Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Διαδρομές του παρελθόντος στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα

“Διαδρομές του παρελθόντος στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα”
του Γιάννη Γεώρ. Χαλάτση
Ναύπακτος 2009

Μια προσπάθεια να καταγραφούν οι τρόποι μετακίνησης και επικοινωνίας των ανθρώπων που
έζησαν τους τελευταίους δύο αιώνες στα πεδινά και κυρίως, στα ορεινά χωριά της Δωρίδας και της Ναυπακτίας. Ένας τιτάνιος αγώνας επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής αυτής που έχει αφήσει σημάδια στο χώρο. Το δύσκολο οδικό δίκτυο, τα γεφύρια στα ποτάμια και τα κτίρια των δεκάδων χανιών που βρίσκονταν διάσπαρτα σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου για να δώσουν μια ανάσα στον οδοιπόρο και στον αγωγιάτη. Τα μνημεία αυτά μας προσκαλούν να ανιχνεύσουμε τον σημαντικό ρόλο που έπαιζαν στη χθεσινή αγροτική παραδοσιακή κοινωνία. Μια προσέγγιση του τρόπου και των μέσων μετακίνησης ενός κόσμου κοντινού μας στο χρόνο και στο χώρο κατά τη διαδικασία του περάσματός του από την κοινωνία της αυτάρκειας στην κοινωνία της αγοράς.

Πηγή:  http://www.politistikos-malandrino-fyskos.gr


Για το συγκεκριμένο βιβλίο έγραφε σε ανάρτησή του (2009) ο αείμνηστος Κώστας Καψάλης:


Άλλη μιά ευχάριστη ..έκπληξη , απ’ τον αγαπητό φίλο , Επαχτίτη ..ονειροποιό Γιάννη Γ. Χαλάτση , και τον λέμε έτσι γιατί ο φίλος Γιάννης , δεν γράφει , δεν καταγράφει απλά , το παρελθόν μας , μα πλέκει σε..όνειρα όλα όσα η ζήσαμε παλιότερα , η ακούσαμε απ’ τους παλιότερους και τα νοσταλγούμε..

Σήμερα μόλις , πήραμε το πανέμορφο αυτό βιβλίο , η μάλλον το.. βιβλιο..ποιημένο ντοκυμαντέρ της παλιότερης Ναυπακτιακής και Δωρικής ζωής , των..δρόμων , των γεφυριών και των ..χανιών μας , ξεφυλλίζοντάς το πεζοπορείς στους παλιούς χωματόδρομους , διαβαίνεις τα ζηλεμένα πέτρινα θολωτά γιοφύρια και ..ξαποσταίνεις γιά μιά "..χαψιά" ψωμί κι’ ένα ποτήρι κρασί στο πέρασμα του χρόνου …

Πολύτιμο πετράδι , θα το λέγαμε κι’ αυτό το βιβλίο του ξεχωριστου συγγραφέα , και είναι η πρώτη-πρώτη εντύπωση από ένα βιαστικό ..πέρασμα των γιοφυριών , των χανιών και των..δρόμων του , κι’ ως να τα ..περάσουμε όλα , μας περιμένουν νύχτες , αλλά και μέρες , ονειρεμένες , άλλο ένα ταξείδι στ’ όνειρο , με ονειροταξειδευτή τον αγαπητό φίλο Γιάννη..

Πολλά έχουμε να πούμε γιά το βιβλίο αυτό , πάρα πολλά , αλλά αφού τελειώσουμε το πανέμορφο ταξείδι μας και γνωρίσουμε από..κοντά “ τους δρόμους , τα γεφύρια και τα χάνια “ της Ναυπακτίας και της Δωρίδας 



Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.