Το Τρίστενο κατά τα γραφόμενα είχε συνολικά έξι πηγές. Οι πιο γνωστή από αυτές είναι η Μεγάλη Βρύση.
Η Μεγάλη Βρύση το 1930 με ενέργειες του τότε Προέδρου Π.Τ.Τριανταφύλλου φτιάχτηκε το μικρό άνοιγμα αριστερά και τοποθετήθηκε κάλανος για να πίνουν τα ζώα νερό και να γεμίζουν βαρέλες οι κάτοικοι του χωριού. Από ομολογίες τα νερά ανάβλυζαν από τη σημερινή τους θέση όπου έγινε η υπάρχουσα δεξαμενή από την οποία τροφοδοτείται με νερό όλο το χωριό. Από την ίδια πηγή πότισε το ολόκληρο το χωρίο του κήπους με το αρδευτικό αυλάκι.
Η Μότσο είναι η δεύτερη πηγή του χωριού.Τα καλοκαίρια έχει λιγοστό νερό.Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες του χωριού για να γεμίζουν της βαρέλες τους με νερό.Το 1912 με ενέργειες του Κ.Θ.Αποστόλου χτίστηκε ο τοίχος και τα πεζούλια τα οποία φόρτωναν οι γυναίκες τις βαρέλες.Τα νερά της Μότσος ήταν τα καλύτερα και σαν Ιαματικά. Κατά το έτος 1915, την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, έφθασε και εδώ η Ισπανική γρίπη. Πέθαναν πολλοί ιδίως γέροι και μικρά παιδιά. Από ομολογίες έρχονταν κάτοικο της Πενταγιούς με ζώα φορτωμένα βαρέλες και έπαιρναν νερό κατά την εποχή της Ισπανικής γρίπης. Τα τελευταία χρόνια ανακαινίσθηκε πάλι η Μότσο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
Μια ακόμα βρύση είναι και αυτή που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού η οποία φτιάχτηκε τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτείται από την Μεγάλη Βρύση. Όπως και αυτή που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας Μεταμόρφωση Του Σωτήρος
Υπάρχει και η Πηγή της Δέσεως που βρίσκεται στα σύνορα Ψηλού χωριού η οποία πότιζε τα χωράφια. Επίσης υπήρχε και η Καλή βρύση η οποία πήγαζε στο κτήμα του συγχωριανού μας Ν.Φαφούτη και μαζί με μερικά νερά από το ρέμα του χωριού. Τέλος υπάρχει και μια βρύση στο ξωκλήσι της Παναγίας.
Πηγή: https://www.tristeno.gr
Παρόμοιες αναρτήσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.