Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ένα βιβλίο για τον διακεκριμένο Κροκυλιώτη Μίλτο Γ. Λιδωρίκη



Ο Μιλτιάδης Γ. Λιδωρίκης (1871-1951) γεννήθηκε στο Κροκύλειο και υπήρξε διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Ήταν δε εγγονός του αδερφού του Αθανάσιου Λιδωρίκη - Σκαρλάτου (σφραγιδοφύλακα του Αλή Πασά). Διετέλεσε βουλευτής Δωρίδας και διευθυντής της Βουλής. Έργα του παίχτηκαν από τους θιάσους της Κυβέλης και του Κοτοπούλη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. 


Εξελέγη βουλευτής Δωρίδας, το 1906 και επανεξελέγη το 1910. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, αποτυπώνοντας με γλαφυρότητα τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο στα έργα του. Υπήρξε προσωπάρχης του Βασιλικού Θεάτρου επί δύο δεκαετίες και μετά το 1930 καθηγητής της Δραματικής Σχολής στο Εθνικό Θέατρο.  Ήταν από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Πέρα από θεατρικά έργα, έγραψε και επιθεωρήσεις. Απεβίωσε από περιτονίτιδα το 1951 και κηδεύτηκε με δαπάνες του Βασιλικού Θεάτρου. Γιος του ήταν ο επίσης θεατρικός συγγραφέας, Αλέκος Λιδωρίκης.
Πρόσφατα ο εγγονός του Μίλτος Α. Λιδωρίκης, εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «ΜΙΛΤΟΣ Γ. ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ ο Εύζωνας, ο Ρουμελιώτης, ο Αθηναίος, ο Θεατράνθρωπος» το οποίο έφτασε στα χέρια μας από τον γιο του συγγραφέα Αλέκο Μ. Λιδωρίκη τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ, γιατί μας φέρνει σε επαφή με το σημαντικό έργο και την ενδιαφέρουσα ζωή ενός Κροκυλιώτη που αγνοούσαμε.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Μέσα από τη διαδρομή του Μιλτιάδη Γ. Λιδωρίκη (1871-1951) και της οικογένειάς του ιχνηλατείται μία ολόκληρη εποχή. Πρόσωπα, τόποι, γεγονότα. Από το Κροκύλειο της Δωρίδας και τα Γιάννενα του Αλή πασά, στην Αθήνα, που από χωριό προσπαθούσε να γίνει πρωτεύουσα. Από τον Καποδίστρια, τον Όθωνα και την Αμαλία, στη Βασιλεία, στον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από τους Βαλκανικούς πολέμους στον Διχασμό. Από την Επιθεώρηση στο Αρχείο Δράμα και στην Επίδαυρο. Ένα βιβλίο για μια ενδιαφέρουσα περιήγηση.»
Tο βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία  BookLoft (Πατριάρχου Ιωακείμ 44) και Free Thinking Zone (Σκουφά 64).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.