Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

Χωριό σαν παράδεισοςΤο μικρό και γραφικό Διχώρι (παλιά Κωστάριτσα), είναι αμφιθεατρικά χτισμένο, μέσα σε έλατα,  καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε υψόμετρο πάνω από 1200 μ. Πρόβα παράδεισου το χωριό, πραγματικό ησυχαστήριο, η πατρίδα της Γαλήνης.

Εδώ υπάρχουν στιγμές, που δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις και τι να πρωτοχαρείς. Απλώς ξέρεις πως τα όνειρα τελειώνουν κι η επιστροφή στην άχαρη και πολύβουη πόλη αποτελεί το ονειροδρόμιό σου. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι η δίπατη, πλατανοσκέπαστη πλατεία του, ίσως η ομορφότερη και μεγαλύτερη της Φωκίδας, που είναι στρωμένη με φυσική χλόη. Από την πλατεία προσφέρεται υπέροχη θέα στις ατέλειωτες άλλες γυμνές κι άλλες ντυμένες με το σκούρο πράσινο χρώμα των ελάτων, βουνοκορφές.

Ο σύγχρονος πέτρινος ξενώνας του χωριού κατατάσσεται στα αξιοθέατα, για τη θέα που προσφέρει, την απλή κομψότητά και την εκπληκτική ομορφιά του, εξωτερική κι εσωτερική. To μαγαζί του χωριού Τόπος συνάντησης των Διχωριτών και των φίλων του χωριού, στην κεντρική πλατεία, είναι ένας ζεστός, φιλόξενος χώρος, ντυμένος με πέτρα και ξύλο.

Με θέρμανση και τζάκι το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, μπορεί κανείς να απολαύσει τις τοπικές νοστιμιές, συνοδευόμενες με εκλεκτό κρασί και τσίπουρο. Γλυκές χειροποίητες προτάσεις για δώρα, και όχι μόνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημα του Διχωρίου.

2 σχόλια:

  1. Φαινεται οτι ο Blogger που δημοσιευει το κειμενο δεν καταγεται απο το Χωριο για αγνοει οτι το χωριο μας πριν το 1827 ονομαζοταν Κωσταρτσα και οχι Κωσταριτσα. Η παραφθορα ειναι προβλητικη επινοηση Ψευτο-διανοουμενω Αθηναιων συγχωριανων προσβλητικη για την Ιστορικη Παραδοση.Μιλτιαδης Αδαμοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Αδαμόπουλε, πράγματι δεν κατάγομαι από το Διχώρι και δεν οφείλω να γνωρίζω πως ακριβώς ονομαζόταν το χωριό σας προ του 1927 (όχι 1827). Ομοίως ούτε ο συντάκτης του ανωτέρω κειμένου θα μπορούσε να γνωρίζει μιας και το ανωτέρω κείμενο δεν είναι δικό μου, αλλά πρόκειτε περί αναδημοσίευσης από το auto-Τρίτη όπως παρπέμπω στο τέλος της ανάρτησης. Σας επισημένω πάντως ότι το χωριό σας, στo wiki https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9_%CE%A6%CF%89%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82 αναφέρεται ως Κωστάρ(ι)τσα και στον Πανδέκτη ως Κωστάριτσα http://pandektis.ekt.gr/dspace/handle/10442/169172. Επίσης ως Κωστάριτσα αναφέρεται στην επίσιμη ιστοσελίδα του Συλλόγου σας http://dixori.com/ αλλά και στην ομάδα του Διχωρίου στο facebook. Τέλος Κωστάριτσα ονομάζεται και το μαγαζί του χωριού σας, οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω τα πραγματικά δεδομένα. Νομίζω πως οι χαρακτηρισμοί σας δεν τεριάζουν με τις προθέσεις του μπλοκ αλλά εάν έχετε κάποια στοιχεία για την ορθή ονομασία του χωριού θα χαρούμε να τα δημοσιεύσουμε.

      Διαγραφή