Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

COVID-19…Macrolepiota procera… RAINBOW… Panaxia quadripunctaria… ΨΗΛΟ ΧΩΡΙΟ

 Aν και είμαστε υπέρμαχοι της Ελληνικής γλώσσας επιβάλλεται η επικεφαλίδα του άρθρου να έχει λατινικούς χαρακτήρες (στα επιστημονικά ονόματα), διότι στα Βαρδούσια έχουμε αρκετούς επιστήμονες και ειδήμονες επί παντός επιστητού και επιπλέον πρέπει να προκαλέσουμε έτι περαιτέρω την ανάγνωση του άρθρου.

 
Ένας ιστορικός του μέλλοντος λοιπόν, θα γράφει για τα γεγονότα που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι δίνοντας μία αλληγορική και ίσως παραμυθένια περιγραφή.



¨…Ήταν ένας περίεργος Αύγουστος το καλοκαίρι του 2020. Στο μικρό ¨γαλατικό¨ χωριό (ΨΗΛΟ ΧΩΡΙΟ) είχε έντονες βροχές καθ΄ όλη την διάρκεια του μήνα (εικ.1). Πάντα μετά την βροχή έβγαινε το ουράνιο τόξο (RAINBOW) (εικ.2). Βέβαια κάθε πρωί ο λαμπερός ήλιος έδινε μία ζωντάνια στα χρώματα της φύσης ακόμα και μέσα από τις μικρές σταγόνες που είχαν μείνει πάνω στα φύλλα και προσπαθούσαν να δραπετεύσουν (εικ.3).



Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι απλοί άνθρωποι υγρασία και ζέστη είναι οι ιδανικές συνθήκες για να ξεπετάξει η φύση από μέσα της τα μανιτάρια και μάλιστα ένα από τα πλέον γνωστά. Και αυτό ήταν η μακρολεπιότα Macrolepiota procera (εικ.4). Είχε γεμίσει το χωριό με αυτά τα μανιτάρια. 


Ωωω τι σύμπτωση! Κυττάξτε καλά! Το μανιτάρι έμοιαζε με ένα κακό μικρόβιο που βασάνιζε την χώρα και όλον τον κόσμο, τον κορονωϊό (COVID -19) (εικ.5). Ολοι τρομάξανε τρέχανε να κρυφτούνε, τα γύρω χωριά φοβηθήκανε, οι ¨ξερόλες¨ της περιοχής αρχίσανε τις αναλύσεις και ο τοπικός άρχοντας των Βαρδουσίων υπερέβαλε εαυτόν με φιρμάνια και δηλώσεις.
 


Όμως το μικρό ¨γαλατικό χωριό¨ (Ψηλό Χωριό ή Νούτσομβρος), ενωμένο όπως κάνει πάντοτε στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του και με την καθοδήγηση της σοφίας του Προέδρου του (κος Βρέττας Γεώργιος), έδιωξε την σκιά και την μαυρίλα που είχε αρχίσει να το σκεπάζει. 


Έτσι για άλλη μία χρονιά και αφού έφυγε όλη αυτή μαυρίλα, άρχισαν πάλι να πετάνε ελεύθερες οι πεταλούδες στο χωριό και πρώτη πρώτη, η νυχτοπεταλούδα της Ρόδου (Panaxia quadripunctaria) (εικ.6) Σίγουρα οι Ψηλοχωρίτες γίνανε πιο σοφοί μετά από αυτήν την εμπειρία, όμως αντί να στροβιλίζουν στο μυαλό τους τα λόγια του Μακρυγιάννη…¨είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ…, είχαν πλέον στην σκέψη τους αυτήν την εικόνα (εικ.7) για κάποιους συντοπίτες που τους θεωρούσαν φίλους τους…¨ 


Αφορμή αυτού του δημοσιεύματος είναι η αντιμετώπιση του γνωστού ενός, επαναλαμβάνω ενός (1) ¨επιβεβαιωμένου¨ (σε Κέντρο Υγείας του Ν. Αττικής) κρούσματος covid-19 σε άτομο που έκανε ολιγοήμερες διακοπές στο Ψηλό Χωριό την περίοδο του δεκαπενταύγουστου. 
 

 Υπήρξαν αρκετοί φίλοι μας που δείξανε πραγματικό ενδιαφέρον και τους ευχαριστούμε.

Αυτόν όμως που πραγματικά ¨ευχαριστούμε¨ είναι τον Αντιδήμαρχο Βαρδουσίων και υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δωρίδας Κωνσταντίνο Παλασκώνη, που πέραν των δηλώσεων (και των πρώτων και των ανασκευασμένων) που έκανε σε δημοσιογραφικά sites και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Ίσως υπάρχει αδυναμία, άγνοια και έλλειψη αρμοδιοτήτων και μάλλον ανούσιες τάσεις αυτοπροβολής.

Αγαπητέ μου Δήμαρχε Γιώργο Καπεντζώνη, όσο και να το θελήσανε κάποιοι δεν θα κάνω αντιπολίτευση ΕΤΣΙ για την αντιπολίτευση. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ είναι πιό σημαντική από οτιδήποτε άλλο στην σύγχρονη εποχή. ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ από τον πρώτο έως τον τελευταίο που έχει αυτήν την αρμοδιότητα.

ΥΓ. Τους χαρακτηρισμούς που μας απέδωσαν κάποιοι όψιμοι και μη εραστές των Βαρδουσίων, όπως “αγράμματοι, ανίκανοι, ανεύθυνοι, λαγοί του Καπεντζώνη κλπ.”, τους αφήνουμε στην κρίση του αναγνωστικού κοινού. Απλά τους λέμε ότι η δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικών δεδομένων εκτός από απαράδεκτη ηθικά, ίσως είναι και νομικά ελεγχόμενη.


Χρήστος Μητρόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Υψηλοχωριτών 



 
Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.