Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ιστορικό φωτογραφικό αρχείο Κουπακίου

Ανακτημένα αρχεία από την παλαιά ιστοσελίδα του Συλλόγου Κουπακιωτών

Η πιο πάνω φωτογραφία είναι μάλλον γύρω στην δεκαετία του ΄60 και είναι τραβηγμένη στο κτήμα του Νικ. Σταθόπουλου ανάμεσα από το σπίτι του και τον Βαρκό, μπροστά στο μεγάλο έλατο, σήμα κατατεθέν της περιοχής, την εποχή εκείνη. Ο Έλατος αυτός δεν υπάρχει σήμερα. Ξεράθηκε και κατέρρευσε πριν λίγα χρόνια. Πίσω τους και δεξιά στο βάθος φαίνετε ο δρόμος που έρχεται από το Κροκύλειο και η διασταύρωση της Αγ. Παρασκευής. Πάνω αριστερά είναι το Αλωνάκι και λίγο πιο κάτω διακρίνετε το μονοπάτι  από Βαρκό προς Καλόγρια και Αγ. Παρασκευή.

Διακρίνονται, όρθιοι από δεξιά ο Μπάρμπα-Ντίνος Παπαϊωάννου, ο Παπα-Ζώης, η Πηνελόπη Μπογδάνου-Σταθοπούλου, ο Νικ. Σταθόπουλος, , ο Παπα-Γρηγόρης Κρίτσας, ο Σιάνας από την Ζωριάνο, η Ευθυμία Τσίπρα, ο Δημ. Τσίπρας και η Κυριακούλα Τσατούχα από την Ζωριάνο. Δεν καταφέραμε να αναγνωρίσουμε την τελευταία όρθια κυρία αριστερά. Μπροστά καθιστοί , δεξιά ο Γεώργιος  Ν. Σταθόπουλος και δίπλα του η Ελένη Τσατούχα-Σταθοπούλου (Μητσοκώσταινα) Μας είναι άγνωστη η επόμενη κυρία.



Η φωτογραφία είναι την πρωτομαγιά του 1953 στην ράχη του Πύργου. Διακρίνονται όρθιες από αριστερά :η Πολυξένη Κονανδρέα, η Παναγιώτα Νίτσου, η Ξένη Μητσάκη-Στούμπου, η 20χρονη Δασκάλα Γιαννούλα Πιέρου από το Τρίκορφο , η Ευδοκία Γιαννακοπούλου, η αδελφή της δασκάλας Ελένη και η Παναγιώτα Νίτσου- Γιαννούλη.  Κάτω από αριστερά η Γεωργία Νικολακοπούλου, η Ντίνα Ταράτσα-Μουτσάτσου και η Σία Ζάκκα.


Οκτώβριος 1965. Μια γυναικεία παρέα χαίρεται την λιακάδα. Όρθια η Κωστάντω Κουφασίμη και από κάτω προς τα πάνω στη σκάλα η Γιαννούλα Τσιατούχα, η Αθανασία Σαϊτη γνέθει με τη ρόκα, η Όλγα Γιαννομήτρου και η Ευθυμία Κουφασίμη.


Από εθνική γιορτή στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έξω από το δημοτικό σχολείο στο Ζοριάνο παιδιάτου Κουπακίου του Αλποχωρίου και του Ζοριάνου. Ο δάσκαλος είναι ο Βασίλης Κρίτσας από το Κροκύλειο.


  Από το πανηγύρι του χωριού μας , διακρίνονται από αριστερά ο Θεόωρος Σαϊτης με τα τρία του παιδιά Ζωή, Λεωνίδας και Κώστας, ο Κώστας Κουφασίμης , η Δήμητρα Ζούπα και ο Ι. Κουφασίμης


 Πάνω από την πλατεία του χωριού μας συγκεντρωμένοι Κουπακιώτες.


Μια Κουπακιώτικη οικογένεια


Μια πολύ παλαιά φωτογραφία. Ο δωρητής του κτιρίου του ξενώνα μας Αθανάσιος (Τάμης) Γιαννομήτρος του Γεωργίου το έτος 1917



 Από το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο μαγαζί.
Από αριστερά: η Βαγγελιό Κοϊνη, η Λούλα Κολυμπάρη (Κουλούρη), η Ξένη Κολυμπάρη, η Πολυξένη Σαϊτη(το γένος Κολυμπάρη), η αείμνηστη Κοϊνογιώργαινα, η Ξένη Κονανδρέα, ο Αλέξ. Κοϊνης και σε πρώτο πλάνο ο Αντώνης Γκούμας.



27 Ιουλίου 1960, Ημέρα εγκαινίων του Ηρώου του χωριού μας.
Διακρίνονται, Η Σοφία Κοϊνη, ο Αλέξ. Κοϊνης, ο Βασίλης Κοϊνης (γιατρός), ο Νικ. Ζάκκας, ο Γεώργιος Βασ. Τσατούχας (αρχηγός της αστυνομίας), ο Δημ. Ηρ. Τσίπρας (Δάσκαλος), ο Δημ. Β. Μητσάκης, (αστυνομικός δ/ντής), ο Σταύρος Κουτσούκος (Πρ. Κροκυλείου), ο Γεώργιος Μ. Κοϊνης (Βουλευτής & Δικηγόρος), η Κολυμπάρη Μάνθα, η Ευθυμία Τσίπρα & ο Διοικητής της Άμφισσας.


27 Ιουλ. 1958. Περιφορά της εικόνας του Αγ. Γεωργίου στους δρόμους του χωριού μας κατά την γιορτή εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την ανέγερση του ιερού Ναού μας " Άγιος Γεώργιος".
Διακρίνονται οι εφημέριοι, Κουπακίου - Ζώης Παπακωνσταντίνου, Κροκυλείου - Γρηγόριος Κρίτσας, Ζωριάνου - Κων/νος Τσότζολος , Αλποχωρίου - Χαράλαμπος Ξανάλατος, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης της ιεράς Μητροπόλεως Αμφίσσης Νικόλαος Δεδούσης


27 Ιουλ. 1958. Από την γιορτή εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την ανέγερση του ιερού Ναού του Χωριού μας " Άγιος Γεώργιος".



Συγκεντρωμένοι Κουπακιώτες. Όρθιος πάνω αριστερά είναι ο Ευεργέτης του χωριού μας Αθ. Γιαννομήτρος και δεξιά του η σύζυγός του Ασημίνα. 



Από αριστερά η Βασιλική Κατσιγιάννη, η Κωνσταντίνα Ι. Τσατούχα, η Αγγελική Κ. Κουφασίμη και η Ζωή Γκούμα – Μοσχονά 



 Το Ζεύγος Ιωάννου και Ευδοκίας Γιαννακοπούλου



Θέση Μαγγάνη. 
Σε προσωπική εργασία όλοι οι Κουπακιώτες για την διάνοιξη σούδας περιμετρικά της δεξαμενής για την περισυλλογή των υδάτων και την συγκέντρωσή τους για την υδροδότηση του χωριού.



Από την κατασκευή του υδραγωγείου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.