Κερασιά (Σουρούστι)

Η Κερασιά (ή Κερασιές) είναι είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Η παλαιά ονομασία του χωριού είναι Σουρούστι, η οποία άλλαξε το Σεπτέμβριο του 1928.

Οι ρίζες του οικισμού ανάγονται στα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια, όπως μαρτυρούν ευρήματα στις περιοχές Βλαχοβούνι και Παλαιοχώρι. Από το χωριό καταγόταν ο καπετάνιος και αγωνιστής στην Επανάσταση του 21, Γιάννης Φαρμάκης, καθώς και πολλοί άλλοι αγωνιστές του 21.

Το 1914 ανεγέρθηκε σχολείο, με την βοήθεια των ομογενών της Αμερικής και αποτέλεσε εφαλτήριο για την πρόοδο και την μόρφωση πολλών επιστημόνων Κερασιωτών.

Το χωριό χαρακτηρίζεται από πολλές φυσικές πηγές και ρυάκια, πλούσια ελατοδάση και έναν ευρύ ορίζοντα με μαγευτική θέα. Η πηγή της Μπούκουρης αποτελεί μία όμορφη τοποθεσία συνδεδεμένη με θρύλους.

Παλιότερα το πανηγύρι γινόταν στις 29 Αυγούστου, του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, σήμερα όμως γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Κερασιά ανήκει σήμερα στον δήμο Δωρίδος και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 99 κάτοικοι (ένταντι μόλις 6, το 2001). Το παλαιό σχολείο του χωριού αποτελεί σήμερα το Πνευματικό Κέντρο.

Κερασιά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1940 με έδρα την Αθήνα. Εκδίδει εφημερίδα με τίτλο "Κερασιά" και λειτουργεί χορευτικό όμιλο. Έχει συμβάλει στην κατασκευή ολλών κοινόχρηστων έργων στο χωριό.Διευθύνσεις σχετικές με το χωριό:
Ιστεσελίδα σχετική με το χωριό: http://kerasia-fokidas.gr/
Η Κερασιά στο Facebook1 και Facebook2


Βιβλία σχετικά με το χωριό:
Επιστροφή εις τας ρίζας της φυλής μας, Σουρούστι (Κερασέες Δωρίδος)
Α. ΖΟΥΚΟΣ (2008)
 
Κερασιά, Πίνακας 1988
Κερασιά 1937

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.