Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

«Στοιχειωμένοι» και «Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης» μάγεψαν τη Δωρίδα

Το Κροκύλειο είναι ένας ιστορικός τόπος που έχει γίνει περισσότερο γνωστός ως η πατρίδα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Ο τοπικός Σύλλογος που φέρει το όνομα του στρατηγού, φροντίζει τόσο για την προβολή του χωριού όσο και για το έργο του μεγάλου ήρωα με σημαντικές εκδηλώσεις όπως είναι τα Μακρυγιάννεια. Εκτός όμως του Μακρυγιάννη, ο παραδοσιακός αυτός οικισμός αποτελεί και  γενέτειρα και του φιλικού Αθανάσιου Λιδωρίκη - Σκαρλάτου, γραμματέα και σφραγιδοφύλακα του Αλή – Πασά. Στον ίδιο τόπο επίσης η Μαρία Πενταγιώτισσα παντρεύτηκε τον Γιώργο Αρμάο, έζησε για πολλά χρόνια και τάφηκε στο νεκροταφείο του χωριού. Δεν είναι έτσι περίεργο οι δύο τελευταίες από τις εκδηλώσεις του νεοσύστατου φεστιβάλ Δελφών που έφερε τον τίτλο «λάλων ύδωρ», βρήκαν στο Κροκύλειο Δωρίδας το κατάλληλο ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον για να πραγματοποιηθούν.



Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου 11 και 12 Αυγούστου, οι θεατές επισκέφτηκαν το εσωτερικό του Σχολείου που κτίστηκε το 1904, με δαπάνη του Ανδρέα Συγγρού και φιλοξένησε την έκθεση φωτογραφίας «Οδοιπορικό στα χωριά των Βαρδουσίων», του Πενταγιώτη Γιώργου Κορνέζου. Στον ίδιο κτίριο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και την πρωτότυπη λαογραφική έκθεση του Συλλόγου Κροκυλιωτών που εκτίθεται σε ένα ομοίωμα παλαιού δίπατου σπιτιού.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής
Ο Βασιλης Δημακόπουλος και στο βάθος η Αργυρώ Καπαρού
Οι ερμηνευτές επί σκηνής, σε πρώτο πλάνο η Βασιλική Καρακώστα
Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, που συγκέντρωσε πάνω από 250 θεατές, φιλοξένησε το νέο μουσικό δράμα του Δημήτρη Μαραμή που είχε τον τίτλο «Οι Στοιχειωμένοι». Το έργο παίχτηκε για δεύτερη φορά μετά την πετυχημένη πρεμιέρα που έκανε στην Χάρμαινα της Άμφισσας και αποτελεί ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής. Μουσικοί και ερμηνευτές πάνω στη σκηνή, είχαν από πίσω τους ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό με ψηλά και όμορφα φωτισμένα δέντρα που συμβάλαν στην μυσταγωγία του ευρηματικού έργου που στηρίζεται στη γνωστή παραλογή «Του Νεκρού Αδελφού», ένα αριστουργηματικό δημοτικό τραγούδι με έντονα δραματικό και μεταφυσικό χαρακτήρα που πραγματεύεται τη διαδεδομένη δοξασία για τους βρικόλακες. Η σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή προκάλεσε δέος στο κοινό που εκτός της μουσικής μαγεύτηκε και με τις ερμηνείες των τριών γυναικείων (Ελένη Δημοπούλου, Αργυρώ Καπαρού και Βασιλική Καρακώστα) και δύο αντρικών φωνών (Θοδωρής Βουτσικάκης, Βασίλης Δημακόπουλος).   
 
Στο τέλος της παράστασης ο Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης» τίμησε τον καλλιτεχνικό διευθυντής του φεστιβάλ Δελφών κ. Δημήτρη Μαραμή, τον πολιτευτή της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνο Χαλιορή και τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη για την συμβολή του στην πραγματοποίηση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Κροκύλειο.   
Εκτός από τους προαναφερθέντες, την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος, η Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Ανδρεοπούλου Μαίρη, οι Αντιδήμαρχοι Δωρίδας κ. Παλασκώνης Κωσταντίνος και κ. Ευσταθίου Ανδρέας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπαρμπούτης Γιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας  κ. Μπίμπας Χρήστος, η τ. Βουλευτής Φωκίδας κ. Παπαθανάση Αφροδίτη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Τσιώρης Στέλιος, ο εκπρόσωπος της τοπικής Κοινότητας Περιβολιού κ. Κωσταντινίδης Στάθης καθώς τους οποίους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών κ. Βαγγέλης Γραββάνης και ο Εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κροκυλείου κ. Κώστας Αυγερόπουλος.  

Με σκηνικό μία σελίδα από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη
η Ευγενία Αποστόλου ερμηνεύει μοναδικά την μάνα του Βασιλική (φωτο: Τάκης Ζωγράφος)
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παράσταση (φωτο: Τάκης Ζωγράφος)
Στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, με την Ευγενία  Αποστόλου να ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο, τη μητέρα του μεγάλου αγωνιστή. Η παράσταση που είχε την υποστήριξη του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης», παίχτηκε σε μία απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από το Αβορίτι, τον παλαιό οικισμό του Κροκυλείου στον οποίο γεννήθηκε ο Μακρυγιάννης. Το περιεχόμενο του μονολόγου, η ευρηματική σκηνοθεσία και η έξοχη ερμηνεία καθήλωσαν το κοινό που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τόσο τη ζωή και το έργο του μεγάλου στρατηγού, όσο και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Κάποια σύγχρονα σκηνοθετικά ευρήματα, το λεπτό χιούμορ και οι  ομοιότητες των καταστάσεων με τη σημερινή εποχή καθιστούν το έργο όχι μόνο ευχάριστο αλλά και πολύ επίκαιρο. 
Η Ευγενία Αποστόλου ερμηνεύει την μάνα του Μακρυγιάννη σε απόσταση 3 μόλις χλμ. από το σημείο που γεννήθηκε ο μεγάλος στρατηγός (φωτο: Τάκης Ζωγράφος)

Την θεατρική παράσταση τίμησε μεταξύ άλλων και ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, που είναι πολύ λάτρης της τοπικής ιστορίας και του έργου του Μακρυγιάννη. 
 Το Φεστιβάλ Δελφών είναι παραγωγή του «Δικτύου Δελφών», στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμος Δελφών, Δήμος Δωρίδος και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Γραββάνης Βαγγέλης
Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.