Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε για την Φωκίδα


Θα θέλαμε να δουμε αιολικά στα #Βαρδούσια ή στην Δ.Ε #Καλλιεων ή επιφανειακές #εξορύξεις στις περιοχές αυτές;
* Θα θέλαμε να ζήσουμε τον παραλογισμό της Οίτης και των Αγράφων με αιολικά;
* Θα θέλαμε τα περιφερειακά, τοπικά χωροταξικά - με τα πολλά προβλήματα τα τους - να πάνε στα σκουπίδια με μια υπογραφή Υπουργού; ή να μην έχει καν γνωμη η Αυτοδιοίκηση για αδειοδότηση;

 
Αυτά και άλλα πολλά πρέπει για μια ακόμη φορά να σκεφτούμε για ένα ακόμη περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Που βλεπει τα ζητήματα συγκεντρωτικά.
Που δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψη τις συνεχείς παρατηρήσεις Πανεπιστημίων, τμήματα Περιβάλλοντος και οικολογικών οργανώσεων, για ζητήματα αδειοδοτήσεων και για την τύχη των Φορέων Διαχείρισης.
Που δεν βάζει την #κόκκινη_γραμμή ποια ΑΠΕ πάνε που, δηλαδή ξεκάθαρα δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε κορυφογραμμές βουνών περιοχών που πρέπει να προστατευθούν και να στήνουμε αιολικά.

Την συζήτηση για το τι θέλουμε και τι όχι στη Φωκίδα δεν την κάνουμε.
Πιστεύω ότι:
1. Το ορεινό τόξο του νόμου Φωκίδας από την Ποτιδανεια εως την Αγοριανη, είναι μοναδικής ομορφιάς και αποτελεί μεγάλη υπεραξία για την περιοχή μας και τη Στερεά.
2. Θα ηταν χρήσιμο επιστημονες να μας πουν πως θα μπορούσε η Αυτοδιοίκηση να εξετάσει προϋποθέσεις και ευκαιρίες ωστε τα Βαρδούσια και η Δ.Ε Καλλιεων να χαρακτηριστεί ως Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς.
3. Ας συζητήσουμε με τις τοπικές κοινότητες του ορεινού τοξου για την ολιστική προστασία τους, με την αντίληψη ότι τα χωριά τους μπορούν και πρέπει να γίνουν μικρές κυψέλες παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Σημείωση: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω intereg δημιούργησε πρόγραμμα με βαλκανικές χωρες για την σωτηρία παραδοσιακών χωριών και τη δημιουργία δικτύου τουρισμού μεταξύ τους.
4. Στη Φωκίδα θελουμε ή οχι νέους παραδοσιακούς τους οικισμούς, με κανόνες αρχιτεκτονικής πολιτιστικής προστασίας, που αυτόματα όμως συνεπάγεται περιορισμούς στη δόμηση;
5. Χρειαζόμαστε ή όχι δρασεις για την προστασία των πηγών και υδατικών πόρων, στα πλαίσια και της προστασίας για την κλιματικής αλλαγή;
6. Χρειαζόμαστε ή οχι μέτρα βελτίωσης και προστασια για τα βοσκοτόπια μας;
7. Πόσο ακόμη θέλουμε να περιμένουμε για ειδικό χωρικό γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου;
8. Πρέπει να ζήσουμε επιπλέον πόρους για την Αυτοδιοίκηση μέσω του συστήματος ανταπόδοσης για παραχώρηση μεταλλευτικών μισθωτών; Εγώ πιστεύω και χρόνια υποστηρίζω, πως μετά το πρώτο βήμα και την μεταφορά του 20% του τέλους απο το δημόσιο στους Δήμους το 2012, το ποσοστό αυτό πρέπει σαφώς να αυξηθεί.
9. Όπως πρέπει, εκ νεου, απο τα μεγάλα αιολικά πάρκα να αυξηθούν τα ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες κ την Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.