Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Πως θα γίνει η ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων στο Διχώρι

 

 

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, ο Δήμος Δωρίδας προχωρά στην υλοποίηση του έργου ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΔΙΧΩΡΙΟΥ Δ.Ε. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, με εκτιμώμενη αξία 108.322,82€ χωρίς ΦΠΑ, χρηματοδοτούμενο από πιστώσεις του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 25-06-2021, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 2-7-2021. 

Από τα έγγραφα της προκύρηξης τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Τεχνική Έκθεση, σύμφωνα με την οποία κυρίαρχο μέλημα της πρότασης αποτελεί η οργάνωση των κινήσεων πεζών και αυτοκινήτων με στόχο την απρόσκοπτη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες αποκόπτοντας την πρόσβαση των αυτοκινήτων από αυτούς με σταθερά και μη προσπελάσιμα όρια. Σκάλες, ράμπες, κτιστά παρτέρια, αποτελούν τις κύριες κατασκευές οριοθέτησης των χώρων αυτών. Ο αστικός εξοπλισμός, θα αποτελείται κυρίως από μόνιμα κτιστά αντικείμενα, μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται καθιστικά, τραπέζια και πάγκοι, από πέτρα και μπετό, ενώ τα φωτιστικά και οι κάδοι ανακύκλωσης θα είναι παραδοσιακού τύπου.

Οι αναπλάσεις περιλαμβάνουν τους εξής χώρους:

1.Κεντρική Πλατεία

Το σχήμα και η μορφολογία της κεντρικής πλατείας θα κρατηθούν ως έχουν. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν εδώ θα έχουν στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων μέσω του διαχωρισμού των δύο κινήσεων. Η πρόταση περιλαμβάνει αποξήλωση επενδύσεων πέτρας, με στόχο την αντικατάστασή τους με τοπική πέτρα στους χρωματισμούς των παραδοσιακών κτισμάτων του οικισμού. Επίσης θα υπάρξει διαπλάτυνση του περιμετρικού διαδρόμου ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τραπεζοκαθίσματα και μεγάλες παρέες, διατηρώντας τα υφιστάμενα δένδρα.  Τα αυτοκίνητα θα περιοριστούν στους υποδεικνυόμενους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι θα διαχωρίζονται με σκαλιά. Ζαρντινιέρες και σκαλοπάτια συπληρώνουν την πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαρακτηριστική κτιστή περιτείχιση του κεντρικού πλατάνου θα επανέλθει στην αρχική της μορφή με τους χαρακτηριστικούς ογκόλιθους, σε αποχρώσεις όμοιες με αυτές του καταστήματος αλλά και της μάντρας της εκκλησίας. Τέλος κατά μήκος του τοιχίου της εκκλησίας, θα κατασκευαστεί κτιστό καθιστικού χαμηλού ύψους.


 2. Προαύλιος χώρος Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής

Ο χώρος έχει έκταση ≅ 490τ.μ. και στόχος της μελέτης είναι να θέσει σαφή όρια στην κίνηση των αυτοκινήτων καθώς με την υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος. Έτσι στην είσοδο της πλατείας και κατά τη συνήθη διαδικασία, προτείνεται η δημιουργία τριών θέσεων στάθμευσης έξω από την πλατεία. Η πλατεία με το δρόμο θα διαχωρίζονται μέσω πετρόχτιστων ζαρντινιερών και μιας ασκεπούς κλίμακας. Η υπάρχουσα πλακόστρωση θα αποξηλωθεί και θα αντικατασταθεί με νέα από τοπικές πέτρες. 

Πίσω από την εκκλησία, μία σκάλα 3 σκαλιών θα οδηγεί σε ένα υπαίθριο καθιστικό, ένα δεύτερο προαύλιο με κεντρικό στοιχείο έναν πελώριο βράχο. Κεντρικά του καθιστικού θα υλοποιηθεί μια μεταλλική κατασκευή για την ανάρτηση της καμπάνας της εκκλησίας, η οποία έχει μείνει χωρίς στήριξη έπειτα από την καταστροφή του στηρίγματος της λόγω κεραυνού.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών έχει οριστεί στις 180 ημέρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.