Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Αθήνα - Κωστάρτσα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Διχώρι.

Οδοιπορικό - Μαρτυρία του Γιώργου Αναστασάκη

     

        - Και σε πιο βουνό είπες ότι έχεις σπίτι;
        - Βαρδούσια Γιάννη, Βαρδούσια, στο χωριό Διχώρι. Ψηλά, πάνω από την λίμνη του Μόρνου
        - Και είναι πολύ μακριά;
        - Τώρα τι να σου πω! Με το αυτοκίνητο κάνω 4:30 ώρες, αλλά με την μηχανή το έχω κάνει και 3 ώρες.

        (Μηχανή, τι λες τώρα…. Ένα σαββατοκύριακο με την μηχανή στα Βαρδούσια, για την χαρά της οδήγησης, για την διαδρομή μέσα στη φύση, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα της πόλης, να βιώσουμε την αίσθηση της ελευθερίας)

        - Γιάννη, τι λες, πάμε;

        - ΦΥΓΑΜΕΕΕΕ….!

    Και φύγαμε. Μαζέψαμε τα πράγματά μας, τι πράγματα δηλαδή, ένα παντελόνι, κανα-δυο t-shirt, μπουφάν, αδιάβροχα (γιατί ο καιρός δεν παίζει στα 1200 μέτρα), καβαλήσαμε τις μηχανές μας και φύγαμε.

    Εθνική Αθηνών- Λαμίας, Σάββατο πρωί, δρόμο παίρνουμε και δρόμο αφήνουμε. Στρίβουμε δεξιά για Θήβα, ο δρόμος για Αράχοβα (φωτο).

Αθήνα



  Πρώτο μαγαλοχώρι η Αλίαρτος – Κωπαίδα (φωτο). Πρώτη στάση για λίγο νερό και ξεμούδιασμα. Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός, ζεστός. Ε! μέσα Ιουλίου είναι, κατακαλόκαιρο.

Θήβα

    Συνέχεια λοιπόν, σε αυτή την διαδρομή του Σαββατοκύριακου. Και μετά από λίγο, αφού περάσουμε τα 2 τούνελ, ξαφνικά μπροστά μας μετά από την κλειστή δεξιά στροφή η Αράχοβα (φωτο). Πόσο κόσμο έχει τα σαββατοκύριακα του χειμώνα; καμία σχέση. Μόνο κάτι τουρίστες που σταμάτησαν με τα πούλμαν πριν τον… αφαλό της γης

Αράχωβα
    Και μιας και ήρθε η κουβέντα, (φωτό), να σου το αρχαίο μαντείο των Δελφών, παρουσιάζεται μπροστά μας.

Δελφοί
     Επισκέπτες, κόσμος, πούλμαν, τουριστική attraction για όλο τον πλανήτη – ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος. Αρχαίο πνεύμα αθάνατο.

    Και εμείς, συνεπείς στο ταξίδι μας αφήνουμε πίσω την ιστορία και κατηφορίζουμε τον δρόμο προς την Ιτέα και την Άμφισσα. Περνάμε την πρωτεύουσα της Φωκίδας και αντικρίζουμε το «Μαρτυρικό χωριό της Αγίας Ευθυμίας» (φωτο) Τα μαγαζιά κλειστά, έχει φτάσει πια μεσημέρι αλλά το «Οινοκρεοπωλείο» μας τραβάει την προσοχή.

Αγία Ευθυμία

Αναρωτιόμαστε, τι άλλο χρειάζεται ο άνθρωπος εδώ; Καλό φαγητό, καλό κρασί.

    Δρόμο παίρνουμε, δρόμο αφήνουμε, ανηφορίζουμε. Επόμενη στάση το μαγαζί του Δελή στη Βουνηχώρα. Μάλλον πρέπει να είμαστε αρκετά τυχεροί αφού πέσαμε πάνω στη… σφαγή ή μάλλον αμέσως μετά από αυτή. Κρίμα που έχουμε συνέχεια και δεν θα απολαύσουμε το… έδεσμα.

    Πιστοί στην μικρή μας περιπέτεια, συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Μπροστά μας πάλιτο δίλημμα. Αριστερά για το γύρο της λίμνης του Μόρνου ή δεξιά για Λιδόρικι;

    Παίρνουμε τον παραδοσιακό δρόμο, στρίβουμε αριστερά (φωτο) και συνεχίζουμε για τον γύρο της λίμνης με στόχο να φτάσουμε στο φράγμα σε 12’. Στροφές, η χαρά της μηχανής. Ευτυχώς που δεν υπάρχει κίνηση…

Μόρνος


  Μέσα σε λίγα λεπτά, ξεπροβάλει μπροστά μας το φράγμα. Η λίμνη γαλήνια.

    1000 μέτρα. Τόσα είναι να περάσεις το φράγμα. Αντικρίζουμε την ινακίδα με τα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων. Πάλι σε δίλημμα. Να ανέβουμε το βουνό από αριστερά, προς το Κροκύλλιο ή από δεξιά από Κόκκινο;

    Η απόφαση, δεξιά, μέσα από το χωριό Κόκκινος και την φοβερή θέα.

    Επόμενη στάση, λίγο πριν την ξεκούραση και την φιλοξενία στο Διχώρι, το χωριό Πενταγιοί (φωτο) Παραδοσιακό σπίτι και η πλατεία. Και για να «ευλογήσουμε» λίγο τα γένια μας να και οι συνοδοιπόροι μας – οι μηχανές μας – στην πλατεία του Χωριού. Α! και ο φίλος μου ο Γιάννης.

Πανταγιού

     Η περιγραφή της διαδρομής σταματάει εδώ, 16 Κm πριν την είσοδός στο Διχώρι.

    Εσείς όμως μπορείτε να εξερευνήστε το site, να δείτε τις ομορφιές του Διχώριου και ελπίζω να σας δω εκεί, σε ένα επόμενο ταξίδι.

    Που ξέρετε, μπορεί να είστε και εσείς τυχεροί, να συναντήσετε αγριογούρουνα στο δρόμο σας, να σας κυνηγήσουν τσοπανόσκυλα….

    Όχι, μην φοβάστε, εκτός αν αποφασίσετε να έρθετε με μηχανή!

    Φωτογραφίες από αυτά τα στιγμιότυπα, δεν υπάρχουν. Δεν προλάβαμε να τραβήξουμε….

    Γιώργος Αναστασάκης

   

    Υστερόγραφο.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Γιάννη Κυπριανού, ο οποίος με καινούργια, φρεσκο-αγορασμένη, μιας ημέρας μηχανή, τόλμησε να κάνει αυτό ταξίδι, βαπτίζοντας έτσι στα δύσκολα την νέα του Honda Transalp.

 

Κωστάρτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.