Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Τουριστική Ανάπτυξη Δωρίδας: Ο πειρασμός του “dolce non far niente”

του Μάκη Κ. Κυριανάκη, Προέδρου της Αδελφότητας Λευκαδιτίου


Η ιταλική έκφραση στον υπότιτλο , εννοεί το πόσο γλυκό και αναζωογονητικό είναι να μην κάνεις τίποτα ! Ζείς σε ενα περιβάλλον που συνεχώς σε κινητοποιεί με στόχους , υποχρεώσεις , δουλειές και σκοτούρες ! Τί πιο ωραίο από το να κάτσεις άνετα στον καναπέ σου ή να γύρεις σε ένα κούτσουρο σε κάποια πλαγιά των Βαρδουσίων και να σκεφτείς ένα ποίημα , να ζωγραφίσεις  το τοπίο , να παίξεις τη φλογέρα σου  κλπ. Προσοχή , δεν λέμε να μη κάνεις τίποτα ! Λέμε να κάνεις αυτά που σε ηρεμούν , σε ξελαφρώνουν και σε ευχαριστούν .

 Ετσι και η Δημοτική Αρχή ! Ενώ γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για την Δωρίδα  ο τουρισμός και πόσοι Δήμοι αναπτύσσουν προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης του τόπου τους , αυτή αγχώνεται , το βλέπει σαν εναν ακόμα μπελά στο κεφάλι της , αλλη μια στρεσογόνα κατάσταση που καλό είναι να αποφύγει αλλά δεν μπορεί ! Φτιάχνει λοιπόν μια επιτροπή τουρισμού η οποία διαλύεται χωρίς καν να συνεδριάσει . Προγραμματίζει μια άλλη την οποία την αποσύρει . Αναθέτει σε κάποιον δημ.σύμβουλο το θέμα αλλά και εκεί κάπου βαλτώνει η υπόθεση ! Οι δικαιολογίες υπάρχουν! Την μία οι εκλογές , την άλλη ο κορωνοιός , την τρίτη οι αντιδράσεις κλπ.

     Ενας  ξεχωριστός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που έπαιζε ρόλους μάγκα ,ο Δημήτρης Μπισλάνης , (στη ταινία  “Ο Φαφλατάς” ) έλεγε σε μια ατάκα : “η αναβολή φέρνει την καθυστέρα , η καθυστέρα την άργητα , η άργητα το δε βαριέσαι και το δε βαριέσαι το πού σε είδον πού σε ξέρω . Και το πουλάκι πάει αλλού να κελαηδήσει !”

    Δύο χρόνια περιμένουμε την χιλιοτραγουδισμένη επιτροπή τουρισμού του Δήμου Δωρίδος να πιάσει δουλειά , αλλά ακόμα περιμένουμε ! Αντιλαμβανόμαστε οτι ενδεχομένως αποτελεί την δέκατη τρίτη προτεραιότητα για την δημοτική αρχή ! Τίποτα όμως δεν εμποδίζει αυτή την επιτροπή  να εργάζεται στο παρασκήνιο κτίζοντας ένα στέρεο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού για το παράλιο , ημι-ορεινό και ορεινό μέτωπο ! Ενα πλάνο ήπιας ανάπτυξης προανατολισμένης στον εναλλακτικό , μη μαζικό τουρισμό όπως πχ, καταδυτικός και αλιευτικός τουρισμός στη παραλία , πεζοπορία στα ημιορεινά μονοπάτια , ορειβασία και αναρρίχηση στους ορεινούς όγκους , αθλητικές δραστηριότητες στη λίμνη , θρησκευτικό τουρισμό στα μοναστήρια μας , γαστριμαργικό τουρισμό στα χωριά μας . Και όλα αυτά συνδεδεμένα με την τοπική παράδοση και οικονομία ! Δείτε τί συμβαίνει σε προορισμούς όπως το Λεωνίδιο , η Κάλυμνος , η ορεινή Αρκαδία , η Ευρυτανία και συγκρίνετε την κατάσταση αυτών των τόπων με τη δική μας ! Απογοήτευση !!

     Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να ψέξει τη Δημοτική Αρχή για την επί χρόνια απουσία σχεδίου και βούλησης υλοποίησης . Προσωπικά , προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος . Σκοπό έχει αυτό το άρθρο να “κτυπήσει καμπανάκι” και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα κάνουν εφικτή την κατάρτιση και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , πολύ πρόσφατα διέθεσε ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 εκατ.  Ευρώ για την δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής “Οιδίπους” η οποία ξεκινά από την Εύβοια  και καταλήγει στους  Δελφούς . Η Δωρίδα στην απόξω ! Και δικαίως ! Αν δεν έχεις πλάνο, δεν σε υπολογίζει κανείς !

     Εύχομαι ο Δήμος , το Δημοτικό Συμβούλιο , οι συλλογικοί φορείς , να υιοθετήσουν μια πιό επιθετική τακτική στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας για να αποφύγουμε   αυτό που μοιάζει αναπόδραστο σε μία δεκαετία : την ερήμωσή του !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.