Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Τα "Τούμπανα στο Άβορο" παιζουν μέσα από το πρώτο βιβλίο του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας

Μέσα από ένα βιβλίο του Λυκείου Ελληνίδων Φωκίδας με την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας, παρουσιάζεται η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του Αβόρου


Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο του Λυκείου των Ελληνίδων Φωκίδας με τίτλο «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ». Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το πολύ γνωστό ποίημα της Δωρίδας ‘Τούμπανα στον Άβορο, χορός στο Σεβεδίκο’ και το βιβλίο εστιάζεται στην ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράδοση του Αβόρου. Ο Άβορος είναι ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας του Δήμου Δωρίδος, που, όμως, χορεύει διαφορετικά από όλη την υπόλοιπη Δωρίδα. Η μεγάλη πρωτοτυπία του χωριού έγκειται στο 3ημερο πανηγύρι του και ιδιαίτερα την τρίτη ημέρα του πανηγυριού όπου τελείται το δρώμενο ‘Πάνω Ζε’. Πρόκειται για ένα αποκριάτικο δρώμενο ενταγμένο στο τελετουργικό πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο παραμένει ζωντανό και συσσωρεύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ποικιλία τοπικών τραγουδιών, ιδιαίτερα κάλαντα, τοπικές συνταγές και πολλά ακόμη λαογραφικά στοιχεία συνοδεύουν το βιβλίο αυτού του πανέμορφου χωριού.


Το βιβλίο «ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΒΟΡΟ» είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας που έχει αναπτύξει το Λύκειο των Ελληνίδων Φωκίδας με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Φωκίδας. Τη Φωκίδα δεν την βλέπουμε και πολύ συχνά στην τηλεόραση, δεν ακούμε συχνά για τα ήθη, έθιμα, για την παράδοση, για το χορό της. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο ο Νομός μας δεν έχει ακόμα ερευνηθεί όπως του αρμόζει. Υπάρχει ζωντανό υλικό στα χωριά μας, αλλά δεν υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από τους φορείς του Νομού, ώστε να παραμείνει ζωντανό και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές. 
 
Μήπως έχει θεωρηθεί ότι δεν έχουμε και κάτι σπουδαίο να προβάλλουμε, όπως έχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές; Ο Άβορος είναι η απάντηση ότι όχι μόνο έχουμε ‘τα δικά μας’ ήθη και έθιμα, αλλά είναι και πολύ ιδιαίτερα.






ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ευθυμία Παναγιωτοπούλου panagefthimia@hotmail.com
ΕΚΔΟΤΗΣ Λύκειον των Ελληνίδων Φωκίδας lefokidas@hotmail.com2266031039
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ Δήμου Δωρίδος
ISBN 978-618-85114-0-8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.