Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

«Δημοτικά τραγούδια της Δωρίδας» του Φώτη Κατσούδα

Στις 9 Αυγούστου 2017 στο χώρο μπροστά στο Δημαρχείο Ευπαλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας  Φώτη Κατσούδα «Δημοτικά τραγούδια της Δωρίδας». Ήταν μια ζεστή φεγγαρόλουστη αυγουστιάτικη βραδιά που προϊδέαζε για την όμορφη τελετή που θα ελάμβανε χώρα. Ήταν μια πνευματική πολιτιστική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Δωρίδας, την Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας, την Ένωση γυναικών Φωκίδας και το Λαογραφικό μουσείο Ευπαλίου

 
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης  ήταν η κα. Σοφία Μανιού φιλόλογος του ΓΕ. Λ. Ευπαλίου η οποία ήταν εξαιρετική στην παρουσίαση των ενοτήτων του βιβλίου. Μετά από την παρουσίαση κάθε ενότητας ακολουθούσε παραδοσιακός χορός κάποιου επιλεγμένου τραγουδιού που περιέχεται στο βιβλίο και ξυπνούσε μνήμες σε κάθε Δωριέα που παρακολούθησε την εκδήλωση. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την Ορχήστρα του κ. Παντελή Αναστασόπουλου και με τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων  Ευπαλίου, Τολοφώνας και Προσηλίου, οι οποίοι όλοι ήταν καταπληκτικοί και στην ουσία ζωντάνεψαν τα τραγούδια που ήταν αποτυπωμένα στο χαρτί. 

 

Ο Φώτης Κατσούδας στην αποφώνηση της βραδιάς αναφέρθηκε στην έννοια της παράδοσης και πως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά από τις θύμισες γηραιότερων σε νεότερων. Αναφέρθηκε στη δυσκολία διδασκαλίας της παράδοσης στο σύγχρονο σχολείο, αλλά στην ανάγκη να γίνουν οι εκπαιδευτικοί θεματοφύλακες της λαϊκής παράδοσης. Τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της αγνότητας της παράδοσης και στο ξεκαθάρισμα της λαϊκής παράδοσης από σύγχρονα στοιχεία που την αλλοιώνουν και αποπροσανατολίζουν τις νέες γενιές. 

Ευχόμαστε ως «Ένωση Ποτιδανείων Δωρίδας» το συγκεκριμένο βιβλίο να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε Δωριέα και όχι μόνο. 
Καλοτάξιδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.