Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Η πτώση ενός συμμαχικού βομβαρδιστικού του Β' Π.Π. στον Δάφνο

 Μία αρκετά απρόσμενη ανάρτηση είδαμε στην  ομάδα dafnos του facebook. Συγκεκριμένα η Αγγλίδα  Alison Bennetts ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πλήρωμα ενός βομβαρδιστικού Wellington των συμμαχικών δυνάμεων που έπεσε στις  15 Σεπτεμβρίου 1944 κοντά στον Δάφνο και στο οποίο επενέβαινε ο θείος της. Κατά την πτώση του αεροσκάφους, όλα τα μέλη του πενταμελούς πληρώματος σκοτώθηκαν και περισυλλέγησαν από τους κατοίκους του Δάφνου οι οποίοι έσπευσαν για βοήθεια και φρόντισαν για την ταφή. Αργότερα οι σωροί μεταφέρθησαν στο κοιμητήριο του Φαλήρου. Αν και περάσαν πολλά χρόνια ελπίζουμε να μαθευτεί κάτι περισσότερο, για ένα γεγονός που ούτε εμείς γνωρίζαμε.



Όλη η ανάρτηση σε μετάφραση του Γιώργου Τσιρίκου:
Γεια σας Δαφναίοι. Ζω στο Κέμπριτζ στην Αγγλία. Έγινα μέλος στην ομάδα ελπίζοντας να βρω περισσότερες πληροφορίες και για να σας δώσω τις ευχαριστίες μου. Στις 15 Σεπτεμβίου 1944, ο θείος μου, James Samuel Bennetts, ήταν στο βομβαρδιστικό Wellington των συμμαχικών δυνάμεων που συνετρίβη στα βουνά κοντά στο χωριό σας. Όλο το πλήρωμα, πέντε άτομα, σκοτώθηκε και πληροφορήθηκα από την πολεμική αεροπορία ότι οι κάτοικοι του Δάφνου πήγαν στα βουνά, ανέσυραν τα πτώματα και τα έθαψαν. Μετά τον πόλεμο οι σοροί μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο του Φαλήρου στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κατοίκους του Δάφνου που πήγαν στα βουνά να σώσουν τον θείο μου και το υπόλοιπο πλήρωμα και έκαναν την ταφή. Μόλις η οικογένειά μου έμαθε αυτή την πληροφορία συγκινήθηκε. Ο θείος μου ήταν 24 χρονών και ο μοναδικός Βρετανός το πληρώματος. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν από τη Νέα Ζηλανδία. Θα ήμουν ευγνώμων αν γνωρίζει να μου πει κάποιος τι έγινε, κυρίως που έγινε η ταφή του πληρώματος στο Δάφνο και ποιοι από τους κατοίκους βοήθησαν.

Παρακάτω είναι η επίσημη ανακοίνωση από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία:
 
Πέμπτη 14/Παρασκευή 15 Σεπτεμβίου 1944
ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Επιδρομή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, Αθήνα (από 29 αεροσκάφη - 1 απώλεια)
70η Επιλαρχία, Βασιλική Πολεμική Αεροπορεία (Tortorella [Foggia No 2], Ιταλία - 231 Wing, 205 Group. Συμμαχικές Δυνάμεις Μεσογείου)
Wellington X LN768/V - Απογειώθηκε στις 16:37 και συνετρίβη σε κορυφή στην οροσειρά Βαρδούσια κοντά στο χωριό Δάφνος, 35 χλμ ΒΑ της Ναυπάκτου στη ΒΔ ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Το πενταμελές πλήρωμα θάφτηκε δίπλα στον τόπο του ατυχήματος από τους ντόπιους, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Καπετάνιος: NZ421765 Plt Off Colin William ROBBIE, RNZAF - Ηλικία 21. 496ώρες. 3rd op.

*Πλήρωμα:
NZ421765 P/O (Capt./Pilot) Colin William ROBBIE RNZAF +
110863 F/Lt (Nav./B) Louis Stringfellow Finglass WATKINSON RAFVR +
1614362 Sgt (Nav.) Edward Thomas George WALLIS RAFVR +
1087854 Sgt (W.Op./Air Gnr.) Albert HILL RAFVR +
1013391 Sgt (Air Gnr.) James Samuel BENNETTS RAFVR +

Βρίσκονται όλοι στο πολεμικό κοιμητήριο του Φαλήρου. Hill, Robbie, Wallis and Watkinson Coll. Τάφος 7.E.7-10. Bennetts 13.C.15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.