Κερασιά (Σουρούστι)


Η Κερασιά (ή Κερασιές) είναι είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Η παλαιά ονομασία του χωριού είναι Σουρούστι, η οποία άλλαξε το Σεπτέμβριο του 1928.


Οι ρίζες του οικισμού ανάγονται στα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια, όπως μαρτυρούν ευρήματα στις περιοχές Βλαχοβούνι και Παλαιοχώρι. Από το χωριό καταγόταν ο καπετάνιος και αγωνιστής στην Επανάσταση του 21, Γιάννης Φαρμάκης, καθώς και πολλοί άλλοι αγωνιστές του 21.

Το 1914 ανεγέρθηκε σχολείο, με την βοήθεια των ομογενών της Αμερικής και αποτέλεσε εφαλτήριο για την πρόοδο και την μόρφωση πολλών επιστημόνων Κερασιωτών. 


Το χωριό χαρακτηρίζεται από πολλές  φυσικές  πηγές και ρυάκια, πλούσια  ελατοδάση και έναν ευρύ  ορίζοντα  με μαγευτική θέα. Η πηγή της Μπούκουρης αποτελεί μία όμορφη τοποθεσία συνδεδεμένη με θρύλους.Παλιότερα το πανηγύρι γινόταν στις 29 Αυγούστου,  του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, σήμερα όμως γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Κερασιά ανήκει σήμερα στον δήμο Δωρίδος και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 99 κάτοικοι (ένταντι μόλις 6, το 2001). Το παλαιό σχολείο του χωριού αποτελεί σήμερα το Πνευματικό Κέντρο. Εκδίδεται εφημερίδα με τίτλο "Κερασιά" και λειτουργεί χορευτικός όμιλος.

Κερασιά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ

   Διευθύνσεις σχετικές με το χωριό:
Ιστεσελίδα σχετική με το χωριό: http://kerasia-fokidas.gr/
Η Κερασιά στο Facebook1 και Facebook2

Βιβλία σχετικά με το χωριό:
Κερασιά, Πίνακας 1988
Κερασιά 1937

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου