Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Γύρω από τη λίμνη του Μόρνου με ποδήλατο

Δεκαπεντάγουστος του '11.  Οι φίλοι μου (Αποστόλης - Γεωργία - Χριστίνα) σχεδιάζουν ποδηλατική εξόρμηση στη λίμνη του Μόρνου. Για κάποιο λόγο δε ψήνομαι, παρόλο που μόλις έχω πάρει ποδήλατο και επιλέγω μοναχική πεζοπορική εξόρμηση στα Τζουμέρκα!
Από μια μηχανική βλάβη, στα πρώτα χιλιόμετρα, στο ποδήλατο του Αποστόλη, ο γύρος του Μόρνου δε θα πραγματοποιηθεί και θα μείνει σαν εκκρεμότητα.
 



Μετά από τρία χρόνια, τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, έχοντας υποχωρήσει η ζέστη, η Χριστίνα και εγώ, αποφασίζουμε μια δεύτερη απόπειρα. Έτσι, Παρασκευή βράδυ ανηφορίζουμε για τη κλασσική διανυκτέρευση στην Αγ. Τριάδα, πάνω από την Καλοσκοπή. Ξύπνημα με βροχή και ομίχλη (άλλος θεός στις Βρύζες) πρωινός καφές και βουρ για τη λίμνη. Από τη Στρώμη και μετά ο καιρός καλοκαιρινός.

Χαζεύουμε την ορθοπλαγιά της Συκιάς και το ανάπτυγμα της Νοτιας των Βαρδουσίων (ταυτοποιώντας για ακόμη μια φορά το χτένι της Νεραιδοτσουμας – θα γραφεί και σχετικό άρθρο) και ξεκινάμε το γύρο της λίμνης από το χωριό Κάλλιο αριστερόστροφα.


Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια ψιλο-αδιάφορα, ειδικά αυτά που απομακρύνονται από τη λίμνη, αλλά η διαδρομή αξίζει (καλύτερες εποχές σίγουρα το φθινόπωρο με τα σχετικά χρώματα και γιατί όχι νωρίς την άνοιξη με φόντο τις χιονισμένες πλαγιές Γκιώνας και Βαρδουσίων). Εντυπωσιάζει ο βράχος της αρχαίας Καλλίπολης με το εκκλησάκι του Αγ. Γιάννη από το Στενό, καθώς και ο βράχος του Πρ. Ηλία (πάνω από το Κάλλιο). Στη διασταύρωση για Κόκκινο – Κροκύλειο, κόβει την ανάσα  η θέα των Βαρδουσίων καθώς και οι χαρακτηριστικοί βράχοι πάνω από τη Γρανίτσα (Διακόπι).


Σήμα κατατεθέν της λίμνης, τα τυρκουαζ νερά της, καθώς και το πλήθος των αγελάδων που βόσκουν γύρω της. Το ασύρματο κοντεράκι μου έχει σπάσει τα νεύρα καθώς συχνά μηδενίζεται κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Χονδρικά τα στατιστικά στοιχεία της διαδρομής:

Χλμ: 63,0
Θετική Υψομετρική διαφορά: 1100μ
Καθαρή διάρκεια πορείας: 4h:40min
Συνολική διάρκεια πορείας: 8h (μας καθυστερήσανε οι μπύρες στο Λιδωρίκι )

Στάσεις για νερό:
• Θα βρείτε σίγουρα νερό στη πάνω πλατεία του Κόκκινου (αν ακολουθήσετε το κατηφορικό μονοπάτι)
• Στο χώρο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με παγκάκια και βρύση (στο ύψος του χωριού Άβορος)
• Στο Λιδωρίκι (απαραίτητη στάση για καφέ – μπύρα)
• Στο Βελούχοβο (πολύ κοντά στο Κάλλιο – αξίζει να περπατήσετε 5 λεπτά για να δείτε τη σπηλιά που βγαίνει το νερό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.