2017 - Κονιάκος (17ο)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Το 17ο Αναπτυξιακό - Πολιτιστικό Συνέδριο στον Κονιάκο


Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας
17ο
Αναπτυξιακό
Πολιτιστικό
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Σάββατο  5 Αυγούστου 2017
ΚΟΝΙΑΚΟ


Πρόσκληση

Η Ομοσπονδία  Συλλόγων  Β/Δ Δωρίδας
Σας προσκαλεί
Στο  17ο  Αναπτυξιακό  -  Πολιτιστικό Συνέδριο
Που θα γίνει στις 5  Αυγούστου 2017
Στον ΚΟΝΙΑΚΟ
Η παρουσία  σας θα είναι τιμή  για μας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ              
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΟΡΓΑΝ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


09:00 – 10:00 Εγγραφές συνέδρων
10:00 - 11:00 - Έναρξη εργασιών συνεδρίου από τον Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Ι. Μπαλατσούρα
- Χαιρετισμός Πρόεδρου Τοπικής Κοινότητας, κ. Νικόλαο Ι. Μάρκο
-Χαιρετισμός Πρόεδρου Αδελφότητας Κονιάκου κ. Δημήτριο Χ. Χολέβα
- Χαιρετισμός Προσκεκλημένων
- Χαιρετισμός και εισηγητική ομιλία από Πρόεδρο Ομοσπονδίας κ. Ιωάννη Τρίγκα

11:00 - 11:30 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
Προοπτικές Ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ 2014 – 2020
Εισηγητής Δρίτσας Μιχάλης, Στέλεχος Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Τουρισμού Ναυτιλίας και Αντιπρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας

11:30 – 12:00 Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης για τον Τουρισμό

Εισηγητής Kων/νος Κατσιγιάννης του Χρήστο, Πρώην Γενικός Δ/ντης ΕΟΤ, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π

12:-00 - 12:30 Διάλλειμα καφέ


12.:30– 13:00 Εισηγητής κ. Γιώργος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδας


13::00 – 14:00 Ερωτήσεις - Απαντήσεις -Τοποθετήσεις συνέδρων


14:00– 15:00 Τοποθετήσεις Πρόεδρων Τοπικών Κοινοτήτων – ψηφίσματαΜετά το τέλος του συνεδρίου ακολουθεί γεύμαΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β.Δ. ΔΩΡΙΔΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 17ου Αναπτυξιακού – Πολιτιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας, στην τοπική κοινότητα Κονιάκου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κονιάκου, ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κονιάκου και ο Ιερέας του Κονιάκου.
Παρεβρέθηκαν από το Δήμο Δωρίδας ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου, Κωσταντίνος Παλασκώνης και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο Ενταταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αρτινόπουλος και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Επαμεινώνδας Τριβήλος.
Παραβρέθηκαν επίσης οι Πρόεδροι και αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας Β.Δ. Δωρίδας, εκπρόσωποι Συλλόγων από άλλες Κοινότητες, κάτοικοι του Κονιάκου και άλλων κοινοτήτων της Δωρίδας.

Μετά από τους χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β.Δ. Δωρίδας Γιάννης Τρίγκας αναφέρθηκε στην διαδρομή συνεχούς και συνεπούς παρουσίας της Ομοσπονδίας στα αναπτυξιακά και πολιτιστικά δρώμενα τους τόπου μας, μια παρουσία με συνεχής προσπάθειες αναβάθμισης της περιοχής μας.

