Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» ζητά τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Στερεάς


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέτει σε εφαρμογή ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα  για την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων, την ενδυνάμωση του τουρισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας, την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή».  Για την επίτευξη του εγχειρήματος αυτού, η Πολιτιστική Διαδρομή υποστηρίζεται από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.).

Η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου «προϊόντος» πολιτιστικού τουρισμού, ώστε να αναδειχθεί  η Περιφέρεια ως ένας ποιοτικός και αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός, μέσα από την έξυπνη προβολή, την  αξιοποίηση των πολιτιστικών - φυσικών πόρων και τη δικτύωση του ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της.


Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε μία διαδρομή φύσης και πολιτισμού που διαθέτει 7 εναλλακτικά σημεία εκκίνησης, 7 βασικούς κόμβους, που συνθέτουν την ιστορία και την παράδοση της Στερεάς Ελλάδας και  προσφέροντας στους επισκέπτες εσωτερικές διαδρομές σε τοπικά δίκτυα με εμβληματικά μνημεία, σε διαδρομές στον χώρο και στον χρόνο.

 Οι κόμβοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις : α) είναι αναγνωρισμένοι για την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία, β) αποτελούν πόλους έλξης επισκεπτών γ) έχουν δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου  εξυπηρέτησης στους επισκέπτες δ)και μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία εκκίνησης προς ποικίλες εσωτερικές διαδρομές.

Οι 7 βασικοί κόμβοι (Χαλκίδα-Ερέτρια, Θήβα, Ορχομενός, Δελφοί-Παρνασσός, Θερμοπύλες, Καρπενήσι και Σκύρος) μαζί με τους αντίστοιχους άξονες εισόδου, εσωτερικά δίκτυα και μεσοσταθμούς, δίνουν την δυνατότητα στους ταξιδιώτες να επιλέξουν τον δικό τους συνδυασμό διαδρομών στο πλαίσιο ενός ταξιδιού ανάλογα με τις εμπειρίες που θέλουν να απολαύσουν, καθώς η “Διαδρομή” προσφέρει επιπρόσθετες περιηγήσεις και δραστηριότητες (π.χ. γαστρονομία, εκδηλώσεις, τουρισμό φύσης-περιπέτειας, θρησκευτικό τουρισμό,  τουρισμό ήλιου και θάλασσας, τουρισμό πόλεων, χιονοδρομικό τουρισμό, τουρισμό ευεξίας).

Η “Διαδρομή”, συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων, προσφέρει ένα πεδίο εξερεύνησης άνω των 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πλούσιο στην αναζήτηση εμπειριών και των πέντε αισθήσεων, με μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων πνευματικής και σωματικής ανάτασης για όλες τις εποχές του χρόνου, οι οποίες περιμένουν να ανακαλυφθούν και να αναδειχθούν.

 Η «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» προσφέρει πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε:
•    2, αναγνωρισμένα από την UNESCO, μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών και η Μονή Οσίου Λουκά)
•    περισσότερους από 1.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όλων των περιόδων (προϊστορικά, αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα μνημεία) και τύπων (οικιστικά σύνολα, θέατρα, ναοί, οχυρωματικές κατασκευές, βιομηχανικά κτήρια, κλπ)
•    40 Μουσεία, εκ των οποίων τα 19 είναι αρχαιολογικά και συλλογές ενώ τα 21 είναι θεματικά (λαογραφικά, ιστορικά, μουσεία φυσικής ιστορίας, κλπ)
•    16 χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς.
•    πληθώρα προστατευμένων περιοχών όπως 3 περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, 2 Εθνικούς Δρυμούς, 27 τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και 37 πεζοπορικά μονοπάτια.
•    91 θερμομεταλλικές πηγές, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του συνόλου των θερμομεταλλικών πηγών όλης της Ελλάδας.
•    2 χιονοδρομικά κέντρα με ισχυρή παράδοση και εμβέλεια εθνικού επιπέδου
•    μεγάλο μήκος ακτογραμμών με όρμους και παραλίες, οι 21 από αυτές με Γαλάζια Σημαία, κατάλληλες για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και συναφείς δραστηριότητες αναψυχής.
•    σημαντικά προστατευόμενα υδατικά συστήματα όπως λίμνες, ποταμοί, εκβολές, υδροβιότοποι κλπ ενώ σε 5 θέσεις προσφέρονται δραστηριότητες αναψυχής.
•    περισσότερους από 200 χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος
•    τουλάχιστον 15 εκδηλώσεις υπερτοπικής εμβέλειας
•    11 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που συμμετέχουν στο Καλάθι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Προκειμένου να προωθηθεί η Διαδρομή και η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ως ποιοτικός και αναγνωρίσιμος προορισμός, θα απαιτηθεί κοινό όραμα αλλά και προσπάθεια  για τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Κομβικό ρόλο στην εν λόγω πρόταση έχουν οι τοπικές επιχειρήσεις της Στερεάς που με την ενεργό συμμετοχή τους θα συνδέσουν τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού με την τοπική κοινωνία προσφέροντας στον επισκέπτη αλησμόνητες εμπειρίες μέσα από ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Συγκεκριμένα  προβλέπεται  μια κοινή δράση - που την ονομάζουμε Τοπικό Σύμφωνο Ανάπτυξης - όπου θα συνεργαστούν  οι τοπικοί επιχειρηματίες  μεταξύ τους και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βασίζεται σε μια εθελοντική Συμφωνία που αρχικά δημιουργεί ένα  κλίμα εμπιστοσύνης  και αποσκοπεί στην δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου που θα περιλαμβάνει  επιχειρήσεις κατά μήκος της πολιτιστικής διαδρομής με τις οποίες έρχεται σε άμεση επαφή ο τουρίστας -καταλύματα, εστίαση, καταστήματα-  αλλά και αυτές που τις προμηθεύουν με προϊόντα ή τους προσφέρουν υπηρεσίες.

