Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Δωρικός οίνος, ένα βιολογικό κρασί από τον Κονιάκο

του Γιώργου Ι. Μπαλατσούρα
 
Βρισκόμαστε στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων ορέων, σε υψόμετρο 800 μέτρων, κοντά στο νότιο άκρο του βουνού. Η περιοχή φαίνεται να κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, καθόσον οριοθετείται στις παρυφές της Δρυοπίδος, κοιτίδας των Δωριέων. Το πυκνό δάσος των δρυών και ελάτων περιορίστηκε από τον ανθρώπινο  παράγοντα με την πάροδο των ετών για τις αναγκαίες καλλιέργειες, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα αμπέλια. «Mαυρούδια» τα έλεγαν οι παλαιότεροι, (το γνωστό ως αραχωβίτικο ή σκυλοπνίχτης Αραχώβης), «κοκκινάρες» (ποικιλία ροδίτη με έντονο ρουμπινί χρώμα), ασπρούδες (λευκό, γλυκό σταφύλι που το είχαν στις κληματαριές) και «(γ)κοσμάδια», η μοναδική ποικιλία κοσμάς ή σταυροκοσμάς που ευδοκιμεί μόνο στον τόπο μας,  όλες οινοποιήσιμες ποικιλίες της ευλογημένης ελληνικής γης. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ο αμπελώνας του χωριού Κονιάκος Δωρίδος ήταν σε πλήρη άνθηση. Από τότε όμως μέχρι το 2000 ακολούθησε τη μοίρα όλης της ορεινής υπαίθρου, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται σήμερα ελάχιστα αμπελοτεμάχια.



Λόγω της αγάπης μας προς τον τόπο και με σκοπό να διασώσουμε ποικιλίες οιναμπέλου αμιγώς ελληνικές, από το 1998 ανασυστήσαμε και καλλιεργούμε βιολογικά λίγα στρέμματα με κοσμάδι, μαυρούδι, κοκκινάρα και ασπρούδα. Η φιλοδοξία μας είναι να παράγουμε προϊόντα με οικολογικό τρόπο σ’ ένα περιβάλλον παρθένο (ακόμη) από περιβαλλοντικές μολύνσεις‚ από ξεχασμένες (λόγω μικρής στρεμματικής απόδοσης και ορεινής εγκατάλειψης) ελληνικές ποικιλίες, το οποίο κάθε χρονιά θα περιβάλλουμε με ξεχωριστή φροντίδα.

Βιοκαλλιεργούμε με πιστοποίηση του οργανισμού ΔΗΩ από το 1998.

Οινοποιούμε κάθε χρονιά  μικρό αριθμό φιαλών. Κάνουμε ερυθρά οινοποίηση χρησιμοποιώντας τη μακραίωνη τοπική εμπειρία, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές θερμοκρασίες ζύμωσης, το μικροκλίμα της περιοχής στην ωρίμανση και συγκομιδή και τα υλικά της φύσης. Το κόκκινο κρασί μας, πριν εμφιαλωθεί, παραμένει για έξι τουλάχιστον μήνες σε δρύινα βαρέλια για τον εμπλουτισμό του με τανίνες και αρώματα του ξύλου και στη συνέχεια εμφιαλώνεται και ωριμάζει στο μπουκάλι  προκειμένου να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του και βεβαίως έχει δυνατότητα παλαίωσης. Το λευκό το οινοποιούμε  με τον ορεινό ροδίτη, ο οποίος του δίνει έντονο χρυσαφί χρώμα, πλούσιο σώμα και δυνατότητα παλαίωσης.

Δωρικός Οίνος
τηλ. 6948376624
akis.bal@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.