του Προέδρου του Συλλόγου Πενταγιωτών
Στέλιου Τσιώρη
Στις 11 Ιανουαρίου του 1937 (80 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος) επιφανείς Πενταγιώτες της Αθήνας, ιδρύουν τον Σύλλογο Πενταγιωτών με πρώτο Πρόεδρο τον Κων/νο Γ.Καρρά. Κύριος σκοπός τότε, η διάνοιξη δρόμου που θα ένωνε το χωριό με την παραλιακή Εθνική Οδό. Εργο που χρειάσθηκαν πάνω από 13 χρόνια για να ολοκληρωθεί, για να φθάσει στο χωριό το πρώτο τροχοφόρο, και πολλές προσπάθειες για να φθάσει ο δρόμος στην σημερινή του μορφή! Πλήρως ασφαλτοστρωμένος ,και με εκχιονιστικά μηχανήματα έτοιμα για δράση.
Οι εγγενείς δυσχέρειες στην λειτουργία της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, η έλλειψη προγραμματισμού και εκτέλεσης έργων, η σκληρή γραφειοκρατία, η έλλειψη πόρων κ.λ.π., βοήθησαν ώστε όλοι οι πολιστικοί σύλλογοι να προσφέρουν τα μέγιστα, αφού είχαν ευελιξία στην εκτέλεση κοινωφελών έργων, άμεση και πλήρη γνώση των προβλημάτων των χωριών, δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων και κυρίως το ασίγαστο πάθος των μελών τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Για 80 χρόνια, ο Σύλλογος μας υπήρξε η κιβωτός που μέσα της φυλλάσονταν οι παρακαταθήκες του χωριού μας για τα ήθη, τα έθιμα, τη λαογραφική του παράδοση και την ιστορία του. Μέσα στον σύλλογο, οι Πενταγιώτες οραματίζονταν, πως και με ποιο τρόπο θα βοηθούσαν για να ξεφύγει το χωριό από τις οδυνηρές συνέπειες της μιζέριας και της χρόνιας κρατικής εγκατάλειψης. Και ως έν σημείο το πέτυχαν, προσφέροντας ανιδιοτελώς από το υστέρημά τους χρόνο και χρήμα. Μια προσφορά που την συνόδευαν ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια, η αφοσίωση στην πατρώα γη!
Από το 1950 και μετά, οι πρόεδροι του συλλόγου Γ.Μωραίτης και Δ.Ψιμάρας, με την αμέριστη υποστήριξη του Αριστείδη Κλώτσα, αλλά και των τότε προέδρων της κοινότητας Απόστ.Ασημάκη και του γυιού του Γιάννη, φροντίζουν την ανακατασκευή τμήματος του ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το κλείσιμο ρωγμών και την αντιστήριξή του. Νέα όμως ρήγματα παρουσιάζονται και θα χρειασθούν νέες προσπάθειες και χρήματα, από τις μετέπειτα φωτισμένες διοικήσεις των Ξενοφόντα Τσώρη, Σπυρίδωνα Σούκου και Αθανασίου Τσώρη για την οριστική αποκατάσταση του περίλαμπρου Ναού, μέσα στην ονειρεμένη Πενταγιώτικη φύση. Ανάλογη βοήθεια παρέχεται και στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Με ενέργειες του συγχωριανού μας Χρήστου Δ.Καραστάθη, τοποθετείται στην Μονή, νέο περίλαμπρο και ξυλόγλυπτο Δεσποτικό. Επίσης αρχίζει δωρεάν αγιογράφηση από τις οικογένειες Νίκου και Αποστόλη Ασημάκη. Η κεντρική πλατεία του χωριού τσιμεντοστρώνεται και πλακοστρώνεται (επί προεδρίας κοινότητας Γ.Κατσίκα). Η διάνοιξη και τσιμεντόστρωση αμαξιτών δρόμων προς όλα τα σημεία του χωριού και του Αγίου Παντελεήμονα ήταν έργο του Συλλόγου. Η ανάπλαση του χώρου της Μεγάλης Βρύσης και δημιουργία Παιδικής Χαράς, ως και η ανάπλαση της πλατείας και των λοιπών πηγών του χωριού οφείλεται στον Σύλλογο!
