Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Μία έκθεση ζωγραφικής με χρώμα Κροκυλείου

Από το άνοιγμα της έκθεσης
  Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, ο καταγόμενος από το Κροκύλειο εικαστικός, Κώστας Κουνάλης εγκαινίασε την ατομική του έκθεση στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μακρυγιάννεια 2017». Ο καλλιτέχνης μετέφερε από το εργαστήριό του στα Χανιά, σχεδόν 20 πίνακες ζωγραφικής που παρουσίασε στη μεγάλη έκθεση του σχολείου. Πολλά από τα παρουσιαζόμενα έργα του, φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση.  Συγκεκριμένα, ένας πίνακας σε λάδι και μία σειρά σχεδίων (μολύβι σε χαρτί) είχαν αποκλειστικό θέμα τον Μακρυγιάννη. Ιδιαίτερη αίσθηση στους χωριανούς, προκάλεσε το έργο «Βρύσες» (λάδι 1.00x0.70m) που ήταν αναρτημένο στο κέντο της αίθουσας. Κάποια από τα έργα αντλούσαν την έμπνευσή τους από την Κρήτη, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι μοντέρνες συνθέσεις του, με έντονο αλληγορικό ή μεταφορικό νόημα και δυναμισμό.


Βρύσες, λάδι 100x70
 
Η έκθεση περιλάμβανε και έναν πίνακα με ιδιαίτερη ιστορία. Επρόκειτο για έργο που απεικονίζει τον Μακρυγιάννη, μεγάλων διαστάσεων (1.00mx1.50m), ζωγραφισμένο όχι από το Κώστα αλλά από τον πατέρα του, Γεώργιο Κουνάλη. Ο Χανιώτης ζωγράφος – αγιογράφος και  σκηνογράφος Γιώργος Κουνάλης αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του Θεοδώρας Αν. Κωστόπουλου, το Κροκύλειο και είχε δωρίσει προ δεκαετίας περίπου, τον συγκεκριμένο πίνακα στο Σύλλογο Κροκυλιωτών. Ο πίνακας, με έντονα στοιχεία αγιογραφίας, διακοσμούσε την μεγάλη αίθουσα του σχολείου, κάποια στιγμή όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάποιες φθορές. Ο Γιώργος Κουνάλης προσφέρθηκε τότε να τον πάρει πίσω προκειμένου να τον επισκευάσει. Ακολούθησε δυστυχώς η ασθένεια και ο θάνατός του με αποτέλεσμα το έργο να παραμείνει για αρκετά χρόνια στα Χανιά. Με αφορμή την εφετινή έκθεση στο Κροκύλειο, ο Κώστας Κουνάλης έκανε την απαιτούμενη επιδιόρθωση στον πίνακα του πατέρα του και τον έφερε για έκθεση στο χώρο για τον οποίο αρχικά προοριζόταν.  

Ο Μακρυγιάννης του Γιώργου Κουνάλη
  Όλα τα έργα άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό που συνδύασε την επίσκεψη στην έκθεση με την μουσική παράσταση της Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή που ακολουθούσε την ίδια βραδιά. Η έκθεση που έμεινε ανοικτή και τις δύο επόμενες ημέρες, έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Κουνάλη να αναθερμάνει τη σχέση του με το χωριό καταγωγής του και στους κροκυλιώτες να γνωρίσουν το έργο ενός ιδιαίτερα ευγενικού συγχωριανού τους. Ο καλλιτέχνης δώρισε δύο σχέδια του Μακρυγιάννη στο Σύλλογο Κροκυλιωτών, ένα εκ των οποίων έμεινε στο σχολείο, ενώ το άλλο κληρώθηκε στη λαχειοφόρο των Γαμβρών και Νυμφών. 

Άγαλμα Μακρυγιάννη ση Διονυσίου Αεροπαγίτου, μολύβι, 30x40
κληρώθηκε στη λαχειοφόρο των Γαμβρών και Νυφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.