Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λίμνης σύμφωνα με τους ειδικούς

Μία νέα επιστημονική μελέτη που παρουσίασε ο Δήμος Δωρίδας, αποδεικνύει ότι τα τελευταία 35 χρόνια (από το 1981), που κατασκευάστηκε το φράγμα του Μόρνου και η τεχνητή λίμνη που υδροδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής, δημιουργήθηκαν μόνιμες περιβαλλοντικές ζημίες στην περιοχή της Δωρίδας. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως τη διάβρωση των ακτών, το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Επίσης η δημιουργία της λίμνης, οδήγησε στην υπεράντληση των υπογείων υδάτων στην πεδιάδα του Μόρνου δημιουργώντας προβλήματα στην καλλιεργήσιμη γη. Γενικότερα το έργο και η διαχείριση των υδάτων της λίμνης έχουν αφήσει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μία ευρύτερα μεγάλη γεωγραφική έκταση. Η ανωτέρω μελέτη έρχεται να ισχυροποιήσει το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος για την απόδοση ανταποδοτικών ωφελημάτων από την πολιτεία, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν αίρονται αλλά θα παραμείνουν μόνιμες και διαρκείς.

Φωτό: Μάκης Αποστολακόπουλος


Επιπλέον επιχειρήματα του Δήμου είναι, η επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη που έχει οδηγήσει σε "αργό θάνατο" την κτηνοτροφία στην Δωρίδα ενώ αποκλείει οποιαδήποτε νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Επίσης η μεγάλη αύξηση των αποστάσεων μεταξύ τοπικών κοινοτήτων και αστικών κέντρων που επέφερε η δημιουργία της λίμνης, επέφερε αύξηση του κόστους  ζωής, προϊόντων, μεταφορών, υπηρεσιών και επέτεινε τον  οικονομικό μαρασμό της περιοχής. Συνεπακόλουθοήταν και η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, η συρρίκνωση εισοδημάτων η διαρκής εγκατάλειψη της Δωρίδας από τον ενεργό πληθυσμό.
Ο Δήμος επισημαίνει ότι η μερική, πλημμελής και αποσπασματική ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής Οδηγίας για το νερό, όπως τελικά εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017), έχει εμφανώς εξαιρέσει και δεν περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος στον υπολογισμό κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, παρόλο που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας. Η ορθή ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο συνδέεται με την καθιέρωση αξιόπιστων αντικειμενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού σε αντίθεση με την σημερινή ατεκμηρίωτη, πολύμορφη και σε συχνά ασύδοτη χρέωση του νερού που γίνεται. Τέτοιοι  κανόνες υπολογίζεται πως μπορούν επί το πλείστον να οδηγήσουν σε φθηνότερες χρεώσεις του νερού από τις εταιρίες ύδρευσης της χώρας προς την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τους, ιδίως των ευαίσθητων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και έχουν ανάγκες.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν και αναφέρθηκαν στη ειδική ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε στην Αθήνα στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών με θέμα: «Πανδωρικό αίτημα: Διεκδίκηση αντισταθμιστικών/ανταποδοτικών ωφελημάτων για την άρση των επιπτώσεων από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου» και διοργανώθηκε από την Δωρική Αδελφότητα σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος. Βασικός ομιλητής ο δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης,  που τόνισε ότι «ο δήμος δεν έχει καμία αντιδικία και ανταγωνισμό με οιονδήποτε τρίτο και εταιρία. Το αίτημα και η διεκδίκηση του Δήμου Δωρίδος να δοθούν αντισταθμιστικά/ανταποδοτικά ωφελήματα από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, απευθύνεται κατευθείαν στο ελληνικό κράτος». Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πληθώρα επαφών που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, μαζί με τους συνεργάτες του,  με Υπουργούς και μέλη της της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, με εκπροσώπους κομμάτων, ευρωβουλευτές αρμόδιους παράγοντες κλπ. επισημαίνοντας ότι «ο δήμος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει μέχρι την ύστατη στιγμή την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης και λύσης με νομοθετική ρύθμιση, από τα συναρμόδια υπουργεία». Ο Γ. Καπεντζώνης ανακοίνωσε τέλος ότι μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος το αίτημα του Δήμου Δωρίδος για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.