτων από παραλίμνιο, θα πρέπει να αναληφθεί είτε από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και στο μέρος που αναλογεί, είτε από τις Φυλακές, που ήδη ετήσια πληρώνουν υψηλό τίμημα για την μεταφορά των λυμάτων. Η κίνηση να αναληφθεί το κόστος μόνο από το Δήμο Δωρίδας είναι και άδικη και ακριβή για το Δήμο.
4. Χρειαζόμαστε ειδικό χωρικό γύρω από τον Ταμιευτήρα που θα ορίσει κανόνες και περιβαλλοντικούς όρους. Ήδη, όπως γράψαμε και παραπάνω το Υπ. Υποδομών κάνει αναφορά σε αυτό το ζήτημα.
5. Έως την συνολική λύση του προβλήματος, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε λύσεις που θα λειτουργήσουν περισσότερο γρήγορα, όπως αυτή της μερικής προσαρμογής της Α5, στοχευόμενα, σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, με την χωροθέτησή τους σε θύλακες, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διαδικασία αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, στις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων και μεταποίησης προϊόντων.
6. Στο συνολικό περιβάλλον ή και στις περιοχές που θα χωροθετήσουμε ως θύλακες δραστηριοτήτων – θα πρέπει να εγκατασταθούν κλειστά συστήματα συγκέντρωσης, επεξεργασίας και χρήσης των επεξεργασμένων αποβλήτων, αυτά που τα προγράμματα αντιμετωπίζουν ως «κυκλική οικονομία».
7. Η επένδυση αυτή, με κοινή μας πρόταση, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία.
Παράλληλα
1. Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ πρέπει να αναλάβουν κόστος ανάδειξης του Καλίου και να είναι χορηγοί στην πολιτιστική προστασία της Φωκίδας,
2. Τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο Δελφών και την άρδευση του Ελαιώνα Άμφισσας να κλείσουν και αυτά άμεσα, μετά από χρόνιες καθυστερήσεις.
3. Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα μπορούσαν σε συνεργασία με τους Δήμους από τον Εύηνο έως και τον Μαραθώνα να εκτελέσουν μικρά παράλληλα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας , εκμεταλλευόμενοι τις κλήσεις του καναλιού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει έργο οδηγός για έργα που θα φέρουν έσοδα στους Δήμους και θα αναπτύξουν θετικά, χωρίς κινδύνους ιδιωτικοποιήσεων, συνέργειες βιώσιμης ανάπτυξης.
Παρόμοιες αναρτήσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.