Κριάτσι

Το Κριάτσι είναι ένα πανέμορφο χωριό με θέα σε παραπόταμο του Εύηνου (Φίδαρη), βρίσκεται στις πλαγιές των σκεπασμένων από έλατα Βαρδουσίων. Η κ. Μαρία Λουκοπούλου – Παττίχη, στο βιβλίο της «Βαρδούσια», γράφει για το χωριό, ότι «μοναδικό και αξιοπρόσεκτο από δομικής απόψεως είναι το οικοδομικό σύμπλεγμα πέντε λιθόκτιστων σπιτιών, σε σχήμα ζήτα, με κοινή ριχτή στέγη από πλάκες σχιστόλιθου. Τα πέντε σπίτια συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειο διάδρομο (σήμερα κλεισμένο)». Υπάρχει σπίτι στο χωριό με χαραγμένη σε εντοιχισμένη πλάκα την χρονολογία 1700.
Ίσως η ονομασία να έχει βλάχικη προέλευση και να σημαίνει "δημιούργημα" ή "κορυφή" ή "ράχη". Βόρεια και βορειοδυτικά του χωριού έχουν επισημανθεί ερείπια οχύρωσης και αρχαίων κτιρίων. Αξιοπρόσεχτος ο ενοριακός ναός του Αγ. Νικολάου ο οποίος πλαισιώνεται από τα γραφικά ξωκλήσια του χωριού της Παναγίας, του Αϊ-Λια και του Αϊ-Γιώργη.
Το Κριάτσι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1250μ και καταλαμβάνει, ως προς το υψόμετρο, την 22η θέση πανελλαδικά, και την θέση στην Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με το σχετικό Κατάλογο ελληνικών ορεινών χωριών της Βικιπαίδεια. Στον ίδιο κατάλογο που περιλαμβάνει χωριά πάνω από 1000μ υψόμετρο, μπορούμε να συνατήσουμε το Ψηλό Χωριό στην 44η θέση με 1190μ., την Αρτοτίνα στην 48η με 1180μ. και την Κερασιά στην 49η με 1170μ.
Το Κριάτσι (Τοπική Κοινότητα Κριατσίου - Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων), ανήκει στον δήμο Δωρίδος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης". Η επίσημη ονομασία είναι "το Κριάτσιον". Έδρα του δήμου είναι το Λιδωρίκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας. Κατά την προηγούμενη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το "Σχέδιο Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Κριάτσι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κριατσίου, του πρώην Δήμου Βαρδουσίων του Νομού Φωκίδας. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 43 κάτοικοι (το 2001 είχαν απογραφεί 82 κάτοικοι). 


Διευθύνσεις σχετικές με το χωρό:
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΑΤΣΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ « Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ »
έτος ίδρυσης 1970
 
Ιστοσελίδα του Συλλόγου  http://www.kriatsi.gr/
Η σελίδα του Συλλόγου στο Facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.