Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Οι λίμνες της ζωής μας

Η λίμνη του Μόρνου σε φωτογραφία του Θάνου Κολοκυθά
 Οι λίμνες αποτελούν αναμφίβολα κάποια από τα πιο ατμοσφαιρικά τοπία της φύσης. Με ομορφιά που γαληνεύει και μορφές ζωής που εντυπωσιάζουν, οι λίμνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων.
Κάθε λίμνη και ένας θρύλος, κάθε βόλτα δίπλα τους και μια ξεχωριστή εμπειρία. Κοιτάζοντας τες, βλέπεις το γαλάζιο του ουρανού στον μεγάλο τους καθρέφτη και οι στιγμές καταφέρνουν να γίνουν πιο όμορφες.
Τα ειδυλλιακά τοπία των λιμνών αλλά και η προστασία τους, αποτέλεσαν την εναρκτήρια ιδέα του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» το οποίο αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ιδρύθηκε το 2012, εδρεύει στο Δωρίδα, δήμος όπου υπάγεται ο ταμιευτήρας του Μόρνου. Ο Μόρνος, αποτελεί τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα πόσιμου ύδατος στην Ελλάδα. Η δυναμική του δικτύου είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο αριθμεί σήμερα 32 μέλη - δήμους με 32 λίμνες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η σύσταση του δικτύου, έχει συμβάλει και συνεχίζει να συμβάλει ενεργά σε περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Από τους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι η προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας υδάτων, καθώς και η προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, μια ακόμα σημαντική επιδίωξη του Δικτύου είναι η ανάδειξη της πλούσιας ομορφιάς των λιμνών του, μέσα από την προώθηση του οικοτουρισμού, με σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον.
Σε κάθε λίμνη του δικτύου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη φυσική ιστορία του τόπου, να συνειδητοποιήσει τις οικολογικές ιδιαιτερότητές του και να παρατηρήσει την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας. Οι παραλίμνιες βόλτες, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρήσει κανείς τα μοναδικά χρώματα και αρώματα της φύσης και να θαυμάσει το μεγαλείο της, όλες τις εποχές του χρόνου.
Επιπλέον, σε κάθε μέρος προσφέρεται τουριστική υποδομή υψηλής ποιότητας, γνήσιες τοπικές γεύσεις και ντόπια κρασιά, ενώ οι υπέροχοι παραδοσιακοί ξενώνες, τα γραφικά ταβερνάκια με θέα στη λίμνη, οι παλιές μονές, τα παραλίμνια μονοπάτια για πεζοπορία, τα χωριά και οι πόλεις με ιστορία, καθώς και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων αποζημιώνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Οι λίμνες της Ελλάδας είναι πολλές, εντυπωσιακές και έχουν το χάρισμα να μαγεύουν τους επισκέπτες τους. Μπορείτε να τις ανακαλύψετε πριν τις επισκεφθείτε, στο site του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, www.lakesnetwork.eu , όπου συγκεντρώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε λίμνης. Κάθε χαρακτηριστικό και μια ακόμα εξερεύνηση στον φυσικό ελληνικό πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.