Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Συνάντηση Κωστοπαναγιώτου με τον Υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Φωκίδα

 Ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, συναντήθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018 με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας Ιωάννης Αλωνάρης καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Δημητρίου. Παρών στην συνάντηση ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του Δήμου Δωρίδας, Γιώργος Αρτινόπουλος καθώς και η συντονίστρια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας Βαγγελιώ Μπεμπή. Από την πλευρά της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου συμμετείχε ο Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σπ. Κωνσταντάτος.


 Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σε πολύ καλό και δημιουργικό κλίμα, συζητήθηκαν σειρά εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν το Νομό Φωκίδας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην έλλειψη υποδομών σε εξοπλισμό στα σχολεία, καθώς και θέματα που αφορούν την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, αλλά και την αναμοριοδότηση σχολείων.

Από τον Ηλ. Κωστοπαναγιώτου τονίσθηκε επιτακτικά η ανάγκη της ομαλής λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού των Λυκείων του Νομού για τα παιδιά, τις οικογένειες και τη γενικότερη τοπική κοινωνία καθώς και των συνθηκών άνισης αντιμετώπισης των σχολείων λόγω της νέας πρότασης αναμοριοδότησης.

Επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα Λύκεια είναι περιφερειακά (δηλ. πολλοί μαθητές προσέρχονται από πιο απομακρυσμένα χωριά) και λειτουργούν συνολικά με ολιγάριθμους μαθητές, οι δε περιοχές της Φωκίδας, που βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχολεία, είναι ορεινές και ημιορεινές και με κακό οδικό δίκτυο που επιβαρύνεται και με χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ανέφερε ότι (αν και σε μνημονιακές συνθήκες) στα πλαίσια της προωθούμενης από την κυβέρνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης τα σχολεία της Φωκίδας θα πρέπει να στηριχθούν.

Τέλος εκφράσθηκε και η ανησυχία που υπάρχει στο Νομό Φωκίδας σχετικά με το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα.

Ο Υπουργός, δεσμεύτηκε να εξετάσει τα ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής  ενώ έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδα. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των σχολικών μονάδων και η βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, γι αυτό βούλησή της είναι η συγκρότηση των ολιγομελών τμημάτων και η επανεξέταση της αναμοριοδότησης σχολικών μονάδων κατά τη διαβούλευση που θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τις υποβληθείσες προτάσεις αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Αναφορικά με το ΤΕΙ ο Υπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόταση θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης και με την τοπική κοινωνία χωρίς αιφνιδιασμούς και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος αναφέρθηκε στα προγράμματα χρηματοδότησης που μελετάει το Υπουργείο και αφορούν την ανανέωση εξοπλισμού των σχολικών εργαστηρίων, αλλά και στη σημασία των καινοτομιών που προωθούνται για τη νέα σχολική χρονιά, όπως η έγκαιρη έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και Πληροφορικής μέσα από το σχολείο (χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς), αλλά και τα νέα προγράμματα σπουδών που αποσκοπούν στη αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.