Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Μάγεψε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» του Δωριέα Μίλτου Λιδωρίκη

Στον κατάμεστο κήπο του Νομισματικού Μουσείου από πλήθος Δωριέων έγινε χθες βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» του Δωριέα Μίλτου Λιδωρίκη.

Ο Μίλτος Λιδωρίκης γεννήθηκε το 1871 στο Κροκύλειο Δωρίδας και απεβίωσε το 1951. Υπήρξε διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, λογοτέχνης, σκηνοθέτης και πολιτικός.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε η Ζωζώ Λιδωρίκη, απόγονος της οικογένειας και παρουσίασε τους ομιλητές που ήταν ο γνωστός συγγραφέας-ποιητής Μάνος Ελευθερίου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, ο δικηγόρος μέλος του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδος Παναγιώτης Κουφάκης, ο συγγραφέας-κριτικός θεάτρου Γιώργος Χατζηδάκης και ο δημοσιογράφος, Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς.

Ο κάθε ομιλητής έδωσε τη δική του πινελιά στην ακτινογραφία του βιβλίου και τον δημιουργό του, καθηλώνοντας κυριολεκτικά το ακροατήριο για 2 ολόκληρες ώρες.

Το βιβλίο είναι ένα μοναδικό χρονικό ζωής αλλά και πολύτιμη μαρτυρία της Μπελ Επόκ εποχής, αρχές του 20ου αιώνα και της μεταμόρφωσης της Αθήνας σε μεγαλούπολη.

Ο Λιδωρίκης, με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι στην Πανεπιστημίου 10 και σκηνικό ζωής τους δρόμους και τα κτίρια, τα καφενεία, τα θέατρα, τα κοσμικά σαλόνια, τους χορούς και τα καμπαρέ της πόλης, συνομίλησε με τους γραφικούς καθημερινούς τύπους, τον απλό κόσμο αλλά και τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες.

Ακόμα μιλά για τους βασιλιάδες που γνώρισε, τους πρίγκιπες, τους αριστοκράτες αλλά και συγγενείς αγωνιστών της επανάστασης του 1821.

Επίσης επώνυμους πολιτικούς της εποχής, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιούς, επιστήμονες, αλλά και τις κομψές Αθηναίες καλλονές και… φανταχτερές κοκέτες!

Μέσα στις 470 σελίδες και τις 150 φωτογραφίες το βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη θα λέγαμε «ακτινογραφία» της Αθηναϊκής Μπέλ Επόκ.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Γυναικών Φωκίδας με την υποστήριξη του Συλλόγου Κροκυλιωτών « Ο Μακρυγιάννης» και του Συνδέσμου Λιδωρικιωτών Δωρίδας «Η Γκιώνα».

Το βιβλίο που αξίζει κάθε Δωριέας και όχι μόνο, να αποκτήσει, είναι μια σημαντική δουλειά του εκδοτικού οίκου POLARIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.