Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Αντιμετώπιση της πτώσης βράχων στο δρόμο της Στρώμης

Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο προϋπολογισμού 1.410.000 ευρώ, για τη Δ.Ε. Καλλιέων, "Αντιμετώπιση Καταπτώσεων Βράχων στην Επαρχιακή Οδό Αρ. 5 στην περιοχή της Στρώμης", δημοπρατείται


 της Πέγκυ Αραβαντινού


 Ένα χρόνιο πρόβλημα λύνει το έργο "Αντιμετώπιση Καταπτώσεων Βράχων στην Επαρχιακή Οδό Αρ. 5 στην περιοχή της Στρώμης", προϋπολογισμού 1.410.000 ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) προς υποβολή προσφορών (ΑΔΑ:7ΝΕ37ΛΗ-3ΨΛ). Η κατάθεση προσφορών είναι μέχρι 18/04/2019 και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα ολοκληρωθεί στις 24/04/2019.


Παθογένεια οδού και Ιστορικό Έργου

Μετά την διαπλάτυνση της επαρχιακής οδού άρχισαν να παρουσιάζονται, στην περιοχή αυτή καταπτώσεις βράχων, οι οποίες γινόντουσαν την τελευταία δεκαπενταετία εξαιρετικά επικίνδυνες. Αποκορύφωμα του φαινομένου υπήρξε το 2014 με την ολοκληρωτική αποκοπή της διέλευσης του δρόμου από τα μεγάλα βράχια, που είχαν φράξει την οδό. Επί θητείας Αντιπεριφερειάρχη κ. Ράμμου καθαρίστηκε ο δρόμος και απομακρύνθηκαν τα βράχια, ενώ εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πλαίσιο η μελέτη αντιμετώπισης των βραχοπτώσεων.

Η μελέτη περιελάμβανε Τοπογραφική, Γεωλογική, Γεωτεχνική και Περιβαλλοντική μελέτη. Τοπογραφική αποτύπωση έγινε κατά μήκος 450m, περίπου, της εξεταζόμενης οδού, περιέλαβε το ανάντη πρανές σε μήκος 350m με υψομετρική διαφορά από την οδοποιία που έφτασε τα 300m, ενώ κατάντη της οδοποιίας αποτυπώθηκε το πρανές σε μήκος 70m με υψομετρική διαφορά 50m, περίπου.

Ακολούθησε Γεωλογική μελέτη με λεπτομερή αποτύπωση των σχηματισμών, των στρώσεων και των ασυνεχειών που παρουσιάζονται στο πεδίο, έγινε ταξινόμηση της βραχόμαζας, μελέτη δυνητικών ολισθήσεων και τέλος προσδιορισμός των κρίσιμων βραχοτεμαχίων που δύναται να αποκολληθούν και να θέσουν κίνδυνο για την κυκλοφορία της εξεταζόμενης οδού.

 Στη συνέχεια η Γεωτεχνική μελέτη, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων μελετών προσδιόρισε τις κρίσιμες τομές στις οποίες έγιναν αναλύσεις τροχιών βραχοπτώσεων και προσδιορισμός της θέσης, του απαιτούμενου ύψους και ενέργειας φράκτη συγκράτησης βραχοπτώσεων/ αναχώματος ανάσχεσης καταπτώσεων βράχων.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2018, θητείας Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσαγούνου, όπου εντάχθηκε χρηματοδοτικά το έργο προϋπολογισμού 1.410.000ευρώ, στην ΣΑΕΠ 566 του Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου και βρίσκεται σήμερα σε φάση δημοπράτησης.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή τεχνικών παρεμβάσεων για την προστασία της επαρχιακής οδού από τις καταπτώσεις βράχων, σε συνολικό μήκος 220μέτρα. Εκτός από την κατασκευή φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων, τα αγκυρια παραλαβής των φορτίων, τα καλώδια, οι ορθοστάτες κτλ, προβλέπεται σε συνολικό μήκος 14 μέτρα, η κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος, ύψους 7,35μ. Ανάντη δε του αναχώματος κατασκευάζεται ανοικτή επενδεδυμένη τάφρος συλλογής και απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων.


Η σημαντικότητα του έργου

Η επαρχιακή οδός Αρ. 5 είναι εξαιρετικά νευραλγική διότι ενώνει τη Δημοτική ενότητα Λιδορικίου Δήμου Δωρίδας, με τη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων Δήμου Δελφών, και δίνει άμεση έξοδο προς την πόλη της Λαμίας σε όλους τους οικισμούς αυτών των δύο ενοτήτων.

Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα! Κλείνουμε οριστικά πληγές που χρόνιζαν, εξασφαλίζουμε την οδική άνεση και δημιουργούμε ασφαλείς συνθήκες διέλευσης και μετακίνησης για όλους τους πολίτες του νομού και σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Χρηματοδοτούμε τα οδικά δίκτυα στοχευμένα, με προγραμματισμό, μελέτη και αποτελεσματικότητα. Με σωστή ιεράρχιση που η τεχνική υπηρεσία προτείνει, ως απόλυτοι γνώστες της παθογένειας του οδικού Φωκικού δικτύου αλλά και ταυτόχρονα με ίση μεταχείριση των αιτημάτων για όλους τους πολίτες του νομού – σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.      




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.