Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ένα Αρωματικό σεμινάριο .... Φάρμακο για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας

Ένα καταπληκτικό σεμινάριο για Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, απο Πέμπτη 1η Νεομβρίου μέχρι Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.  Το σεμινάριο το οποίο ήταν μία προσφορά του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τον Δήμο Δωρίδας δίδαξαν η Δρ γεωπόνος Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δρ Νικόλαος Κρίγκας, Δόκιμος Ερευνητής,  ΙΓΒΦΠ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,  ο Δρ γεωπόνος-βιολόγος Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δημητρέλλος, η Αρχιτέκτων τοπίου- Γεωπόνος Μαρίνα Παναγιωτίδου και ο Δρ. Ανδρέας Οικονόμου.
 
Η Δρ. Ελένη Μαλούπα


Εκτός από τα γενικές και πολύτιμες γνώσεις για τα ΑΦΦ, το σεμινάριο αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το επιχειρησιακό σχέδιο του Ορεινού Βοτανικού Κήπου Δωρίδας στην Πενταγιού που προετοιμάζει ο Δήμος Δωρίδας μετά από την πρωτοβουλία του Συλλόγου Πενταγιωτών και του δυναμικού Προέδρου τους κ. Στέλιου Τσιώρη μαζί με την θερμή  υποστήριξη του τοπικού εκπροσώπου κ. Αποστόλη Ασημάκη.  Η πρόταση του Βοτανικού Κήπου, η οποία θυμίζουμε πως ως ιδέα ξεκίνησε το 2013 από το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/δ Δωρίδας, θα κατατεθεί σύντομα στην Αναπτυξιακή Φωκική προκειμένου να διεκδικήσει την χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα Leader+.

Την παρουσία στο σεμινάριο, έδωσε το Σάββατο η Διοίκηση του Εμπορικου Επιμελητήριου Φωκίδας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Αυγερινός και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κουλός, που άκουσαν μία πρόταση για άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΟ με σκοπό την απόκτηση γενετικής πιστοποίησης σε αρωματικά φυτά της περιοχής μας που θα μπορούσε να ωφελήσει τους παραγωγούς τροφίμων του νομού μας, ανάλογη με αυτή που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Τρικάλων. Χαιρετισμό απήθυνε και ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης Γιώργος που για άλλη μία φορά εξέφρασε την πίστη του στο εγχείρημα του Βοτανικού Κήπου και θα υποστηρίξει το αίτημα της γενετικής πιστοποίησης που μπορεί να λειτουργήσει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση μαζί με την λειτουργία του Βοτανικού Κήπου.

 Παρόντες επίσης ήταν και τα γειτονικά χωριά που στηρίζουν δυναμικά την πρόταση που αναμένεται να αναπτύξει ευρύτερα την περιοχή. Έτσι παρόντες από το Κροκύλειο ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Γραββάνης με τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Μαυραγάνη, η Πρόεδρος του Τριστένου κα. Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Ζωριάνο κ. Γιώργος Νικολόπουλος και ο Εκπρόσωπος της κοινότητας Περιβολιού και ιστορικό μέλος της Ομοσπονδίας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης που συζήτησαν παράλληλα την πιθανότητα τα ΑΦΦ να αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Το σεμινάριο απέσπασε πολύ καλά σχόλια τόσο από στελέχη του Δήμου όσο και από ιδιώτες που συμφώνησαν στις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή για την ανάπτυξη των Αρωματικών - Φαρμακευτικών Φυτών.
  
Οι εργασίες του σεμιναρίου σεμινάριο έκλεισαν την Κυριακή με μια θαυμάσια βοτανική ξενάγηση που κατέληξε στις Καρούτες και στην οποία παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.