Οι βασικοί εισηγητές του Συνεδρίου κ.κ. Χρήστος Κτσιγιάννης πρώην Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και ανάπτυξης Μιχάλης Δρίτσας, παρουσίασαν αντίστοιχα τα θέματα, Εθνικό Πρόγραμμά ανάπτυξης του ορεινού Τουρισμού στη Δωρίδα και προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής Δωρίδας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο κ. Κατσιγιάννης αναφέρθηκε στις δράσεις του εθνικού προγράμματος ορεινού τουρισμού στο οποίο έχει ενταχθεί και η ορεινή Δωρίδα, με βελτιώσεις του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, τη μετατροπή των παλαιών σχολείων σε ξενώνες, καθώς και σε δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ορειβασία, η χιονοδρομία, που μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, (όπως ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και ο παραλίμνιος τουρισμός με επίκεντρο τη λίμνη του Μόρνου).
Οι προτάσεις του κ. Κατσιγιάννη περιληπτικά είναι οι εξής:
•    Πρόγραμμα συνολικής ανάπτυξης Βαρδουσίων.
•    Δημιουργία πιο ειδικά ενός σύγχρονου αθλητικού – προπονητικού κέντρου στα Βαρδούσια.
•    Ανάδειξη του μονοπατιού Ε4, ως διαδρομή πολιτισμού ανάμεσα στην Αρτοτίνα και τους Δελφούς.
•    Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης δραστηριοτήτων στη λίμνη του Μόρνου
•    Κατάρτιση μιας διαδρομής θρησκευτικού τουρισμού από την Βαρνάκοβα, στον Όσιο Λουκά Βοιωτίας.
•    Σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την τουριστική ανάπτυξη (προβολή και προώθηση προϊόντων).
•    Ανάδειξη των ηθών και εθίμων, ως στοιχείων τουριστικά αξιοποιήσιμων.
•    Προώθηση του Δημοτικού τραγουδιού ως αγαθό υποψήφιο για τη λίστα άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής Δωρίδας, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα επικείμενα προγράμματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ορεινής Δωρίδας μέσω του αναμενόμενου προγράμματος LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα που θα ενισχυθούν αφορούν:
•    Μεταποίηση από γεωργικό σε γεωργικό προϊόν: ενδεικτικά, κρέας, πουλερικά, κουνέλια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά μέλι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, κλπ.
•    Μεταποίηση από γεωργικό σε μη γεωργικό προϊόν: ενδεικτικά, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, κλπ.
•    Οικοτεχνία και Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: ίδρυση, εκσυγχρονισμός και η επέκταση μονάδων οκοτεχνείας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
•    Τουρισμός: ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων τουρισμού, όπως μονάδες διανυκτέρευσης, μονάδες εστίασης – αναψυχής, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
•    Παροχή υπηρεσιών: ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων.
•  Βιοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση, εμπόριο: ενδεικτικά, παντοπωλεία, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, καταστήματα πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, εργαλείων και εφοδίων, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, παραγωγή φρυγανιών και μπισκότων, μονάδες παραγωγής παγωτού, ζαχαρωτών, λουκουμιών, βανίλιας, χαλβάδων, μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και άλλων αλευρωδών προϊόντων, σαπουνιών, επίπλων, κοσμημάτων, μουσικών οργάνων)
Το σύνολο του LEADER για όλο το νομό Φωκίδας ανέρχεται σε 5,2 εκ. ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αναπτυξιακή φωκική (ΑΝ.ΦΩ. http://www.anfok.gr τηλ. 2265079281 – 2265350696

Άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ Αγροτικής Ανάπτυξης είναι:
•    Μέτρο 6.1: Ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης από νέους γεωργούς
•   Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) υπάρχουν (ή αναμένονται) οι προσκλήσεις:
-    Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β΄κύκλος)
-    Ίδρυσης Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων
-    Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Β’ κύκλος)
-    Ενίσχυσης εξωστρέφειας επιχειρήσεων
-    Ενίσχυσης επιχειρήσεων προστασίας του περιβάλλοντος

Ο Δήμαρχος Δωρίδας  Γιώργος Καπεντζώνης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων της Δωρίδας και ειδικότερα της Β.Δ. Δωρίδας, παρά τα πολλαπλά προβλήματα κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των χρημάτων από την πολιτεία για δημόσιες επενδύσεις σε έργα και υποδομές στις Κοινότητες, την υποστελέχωση τωνυπηρεσιών του Δήμου και κυρίως της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αναφέρθηκε στην αμέριστη στήριξη του Δήμου στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους αντιαναπτυξιακούς περιοριστικούς όρους και τις συνέπειες από τη δημιουργία της Τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Τόνισε το συνεχή αγώνα της δημοτικής αρχής για την καταβολή από την πολιτεία αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδας για την άρση των επιπτώσεων από τη δημιουργία της Λίμνης του Μόρνου, απευθύνοντας έκκληση για ομοψυχία και συνέργεια στο πεδίο της διεκδίκησης. Επίσης διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αγώνας της διεκδίκησης δεν θα σταματήσει και εκτίμησε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο λαός της Δωρίδας στο τέλος θα δικαιωθεί.

Πορίσματα του Συνεδρίου
Οι προτάσεις των εισηγητών που παρουσιάστηκαν περιληπτικά, καθώς και ο αγώνας του Δήμου για καταβολή αντισταθμιστικών από την πολιτεία προς άρση των συνεπειών από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, έγιναν αποδεκτά από το Συνέδριο και αποτέλεσαν τα πορίσματα για τη διεκδίκηση. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17ο Αναπτυξιακό Πολιτιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας


ΒΙΝΤΕΟ
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


  


Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φωκίδας
Kων/νος Κατσιγιάννης, Πρώην Γενικός Δ/ντης ΕΟΤ
Γιώργος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδας
Γιάννης Τρίγκας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β.Δ. Δωρίδας
Έκθεση βιβλίου με θέμα το βουνό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου