Αλποχώρι

Το Αλποχώρι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας στα σύνορα του Νομού με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1000 μέτρων στους πρόποδες του Βλαχοβουνιού με θέα προς το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας και εκείθεν προς τον Πατραϊκό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου- Αντίρριου.
Τα αστείρευτα γάργαρα νερά του δροσίζουν τους απαιτητικούς του κατοίκους και τους επιτρέπουν ακόμη να ποτίζουν τα γιούρτια τους που καλλιεργούνται με κηπευτικά .

Δυστυχώς η μετανάστευση έδιωξε τους πάνω από 350 κατοίκους που είχε το χωριό τη δεκαετία του 40 και ευτυχώς που λίγες οικογένειες παρέμειναν εκεί και ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Έτσι στο χωριό διαμένουν όλο το χρόνο 15-20 κάτοικοι ενώ το καλοκαίρι κατοικούν πάνω από 100. Η διαμονή των κατοίκων στο χωριό έγινε εφικτή γιατί δυο νέοι αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί και να λειτουργήσουν τον παραδοσιακό ξενώνα που κατασκεύασε ο Ε.Ο.Τ. με 4 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια (12 κρεβάτια) με θέρμανση, ανεξάρτητη τηλεόραση, ανεξάρτητο λουτρό κλπ καθώς και την μεγάλη αίθουσα –ταβέρνα (80τ.μ.) ιδιοκτησίας του Συλλόγου Αλποχωριτών, τα οποία λειτουργούν χειμώνα- καλοκαίρι. Έτσι οι κυνηγοί και οι επισκέπτες μπορούν να βρουν φαγητό και ύπνο όλο τον χρόνο.
Σύλλογος Αλποχωριτών Δωρίδας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
E-mail: info@alpoxori.gr

Ο Σύλλογος Αλποχωριτών Δωρίδας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» που ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 1934 και στον οποίο είναι γραμμένοι οι απανταχού Αλποχωρίτες, είναι ο δεύτερος αρχαιότερος μετά τη Δωρική Αδελφότητα, σύλλογος της περιοχής, με πολλαπλές δραστηριότητες.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Αλποχώρι (αγώνες δρόμου, ρίψη λιθαριού, τουρνουά σκάκι, κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, δακτυλομπογιές για τους μικρούς φίλους κλπ) στις οποίες συμμετέχουν όχι μόνο οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του χωριού μικροί και μεγάλοι, αλλά και των γύρω χωριών.

Διευθύνσεις σχετικές με το χωριό:
Ιστοσελιδα του Συλλόγου: http://www.alpoxori.gr