Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

4 παραδοσιακές συνταγές για πίτες και κρέας

Κοντοσούβλι

Υλικά
2 κιλά τρυφερό χοιρινό από τη νεφραμιά
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λίγο λάδι
λίγο χυμό λεμονιού
2-3 πιπεριές πράσινες κομμένες  στα τέσσερα
2-3 ντομάτες σκληρές κομμένες στα τέσσερα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα
1 κοντή σούβλα

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια μεγέθους 6-7 εκατοστών.
Κατόπιν ανακατεύουμε τα κομμάτια σε μπολ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και το λάδι.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για αρκετές ώρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια τα περνάμε στη σούβλα με τα κομμάτια από της πιπεριάς, τα κομμάτια της ντομάτας και τα φύλλα κρεμμυδιού ενδιάμεσα τους.
Ψήνουμε το κοντοσούβλι στα κάρβουνα για 1-2 ώρες αλείφοντας το ανά διαστήματα με λάδι και χυμό λεμονιού.



Χωριάτικη Μακαρονόπιτα

Υλικά
4 φύλλα χωριάτικα
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
6 αυγά
400 γρ. τυρί φέτα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
-Βράζετε τα μακαρόνια
-Χτυπάτε τα αυγά
-Σε ένα μπώλ ανακατεύετε τα μακαρόνια, τα αυγά και το τυρί
-Αλατοπιπερώνετε
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C
-Λαδώνετε το ταψί
-Απλώνετε τα δύο φύλλα, αλειμμένα με λάδι
-Ρίχνετε τα μακαρόναι και απλώνετε
-Σκεπάζετε με τα άλλα δύο φύλλα
-Με το μαχαίρι χαράζετε τετράγωνα κομμάτια
-Ψήνετε για 45 λεπτά


Τραχανόπιτα


Υλικά
2-3 κούπες τραχανά γλυκό
4-5 μέτριες πατάτες βρασμένες χωρίς το φλούδι και λιωμένες με πιρούνι
2 κούπες τυρί φέτα (ή μισό μισό φέτα - ρεγγατο ή κεφαλοτύρι)
γάλα κατσικίσιο (υπάρχει στα s/m) όσο πάει για να έχουμε έναν όχι πηκτό χυλό
2-3 αυγά
1 κούπα λαδί
(αλάτι κατά βούληση εξαρτώμενο από το τυρί)

Εκτέλεση

1.      Σε λεκάνη ανακατεύω όλα τα υλικά και αφού λαδώσω καλά ένα ταψί, αδειάζω μέσα το χυλό.
2.      Περίπου σε 45΄στους 230 βαθμούς είναι έτοιμη  (όταν ροδίσει καλά η επιφάνεια της).
Επειδή στην περιοχή, κάνει αρκετό κρύο, συνηθίζουν στην επιφάνεια της πίτας να αραδιάζουν λουκάνικα μόλις αρχίσει να πήζει ο χυλός.


Αγριογούρουνο στιφάδο


Υλικά
1 κιλό αγριογούρουνο                     
2 κιλά κρεμμυδάκια ξερά
Κρασί κόκκινο
Ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδο
Δάφνη,
1 ξυλάκι κανέλλα, 2-3 γαρύφαλλα
μερικούς κόκκους πιπέρι
Αλάτι
4-5 ώριμες ντομάτες
1 κουτάκι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

Εκτέλεση
Βάζουμε το αγριογούρουνο να μαριναριστεί μέσα σε κόκκινο κρασί για μια νύχτα η και περισσότερο. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια . Σοτάρουμε το αγριογούρουνο, το σβήνουμε με το κρασί που έχει μαριναριστεί και το βράζουμε για περίπου 60΄(καλύτερα στη χύτρα για 15-20 λεπτά).
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, και μετά τα ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι που τα τηγανίσαμε. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, δάφνη, κανέλα, γαρύφαλλο, πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο λάδι ακόμα.
Στη συνέχεια τρίβουμε μέσα τις ώριμες ντομάτες και συμπληρώνουμε με το συμπυκνωμένο χυμό. Στο τέλος βάζουμε το αγριογούρουνο με το κρασί του, τα ανακατεύουμε λίγο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25-30΄. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.


Οι συνταγές έχουν ανακτηθεί από την παλαιά ιστοσελίδα του Συλλόγου Κουπακιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.