Ο εκσυγχρονισμός του Οικήματος Παπούλια, η δημιουργία βιβλιοθήκης και μεγάλης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όπου τώρα προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες και γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες, είναι έργα του Συλλόγου. Ο ηλεκτροφωτισμός της Πλατείας, η δημιουργία των μορφωτικών εκδηλώσεων της Βαρδουσιανής Σχολής Ελευθέρου Λόγου αλλά και η έκδοση από το 1984 της περίφημης εφημερίδας μας «Πενταγιώτικοι Στοχασμοί» ανήκουν στα τεράστια επιτεύγματα του Συλλόγου μας!
Τεράστια η συμβολή στο έργο του συλλόγου μας η συμμετοχή του αείμνηστου Κώστα Παπατσούρη, επί σειρά ετών γραμματέα του Συλλόγου! Αλλά και εξ ίσου σπουδαία η προσφορά των Νίκου Σούκου, που αν και καθηγητής αργότερα στο Χάρβαρντ, δεν ξέχασε ποτέ το χωριό μας, και Νίκου Κατσόγιαννου που στάθηκε βράχος δίπλα στον Σύλλογο! Τέλος, μεγάλη υπήρξε και η συμβολή του Κώστα Σανιδά με τα υποστηρικτικά έργα στο Κεφαλόβρυσο, την κατασκευή του Ιερού Ναού Κοσμά του Αιτωλού, αντιστήριξη χώρου Parking, συγκέντρωση μεγάλου χρηματικού ποσού για την επαναλειτουργία της εκκλησίας Π.Ταξαρχών.
Μεγάλη η συμβολή στην επιτυχία όλων των δράσεων του Συλλόγου μας, η έντονη παρουσία δύο μορφών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Γιάννη Ασημάκη και του Κώστα Πενταγιώτη, προέδρων της κοινότητας Πενταγιών επι σειρά ετών. Και οι δύο, με την αγαστή τους συνεργασία με τον Σύλλογο λάμπριναν το χωριό, και βοήθησαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων.
Η σημερινή Διοίκηση του Συλλόγου μας(Στέλιος Τσιώρης και Δημήτρης Καραστάθης) ανέλαβε το 2010. Πάλεψε να στηρίξει το χωριό, στην δυσμενέστερη εποχή για την Πατρίδα μας. Τελείωσε την επισκευή της εκκλησίας μας, που σήμερα αποτελεί ένα κόσμημα για το χωριό. Εδωσε βάρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσπάθησε να διατηρήσει ζωντανό το χωριό και τον χειμώνα. Δημιούργησε νέες γιορτές (γιορτή κυνηγών, Καθαρά Δευτέρα, γλέντι κάθε Πάσχα στην Πλατεία, ορειβατικές διαδρομές το καλοκαίρι, μουσικές εκδηλώσεις με Μίνα και Γιώργο Καραμούτσιο ομιλίες και κινηματογράφο). Εφερε χορευτικά συγκροτήματα και δημιούργησε παράδοση στα ατέλειωτα παιδικά παιχνίδια !
Το 2013 , με το υπέροχο 15ο Αναπτυξιακό μας Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ορεινών συλλόγων Β/Δ Δωρίδας, με τις 15 και πλέον ομιλίες επιχειρηματιών και θεσμικών παραγόντων, θέσαμε τις βάσεις για τηνδημιουργία δύο νέων προτάσεων ΕΣΠΑ, αυτών του Βοτανικού Κήπου Πενταγιών και του DORIC της κ.Ελένης Μάντζιου.
Με το προτεινόμενο πρόγραμμα του Βοτανικού Κήπου ο Σύλλογος μας πιστεύει ότι με την συμπαράσταση της Δημοτικής αλλά και Πολιτικής εξουσίας θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αναζωογόνησης της υπαίθρου και των ορεινών οικισμών, με τεράστια ωφέλεια για την Εθνική Οικονομία!
Στέλιος Τσιώρης 30-01-2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.