Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Παλιοί Οικισμοί του Κουπακίου

Ανακτημένη ανάρτηση από την παλιά ιστοσελίδα του Συλλόγου Κουπακιωτών



 Το χωριό μας αποτελείται σήμερα από ένα και μόνον οικισμό το ΚΟΥΠΑΚΙ. Παλαιότερα υπήρχαν και τα χωριά - οικισμοί:



1. ΙΤΙΑ
Το αναφέρει και ο Πουκεβίλ. Βρίσκονταν στην σημερινή αγροτική περιοχή ΙΤΙΑ. Αναφέρεται και ως χωριό του Δήμου Κροκυλείου το έτος 1837 και εκπροσωπείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Ευθ. Ασημακόπουλο.
Το αναφέρει επίσης και ο Ιάκωβος Ρακγαβής στο βιβλίο του, Μεγάλο Αρχαιολογικό και Τοπογραφικό Λεξικό " ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" το έτος1851.
Το βρίσκομε επίσης και στην απογραφή του πληθυσμού το έτος 1861 με 12 οικογένειες. Έκτοτε δεν ξαναβρέθηκε σε καμία απογραφή πληθυσμού, ούτε και σε άλλα επίσημα έγγραφα.
Η περιοχή ΙΤΙΑΣ αποτελούσε παλαιά ένα από τα 6 τσιφλίκια της Μονής Βαρνάκοβας. Οι κάτοικοι του χωριού Ιτιάς ή πρέπει να ήταν από πολλά χρόνια ενοικιαστές του τσιφλικιού τούτου ή να είχαν εγκατασταθεί αυθαίρετα σε αυτό.
Η Μονή αυτή εκίνησε δικαστικό αγώνα κατά των κατοίκων του χωριού τούτου για την ανάκτηση της παλαιάς της περιουσίας και ο οποίος έληξε το έτος 1862 υπέρ της Μονής Έτσι φαίνεται ότι οι 12 οικογένειες οι οποίες αναφέρονται στην απογραφή του 1861 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και την περιοχή Ιτιάς και να εγκατασταθούν στο χωριό μας.
Υπάρχουν και σήμερα μερικά ερείπια σπιτιών και άλλων κτισμάτων και ονομάζεται η τοποθεσία αυτή Άνω και Κάτω χώρα και Παλιόσπιτα.
Το τσιφλίκι αυτό απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 1930 υπέρ των ακτημόνων καλλιεργητών Κουπακίου και Ζωριάνου και η μεν βοσκήσιμη έκταση νοικιαζόταν υπό των συνεταιρισμών ακτημόνων των δύο αυτών χωριών εις τους κτηνοτρόφους και τα έσοδα διετίθεντο διά την εκτέλεση κοινωφελών έργων, η δε καλλιεργήσιμη διανεμήθηκε στους ακτήμονες για καλλιέργεια.
Το έτος 1954 διαλύθηκαν οι συνεταιρισμοί των ακτημόνων καλλιεργητών και η βοσκήσιμη έκταση παρεχωρήθη στις κοινότητες Κουπακίου και Ζωριάνου.
2.  ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ
Ευρίσκενταν στην ομώνυμη περιοχή. Βρίσκονται εκεί τα ερείπια της εκκλησίας "Οι Άγιοι Απόστολοι" και δυτικά αυτής παλιό Χριστιανικό κοιμητήριο. Βρίσκονται επίσης στην περιοχή αυτή πέτρες πελεκητές και σπασμένα κεραμίδια. Πάντως τα παλαιότερα χρόνια εκεί που καλλιεργούσαν τα χωράφια όλο και κάποιο παλιό αντικείμενο έβγαζε στην επιφάνεια η σκαπάνη του γεωργού. Κυκλοφόρησε κάποια φήμη ότι μερικοί καλλιεργητές βρήκαν και νομίσματα, χάλκινα και αργυρά.
3.  ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ.
Ευρίσκετο στην ομώνυμη περιοχή Ήταν πολύ παλιό χωριό. Παλαιότερο του Πέρα Χωριού. Βρίσκονται και εκεί κομμάτια κεραμιδιών.
4.  ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ
Ευρίσκετο λίγο πιο κάτω, μάλλον Ν/Δυτικά από το χωριό μας. Ήταν νεότερο από το Κάτω Χωριό. Ασφαλώς και τα τρία αυτά χωριά (Πέρα Χωριό, Κάτω Χωριό και Παλιοχώρι) θα είχαν και κάποια ειδικότερη ονομασία, αλλά τίποτε δεν σώζεται από παράδοση για την ονομασία των χωριών αυτών. Ίσως το Πέρα Χωριό να ονομάζονταν Κουπάκι, διότι οι παλαιότεροι το έλεγαν "στο Παλιοκούπακο".
5. ΜΑΡΑΒΕΛΗ
Από ερείπια οικημάτων που σώζονται στην ειδικότερη θέση Πύργος, από ερείπια εκκλησιών Άγιος Ιωάννης, Άγια Παρασκευή, το σωζόμενο εξωκκλήσι Αγία Τριάδα, από μεγάλο αριθμό τάφων και μερικά άλλα μνημεία προκύπτει ότι πρέπει να υπήρχε εκεί κάποιο χωριουδάκι.
6. ΠΟΝΤΖΙΑΝΗ ή ΜΠΟΤΙΑΝΗ
Από τεκμήρια που υπάρχουν και αυτά είναι ο μεγάλος αριθμός τάφων, προκύπτει ότι πρέπει να υπήρχε εκεί κάποιο χωριό, μάλλον μεγάλο. Η λέξη Πονζιανη ή ίσως Μπόντζιανη υποθέτω ότι πρέπει να είναι παραφθορά κάποιας άλλης ή να είναι λέξη ξενική ή και πιθανόν να ήταν το όνομα ή επώνυμο του τσιφλικούχου της περιοχής αυτής προ πολλών ετών, άγνωστο πότε, ίσως επί τουρκοκρατίας.

Διανομή στοιχείων τοπωνυμίων κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο Κουπάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.