Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Η «μαρτυρική» κωμόπολη


Διψάς για γνώση; Τρελαίνεσαι με την ιδέα ότι θα βρεθείς σ’ ένα μέρος που ξεχειλίζει από αφηγήσεις και ιστορία; Πέρνα μια βόλτα από το Λιδω(ο)ρίκι. Πολλοί από εμάς δεν το έχουμε ξανακούσει αυτό το μέρος, δεν ξέρουμε καν που βρίσκεται.. Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε την σημαντική του ιστορία, ούτε τα αξιοθέατα που βρίσκονται εκεί, τα οποία -όπως λέει και η ίδια η λέξη- είναι «άξια θέασης». Για να δούμε…

(Ονειρεμένες εικόνες via: johnakos_kost2)

Το Λιδωρίκι είναι μία γραφική κωμόπολη του νομού Φωκίδας χτισμένη δυτικά στους πρόποδες της οροσειράς της Γκιώνας με ανάπτυξη στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η θέα που θα έχεις από το κατάλυμα σου είναι εκπληκτική, αφού θα αγναντεύεις τη λίμνη του Μόρνου, της οποίας τα νερά φλερτάρουν με το «βουνίσιο» σκηνικό, τα Βαρδούσια αλλά και τις κορυφές της Γκιώνας. Το χειμώνα, το τοπίο είναι βγαλμένο από παραμύθι, οι κορυφές της Γκιώνας είναι χιονισμένες, οι σκεπές των σπιτιών αχνές και καπνός βγαίνει από τις καμινάδες, ξέρεις αυτός ο καπνός ο χειμωνιάτικος που μυρίζει… χωριό.

(παραδοσιακή ατμόσφαιρα via: j_sioros)

 Η ιστορία του τόπου προκαλέι ανατριχίλα. Την περιόδο της Τουρκοκρατίας, τότε που το αίμα των Ελλήνων έβραζε, το Λιδωρίκι υπήρξε κέντρο της επανάστασης, αφού αρματολοί και καπετανέοι έβρισκαν καταφύγιο εδώ. Το πιο αξιοσημείωτο είναι πως στην πρόχειρη φυλακή που είχε δημιουργηθεί στη θέση Βαρούσι, είχε κρατηθεί ο Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος απέδρασε και έγινε ο γνωστός οπλαρχηγός. Έναν αιώνα μετά, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην κατοχή των Γερμανών, τότε που το αίμα των Ελλήνων -παρά την εξαθλίωση- έβραζε και πάλι, τον Αύγουστο του 1944, το Λιδωρίκι κάηκε ολοσχερώς από τους ναζιστές. Το Ολοκαύτωμα του Λιδωρικίου στις 29 Αυγούστου ’44. Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της περιοχής, μία σελίδα από αυτές του «μαύρου βιβλίου» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιτίας των δεινών που πέρασε η πόλη χαρακτηρίστηκε ως μαρτυρική κωμόπολη.

 

(Το Λιδωρίκι καμένο το 1944 via: lidoriki.com

Ο πόνος έμεινε, το Λιδωρίκι όμως σήμερα αποτελεί «μυστικό» προορισμό γι’ αυτούς που… ξέρουν. Αυτά που θα δεις εκεί θα σε εκπλήξουν. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τη βόλτα μας. Εγερτήριο πρωί-πρωί (εντάξει όχι και 7, διακοπές ήρθαμε). Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα και πάμε. Μία μικρή περιήγηση στο παλιό χωριό, το Βαρούσι θα σε κάνει να νιώσεις μέσα σου την ιστορία και το δέος. Στο δρόμο θα βρεις το πέτρινο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται όσα απέμειναν από την αρχαία πόλη της Καλλίπολης. Χρήσιμο είναι να δεις τα ερείπια αυτής της πόλης που κατακτήθηκε από τους Γαλάτες. Το πιο ωραίο όμως σημείο της βόλτας είναι ο περίπατος περιμετρικά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, η οποία είναι στολίδι της περιοχής. Οι εικόνες εκεί θα σου μείνουν σίγουρα αξέχαστες. Θα κοιτάζεις εκστατικά το λόφο με το ιστορικό κάστρο της Ωριάς και τον Άη-Γιώργη και φυσικά θα σε κυριέψει γαλήνη από την ηρεμία της λίμνης και από το τοπίο που θα απλώνεται μπροστά σου.
info: Κάτω από το χωριό περνάει η μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας με μήκος 16.5 χλμ.

 

(Περίπατος στη λίμνη του Μόρνου via: konstantinos_panago)

Και μετά από τον περίπατο και την ξενάγηση, ήρθε η ώρα για ξεκούραση. Μπορείς να απολαύσεις το φαγητό, το γλυκό ή τον καφέ σου στην πλατεία κάτω από τον τεράστιο πλάτανο μέσα σ’ αυτό το βουκολικό-ιστορικό σκηνικό. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις βραστή γίδα, γεμιστό μπιφτέκι, την τοπική πεντανόστιμη τυρόπιτα και φυσικα.. την ευρέως γνωστή φέτα Λιδωρικίου.

 

(Όμορφα μέρη, υπέροχα συναισθήματα via: kristinadelphi)


lovelovetip: Αν είσαι της εξευρένησης, μπορείς να ανακαλύψεις και τα γύρω χωριά, όπως τα ιστορικά Πεντεόρια, τη Συκιά με την περίφημη «ορθοπλαγιά της Γκιώνας» αλλά και το ηρωικό χωριό Καρούτες.

(Η ορθοπλαγιά της Γκιώνας με σχεδόν κατακόρυφη κλίση via: dimitra_kappos)

 

Η «Δωρική Ελβετία» θα σε ξετρελάνει. Δώστης την ευκαιρία να σου ξετυλίξει τα μυστικά και τις ιστορίες της που βρίσκονται σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου.

 Πηγή: http://lovelovegreece.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.