Βασικά χαρακτηριστικά του Συμφώνου είναι τα εξής:
Απευθύνεται σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς ιδιωτικού, κοινωφελούς και δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίοι σχετίζονται με τη «Διαδρομή» και αποφασίζουν να συνεργαστούν σε εθελοντική βάση, με αυτοδέσμευση στην ποιότητα, προκειμένου να προωθήσουν τη Διαδρομή και την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ως προορισμό, με κοινό όραμα τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

Επιδιώκεται να συγκροτηθεί ένα ισχυρό δίκτυο που θα λειτουργεί μέσα από τους κανόνες του Συμφώνου και τα μέλη του τόσο μεμονωμένα, όσο και -κυρίως- μέσω συνεργειών, αποδέχονται την τοπική στρατηγική ανάπτυξης, ενσωματώνουν στοιχεία της τοπικής ταυτότητας στην πολιτική και τη λειτουργία τους και συντελούν στην καθιέρωση της ταυτότητας του brand name της Διαδρομής. Παράλληλα, κάθε μέλος λειτουργεί ως πρεσβευτής των άλλων μελών και της περιοχής

Η συμμετοχή  των μελών στο Σύμφωνο είναι εθελοντική και χωρίς κανένα κόστος  για την πρώτη διετία. Τα κριτήρια συμμετοχής δεν αποθαρρύνουν τις μικρότερες επιχειρήσεις απ’ το να προσέλθουν στο Σύμφωνο, αλλά αντιθέτως τις «επιβραβεύουν», στο μέτρο που ενσωματώνουν μια πολιτική αλλαγών και αυτοβελτίωσης.

Η συμβολή του κάθε μέλους δεν αποτιμάται μόνο σε οικονομικούς δείκτες, αλλά και από την έμπρακτη προσπάθεια για ενσωμάτωση της καινοτομίας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των τοπικών, πολιτιστικών στοιχείων και λοιπών εισροών στη λειτουργία μιας επιχείρησης.

«Μικροί» και «μεγάλοι» αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, που εμπνέεται και εργάζεται για τον ίδιο στόχο.  Από την ίδια τη δομή της διοίκησης του Τοπικού Συμφώνου Ανάπτυξης εξασφαλίζεται μια δυναμική ισορροπία που ωθεί τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να εργαστούν μαζί για τους σκοπούς της επιδιωκόμενης δικτύωσης και για την καθιέρωση της Διαδρομής. 

Ο επισκέπτης ακολουθεί την διαδρομή που υποστηρίζεται από ειδική σήμανση η οποία τον κατευθύνει στα μνημεία και στα αξιοθέατα, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο δίκτυο  αναγνωρίζονται από τον επισκέπτη χάριν του ειδικού σήματος που έχουν αναρτήσει στην προθήκη τους. 

Μια ψηφιακή εφαρμογή (App) στο κινητό του επισκέπτη συμπληρώνει με χάρτη και επεξηγηματικά κείμενα που βοηθούν την αναγνωρισιμότητα των μνημείων και των επιχειρήσεων που αυτός συναντάει ή που βρίσκονται στην περιοχή της διαδρομής του.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάσσει και χρηματοδοτεί μέσω της ΟΧΕ την προσπάθεια αυτή, συμμετέχει ως επικεφαλής μαζί με σημαντικούς εταίρους-φορείς στην διακυβέρνηση του project «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» (ΣΕΤΕ, Marketing Greece, Σωματείο Διάζωμα, Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας και άλλοι) και έχει ορίσει την εταιρεία της, Αναπτυξιακή Εύβοιας Α.Ε., ως φορέα λειτουργίας της διαδρομής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση οι τοπικές επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας, που θέλουν να συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνούν με την Αναπτυξιακή Εύβοιας Α.Ε. είτε τηλεφωνικά στα 22210-26626 και 22210-89706 είτε μέσω FAX στο 22210-77747 είτε ηλεκτρονικά στο diadromi@anevia.gr

Για τον Φορέα Λειτουργίας
Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε.
Κούκουζας Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.