Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Το κλείσιμο του Α' Κύκλου του φεστιβαλ Δελφών

ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ 2018
Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες και λόγος ελληνικός.

Κλείσιμο Ά Κύκλου

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος του Φεστιβάλ Δελφών έκλεισε θριαμβευτικά. Το Σάββατο 30 Ιουνίου  το κοινό έδωσε δυναμικό παρόν πλημμυρίζοντας τον ατμοσφαιρικό χώρο της Χάρμαινας στην Άμφισσα για να παρακολουθήσει σε πρώτη εκτέλεση το νέο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή “Οι Στοιχειωμένοι”, ολοκληρώνοντας ένα δεκαπενθήμερο επιτυχημένων εκδηλώσεων.


Το Φεστιβάλ Δελφών άνοιξε τις πόρτες του στις 15 Ιουνίου και παρουσίασε πέντε εκδηλώσεις σε εφτά διαφορετικές τοποθεσίες. Παρά τις αντίξοες σε ορισμένες περιπτώσεις καιρικές συνθήκες, καμία εκδήλωση δεν ακυρώθηκε.

Η αρχή έγινε στο αίθριο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με τις δύο βραδιές αφιερωμένες στα έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι με τους σολίστ Θοδωρή Τζοβανάκη και Στέφανο Θωμόπουλο, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη για να παρουσιάσουν τον Καπετάν Μιχάλη σε μια συγκινητική σύμπραξη.

Το επόμενο διήμερο η Λήδα Πρωτοψάλτη, Ο Γιώργος Παπαπαύλου και ο Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί) ζωντάνεψαν τον Αγαμέμνονα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική σύνθεση Γιώργου Κουμεντάκη στο επιβλητικό σκηνικό της Ρωμαϊκής Αγοράς στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών και την αίθουσα της Σφίγγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

Το φωνητικό σύνολο 8tetto ερμήνευσε συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών στο Γαλαξίδι, στην άκρη του λιμανιού ενώ στην πρώτη ανάθεση του Φεστιβάλ Δελφών νέοι Έλληνες συνθέτες, οι Χάρης Γκατζόφλιας, Χρίστος Θεοδώρου, Φένια Χρήστου και αφοί Καλογεράκη μελοποίησαν ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού και τα παρουσίασαν στο σπίτι του ποιητή στους Δελφούς και την οικία Πανουργιά στην Άμφισσα.

Το Φεστιβάλ Δελφών συνεχίζεται τον Αύγουστο με τον Β΄κύκλο εκδηλώσεων.

Μπορείτε να παραμείνετε σε επαφή με το Φεστιβάλ Δελφών μέσω της ιστοσελίδα www.delphifestival.gr καθώς και στο Facebook @delphifestival.


Στέφανος Θωμόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Θοδωρής Τζοβανάκης. Μάνος Χατζιδάκις / Έργα για πιάνο και Καπετάν Μιχάλης
Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου, Διονύσης Βεβριτσιώτης. Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευρυπίδης, στη Ρωμαϊκή Αγορά
Γιώργος Παπαπαύλου. Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευρυπίδης, στην αίθουσα της Σφίγγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
8tetto, “Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες”, Γαλαξίδι
Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό, σπίτι του Σικελιανού, Δελφοί
Χρίστος Θεοδώρου, Χάρης Γκατζόφλιας, Φένια Χρήστου, αφοί Καλογεράκη.
 Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό, οικία Πανουργιά,   Άμφισσα
Οι Στοιχειωμένοι του Δημήτρη Μαραμή, συνοικία της Χάρμαινας, Άμφισσα
Οι ερμηνευτές των Στοιχειωμένων: Βασίλης Δημακόπουλος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αργυρώ Καπαρού, Ελένη Δημοπούλου, Βασιλική Καρακώστα. Στο πιάνο ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

      φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.