Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Μήνυμα δημάρχου για την εθνική επέτειο της 25η Μαρτίου 1821

Αγαπητές μου συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Σας εύχομαι χρόνια πολλά για τον εορτασμό της μεγάλης Γιορτής της Ορθοδοξίας, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, που αποτέλεσε την αφετηρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι συνθήκες εορτασμού της φετινής Εθνικής Επετείου διαφέρουν. Καλούμαστε, να αντισταθούμε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη για τα ανθρώπινα δεδομένα αόρατη απειλή, να δώσουμε τη μάχη και να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Καλούμαστε επίσης, να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην πιο προκλητική στάση της Τουρκίας,τα τελευταία χρόνια, στα βόρεια σύνορα μας και το Αιγαίο.

Αυτές οι δύσκολες καταστάσεις, δεν αναιρούν το γεγονός ότι οφείλουμε έστω και μέσα στα σπίτια μας, να εορτάσουμε όλοι την επέτειο της πιο καθοριστικής στιγμής στη σύγχρονη ιστορία του Έθνους μας, τιμώντας τον αγώνα των προγόνων μας. Η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, αποτελεί στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση του Έθνους μας και πρέπει να επιτυγχάνεται σε κάθε συγκυρία.

Τα Διδάγματα του αγώνα των προγόνων μας αγωνιστών του 1821, σήμερα γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ. Η μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού βασίστηκε σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της Ρωμιοσύνης. Αυτά δεν ήταν άλλα από την συγκρότηση της σύγχρονης εθνικής μας ταυτότητας, τη συνειδητοποίηση των εθνικών μας διεκδικήσεων και τελικά την αποκρυστάλλωση του ελληνικού εθνικού οράματος, χωρίς το οποίο ούτε η Επανάσταση μπορούσε να «εκκολαφθεί», ούτε το επαναστατημένο έθνος να αποδεχτεί και να αντέξει τις αλλεπάλληλες θυσίες των εξεγερμένων. Η γενναιότητα, η αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία των επαναστατημένων Ελλήνων. Αυτό πρέπει να πράξουμε και σήμερα. Να αναδείξουμε αυτές τις αξίες και να περιμένουμε καρτερικά.

Ειδικά η πανδημία του κορωνοϊού, σε καμία περίπτωση δεν θα μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι. Επιβάλλεται, να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας,διατηρώντας υψηλό το αίσθημα της ατομικής ευθύνης. Παράλληλα ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα, που μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να ξημερώσει.

Η πολιτεία πήρε έγκαιρα τα σωστά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Απομένει, να συμμορφωθούμε όλοι, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και επιμονή στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Η ατομική ευθύνη, η συλλογική προσπάθεια και η Εθνική Συνείδηση είναι υποχρέωση μας απέναντι στη ιστορία και το Έπος του 1821. Παράλληλα είναι και τα όπλα μας, για την καινούργια νίκη απέναντι στις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις που βιώνει η Πατρίδα μας.

Με αυτές τις σκέψεις, παραμονή του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, σας εύχομαι Υγεία και Προκοπή.

Είθε το μήνυμα της απελευθέρωσης του Έθνους να γεμίσει ελπίδα, χαρά και αισιοδοξία τα σπίτια μας.


Ο Δήμαρχος Δωρίδος
Γεώργιος Καπεντζώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.